Az maç ve bol hükmen yenilgiye sahne olan bu sezonun Üniversiteler Ligi’nde A ve D gruplarında yapılan son maçlarla tüm çeyrek finalistler ortaya çıkmış oldu. A grubundan ODTÜ ve Gazi Üniversitesi, B grubundan Hacettepe ve Bilkent, C Grubundan Koç Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu, D grubundan ise Bilgi ve Boğaziçi çeyrek final yapan takımlar oldular. Karşılaşmalar 4-5 Nisan’da oynanacak. Eşleşmeler ise aşağıdaki gibi gerçekleşti:

ODTÜ Anadolu Üni.
Koç Üni. Gazi Üni.
Hacettepe Üni. – Bogaziçi Üni.
Bilgi Üni. Bilkent Üni.

Değerlendirmelere ilk eşleşmeyle başlayalım. A grubunu sürpriz yaparak 1. sırada tamamlarken aynı zamanda geçen senenin şampiyonu Gazi Üniversitesini de yenen ODTÜ eski günlerine dönüyor gibi. Rakipleri Anadolu Üniversitesi nefes kesen maçların yaşandığı C grubundan üçlü averajla çıkan bir takım. Anadolu Üniversitesi’nin en kuvvetli yanı kuşkusuz 26 numaralı HB Göksel üzerinden kurdukları oyunlar. Kısa boyunu ve kıvrak vücudunu hızla çok iyi kullanınca tutulması inanılmaz zor hale gelen bir oyuncu, hatta balık gibi desek yeridir, tam yakaladım derken elinizden kayıveriyor. Bu oyuncu üzerinden oynadığı karılaşmalarda bir çok TD bulan Anadolu’nun aksayan yönü ise 3 maçta bir hayli TD yiyen savunması. Öte yandan çok kuvvetli bir savunması olan ve Gazi gibi hücum gücünü ustalıkla durduran savunmasına karşın ODTÜ’nün hücum takımının maç içi sürekliliği olmaması ODTÜ’nün dezavantajı olarak ön plana çıkıyor. Gözüken o ki iki ekibin en kuvvetli takımları aynı anda sahaya çıkacak ve kilidi çözen ODTÜ Hücum takımının performansı olacak.

Koç Üniversitesi Gazi Üniversitesi maçı Çeyrek Final Maçları içerisinde kuşkusuz en zorlu olanı. C grubu 1.si Koç hiç maç kaybetmeden gelirken, Gazi’nin şok ODTÜ yenilgisi onları Koç deplasmanına götürüyor. Koç Üniversitesi’nin en büyük avantajı maçı kendi sahalarında oynuyor olmaları. Nizami olmayan, boyu kısa, kale direkleri olmayan ve devamlı rüzgarlı bir havaya sahip sentetik sahalarına gelen rakipler bir hayli zorlanıyorlar Koç karşısında, ancak bu sahada oynuyor olmak onlara da sakatlık sıkıntısı yaratmakta. Bir çok oyuncusu bu sahada sakatlık geçiren Koç Üniversitesi’nin son sağlık durumunu bilemiyorum ancak her iki ekip için de sağlık açısından zorlu bir maç olacağı kesin. Gazi her ne kadar ODTÜ’ye yenilmiş olsa da hala çok önemli bir takım. Geçen sezonki şampiyonlukta emek sahibi ve Kulüpler Ligi’nde oynayan tecrübeli oyuncularıyla Koç’a bir hayli sorun yaratacaklardır. İki ekibin de iş bilen hücum takımlarının izleyenlere zevkli ve bol TD’li bir müsabaka sunacağını düşünüyorum. Koç Üniversitesi ODTÜ’yü geçmek istiyorsa 73 numaralı kaptan Furkan’ın savunmayı iyi organize etmesi gerekecek orası da su götürmez bir gerçek.

Bu sezon hem kulüpler Ligi hem de Üniversiteler Ligi’ni götüren ve Bilgi Üniversitesi’nin arkasında çeyrek final yapmayı başaran Boğaziçi eski günlerine dönmeye çalışıyor. Ancak karşılarındaki ekip Hacettepe olunca doğal olarak ümitler biraz kırılıyor. Şampiyonluğu geçen sezon finalde kaybeden bunun acısını Kulüpler Ligi’nde çıkaran her zaman güçlü Hacettepe bu eşleşmenin tartışmasız favorisi. Henüz bu hafta sonu iki ekip Kulüpler Ligi’nde İstanbulda karşı karşıya geldiler ve gülen taraf deplasmanda Hacettepe oldu. Her iki takımdan Pro oyuncuları çıkardığımızda kalan kadro ağırlığı bakımından Hacettepe yine önde gibi. Hacettepe 2 maçı hükmen kazanmış olma ve daha az maç yapma dezavantajını kuşkusuz Kulüpler Ligi’ndeki maçlarla örtmekte. Kuvvetli savunma takımıyla Hacettepe Boğaziçi’ne çok sıkıntı yaratacaktır. Eğer Boğaziçi savunması Hacettepe’yi 2 çeyrek durdurabilirse belki bir şansları olur diye düşünüyorum.

Son eşleşme ise D grubu 1.si bu sezonun en büyük sürprizlerinden Bilgi ile Bilkent arasında yaşanacak. Bilkent eski özlenen günlerinin sinyallerini verirken, her geçen sezon işi daha ciddiye alan Bilgi İstanbul takımları arasında sıyrılıp sn sekize kalan Üniversite oldu. Bu sezon takip edebildiğimiz kadarıyla kuvvetli bir hücum takımına ama ona nazaran daha zayıf bir savunmaya sahip olan Bilkent’in maçları bol skorlu geçmeye aday. Bilgi de hücum etmeyi seven ve savunması aksayan bir takım. Dolayısıyla bu maç da çok skorlu geçer ve izleyenlere zevk verir kanaatindeyim.

Eşleşmelerden 4 Ankara takımının mutlu sonla ayrılacağını düşünüyorum. ODTÜ, Gazi, Hacettepe ve Bilkent yarı final yaparak birbirlerine rakip olacaktır. Maalesef İstanbul’da bu sporun seveni ve yapmak isteyeni çok olsa da Ankara’da bu iş daha fazla ciddiye alınıyor ve takım yapıları çok kararlı. Dolayısıyla favoriler grup 2.si olarak deplasmanlara gidiyor bile olsalar Ankara takımları.

Çeyrek Final yapan tüm takımlara başarılar diliyor ve Korumalı Futbol’a yaptıkları katkı için şükranlarımı sunuyorum.

İlerleyen yazılarda görüşmek üzere…