Milyonlarca futbolseverin merakla beklediği maçta oynama hakkı kazanan takımlar geçtiğimiz Pazar akşamı oynanan konferans  finallerinin ardından belli oldu. Bu sezon müthiş bir performans gösterip normal sezonu yenilgisiz kapayan New England Patriots, AFC finalinde konuk ettiği San Diego Chargers karşısında sahadan 21-12 galip ayrılarak adını Superbowl’a yazdıran ilk takım oldu.

Maçın genelinde aslında iyi bir mücadele gösteren Chargers, rakibinin hücumunu  birazda olsa yavaşlatsa da, kendisi hücumda sonuca gidemeyince karşılaşmadan yenik ayrılan taraf oldu. Colts maçında sakatlık yaşayan oyun kurucu P.Rivers 19/37 ile 211 yard ve 2 interceptions pas atarken hiç TD pası atamadı. Yine geçtiğimiz hafta aynı maçta sakatlanan LT bu maçta sadece bir kaç dakika sahada kalabildi. Onun yerine oynayan koşucu M.Turner ise 17 kez taşıdığı topla takımına 65 yard kazandırırken TD yapma fırsatı bulamadı.Gerek koşu gerek pas oyunlarından TD yapma fırsatı elde edemeyen Chargers, bütün sayılarını N.Keading’in ayağından gelen saha içi golleriyle buldu.

Patriots ise normal sezon istatistiklerine oranla hücumda daha kötü bir performans çıkarsa da maçı kazanmasını bildi. Jaguars maçında müthiş bir yüzdeyle oynayan Brady bu kez 22/33 ile 209 yard 2 td ve 3 interceptions pası attı. Bütün sezon boyunca sadece 8 interception pası atan Brady bu maçta attığı 3 interceptions pasıyla bu sezon kendisinin bir maçtaki en yüksek rakamına ulaşmış oldu. Ayrıca Brady ikinci kez bir playoff maçında 3 interceptions pası atmış oldu (ilk attığı rakip yine San Diego Chargers).Patriots koşucusu Maroney üstüne düşeni yine fazlasıyla yaparak 25 kez taşıdığı topla takımına 122 yard ve 1 td kazandırdı. Wes Welker 7 yakalayışta 56 yard ve 1 TD, K.Faulk 8 yakalayışta 82 yard,  J.Gaffney 1 yakalayışta 12 yard ve 1 TD  kazandırırken ; Brady ile birlikte müthiş bir sezon geçiren R.Moss sadece 18 yardlık bir tutuş ve 14 yardlık bir koşuyla toplamda 32 yard ile maçı tamamladı.

Her iki takım adına da maçın dönüm noktaları, 3.Çeyrekte Chargers’ın  Pats 10 yardı içerisinde durum 3 ve 1 iken Turner ile yaptığı koşunun  Junior Seau tarafından durdurulması  ve bir kez daha Chargers’ın saha içi golüne zorlanması ve son çeyrekte skor 14-12 Pats lehine iken Brady’nin Wes Welker’a attığı td pası oldu. Durum 21-12’ ye gelirken, Chargers geri dönemedi ve bir sonra ki hücum hakkında punt yapmak zorunda kaldı. Bu sonuçla kazanan takım Patriots olurken , Pats son 7 yıldaki 4. Superbowl’unu oynamaya hak kazanırken toplamda 7. Superbowl’u oldu.

Oynadığı zorlu rakiplere karşı bu sezon hiç favori gösterilmeyen, fakat sırasıyla Tampa Bay’i ve Dallas Cowboys’u deplasmanda yenen New York Giants NFC final karşılaşmasında yine deplasmanda karşılaştığı Green Bay Packers’ı uzatmada 23-20 yenerek 2001 yılından bu yana ilk kez Superbowl oynamaya hak kazandı.

Maça hızlı giren Giants gerek hücumda gerekse savunmada istediğini yapan taraf oldu. İlk çeyrekte Packers hücumlarını başarıyla durduran Giants ikinci çeyrekte D.Driver’ın 90 yardlık bir pas oyununa engel olamayınca ilk yarıyı 10-6 geride tamamladı. Üçüncü çeyrekte koşu oyunlarıyla sonuca giden Giants’a Packers D.Lee ile cevap verince skor 20-17 Giants lehine sonuçlandı.

Son çeyrekte Green Bay bulduğu saha içi golüyle skoru eşitleyen taraf oldu. Giants bu çeyrekte eşitliği bozamayınca maç uzatmaya gitti. Uzatmada Favre’ın attığı interception pası maçı Giants lehine çevirdi ve o hücumun sonunda bulduğu saha içi golüyle maçı kazanan 23-20 ile New York Giants oldu. Giants da E.Manning 21/40 ile 251 yardlık pas atarken, koşucular B.Jacobs 21 kez taşıdığı topla takımına 67 yard ve 1 td, A.Bradshaw  16 kez taşıdığı topla 63 yard ve 1 td kazandırdılar.

Giants cephesinde maçın yıldızlarından biri de kuşusuz Plaxico Burress oldu. Burress maçı 11 yakalayışta 151 yard ile tamamladı. Packers ise toplam hücum yardında 264 yardda kalınca  ( sezon ortalaması 370.7 )  mağlubiyet kaçınılmaz oldu. Seahawks maçının yıldızı R.Grant maçta sadece 29 yardda kaldı ( maçtaki toplam koşu yardı 28 yard ). B.Favre maçı 19/35 ile 236 yard 2 td ve biri uzatmada olmak üzere 2 interceptions pasıyla tamamladı. D.Driver 5 yakalayışta takımına 141 yard ve 1td kazandırdı. Karşılaşmadan galip ayrılırken Superbowl’a adını yazdıran Giants 3 maçıda deplasmanda oynamasına rağmen Superbowl’a çıkan ilk NFC takımı oldu. 2005 şampiyonu Steelers da dahil olmak üzere daha önce iki AFC takımı bunu gerçekleştirmişti.

 

Yazan: Kaan Ekemen