Türkiye de football oynamadan football ile ilgilenen insan sayısı sanırım iki elin parmak sayısını geçmez. Hele de bayansanız sınırlar iyice daralıyor. Bu insanlardan biri olduğum icin oldukça mutlu olduğumu söylemek isterim.

Benim gibilerin bu sporu anlamak için iki şansı var. Birincisi soru sormak. Bu seçenek için hem sizin hem de karşınızdakilerin sabırlı olması lazım. Çünkü soruların ve cevapların sonu yok!
İkinci seçenek ise araştırmak. Internetin her bilgiyi avucumuza kadar getirdiğini düşünürsek, kendi kendinize araştırmak bence en iyi yöntem. Araştırma yaptıktan sonra soru sorarsanız hem verilen cevapları daha iyi anlar hem de saçma sorular sorup, saçma cevaplara maruz kalmazsınız.
“Football özveri ister.” İleri de bu sözü bastırıp, federasyonun kapısına asmayı planlıyorum. Hem oyuncular, hem yöneticiler hem de taraftarlar için, özellikle Türkiye de “Football özveri ister.” Zaten bu özveri gösterilmese buralara kadar gelinmezdi. Football ile tanıştığım günden beri araştırıyorum, okuyorum ve soruyorum desem sanırım yalan olmaz. Şunu farkettim ki iyi bir taraftar sadece günümüzdeki takımları ya da ligi takip etmekle olunmuyor. Geçenlerde girdiğim bir antikacıda “Don Hutson” isimli bir oyuncunun resmi vardı. Dükkan sahibi bana Hutson’ın bir efsane olduğunu söylediğinde kendimi yine bilgisayarin başında buldum. Benim bildiğim tek eski efsane Johnny Unitas dı. Bulduğum birkac ismi sizlerle paylasmak istedim.

Red Grange
1
1903 doğumlu olan Grange profesyonel football dünyasına 1925-1935 yılları arasında “The Galloping Ghost” olarak adını yazdırdı. Universitede okurken football un yanında basketball, baseball ve atletizm ile ilgilenen Grange, NFL kariyerine Chicago Bears ile başladı. 1991 de öldüğünde NFL tarihindeki en iyi halfbacklerden biri olduğunu tahmin edemezdi çünkü 1999 da adi en iyi 100 football oyuncusu listesine 80 numaradan girmeyi başardı. Koşu taktiği ve hızı ile taraftarların gözdesi olan Grange aynı zamanda 15 Ocak 1978 de oynanan SuperBowl da, para atışını baş hakem yerine yaparak adını ilkler listesine yazdırdı.

Don Hutson

1913 doğumlu olan Hutson, 1935-1945 yılları arasında en iyi wide receiver olarak NFL tarihine geçti. 11 sezon Green Bay için koşan Hutson, 1941 ve 1942 sezonlarında üst üste MVP alarak adını NFL in en iyileri listesine yazdırmayı başardı. Gelmiş geçmiş en iyi receiver Jerry Rice olarak bilinse de, Amerika daki football uzmanları Hutson ın oynadığı zamana göre daha iyi olduğu konusunda aynı fikirde. 1940 larda hücum oyunlarının neredeyse tamamının koşu oyunlarına dayalı olduğunu düşünürsek, Hutson oyuna yeni bir anlayış kattı diyebiliriz.

Gino Marchetti


1927 doğumlu olan Marchetti, 1952-1966 yılları arasında Dallas Texans and Baltimore Colts takımlarında defensive end olarak oynadı. İkinci dünya savaşında asker olan Marchetti, savaştan sonra yarım bıraktığı okul hayatında football takımına girdi. 1969 da adı NFL tarihindeki en iyi defensive end olarak gecti. İtalyan asıllı olan Marchetti, 1958 de “ Lineman of the Year” ünvanını aldı.

Sammy Baugh


1914 doğumlu Baugh, 1937-1952 tarihleri arasında NFL de en çok bahsedilen QB olarak adını yazdırdı. Kendine ait stili olan Baugh un yetişmesinde şüphesiz efsane coach Dutch Meyer in büyük yeri var. NFL kariyerine Washington Redskins de başlayan Baugh, 16 sezon boyunca aynı takım için oynadı. Kendine ait bir top tutuş şekli olan Baugh, emekli olduğunda arkasında toplam 21886 yards ve 187 touchdown bıraktı

Jonny Unitas

“The Golden Arm” lakaplı Unitas, NFL tarihinde oynadığı 1956-1973 yılları arasında en iyi QB olarak tarihe geçti. 1959, 1964 ve 1967 de MVP almayı başaran Unitas, Pittsburgh Steelers, Baltimore Colts ve San Diego Chargers takımlarında oynadı. İnternette bugüne kadar oynanmış en iyi oyunu aradığınızda 1958 de oynanan Baltimore Colts – New York Giants maçı karşınıza çıkıyor. Unitas ın liderliğindeki Colts maçı 23-17 kazanırken, Unitas adını efsaneler listesine yazdırmayı başardı.
10 kere Pro Bowl da yer alan Unitas ayrıca “The Sporting News” in en iyi 100 oyuncu sıralamasında 5. sırada yer alırken, en iyi 50 QB sıralamasında 1. sırada yer alıyor. (Aynı listede Joe Montana ikinci sırada)

Jim Brown

1957-1965 yılları arasında toplam 6 kez NFL MVP ödülüne layık görülen Brown, NFL kariyeri boyunca Cleveland Browns da fullback olarak oynadı. 9 kere Pro Bowl da yer alan ve 3 kere Pro Bowl MVP seçilen Brown, football hayatının yanında çok başarılı bir lacrosse oyuncusu. Emekli olduktan sonra oyunculuk yapan Brown uzun sure medyada yer aldı.

Gale Sayers

“The Kansas Comet” lakaplı efsane runningback 1965-1971 yılları arasındaki NFL hayatında Chicago Bears takımında yer aldı. 1965 de ki ilk yılında “NFL Rookie of the Year” seçildi. 1966,1967 ve 1969 yıllarinda “Pro Bowl MVP” ödülnü aldı/

Otto Graham

1921 doğumlu olan Otto, 1946-1955 yılları arasında NFL de Cleveland Browns takımında oynadı. Universite eğitiminden sonra 1942 de Detroit Lions tarafından draft edilmesine rağmen, orduya alınmasından dolayı burada hiç oynamadı. Askerden donüşünde, Cleveland dan gelen teklifle NFL e adımını attı. Efsane QB aynı zamanda The Sporting News in ünlü ilk 100 listesinde yedinci sırada yer alıyor. Oyunculuktan emekli olduktan sonra 1966 ve 1968 yıllarında Washington Redskins in coach luğunu yaptı.

Dick Butkus

1965-1973 yılları arasında NFL de oynadığı süre boyunca en iyi middle line backer ünvanını elinden bırakmadı. Illinois Universitesinde oynarken 1963 de Big Ten MVP ödülünü aldı. Zaten Chicago doğumlu olan Butkus, NFL de Chicago Bears de oynadı. 8 sezon boyunca Pro Bowl da yer aldı. 1970 de Sports Illustrated dergisi tarafından “The Most Feared Man in the Game” ünvanını aldı. Emekli olduktan sonra Chicago Bears takımına sakat olduğu halde kendisini oynattıklarından dolayı dava açtı. Football dan sonraki hayatında aktörlük yapan Butkus, aynı zamanda bazı televizyon spor programlarında yorumcu olarak karşımıza çıkıyor

Dick Lane

“Night Train” lakaplı efsane cornerback Lane, 1952-1965 tarihleri arasında NFL de Los Angeles Rams, Chicago Cardinals ve Detroit Lions takımında yer aldı. The Sporting News in ilk 100 sıralamasında 19. sıradan girdi. NFL hayatı boyunca 7 kez Pro Bowl da yer alan Lane, aynı zamanda bir sezonda en çok yapılan interception (14) rekorunu da elinde tutuyor.

Eminim herkes kabul eder ki günümüzde oynanan football da oyuncular daha hızlı, daha güçlü, daha iyi kondisyonda ve coach lar daha taktiksel ve oyunlar daha profesyonel. Eski maçları izlediğimizde farkediyoruz ki, aslında her oyuncu bir efsane. Herbiri bu oyunun bir yapı taşını oluşturmuş.