Başlık biraz klasik oldu ama konumuza tam uyuyor. Kimse Amerikan futbolunun sadece Amerika, Kanada ve Türkiye’de oynandığını zannetmiyordu. Amerika’dan bize gelmesi çok vakit aldı. Bize gelene kadar Avrupa’ya da göz kırptı tabi. Ben bu başlık altında Avrupa’daki Amerikan futbolunun nabzını tutacağım.

İlk durağımız Fransa. Ülkenin en popüler sporu futbol, basketbol ve rugbydir. Fakat son yıllarda  yapılan büyük atılımlarla Amerikan futboluna profesyonel bir nitelik kazandırılmıştır. Bu ülke Amerikan futboluyla 80’li yılların başında Laurent Plegelatte sayesinde tanışmıştır. Plegelatte Amerika’da tahsil görmüş bir Fransız gencidir. Amerika’da öğrendiği bu sporu çok sevmiş ve ülkesine de bu sporu tanıtmak amacıyla 1980 yılının Mayıs ayında Spartacus de Paris adlı takımı kurmuştur.

1981 yılında ülke gençleri sporu benimsemiş ve dev bir adım atmıştır. Bu sene içerisinde 9 kulüp daha kurulmuştur. 1982 yılında ise 1.lig kurulmuştur. Ancak bu sporun resmileştirilmesi adına yapılan en büyük yenilik 15 Nisan 1983’te FFFA (Fransa Amerikan Futbolu Federasyonu)’nın kurulması olmuştur.Tam iki yıl sonra federasyonun büyük uğraşları sonucunda Fransa Spor Bakanlığı Amerikan futbolunu tanımış ve FFFA resmiyet kazanmıştır. 90’ların başında 2. ve 3.ligde kurulmuştur. Şuan Fransa’da 113bin lisanslı Amerikan futbolu oyuncusu bulunmaktadır.

Peki Fransa medyasında Amerikan futbolunun yeri nedir? 1.lig televizyonda çok az yer almaktadır. Üst düzey futbol adına sadece milli takımın maçlarına yer verilmektedir. Fakat kendi liglerinin yayınlamasalar da Canal+ ve Sport+ NFL playoff’larını her sene yayınlamaktadır. Aynı zamanda 2006’dan beri Superbowl France 4 tarafından canlı yayınlanmaktadır.

Fransa Milli Takımı

Konu milliyetçilikleriyle ünlü Fransızlara gelir de milli takımlarından bahsedilmez mi? Fransızların her milli takımlarında olduğu gibi Amerikan Futbolu Milli Takımı’nda da kardeşlik, birlik ve takım oyunu ön plandadır. Fransa Amerikan Futbolu Milli Takımı ilk sınavını Almanya’ya karşı 1983 yılında vermiş ve 27-20 yenilmiştir.

Milli Takım en büyük başarısını 2007 yılında yakalamıştır. 2007 Dünya Kupası’nda Japonya’ya 23-6 yenilmelerine rağmen beşinci olmuşlardır.

Bir dahaki Avrupa’dan Futbol’da görüşmek üzere.

Hoşça kalın…