Herkese merhaba. Yeni sezonda New York Jets ile ilgili yazılarımla sizlerle beraber olacağım. Sezonu 9 galibiyet ve 7 mağlubiyet ile bir önceki sezondan tam 5 galibiyet fazla almasına rağmen Jets geride bıraktığımız sezonun ardından önemli değişiklikler yapma yoluna gitti. Bunlardan en önemlisi kuşkusuz koç Eric Mangini’nin yerine Baltimore Ravens’ın başarılı savunma koordinatörü Rex Ryan’ın koçluğa getirilmesiydi.

2Bu değişim Jets taraftarlarınca çok olumlu olarak karşılandı ve bunun tek sebebi Rex Ryan’ın Baltimore’da yaşadığı başarılar değildi. Ryan ailesi ile New York Jets’in hikayesi 40 senelik bir hikaye. Ney York Jets takımının tarihindeki zirve noktası olan Super Bowl 3 şampiyonluğu esnasında Rex’in babası Buddy Ryan Jets’in savunma koçu idi. Daha sonra aynı Buddy Ryan NFL tarihinin en yaratıcı ve agresif savunma koçlarından biri olarak tanındı. Ryan, Chicago Bears’in 85’de kazandığı Şampiyonluk esnasında karşı takımı bir duvara çarpmış gibi yapan ve NFL tarihinin en iyi savunmalarından biri, belki de birincisi olduğu kabul edilen savunmanın yaratıcısıydı. Buddy Ryan “46” adlı sistemi Chicago’da yaratmıştı. Onun oğulları olan Rex ve Rob Ryan’ın da babaları gibi yaratıcı savunmalarıyla tanınan koçlar olması kimseyi şaşırtmadı zaten bu sebeplerle.

Rex babasından sadece  yaratıcı savunma taktikleri çizmeyi değil babasının agresif ve kimseden çekinmeyen tutumunu da almıştı. İşbaşına gelir gelmez “buraya Bellichek’in yüzüklerini öpmeye gelmedim” ve “buradayken Beyaz Saray’a en azından bir defa gideceğiz zaten takım olarak” demesi bir önceki rejimin “konuş ama hiçbirşey söyleme” mottosuyla taban tabana zıt görünüyordu. Ryan savunmasının ligin en iyisi olacağını Darell Revis’in ligin en iyi Cornerback’i, Kris Jenkins’in ligin en iyi Savunma Lineman’ı olduğunu söylüyor bundan sonra Jets ile oynarken bizden birine vuran takımın biz ikisine vuracağız diyordu.

Tabi bütün bunlar iyi ve hoş idi ancak maçlar konuşarak kazanılmıyordu. Ryan’ın ilk senesinde olan bir koç olmasının yanı sıra Jets QB’sini de draft’in ilk roundunda USC’den Mark Sanchez’i alarak hücum takımını bir çaylağa emanet etmesi gibi bir handikapda vardı.

Bu ortamda NY Jets sezonun ilk maçında Houston Texans’a konuk oldu. Texans geçtiğimiz sezonu 8-8 bitirmiş, sezonun NFL 3.sü hücum takımına, NFL’in en çok pas yakalayan WR’ına sahip ve basının bu sene playofflara girmesini beklediği bir takımdı.

NY Jets’in bir Rex Ryan takımı olduğu ise maç başlamadan yapılan para atışından itibaren belli oldu. Para atışını kazanan Jets topu kendi sahasında sezonu açan ve güçlü yanı hücumu olan Texans’a verdi.

1Ve bu kickoff ile beraber bir savunma resitali başladı. Texans QB’si Matt Schaub’ sadece 2 kere sack olmasına karşı, sürekli kendini yerden kazımak zorunda kaldı. Maç ilerledikçe de sürekli ayak sesleri duyarak paslarını erken vermeye hayali savunmacılardan kaçmaya başladı. Maçı 33’de 18 ile 166 yarda ve 1 interception ile tamamladı. Geçen sene NFL’in en çok pas yakalayan WR’ı Andre Johnson ise 35 yardalık 4 pas yakalayarak Darrell Revis tarafından sahadan silindi. Jets savunması o kadar iyi oynadı ki geçen senenin en büyük hayal kırıklığı olan Vernon Gholston bile 3 tackle yaptı ve QB üzerinde 2-3 defa baskı kurdu. Koşu savunması da bunlardan farklı değildi. Steve Slaton ilk koşusunda 11 yardalık bir koşu yaptı. Daha sonra ki 5 koşusu sırasıyla 4, -1, -2, 3 ve -1 yardalık koşulardı.

Houston hucümu bırakın sayı yapmayı bütün maç boyunca Jets yarı sahasına sadece 2 defa geçebildi. Sonu turnover ile bitmeyen en uzun atakları 18 yarda idi ve bir FG denemeleri dahi olmadı.

Hücumda da Ryan ve hücum koçu Brian Schottenheimer çaylak Mark Sanchez’i maça çok iyi  hazırlamışlardı. Sanchez çok sınırlı bir kaç çaylak hatası hariç müthiş bir maç çıkardı. Özellikle 3.haklardaki başarısı inanılmaz boyutlardaydı. Maç sonunda 18 3.hakkın 10’unda başarılı olmuştu, Sanchez ve ekibi. Ancak ilk yarıda bu istatistik 10’da 8 gibi gerçekten olağanüstü bir rakamı gösteriyordu. Jets’in Ryan’ın Baltimore’dan getirdiği koş-koş-koş-savunma yap arada da pas atarsın felsefesi tam anlamıyla işliyordu. Geçen senenin AFC lideri koşucu Thomas Jones ilk 13 denemesinde 15 yarda da kalmasına rağmen Ryan ve ekibi oyun planlarını bozmadılar ve Jones ard arda ataklarda biri TD koşusu olmak üzere 39 ve 38 yardalık koşular yaptı. Bunlar ile maçı 20 koşuda 107 yarda ile bitirdi. Maç bittiğinde Sanchez’in istatistikleri ise 31’de 18 pas ve 272 yarda 1 TD ve 1 interception idi.

Haftaya Bill Bellichek ve Patriots New York’a geliyorlar. Sanchez ve Ryan ilk defa kendi saha ve seyircileri önünde bir maça çıkacaklar ve bu maçın AFC East’i son 10 yıldır domine eden NE Patriots’a karşı olmasının sembolik anlamları olup olmadığını zaman bizlere gösterecek.