Az önce ODTÜ Stadyumu’nda ODTÜ – Gazi Üniversitesi maçını izledik. Bir hayli zevkli ve çekişmeli bir maç oldu. ODTÜ Şahinleri bir gün tribünde maç izleyen izleyicileri kalp krizi nedeniyle öldürecek ama dur bakalım ne zaman!

Maçın ilk çeyreğini geç kaldığım için izleyemedim. İkinci çeyreğin hemen başında ODTÜ TD ile 6-0 öne geçti, ekstra sayıda denediği gol bloklandı. Çeyreğin ilerleyen dakikalarında ODTÜ bir TD daha buldu ve ekstra denemesinde yine başarısız oldu. İlk yarı 12-0 tamamlandı. İkinci yarıya hızlı başlayan Gazi Üniversitesi yarının hemen başında bir TD ve ekstra ile 8 sayı buldu. Çeyreğin geri kalanında iki takımın da savunma takımları sıraları geldikçe ağırlıklarını koydu. Son çeyrekte ise mücadele daha çok Gazi Üniversitesi Hücum Takımı ile ODTÜ Savunma Takımı arasında geçti denilebilir. Seyredenlerin yerinde duramadığı (bunda soğuyan etkisi ne kadardır bilinmez) bu çeyrekte kazanan ODTÜ oldu ve maç 12-8 tamamlandı. Bu skorla ODTÜ lider olarak çeyrek finale kalırken Gazi Üniversitesi ise grup ikincisi olarak çeyrek finale kaldı.

Maç genelinde ODTÜ savunması bir hayli başarılıydı. Kulüpler Ligi müsabakasında da olduğu gibi Gazi Üniversitesi Hücum Takımı’na çok iyi direnip, çoğu zaman durdurmakta başarılı oldular. Son dakikalarda kaptıkları top belki de maçı çeviren pozisyon oldu. ODTÜ Hücum Takımı ise nispeten sessiz kaldı. İlk yarıdaki etken oyunlarının devamı ikinci yarıda gelmedi. Bunda eksik oyunculara sakatlıkların ve yorgunlukların (hem savunma hem hücumda oynayan oyuncuları kastediyorum) da eklenmiş olmasının ciddi katkısı olduğunu düşünüyorum.

Gazi Üniversitesi’ni ise geçen yıllara (özellikle son ikisine) oranla daha zayıf gördüm. İlk yarıda Gazi Hücum Takımı’nın en ciddi rakibi kendisi oldu. Başarılı oyun serilerini kendi aldıkları cezalarla kötü sonlandırdılar. Bu ceza sorununu ikinci yarıda biraz daha aştılarsa da bu sefer ODTÜ Savunma Takımı’nı aşmakta zorlandılar. Gazi Üniversitesi’nin Savunma Takımı ise ikinci yarıda kendini toparladı. ODTÜ Hücumu’nu sorunsuz durdurdular.

Hakemler tribünden görebildiğim kadarıyla başarılı bir yönetim sergilediler. Tribünden farkettiğim tüm cezaları yerinde kararlarda belirlediler. Verdikleri bir kısım cezanın da oluştuğu pozisyonları ben (doğal olarak) görmedim. Ama son çeyrekte kritik bir pozisyonda verdikleri cezaya anlam veremedim. Gazi üniversitesi’nin 4. hakkında yeteri kadar ilerleyemediği bir pozisyonda “ODTÜ ilk hak” kararı beklerken “ODTÜ 75 numara arkadan blok…Gazi ilk hak” kararı geldi. Sorun cezanın hangi takıma verildiğinde değil, hangi oyuncuya daha doğusu hangi mevkiye verildiğinde. Bir savunma oyuncusu, hatta bir NT nasıl arkadan blok yapar? Arkadan blokladığı (aslında ittirdiği) kişi, topu taşıyan oyuncu ile ona yetişmeye çalışan savunma oyuncusu arasına girmişse bu bir ceza gerektirmez. Bunun dışındaki tek senaryo; savunma oyuncusunun oyunla alakası olmayan bir adamı alakasız bir yerde arkadan ittirmesidir ki bu da bence arkadan blok değil, gereksiz sertliktir (ya da sportmenlik dışı harekettir). Bu durumda da cezası kişisel fauldür ve daha ağırdır. Bu pozisyonda verilen cezaya anlam veremedim.

Sonuç itibariyle güzel bir havada gerçekleşen keyifli bir mücadeleyi desteklediğim takım kazandı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum…