Her geçen hafta da kızışan bir lige şahit oluyoruz. Şu an cebinde play-off vizesi taşıyan iki takım var diyebiliriz. Bunlar da yoluna hiç fire vermeden devam eden Hcettepe Red Deers ile bu sene çok iyi bir çıkış yakalamış olan İstanbul Cavalliers. Play-off vizesi alabilmek için çekişen ve gerek matematiksel, gerekse performans olarak bu şansa sahip olan takımların sayısı ise oldukça fazla. Bu yazımda kısaca bu takımlara değinmek istiyorum. 

Gazi Warriors: Son iki senenin finalisti ve geçen senenin Üniversite Ligi şampiyonu olan Gazi, bu sene ne yazık ki iyi bir başlangıç yapmasına rağmen devamını çok iyi getiremedi. Arka arkaya iki İstanbul takımına yenilerek play-off şansını riske soktu. Bu maçların kısaca analizi yapacak olursak eğer, Gazi’nin en büyük handikapı hala pas oyunları gibi gözüküyor. Gerek offensive anlamda, oyunun sıkıştığı zamanlarda rakip takımın backfield’ını tehdit edecek pas oyunları konusunda eksikleri var, gerekse defensive anlamda etkili bir coverage yada pass rush konusunda sıkıntı yaşıyor izlenimi sergiliyorlar. Cavalliers maçında da Sultans maçında da bu manzara son derece açık bir şekilde göze çarptı. Bir diğer sorun ise, kadro derinliği ve zenginliğine rağmen sürekli olarak oynayan oyuncuların sayısının azlığı. Eskilerin deyimi ile “Iron-man”, yani hem offense hem defense olarak primary başlayan pek çok oyuncu bulunmakta. Bu oyuncular da belli bir süre sonra performans düşüşü yaşıyorlar haliyle.

Gelelim Gazi’nin güçlü yanlarına. Öncelikle Coaching Staff’ı son derece güçlü. Bu spora yıllarını vermiş olan tecrübeli bir Head Coach olan Kerem Ateş rakip takımlar için her zaman teknik alanda bir tehdit olmaya devam ediyor. Sultans çıkışlı olan ve Amerika’da Purdue ve Green Bay’in football programlarının sürekli takipçisi olan Hilmi Çeltikçioğlu da gerek Defensive Coordinator gerekse Free Safety olarak hem saha dışında, hem de backfield’da kendisine gereken desteği fazlası ile vermekte. Bir diğer güçlü yanı ise Gazi’nin takım oyunu oynaması. Role player’lar olmadığı için, belli kilit oyuncuları durdurarak Gazi’ye kilit vuramıyorsunuz. Zira her daim her noktanıza saldıracak ve zayıf karnınızı arayıp bulacak bir oyun kurgusu ile sahaya çıkıyorlar. Bir diğer artıları da play-off ve final maçları tecrübeleri. İki kez şampiyonluğun kıyısından dönmüş bir takım olan Gazi, artık kupayı kucaklamak için daha hırslı ve istekli olacaktır diye düşünüyorum. 

Ankara Cats: Geçen sene yarı final oynayan ve Hacettepe’ye yenilerek kupa mücadelesinden geri kalan Ankara Cats de bu yıl play-off şansı olan takımlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Gazi gibi ağırlıklı olarak koşu oyunlarından kurulu bir offensive şema ile sahaya çıkıyor olmasına rağmen değişik formasyonları ve zaman zaman son derece etkili olabilen pas oyunları ile offensive anlamda sahanın daha geniş alanına saldırabilen bir takım görüntüsü sergiliyor. Bununla birlikte etkili pass rush defansına sahip olan takım, boşalttığı bölgelere atılacak screen ve middle screen pass’lara son derece zaafı olan bir defans anlayışını benimsemiş durumda. Gazi’nin “Bend but don’t break” defansına karşı “win or lose” tarzı bir defans ile oynayan Ankara Cats etkili bir pas şemasına sahip olan takımlar karşısında zaman zaman zor durumda kalmaktadır.

Gelelim İstanbul takımlarına; 

Boğaziçi Sultans: Bir football tarihi ve ekolü olan Sultans, son dönemlerde epey kan kaybetmiş olmasına rağmen bu sene de play-off vizesi almak için mücadele eden takımlar arasında yer alıyor. İTÜ Tigers karşısında 2. overtime’da kaybettikleri maçın hemen ardından silkelenip toparlanarak Ankara deplasmanından Gazi galibiyeti ile dönerek yollarına emin adımlarla devam ettiklerinin izlenimini verdiler.

Etkili koşu oyunları ile rakip takımların box’unu yıpratan ve bu alanı kapatmak üzere frame’in içine takviye oyuncular getirip backfield’inde alan boşaltan takımları etkili pas oyunları ile vurabilen bir offense kurgusu ile sahaya çıkan Sultans’ın en zayıf karnı ise defensive line’ı. Son derece etkili ve tecrübeli bir linebacking tandem ve gerek man-2-man, gerekse zone coverage oynayabilen bir secondary’e sahip olmasına rağmen line of scrimmage üzerinde rakip offense üzerinde yeterince baskı oluşturamadığı için gerek koşu, gerekse pas oyunları için rakibe zaman ve alan bırakmakta. Play-off yo0lundaki olası rakipleri olan Gazi ve Cats’i yenmeleri de Sultans’a ikili averaj durumunda ayrı bir avantaj sağlamakta.

İTÜ Tigers: Cavalliers ve Red Deers karşısında alınan mağlubiyetlere rağmen Sultans galibiyeti ile lige dönen ve play-off mücadelesinde ben de varım diyen bir takım olanTigers bu sene de sakatlıklarla baş edebilirse tüm takımlar için kabus olabilecek bir takım olma özelliğine sahip. Son derece hızlı ve güçlü oyunculardan kurulu bir defense ile sahaya çıkmasına rağmen en büyük handikapı hiçbir zaman aynı 11 ile sahaya çıkma şansı bulamaması. Gerek cezalı, gerekse sakat oyuncular yüzünden her maç ayrı bir kurgu ile sahaya çıkan Tigers defansı bu boşluğu, hız-güç-tecrübe ile kapatmayı bilen oyunculardan kurulu bir ekip.

Türkiye’nin en yeni ve en genç takımı olan Tigers henüz tam anlamıyla takım oyunu oynama aşamasına geçememesine rağmenbir çok takımda forma giymiş eski ve tecrübeli oyuncularla henüz football’a yeni başlamış pek çok rookie’yi aynı potada eriten bir ekip. Güçlü yanı defansı olan Tigers’ın zayıf karnı ise bireysel yeteneklerden kurulu bir ekip olması. Her maça damgasını vuran belli oyuncularla galibiyete ulaşmakta olan Tigers takım oyunu oynamaya başladığı zaman ligde çok daha zor bir rakip olacağının sinyallerini vermekte.

Kalan zor maçlara gelince; 

Gazi Warriors: Cavalliers ve Sultans’ a kaybeden Gazi eğer kalan tüm maçlarını, ama özellikle Hacettepe ve Tigers maçlarını kazanırsa play-off’lara adını yazdırır. 

Ankara Cats: Sultans ve Hacettepe ile oynayan Cats için en kritik dönemeçlerden biri bu hafta oynayacağı Warriors, diğeri ise25 Nisan’daki Tigers maçları. Bu iki maçı da kazanmaları durumunda Cats play-off vizesini alır. 

Boğaziçi Sultans: Bu hafta oynayacakları Red Deers ve 26 Nisan’da oynanacak olan İstanbul Cavalliers maçları Sultans için düğümü çözecek olan karşılaşmalar. Bu maçlardan birini kazanmaları durumunda dahi play-off biletini kazanmış olma şansına sahip tek takım olan Sultans’ın bu lüksü sadece tek mağlubiyetleri olmasından ve play-off için çekiştiği Cats ve Warriors’u yenmiş olmalarından kaynaklanıyor. 

İstanbul Tigers: Play-off mücadelesi veren takımlardan sadece Sultans ile oynayan ve sahadan galip ayrılan Tigers için kritik dönemeçler Warriors ve Cats maçları. Bu maçların ikisini de kazandığı takdirde direkt play-off vizesi alacak olan Tigers sadece birini kazanması durumunda kendini ikili averaj lotaryasına sokacak ve rakip takımların maçlarını beklemek durumunda kalacaktır. Son derece çekişmeli ve seyir zevki yüksek bir lig bizi bekliyor. Bundan sonra her maç daha iddialı ve çekişmeli olacaktır. Hiçbir maçı kaçırmamanız dileğiyle, football dolu günler diliyorum.