Bir Avrupa’dan Amerikan Futbolu’nda daha birlikteyiz. Geçtiğimiz haftaki yazımla birlikte Fransa’ya noktayı koyduk. Sıradaki durağımız Doğu Avrupa’nın incisi Polonya. Eminim ki hepiniz Polonya ismini duyunca şaşırdınız. Hiç beklemiyordunuz. Polonya’da Amerikan futbolunun temelleri 2000’lerde atılmaya başlandı. Resmi olarak üç sezondur düzenli lige geçildi.

Aslında Polonya’ya Amerikan futbolu bir tepki olarak geldi. Son yıllarda artan ırkçılık olaylarıyla birlikte ırkçılara karşı bir tepki ortaya çıktı. Bu tepki çerçevesinde Amerikancı bir akım oluştu. Bu akımı oluşturanlar ilk iş olarak ülkeye Amerikan futbolunu getirmeye karar verdiler. 20 Aralık 2005’de Polski Koznej Futbolu Amerykanskiego (PKFA) adıyla Amerikan futbolu federasyonu kuruldu. Tabi ki başlarda çok tepki gördüler, bir dizi olaylar meydana geldi ve biraz ırkçıların sayesinde devlet PKFA’yı tanımadı.

Uzun süren uğraşlar sayesinde resmiyet kazanan PKFA’nın ilk işi bir lig kurmak oldu. Lig kurmak için önce her federasyon üyesi bir kulüp kurdu. Kulüpler kuruldu kurulmasına ama oynayacak oyuncu yoktu. Bunun için önce kendileri ve akrabaları takımlarda oynamaya başladı. Mali durumları iyi olmadığından oynamak isteyen bütün gönüllüleri kulüplere dahil ettiler. Bunun yüzünden ilk oynan lig çok kalitesiz oldu.

Bu amatör kulüplerin birleşerek oluşturduğu lig ise Polska Liga Futbolu Amerykanskiego (PLFA) olarak anılmaya başlandı. Ligin kuruluş tarihi ise çok sembolikti. 1 Mayıs 2006. İlk resmi sezon 2006’da oynandı. Ligin ilk maçı ise 3 Nisan’da Kozly Poznan ile Warsaw Eagles arasında oynandı ve kazanan taraf Poznan ekibi oldu.

İlk sezon 16 takımla oynandı. Maçlar normal lig usulü oynandı. İlk dört kendi arasında Play-off oynadı ve finalistler Polish Bowl’da karşı karşıya geldi. Polish Bowl I maçı 12 Kasım 2006’da Warsaw Eagles ile Pomorze Seahawks arasında oynandı ve Eagles 34-6’lık skorla kazandı. Polish Bowl II 17 Ekim 2007’de The Crew Wroclaw ile Silesia Miners arasında oynandı ve Wroclaw ekibi 18-0’la Miners’ı mağlup etti. Üçüncü ve son Polish Bowl , 18 Ekim 2008’de tekrar Warsaw Eagles ile Pomorze Seahawks arasında oynandı ve rövanşı da yine Eagles 26-14 aldı.

Bu üç Polish Bowl’da da izleyici sayısı dolayısıyla ilgide git gide düştü. İlk finali 1.300, ikinci finali 1.000, üçüncü finali ise 800 kişi izledi. PKFA 2007’de büyük bir değişime uğradı. Takım sayısı 10’a düşürüldü ve ilgiyi arttırmak amacıyla Varşova takımları diğer illere kaydırıldı. Dünyada ki küresel kriz Polonya’yı dolayısıyla Amerikan futbolunu da vurdu. İki ay önce PKFA France Télécom’la sponsorluk anlaşması imzaladı ve gelecek 10 yılı garantiye aldı.

Bu sezon atılan bir diğer önemli adımsa ırkçılık adına atıldı. Stadyumlarda zencilere karşı yapılan hakaretlere karşı polisle ortak bir sözleşme imzalandı. Bu sözleşmeye göre stadyumlarda maça giden seyirci sayısının yarısı kadar polis barındırmak zorunlu olacaktı. Uygulama yararlı oldu ve ırkçılık %80 azaldı.

Bir dahaki Avrupa’da Amerikan Futbolu bölümünde görüşmek üzere…

Hoşça kalın…