Dün akşam oynanan 42. Superbowl karşılaşmasının galibi ve 2007-2008 NFL sezonunun şampiyonu çoğu NFL otoritesinin ve taraftarların düşüncelerinin aksine New England Patriots’ı 17-14 yenen New York Giants oldu. Bu iki müthiş takım University of Phoenix Stadium’u dolduran on binlerce taraftara ve televizyonları başındaki milyonlarca futbolsevere maçın son saniyesine kadar olağanüstü bir heyecan yaşattı.

Yazı tura atışını kazanıp maça hücumla başlamayı seçen Giants, yaklaşık 10 dakika süren uzun bir drive’ın ardından touchdown şansı bulamasa da, yakaladıkları saha içi golü şansını olumlu kullanarak Patriots karşısında 3-0 öne geçen taraf oldu. Patriots bu saha içi golüne ikinci çeyreğin hemen başında cevap verince durum Pats lehine 7-3 oldu. Yenen bu touchdowndan sonra yapılan kick atışının Giants sahasından dışarı çıkması sonucu uygulanan ceza sonucu, Giants kendi 40 yardlarından oyuna başlama fırsatı buldu.

Altı oyunun ardından 46 yard alarak Patriots 14 yardına kadar gelen Giants, Patriots defansının yaptığı interception sonucunda bir kez daha touchdown yapma fırsatı yakalayamadan topu Patriots ofansına vermiş oldu. Bu pozisyondan sonra karşılıklı oynanan 2’şer drive sonunda takımlar punt yapmak zorunda kaldı. İlk yarının bitmesine yaklaşık 2 dakika kala son hücum şansını değerlendirmek isteyen Patriots’ın bu drive’ı fumble ile sonuçlandığında ilk yarının bitmesine sadece 10 saniye vardı.

Maçın ikinci yarısına bu kez Patriots tıpkı ilk yarıda Giants’ın yaptığı gibi uzun bir drive ile başladı. Kendi 21 yardlarından başlayan Patriots, 14 oyun sonunda 48 yard kazanarak rakip sahada saha içi golü için elverişli bir pozisyon yakaladı. Fakat bu hakkı saha içi golü kullanmak yerine oynamayı tercih edince başarısız oldular ve topu Giants ofansına verdiler. Bu çeyrekteki karşılıklı oynanan birer drive’da da  takımlar punt yapmak zorunda kalınca son çeyreğe Patriots 7-3 üstünlükle girmiş oldu. Maçın son çeyreğinde ilk hücuma hakkına sahip olan Giants kendi 20 yardlarından başlayan uzun bir drive’ın ardından maçtaki ilk touchdownlarını yapmış oldular.
Bu sayının ardından oynanan karşılıklı iki puntla sonuçlanan başarısız drive’ların ardından Patriots maçın bitimine yaklaşık 3 dakika kala maçta bir kez daha öne geçen taraf oldu ve skor Pats lehine 14-10’a geldi . Herkes kalan zaman Giants’a yetecek mi diye merak ederken Giants kendi 17 yardlarından oyunu başlamıştı.

Önlerinde şampiyon olmaları için almaları gereken 83 yard ve 3 dakikadan kısa bir süre vardı. Eli Manning belki de kariyerinin en önemli drive’larından birini oynuyordu. Maça başlamadan önce Manning’in maçın kilit oyuncularından biri olacağına şüphe yoktu ama bu son drive Eli için müthiş bir sınav oldu. Gösterdiği müthiş performansla takımına galibiyeti getiren touchdown pasını maçın bitimine sadece 35 saniye kala attı.

Skor 17-14’ e gelirken kalan 35 saniyede Patriots’ın son bir şansı vardı. Fakat Pats bu şansı istediği gibi değerlendiremeyince maçı ve şampiyonluğu kazanan taraf  New York Giants oldu.  Oynadığı son 11 deplasman maçından galip ayrılarak müthiş bir seri sonunda şampiyon olan Giants sezona belki istediği gibi başlayamamıştı ama sezonu kusursuz bir şekilde tamamlamasını bildi.

 

Yazan: Kaan Ekemen