NCAA’da regular sezonun son haftası öncesi ilk 6 takım yine kazanarak en tepedeki yerlerini korudular. 7 haftadır yayınlanan BSC Standings’e baktığımızda bu 6 takım içinden ilk üçünün yani Florida, Alabama ve Texas takımlarının sürekli olarak ilk 3’te yer aldıklarını görmekteyiz. Bu da bu üçlünün gerçekten mükemmel bir sezon geçirdiğinin göstergesi. Ancak ilk 6’daki diğer üçlü içinde yani TCU, Cincinnati ve Boise State için de aynı şeyleri söylemek mümkün. Zira sonuç olarak bugüne gelindiğinde bu 6 takımın da bütün maçlarını kazandıkları ve mağlubiyetlerinin bulunmadığı unutulmamalı.

Kağıt üstünde takımların aralarındaki tek fark ilk üçlünün daha çok atıp daha az yemesi, diğerlerinin ise averajlarının bu kadar iyi olmaması. Zaten Bowl sistemine yöneltilen eleştiriler de bu noktada yoğunlaşıyor. Yani elinizde 6 tane gerçekten mükemmel sezon geçirmiş takım var, ve bir sıralama yapmanız gerekiyor. Hepsi de her maçı kazandığına göre averajlar ön plana çıkıyor. Ancak hepsinin oynadığı takımların kaliteleri farklı. Bu nedenle bazıları kolay rakiplere fark atarken bazıları yakın galibiyetler kazanıyorlar. Böyle de olunca ortada sanki bir haksızlık varmış gibi oluyor, şeklinde benim de katıldığım eleştiriler mevcut bu sisteme karşı. Oysa bir play off sistemi belki daha adil bir eşleşmeler serisi getirebilir. Üstelik bence önemli olan günün sonunda ayakta kalarak sahadan galip ayrılabilmektir. Elbette ki iyi rekorlara sahip olmak güzel, ancak başa baş bir maçı kazanabilmek de en az onun kadar haz verici diye düşünüyorum. Bu sebeple ne kadar atıp yemektense, kazanıp kazanamamanın belirleyici olması taraftarıyım.

Bu haftanın sonunda az önce de belirttiğim gibi ilk 6 yine galip olarak sahadan ayrıldı. Florida Florida State önünde 37-10, Alabama Auburn önünde 26-21, Texas Texas A&M karşısında 49-39, TCU New Mexico karşısında 51-10, Cincinnati Illinois önünde 49-36 ve Boise State Nevada karşısında 44-33 skorlarıyla sahadan galip ayrıldılar. Bunun dışında West Virginia Pittsburgh’u kendi seyircisinin de desteğiyle 19-16 yenmeyi başararak BCS Standings’e girmeye hak kazandılar ve Pittsburgh takımını da bu sıralamada 9.luktan ederek 15.liğe attılar. Oklahoma State ise Oklahoma derbisinde, deplasmanda Oklahoma’ya sayı bile üretemeden 27-0 kaybederek 12. sırada girdikleri haftanın sonunda kendilerini 20. sırada buldular. Bir başka derbide ise, Virginia Tech. Virginia’yı 42-13 yenmeyi başardı. Brigham Young ise Utah karşısında aldığı 26-23’lük galibiyetle kendisini sıralamada 14. sırada buldu. Benim için şahsi önemi olan karşılaşmada ise Notre Dame bu sezon bir kez daha beni hayal kırıklığına uğrattı ve Stanford karşısında sahadan 45-38 mağlup ayrıldı.

Bu sonuçların ardından 29 Kasım tarihli BCS standings (#7) sıralaması şöyle oluştu:  1. Florida 2. Alabama 3. Texas 4. TCU 5. Cincinnati 6. Boise State 7. Oregon 8. Ohio State 9. Iowa 10. Georgia Tech. 11. Penn State  12. Virginia Tech.  13. LSU 14. Brigham Young 15. Pittsburgh 16. Oregon State 17. MiamiFlorida 18. USC 19. California 20. Oklahoma State 21. Houston 22. Nebraska 23. West Virginia 24. Stanford 25. Utah.

Önümüzdeki haftasonu yani regular sezonun son haftası geçen hafta da söylediğim gibi önemli mücadelelere sahne olacak. Ama kuşkusuz en önemlisi ilk iki sıradaki takımının yani Florida ve Alabama’nın SEC (the Southeastern Conference) şampiyonluğu mücadelesi olacak. Aynı konferansın doğu alt ligini önde tamamlayan Florida ve batı alt ligini önde tamamlayan Alabama mücadelesi oldukça ilgi çekecek. Bir erken final olarak da nitelenebilecek bu karşılaşmaya düzenlemeler gereği Aalabama ev sahibi takım sıfatıyla çıkacak ve bu avantajını kullanmaya çalışacak. Umarım özellikle genç oyuncu arkadaşlarımızın ve diğer bütün futbol severlerin özellikle bu maçı ve sonrasında gelecek bowl ve şampiyonluk maçlarını takip etme şansları olur. Herkese iyi bayramlar ve bol futbollu günler dilerim.