Bu hafta, ilk 3 haftayı yenilmeden atlatıp maça çıkacak olan takımlara değineceğim. IND Colts, NO Saints, SD Chargers, BAL Ravens, CIN Bengals, CHI Bears ve SEA Seahawks şu ana kadar hiç yenilmemiş takımlar. Bu takımlar arasında dört takım birbiriyle oynayacağı için bu hafta en az ikisi yenilmezlik ünvanını yitirecek ve diğer ikisi devam ettirecek. Sezon başı hangi takımlar 4. haftaya na-malup girecek diye sorulsa yanılacağım iki takım olurdu; BAL Ravens ve NO Saints. Tüm takımlara teker teker değineceğim ama bu iki takım gerçekten beni şaşırttı.

IND Colts (3-0)
IND Colts geçen senede hatırlayacağınız gibi lige 13 maç üstüste kazanarak başlamıştı. Açıkçası bu senede böyle bir performans bekliyorum. Gerek kadro olarak, gerekse AFC’nin en zayıf division’ında yer almaları sebebiyle yine AFC şampiyonluğunun en büyük adayı Colts. IND Colts 2005’te şampiyonluğa mal olan Vanderjagt’ı gönderip yerine NE Patriots’un fark yaratan “kicker”ı Vinatieri’yi transfer ederek başladı. Geri kalan kadrosunu ARI Cardinals’a giden yıldız koşucu E:James dışında korumayı başaran Colts bu sezona da üç galibiyetle başladı. Bu üç tkımdan ikisi geçen sene playoff oynamaya hak kazanmış NY Giants ve JAC Jaguars’dı. Fikstüre de şöyle bir göz attığımda ilk üç hafta pek dişine göre bir rakip yok. ilk olarak bu hafta deplasmanda NY Jets ile deplasmanda karşılaşacaklar. Jets’te sezonun sürpriz yapan takımlarından fakat IND Colts’u zorlamalarını pek beklemiyorum. Daha sonra içerde TEN Titans maçı var. Titans bu sezon ligin en zayıf takımlarından biri, yine Colts’u yenmeye gücü yetmez. Bir sonraki hafta yine içerde WAS Redskins ile oynayacaklar. Redskins her sene olduğu gibi bu sezonada bomba transferlerle girdi ve yine her sezon olduğu gibi 8 galibiyetin üzerine anca oynayacak gibi. RCA Dome’da IND Colts’a bir ihtimal kafa tutarlar ama maçı kazanabileceklerini pek sanmıyorum. Tabi üç haftada inanılmaz bir form tutmazlarsa.

Asıl fikstürün zorlu kısmı bundan sonra başlıyor Colts için. Üstüste iki zor deplasmana çıkacak Colts bu iki maçı yenilmeden atlatırsa yine 13-0’ı görebilir. İlk önce Kasım ayının sonunda DEN Broncos ile oynayacaklar. Otoritelerin şampiyonluk favorisi olarak gösterdikleri DEN Broncos özellikle evinde Colts’u baya hırpalayacaktır. Broncos’dan sonra rakip NE Patriots. P.Manning’in kabusu Foxboro… Gerçi geçen sene Manning bu kabusu mutlu sonla bitirmeyi başardı ama NE Patriots geçen sezonu sakatlıklarla boğuşarak geçirdi. Bu iki maçtan sonra fikstür nispeten daha rahat.
Colts’ta şu anda önemli sakaltklar var. Receiver’lar R.Wayne ve B.Stokley’in önümüzdeki Jets maçına yetişmesi zor gçzüküyor. Bu sakatlıklara rağmen P.Manning’in pas istatsitikleri değişmedi ve asıl ortağı M.Harrison ile yine ligin zirvesindeler. E.James’in gitmesiyle koşu yükünü ortaklaşa üstlenen çaylak Addai ve Rhodes tabi ki E.James kadar etkili değiller. Bu durum geçen sene dengelenen koşu ve pas hücum seçimlerini yine pas leyhine çevirmişe benziyor. Şampiyonluk için dengeli hücum ve top kontrolü şart. Bundan önceki senelerde hızlı sayıya gitmenin cezasını çok çekti IND Colts. T.Dungy geçen sezon bu hatayı gördü ve düzeltti bu sezonda fikrinde sadık kalacağını düşünüyorum.

NO Saints (3-0)
Geçen sezonu Katrina fırtınasıyla açıp, yaralarını iyileştirmekle geçiren Saints 2006 sezonuna boma gibi girdi. İlk hafta CLE Browns’u deplasmanda yendikten sonra ikinci hafta yine deplasmanda GB Packers’a kök söktürdüler. Geçen hafta ise bir sene sonra evine dönmenin heyecanını yaşayan Saints, M.Vick’li ATL Falcons’a sahayı adeta dar etti. ATL Falcons çoğu kimseye göre maçın favorisiydi taa ki açılış seremonisi için kamerlara stada bağlanana kadar. Superdome’un yaydığı enerji, gecenin bir yarısı ertesi gün iş, güç, antrenman olmasına rağmen bilgisayar başında küçücük ekrandan maçı seyretmeye çalışan beni yerimden kaldırıp kahve almaya götürmeye yetti. O an NO Saints’in maçı kazanacağını aladım.
Sezona başta koç olmak üzere birçok değişiklikle başladı NO Saints. QB pozisyonunda A.Brooks’un yerine SD Chargers’dan D.Brees transfer edildi. Ayrıca draftta ikinci sıradan altın çocuk R.Bush kadroya katıldı. Geçen sezon sakatlanan D.McAllister’ın da iyileşmesiyle geçen sen oldukça aksayan hücum gücü bir anda toparlandı. Hücum gücü kendini bulmaya başlayıp sahada daha fazla kalmaya başlayınca defansta kendini göstermeye başladı. Maç başına 230 yard koşmayı başaran ATL koşu hücumununda Vick ve Dunn toplamda 101 yard anca alabildi. NO Saints defansı bu sezon toplamda 5 turnover ile ligin en iyi 10 defansı arasında yer almayı başardı.

Saints’in önünde yine çok zor maçlar var. Hemen önümüzdeki haftada yine NFC şampiyonluğu için adı geçen takımlardan CAR Panthers ile oynayacak. Panthers sezona iki malubiyetle başladıktan sonra geçen haftada maçı kopardı derken nerdeyse yeniliyordu. Kasay’ın son saniye FG ile maçı kazanan CAR Panthers’in NFC South potasında kalmak için bu maçı da mutlaka kazanması lazım. NO Saints’in yenilmezlik ünvanı bu hafta sona erecek gibi gözüküyor. Saints’in hiç mi şansı yok? tabi ki var özellikle koşu savunması ile zaten yerde pek başarılı olamayan Panthers’i durduracaklardır ve tek yönlü hücuma zorlayacaklardır fakat Panthers bu sezon havada geçen senekinden daha tehlikeli zira sakatlığı düzelen S.Smith’in yanına DAL Cowboys’dan K.Johnson’da eklendi ki Johnson geçen hafta TB Bucs karşısında maçı 2 TD ile tamamladı. İlginç bir not bu iki takım arasında oynanan son 6 maçı deplasman takımı kazandı, hatta son 10 maçın 8’ini yine deplasman takımı kazanmayı başardı. Sonuçta bir rivalry, ne olacağı belli olmaz.
SD Chargers (2-0)
Ligin ilk iki haftası iki zayıf takımı sahadan silmeyi başaran SD Chargers ilk ciddi maçına bu hafta BAL Ravens karşısında çıkacak. Geçen sezonu 9 galibiyetle kapatmasına karşın playoff’a kalmayı başaramayan Chargers sezon başında başarılı QB’si Brees’i gönderip, yerine 3 sezon önce draft ettiği P.Rivers’ı monte etti. Rivers ilk 3 hafta sonunda 107.4 “passer rating” ile D.Carr’ın ardından ligde ikinci sırada. Tabi bu istatistiklerde zayıf takımlarla oynamış olmanın artısı da var. Yine de Rivers 2 sene yedek beklemesine rağmen beklenenin çok üstünde bir performansla başladı. Ayrıca arkanızda L.Tomlinson gibi bir koşucu varsa, QB olarak işiniz %50 kolaylaşıyor.

SD Chargers geçen haftayı bye geçerek 4. haftaya na-malup gelmeyi başardı. Önlernde çok önemli iki maç var; BAL Ravens ve PIT Steelers. Bu iki maçı yenilmeden atlatmayı başarırsa SD Chargers playoff’a kalır diyebiliriz. İlk olarak Tomlinson ve Rivers ligin en güçlü savunmasına karşı mücadele verecekler. Ravens defansı Turnover ve Y/G istatistiklerinde hep ilk 2’de. Özellikle koşu defansında atak başına sadece 1.8 yard veren R.Lewis ve arkadaşları adeta Tomlinson’a meydan okuyor.  SD Chargers Baltimore’dan sağlam çıkarsa PIT Steelers ile oynayacak ki geçen sezonun şampiyonu Steelers ilk üç maçının ikisini kaybetmenin acısı içerisinde SD Chargers’a pek sempatik davranmayacaktır.
Otoritelerce maçın favorisi olarak gösterilmesine karşın SD Chargers’ın bu sezon ilk yenilgisini Baltimore’da alacağını düşünüyorum. Ravens defansı çaylak sayılabilecek P.Rivers’a ağır gelebilir. Ayrıca şimdiye kadar zayıf OAK Raiders ve TEN Titans karşısında başarılı gözüken SD Chargers defansı, McNair ile güçlenmiş BAL Ravens ofansı karşısında ilk iki maçta gösterdiği istatistikleri yakalayamayabilir.

BAL Ravens (3-0)
Bu sezon beni şaşırtan takımlardan biri de BAL Ravens oldu. Tamam Amerikan Futbolu’nda şampiyonlukları defans takımları kazandırır ama BAL Ravens’ın ofansı o kadar zayıftı ki, o muhteşem defans takımı bile silik kalıyordu. Bu sezon öncesi QB mevkiine Titans’ın efsane oyuncusu McNair’in transfer edilmesiyle hücumda bir kıpırdanma başladı. Özellikle eski takım arkadaşı D.Mason ile kaldıkları yerden devam ediyor olmaları bir anda Bengals ve Steelers arasında paylaşılacağı düşünülen AFC North’taki hesapları allak bullak etti.
BAL Ravens ilk üç haftada sırasıyla TB Bucs’ı deplasmanda, OAK Raiders’ı içerde ve CLE Browns’u yine deplasmanda yenmeyi başardı. Ravens’ın yendiği bu üç takımında henüz galibiyeti yok. Fakat TB Bucs geçen sezon NFC South şampiyonu olarak playoff oynamış bir takımdı. BAL Ravens ise geçen sezonu sadece 6 galibiyet alarak kapattı. Aldıkları bu 6 galibiyeti de içerde almaları geçen sene ve bu sene arasındaki farkı ortaya koyuyor. 2005 sezonunda deplasmanda hiç maç kazanamayan BAL Ravens sezona iki deplasman galibiyeti ile başladı.

BAL Ravens’ın önünde zorlu bir üç maç var. Ravens sırasıyla SD Chargers ile içerde, DEN Broncos ile deplasmanda ve CAR Panthers ile yine içerde oynayacak. Bu üç maçı kazasız atlatmayı başarırsa Ravens için de playoff çanları çalar diye düşünüyorum. Yine de division’da mücadele etmesi gereken CIN Bengals ve PIT Steelers gibi takımlar varken rahatlama şansı pek yok.
CIN Bengals (3-0)
Bengals zaten geçen sezon Cincinati’de bişeylern değiştiğinin sinayilini vermişti. 11 maçını kazanarak AFC North şampiyonu olan Bengals ilk turda ezeli rakibi PIT Steelers’a şanssız bir şekilde elenmenin acısını geçtiğimiz hafta çıkardı. Son şampiyonu evinde yenmeyi baaran Bengals böylece bu sezona da geçen sezon olduğu gibi 3 galibiyetle girmiş oldu. PIT Steelers galibiyeti dışındaki glibiyetleri de oldukça önemliydi, biri evinde çok zor kaybeden KC Chiefs ve diğeri division rakibi CLE Browns. Özellikle Arrowhead ve Heinz gibi çıkması zor iki sahadan galibiyetle ayrılan Bengals gerek hücum gücüyle gerek defans gücüyle bu sezon AFC’yi zorlayacak gibi gözüküyor.

C.Palmer, R.Johnson ve C.Johnson gibi yıldızlarla bürünmüş hücumunun yanında y/g istatistiklerinde pek başarılı gözükmeyen fakat inanılmaz bir turnover yüzdesine sahip defansının da yardımıyla bu sezonun en zorlu fikstrünün altından kalkmaya çalışacak. Zorlu diyorum çünkü Bengals’ın oynayacağı maçlara baktığımda “hah bu maçı rahat kazanır” dediğim ilk maç 14. hafta içerde OAK Raiders ile… CIN Bengals’ın divisiondan rakipleri PIT Steelers, BAL Ravens dışında; CAR Panthers, ATL Falcons, NO Saints, DEN Broncos, SD Chargers ve IND Colts gibi güçlü takımlarla maçları var.
Bu fikstür ile Bengals’ın yenilmezlik ünvanını devam ettirmesini beklemek hayalperestlik olur. Fakat tüm gözler onların üstünde olacak. Özellikle bu hafta NE Patriots ile oynayacakları mücadele merakla bekleniyor. Her ne kadar eski gücünden uzak olsada NE Patriot hiçbir zaman hafife alınmaması gereken bir takım. Son zamanların futbol dehası olarak kabul edilen Bill Belichick’in çalıştırdığı bir takım her zaman can yakabilir.

CHI Bears (3-0)
BAL Ravens ile birlikte ligin en güçlü savunmasına sahip Bears takımında bu seneye kadar aynı Ravens gibi hücum sıkıntısı vardı. Bu sezon üç hafta nihayet sağlıklı kalmayı başaran Rex Grossman, yıllardır gösteremediği kabiliyetini göstermeyi başardı. İlk üç hafta sonunda 26.3 sayı ortalamasıyla CHI Bears sadece defansıyla değil ofansıylada istatistik tablolarının üst kısmında yer almayı başardı.
CHI Bears bu hafta geçtiğimiz sezonun Superbowl finalisti SEA Seahawks’ı Soldier Field’de ağırlayacak. CHI Bears’da division’daki tüm rakiplerini yenmiş olmanın rahatlığı yanında SEA Seahawks’ta geçen sezonun MVP’si S.Alexander’ın ayağındaki kırık sebebiyle oynayamayacak olması, Bears’ın ekmeğine yağ sürdü. Zaten Soldier Field’de rakiplerine kolay kolay yenilmeyen Bears kendisi gibi daha yenilgi görmemiş SEA Seahawks’ı yenebilir. CHI Bears bu maçıda yenilgisiz atlatırsa 10. hafta Giants karşısına çıkana kadar pek zorlu bir rakiple oynamayacak.

Özellikle Rex Grossman’ın devamlı sakatlanması sebebiyle bu sene kadrosuna TB Bucs’un QB’si B.Griese’yi de kadrosuna katarak bu sezon işini şansa bırakmayacağını gösterdi. Griese elit bir QB olmamasına karşın ligin en yüksek pas yüzdesine sahip QB’lerinden. Zaten Ogunleye, Urlacher ve Tillman gibi sert defans oyuncularından kurulu savunma kurgusuna cümle kurmaya bile gerek görmüyorum. CHI Bears bu maçı atlatırsa önü oldukça açık.

SEA Seahawks (3-0)
Batıl inancı olanlar için ilginç iki lanet ile boğuştu SEA Seahawks. Superbowl’u kaybeden takımın ertesi sezon ilk maçını kaybetme trendi 5 senedir devam ederken SEA Seahawks bu laneti son saniye FG ile DET Lions galibiyeti ile aşmayı başardı. SEA Seahawks ikinci hafta güçlü ofansa sahip ARI Cardinals’ı 10 sayıda tutarak evinde yenmeyi başardı. Geçen hafta ise bir önceki hafta PHI Eagles karşısında muhteşem bir “come-back” yapan Giants ile karşılaştı. Karşılaşma adeta tecavüze dönüştü ve Seahawks sahadan farklı galip ayrıldı. Giants tarafında bu malubiyet yüzünden J.Shockey ile koç Tom Coughlin arasında hafta içi basın önünde atışmalar yaşandı.

Kazanılan Giants maçı ile Seahawka geçen sezonki formuna tam kavuşurken bir diğer lanetten kurtulamadı. Meşhur Madden oyunun kapağıda çıkan oyuncunun sakatlanması laneti son MVP S.Alexander’ı buldu. Daha önce bu lanete maruz kalan oyuncular; R.Lewis (BAL), D.McNabb (PHI), M.Vick(ATL)… Sezon başında çok önemli oyuncusu LG Hutchinson’ı da kaybeden Seahawks için Alexander’ın sakatlığı kuşkusuz koşu oyunlarına sekte vuracak. Bu hafta da ligin en güçlü defanslarından birine sahip CHI Bears ile Soldier Field’de oynayacaklar. Hava hücumuna ağırlık vereceğini düşündüğüm Seahawks, D.Jackson, N.Burleson ve son transfer D.Branch ile etkili olmaya çalışacak.
Seahawks’ın fikstürü yukarıdaki takımlara nazaran daha rahat. Zayıf bir division’da yer almanın şansıyla beraber S.Alexander’ın sakatlığının bir iki haftayı geçmiyeceği belirtilmesi taraftarların içinde soğuk su etkisi yaratmıştır. Seahawks’ın TE’lerinde de sakatlık mevcut. Zaten CHI Bears defansına karşılık pas tutan TE’den çok blok yapan TE’e ihtiyaç var, bu sakatlıklar Hawks’ın işine bile gelebilir.