Bütün football severlere merhaba,

Öncelikli olarak belirtmek istediğim bir husus, bu yazıyı daha çok milli takım baş antrenörü olarak yazıyor olsam da, bu köşede daha çok trap oyun incelikleri, single wing formasyonu, 4-verticals konsepti gibi taktik konuları tartışmayı seven bir football sever olarak yer almaya çalışacağım. Bu ilk yazımda farklı bir profilden yazıyor olmamın sebepleri ise, yakın zamanda gerçekleştirdiğimiz milli takım kampı ile ilgili bilgileri paylaşmak, akılda soru işaretleri bırakmamak, ve takımın başarısı için gerekli ivme gücünü siteyi de kullanarak sağlamak olacak.

Kampın esas amacı, halihazırda öngörüşmeleri yapılmış “EFAF bünyesine dahil olma” çalışmalarımızı destekleyecek yapının bir parçasını işler hale getirmek (Türkçesi “hey adamım bak milli takım kurduk, kamp yaptık, ligimiz var, bir tane gösteri maçı bile yaptık, sen hala nasıl almazsın bizi”), maçlarda başarı sağlayarak ülkemizi bu sporda etkin ülkeler arasında sokmanın ilk adımlarını atmak, oyuncuların kamptaki tecrübelerinin kendi takımlarına geri yansımasını sağlayarak ligleri daha sert, daha hızlı, daha bilgili, daha gelişmiş ancak bir o kadar da daha barışçıl bir seviyeye getirmek (“olm saygısızlık etme bu adam milli takımda benim Center’ım…”), ve gizli bir hedef olarak takımları bir araya getirmek için bir adım atmak olarak açıklanabilir.

Amerikan Futbolu Milli TakımıKampta teknik ve taktik olarak, ki bunun büyük bir bölümünü Defansif Koordinatörümüz Aytek Akbay ve Ofansif Koordinatörümüz Emrah Asilyazıcı’nın çalışmalarına borçluyuz, çok başarılı bir 3 gün geçirdiğimizi düşünüyorum. Playbook’ta ilk olan oyunları görüp, rakip savunmaya gore adapte edip, playbook dışında ileride olan oyunları deneyip, bunları da durduracak savunmalar üzerine bayağı bir kafa patlatıldı. Bunun yanısıra, zone blocking ve zone pass protection gibi kavramların Line’da başarıyla oturtulmasında Line coach’umuz Bülent Emet’in başarısını da saymak gerekir. Kamp sırasınca oyuncuların adımlamasından kilosuna, oyun okumasından blokta ilk temasına kadar her türlü detay izlenip, tartışıldı. Özetle, hücum ve savunmada yapacağımız taktikleri oyunculara aktarıp, bunların başarılı bir şekilde uygulanmasına özen gösterildi. İlk gün yol yorgunu/uykusuz olduğunu tahmin ettiğimiz bazı arkadaşlar bazı drillere katılımda aksasa da, ilk uyarıdan sonra kampın geri kalanı %100 konstantre olunmuş bir şekilde devam etti, ki bu anlamda kampa katılan tüm oyuncularımızı gösterdikleri profesyonellikten ötürü tebrik ederim. Bu kadar sayıda örnek oyuncu ile beraber çalışmak teknik kadromuz için büyük bir lütuftu.

Hücum takımında “Zone blocking” blok şeması kullanılarak I formation ve spread varyasyonlarını aynı beceride kullanabilecek bir hücum sistemi hedeflemekteyiz. Bu karara varırken, doğabilecek ofansif ihtiyaçlara cevap verebilecek kader esnek, oyun açısından uygulanması basit ve Türkiye’deki oyuncularımızın yetenek ve özelliklerini olumlu kullanabilmek gibi kriterleri belirleyici unsur olarak kullandık. Savunmada ise, kampta hücum takımı kenara çekilmiş playbooka bakarken Aytek Akbay ile beraber stance ile uğraşan defansın da şahit oldukları üzere, rakibe oyunu dikte eden, maç sonuna kadar diri kalan, basit bir şema içerisinde çeşitli varyasyonlara izin veren, “Türk’ün gücü” dedirtecek bir kadro oluşturmaya çalıştık. Bu planlarımızı oturtabildiğimize inanıyorum. Trakya Üniversitesi ile ortaklaşa yürüttüğümüz testler sonucunda oyuncularımızın fiziksel gelişimini takip etmek, yurtdışı ve başka spor örnekleriyle karşılaştırmak, Amerikan Futbolu ile ilgili akademik çalışmaların yapılmasını sağlamak gibi çok amaçlı bir çalışma da sporumuz açısından faydalı oldu.

Organizasyon açısında ise birçok eksikleri yaşadığımızı düşünüyorum. Bizden kaynaklansa da kaynaklanmasa da, tüm yapılan hazırlıklara rağmen programda 30-45 dakikalık bir gecikme bizim planlarımızı 2-3 saate kadar gecikmeye sokabildi, ve tekrar tekrar plan yapmamıza sebep oldu. İlk baştaki sahamız milli takım standartlarında değildi, sonradan zorlayarak bulduğumuz saha ise fazlasıyla güzel olmasına rağmen ulaşımdaki organizasyon eksiklikleri güzel olmadı. Sağlık personeli ve gereçleri konusunda eksiklerimiz vardı. Burda daha kötü gözükmemek adına listeyi kabartmayayım; sadece kampta birçok sıkıntının farkında olduğumuzu, ve bunlar için kişisel olarak sorumluluğu aldığımı, bunların üzerine gideceğimizi bilmenizi isterim.  Oyuncularımıza anlayışlı davranıp her hali ve şekliyle oraya football oynamaya geldikleri, sıkıntıları yok sayıp , blok vurmaya tackle yapmaya konsantre oldukları için teşekkür ederim. İleriki kamplarda bir amacımız da buradaki hataların listesini çıkartıp, bu hataların tekrarlanmaması, yeni hataların yaşanmaması için gerekli önlemleri daha erken almak olacak. Bir sonraki kampın daha iyi geçmesi için bizim göremediğimizi düşündüğünüz eksikleri, yapıcı eleştirilerinizi, önerilerinizi [email protected] adresine veya benimle birebir paylaşmak istemediğiniz görüşlerinizi [email protected] adresine yollamanızı rica ederiz.

Amerikan Futbolu Milli TakımıKampa dair birkaç soruyu da cevaplandırmak adına; burada oluşturulan kadro milli takım kadrosu değil, milli takım aday kadrosu olarak düşünülmeli. Sene içerisinde, geçtiğimiz senelerden bildiğimiz, gördüğümüz, belirli koçlara danışarak tavsiye edilen arkadaşları daha yakından tanımak amacıyla kampa çağırdık. Ancak tüm çağırdıklarımızın gelmemesi sonucu, ekstradan birkaç arkadaşı da sonradan görmek ve fırsatı değerlendirmek için çağırdık. Tabii bunun eksisi de, çağırdığımız OLB gelmeyip sonradan dahil olan bir MLB gelince, kadro oranlarında bir orantısızlık oluştu. Neticede çağırdığımız arkadaşları izledik, baktık ve değerlendirdik. Bu izlenimler sonucunda, nihai kadroyu oluşturmak anlamında net bir eleme yapılmadı. Ancak elbette ki oyuncular değerlendirildi ve belirli sıralamalar yapılıp, kadro üzerine konuşuldu. Az sayıda da olsa, bazı arkadaşların önümüzdeki 6 aylık süreçte milli takım kadrosuna girmesinin zor olacağı şeklinde aramızda fikir belirttik. Dolayısıyla bu arkadaşları kısa bir süreliğine radardan çıkarttık. Ancak “eleme yapılmadı” dememizin sebebi, bu kamp sonrasında oyuncularımızın kendilerinin eksiklerini görüp, kadrodaymış, milli takım oyuncusuymuş gibi davranmaya, çalışmaya devam etmesi. Kamp sırasında federasyon tarafından da bu kapsamda görevlendirilmiş Bora Tamer Yılmaz ve Burak Korkmaz ile istatistiksel ve video bilgilerin önemi üzerine bir diyalogumuz oldu.

Federasyon ve takımlar tarafından da kabul görmesi durumunda, sene içerisindeki maçları, oluyorsa antremanları, listemize aldığımız/alacağımız oyuncuları, arkadaşların çalışması ışığında toplanacak istatistikler, video görüntüleri, bireysel izlemeler ve takım koç önerileri ile pekiştirmeyi, ileriki kamplara çağırılacak oyuncuları buna göre değerlendirmeyi düşünüyoruz. Vurgulamak adına tekrara giriyor olsam da, bu konuyu önemli buluyorum, amacımız milli takım çalışmasını belirli kamplardan, toplanmalardan ibaret bırakmayıp, kendi kimliği içerisinde değerlendireceğimiz, mümkün olduğu kadar her türlü detayı irdeleyip sahaya yansıtacağımız; kulüp maçları, videolar, istatistikler, kamplar ve toplantılar ile toparlayacağımız, bir yandan kendisi gelişirken diğer yandan kulüplere olumlu geri dönüşü olacak bir yapı hedefindeyiz. Bu hedefte hepinizden gelecek yardımlar için şimdiden teşekkür ederiz.

Milli takım ilk gündeme geldiğinde, hazırlık kampı sonrası maç yapılacak şeklinde bir öneri idi. Ancak yaptığımız görüşmelerde bu şekilde toplanacak bir takımın milli takım’dan çok “takımlar karması” olacağı, kısa vadede belki bir maç için iyi olsa da, uzun vadede milli takımın sürekli izlenen takip edilen oyunculardan oluşup, takımlar-üstü bir yapıyla, kendi kimliği ile yola çıkması, takımların toplaması değil, takımlara olumlu geri dönüşü olan bir yapı olması fikri ağır bastı. Dolayısıyla daha hala resmi bir maç yapmamış olmamız, teknik kurulun insiyatifi ile olmuştur. Bu fikirden yola çıkılarak, belirli aralıklarla bu kampın tekrarlanıp, 2010 yılı başında en az bir hazırlık maçı, ve sonrasında 2010 yaz aylarından itibaren EFAF’a üyelik kabulunu takiben Avrupa Kupası C Ligi maçlarına dahil olma gibi amaçlarımız var. Kısacası, bu takım, gerekli şartlar hazırlandığında, seviyemize uygun bir basamakta ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek düşüncesiyle oluşturuldu. İlk kampın – herşeye rağmen – daha hızlı bir şekilde başlatılması, ödenek konusundaki tereddütler, ve teknik kadromuzun bu oyuncular hakkındaki bilgisinin az olması gibi sebeplerden, ülkemizi yurtdışında başarıyla temsil eden arkadaşlarımızı bu kampa maalesef dahil etme imkanımız olmadı. İlerleyen  zamanlarda hedeflediğimiz yapıyı oluşturduktan sonra, milli takımımızın çok daha geniş bir oyuncu havuzunu ele alıp en iyi 11’i sahaya sürmek hedefinde olacağından kimsenin şüphe duymamasını rica ediyorum.

ÖnÜmüzdeki aylarda önceliğimiz maçları ve istatistikleri düzenli bir şekilde irdeleyip, 2. kamp kadrosunu oluşturmak, 1. kamptaki oyuncuların performansını izlemek olacak. Bunun yanısıra takımda teknik kadroyu genişletmek için de çalışmalarımız var, ilgilenen arkadaşlarımız görevin içeriği ile ilgili yukarıdaki email adreslerinden veya telefonlarımızdan temasa geçebilir. Kasım ayı sonunda yapılması hedeflenen 2. kampta ilk kampa çağıramadığımız arkadaşlar, tekrar görmek istediğimiz arkadaşlar, bu sene ileri bir düzeyde kendisini gösteren yeni oyuncular ile beraber çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Bu tarih öncesinde tüm arkadaşlarımızın kendisini Milli Takım oyuncusu olarak görerek yukarıda belirttiğimiz hedeflere yönelik çalışmasını ve kendisini geliştirmesini temenni ediyorum.

Football dolu günler…