Dün başlayan NFL draftının birinci turu NFL tarihin en uzun süreni olarak tarihe geçti. JaMarcus Russell (QB), Calvin Johnson (WR) ve Joe Thomas (OT) ilk 3 sırada draft edilen oyuncular oldu. Draftın en beklenmeyen seçimi ise Brady Quinn’in 22. sıraya kadar düşmesiydi. Draftın diğer istatistiklerine bakacak olursak… İlk sırada seçilen 32 oyuncudan 17 si defans , 15 i hücum oyuncusuydu. Pozisyonlara göre dağılımına baktığımızda ise;

DE (5)  DT (2)  LB (3) CB (3) S (4)
QB (2) WR (6) RB (2) G (1) OT (3) TE (1)

Beş adet takasın gerçekleştirildiği 1. turda en çok konuşulan takas Cleveland’ın 3 sırada Brady Quinn (Qb) pas geçip daha sonra bu oyuncuyu 22. sırada Dallas’tan draft hakkını alarak seçmesi oldu. Bu takas Cleveland’a 2008 1. tur ve 2007 2. tur draft haklarına mal olurken, Brady Quinn’in maliyetini yaklaşık olarak 25 milyon dolar azalttı. Quinn’in bu sıralara kadar düşmesindeki nedenlere bakacak olursak, acil oyun kurucu ihtiyacı olan 7. sıradaki Minnesota’nın RB Adrian Peterson’ı ve 9. sıradaki Miami’nin herkesi şaşırtan bir şekilde WR Ted Ginn Jr.’ı seçmesi oldu. Draftaki diğer takımların oyun kurucu ihtiyaçları olamaması dolayısıyla gözler 23. sıradaki Kansas City Chiefs’e çevrildi. Tam bu sırada Browns (Cleveland) beklenmedik bir hamle yaparak Dallas’tan draft hakkını alarak Joe Thomas’tan sonra Braddy Quinn’i de renklerine bağladı.

JaMarcus Russell 1. sırada Oakland Raiders’a gitmesi çok büyük bir sürpriz değildi. Çok acil bir oyun kurucu ihtiyacı olan Raiders Russell gibi son yılların en güçlü koluna sahip bir oyuncuya hayır diyemezdi ve demedi de. 1.98 m boyunda ve 120 kg ağırlığında olan Russel 40 yardı 4.72 saniyede koşuyor. NFL Scout Combine’a katılmayan Russel’in kamp ölçümlerinde verdiği 155 kilo bench press, 235 kilo squat ve 79 santimlik sıçraması ne kadar iri ve güçlü olduğunu gösteriyor.

Georgia Tech Receiver’ı Calvin Johnson ise bu seneki draftın tartışmasız en yetenekli oyuncusu. Lions takımı yaptığı açıklamada Johnson’u takas etmeyi düşünmediklerini ve Detroit’te çok başarılı olacağına inandıklarını belirttiler. 1.93 m boyunda ve 107.5 kg ağırlığında olan Johnson, 40 yardı 4.4 ve 10 yardı 1.55 saniyede koşarak ne kadar hızlı olduğunu ve 155 kilo bench press, 115 cm zıplama ve 84 cm kol boyu ile hava toplarında ne kadar etkili olabileceğini gösteren tam bir makine.

Dev hücum tackle’ı Joe Thomas ise 3. sırada Cleveleand Browns’a gitti. 1.98 m boyunda ve 142 kilo ağırlığında bir tank olan Thomas. 40 yardı 5.09 saniyede koşuyor. Sezon içi testlerde 100 kg bench press te 28 tekrar yapan Thomas. Cleveland’ın yeni yıldız oyun kurucusunun ve hücum çizgisinin önemli oyuncusu olmaya aday.

Draftın tam listesi için: http://www.nfl.com/draft/drafttracker/round/round1

Keyifli geçen bir draft sonrası kimlerin iyi kimlerinse kötü seçim yaptığını ise tabi ki önümüzdeki sezon sahalarda göreceğiz.