Geçen hafta bayram tatili sebebiyle vermek durumunda olduğum aranın ardından bu hafta tahminlerime devam ediyorum.

CAR Panthers @ TB Buccaneers

Bu hafta pazar akşamı FOX SPORTS’da iki maç yayını üstüste olacak. Bunlardan ilki saat 20:00’de CAR Panthers @ TB Bucs….

http://static.nfl.com/static/content/catch_all/nfl_image/DeAngelo_Williams_IA.jpgCAR Panthers sezona çok iyi bir başlangıç yaptı. Sadece MIN Vikings deplasmanında yenilgi yüzü gören CAR Panthers bu sezon oynayacağı ikinci deplasman maçında yine defansif olarak güçlü TB Bucs karşısına çıkacak. J.Delhomme’un sağlığına tamamen kavuşması, S.Smith’in disiplin sorunlarından arınması, M.Muhammed’in eski CAR Panthers yıllarını anımsatması, J.Stewart ve D.Williams’ın çok etkili bir ikili oluşturması, CAR Panthers’ın bu çıkışının sebebi. Tabi oynadıkları son iki maçta sadece 3 FG’a izin veren defansın katkısını es geçmek hata olur.

Diğer tarafta TB Bucs 3. hafta CHI Bears deplasmanında gösterdiği başarıyı DEN Broncos karşısında gösteremedi. Son dakikalarda buldukları TD ile ümitlenselerde DEN Broncos karşısında beraberliği yakalamaya yetmedi. Bu maçta TB Bucs ofansif olarak hemen hemen hiç varlık gösteremedi. Griese-Garcia değişikliği son dakikalarda hücumu fişeklemiş gibi gözükse de DEN Broncos’un 10 sayı farkla bu zaman dilimine girmesi savunmada konsantrasyonun düşmesine sebep olduğundan, Garcia bu boşluğu iyi değerlendirdi. Garcia bu hafta da takımının başında sahaya çıkacak.

İki takımında ilk 6 hafta itibariyle birbirine yakın istatistikleri var. İki takımda hücumda 22.8 sayı ortalaması ile oynamış. TB Bucs koşu hücumlarında daha etkili gözükürken, CAR Panthers özellikle S.Smith’in dönüşü ile birlikte havada daha etkili olmuş. İki takımın koşu savunması hemen hemen denk fakat meşhur Tampa 2 savunmasında Bucs pas hücumlarını durdurmakta zorlandı. Bu kadar denk iki takımın mücadelesinde yıldızları daha fazla olan takımı seçmek mantıklı. CAR Panthers bu konumda yıldızları ile bir adım öne çıkıyor. TB Bucs’ın hiç evsahibi olma avantajı yok mu diye düşünebilirsiniz… Bu iki takım arasında oynanan son 7 maçın 6’sını deplasman takımı kazanmış. TB Bucs 2003 yılından beri evinde CAR Panthers’ı yenememiş…

CAR Panthers Kazanır
CAR Panthers +1 (En fazla 1 sayı fark yer)

PHI Eagles @ SF 49ers

PHI Eagles son iki haftada beklenmedik yenilgiler aldı. Özellikle geçen hafta WAS Redskins karşısında alınan mağlubiyet PHI Eagles’ın NFC East’in diine oturmasına sebep oldu. Bu maçı kaybederlerse playoff umutlarını yitirebilirler. SF 49ers da PHI Eagles gibi son iki haftasını yenilgi ile kapatarak bu haftaya geliyor. Bu maçta en büyük avantajları rakiplerinin bu maç için bütün ülkeyi geçerek gelmesi. İstatistiksel olarak böyle bir yolculuktan sonra maça çıkan takımların başarısı oldukça düşük.

PHI Eagles hem defansıyla hem hücumuyla ligin en kaliteli takımlarından. B.Westbrook’un durumu yine belli değil, fakat bu maçta McNabb’in ekstra performans göstererek bu açığı kapatacağını düşünüyorum. PHI Eagles savunması F.Gore’u durdurmayı başarırsa ligin sack olma şampiyonu O’Sullivan’ın bu maçta ayakta kalabileceğini pek düşünmüyorum. Özellikle Eagles defans koçu Jim Johnson’ın agresif oyun tarzıyla SF 49ers hücumunun etkili olması pek olası değil. PHI Eagles’ın hava hücumuna SF 49ers cevap veremeyeceğini düşünüyorum. Bu maçla ilgili tek korkum daha önce belirttiğim gibi PHI Eagles’ın bu maça çıkmak için uzun bir yolculuk yapıyor olması.

PHI Eagles Kazanır
PHI Eagles -4,5 (En az 5 sayı fark atar)

BAL Ravens @ IND Colts

http://www.profootballhof.com/assets/default/Manning_Peyton_500-350.jpgGeçen hafta son saniyede wagerline’da IND Colts -3.0 tercihi yapmıştım. Tercihimin sebebi, HOU Texans’ın asıl oyun kurucusunun hasta olduğu için oynayamayacak olmasıydı. Maçı internetten izlerken özellikle 2. yarıda ümidimi tamamen kesmiştim. IND Colts ne hücumda ne savunmada gerçekten hiçbir varlık gösteremiyordu. Ne olduysa bu maçı izlemeyi bırakmamla oldu. Diğer maçı açar açmaz HOU yedek QB’sinin çok büyük iki hata üstüste yaptığı ve IND Colts’un maçı 4 sayı farkla kazandığı haberi geldi…

Böylece tahminim sebebiyle birlikte tutmuş oldu ama IND Colts için çok iyi şeyler düşünmemeye başladım. Özelliklere istatistiklere bakıldığında hemen hemen her alanda BAL Ravens bu eşleşmede üstün taraf. BAL Ravens ilk 5 hafta itibariyle #1 koşu savunmasına ve #1 pas savunmasına sahip. Ayrıca ligin en iyi koşan takımlarından biri. Diğer tarafta ise ligin en kötü koşu savunması var. IND Colts savunada son 2 senenin görüntüsünden oldukça uzak. Özellikle B.Sanders’ın eksikliği oldukça hissediliyor. BAL Ravens ise son iki hafta hiç hak etmediği şekilde 2 malubiyet aldı. 2 maçı da uzun süre önde götürdükten sonra TEN Titans karşısında son 2 dakikada, PIT Steelers deplasmanında da uzatmada rakiplerine yenildi. Özellikle savunma takımın bu direnci göstermesindeki en büyük etken. McClain ve McGahee’den oluşan Power koşu oyunları topun onlarda kalmasını sağlıyor.

Bu kadar argumanın arkasından benden BAL Ravens tahmini bekliyor olabilirsiniz. Fakat ben yine IND Colts’tan yana şansımı deneyeceğim. IND Colts’un yeni stadyumunda henüz galibiyeti yok. Özellikle böyle zor durumdayken içerde seyircilerine bir galibyet sevinci yaşattırmak zorundalar. Diğer yandan çaylak J.Flacco kariyerinin ikinci deplasman maçına çıkıyor. İlk seferinde yine karşısındaydım, PIT Steelers kazandı fakat handikapı kapatamadı. Bu hafta yine şansımı deneyeceğim. Ayrıca, bu iki takım arasında oynanan son 5 maçı IND Colts kazandı ve son dört maçta handikapı kapatacak farkı yakaladı. Eğer maç yakın giderse BAL Ravens’ın maçı kazanma şansı bile olabilir, fakat IND Colts erken farkı açmayı başarırsa, çaylak QB’ye oldukça yük bineceğinden, 4,5 handikap rahatlıkla kapatılır.

IND Colts Kazanır
IND Colts -4,5 (En az 5 sayı fark atar)

CHI Bears @ ATL Falcons

http://cache.daylife.com/imageserve/06OdernfdJeV1/610x.jpgBu sezon çaylak QB’si sebebiyle olsa gerek ATL Falcons’a bir türlü güvenemedim. Sanırım bu hafta doğru hafta. Falcons M.Turner ve J.Norwood ile ligin en iyi koşan 2. takımı. M.Turner alınan koşu yardı bakımından ligin en iyisi. Çaylak QB’lere deplasmanda fazla güvenmemek gerekir. Fakat M.Ryan geçen hafta GB Packers deplasmanında gösterdiği başarıyla bu önyargımı yıkmış oldu. GB Packers gibi ligin en tehlikeli secondary kadrosuna sahip bir takıma, hem de tarihi bir statta, 200yd ve 2 td pası ile oynamak her çaylak oyuncunun yapabileceği birşey değil.

CHI Bears ise bu maça çok önemli iki galibiyetle geliyor. Zaten maçta favori gösterilmelerinin sebebi bu galibiyetler. Özellikle PHI Eagles karşısında hiç geri düşmeden alınan galibiyet oldukça dikkat çekici. Geçen hafta da K.Orton’un performansını göz ardı etmemek gerekir. Fakat CHI Bears’ın NFC North’un zirvesinde olmasının asıl sebebi her zamanki gibi savunması. Bu maçta da skora tutunmaları M.Turner’ı durdurup durduramamalarına bağlı. #4 koşu savunması burada ATL leyhine karar vermemizi güçleştirsede CHI Bears’in 5 hatada daha çok pas hücumu tercih eden 3 takımla (IND, PHI, DET) oynamış olması daha rahat nefes almamızı sağlıyor.

ATL Falcons’un topu kontrol edeceğini, ve ligin sack lideri J.Abraham ile K.Orton’ı tüm maç baskı altında tutacağını düşünüyorum. Böyle genç ve dinamik bir takımın kendi evinde underdog olması tahminimi güçlendiren sebepler arasında.

ATL Falcons Kazanır
ATL Falcons +3 (En fazla 3 sayı fark yer)