İtalya’da gerçekleştirilecek olan 4 Helmets Trophy turnuvasına milli takımımız katılamayacak olması camianın büyük bölümünde çok ciddi tepkiler çekmiş durumda. Gelişmelerden sonra NFLTR olarak, federasyon başkanı Şahin Kömürcü’yle konu ile yaptığımız telefon görüşmesinde, Şahin Kömürcü camianın gündemine oturacak açıklamalarda bulundu.

Şahin Kömürcü, yaptığı açıklamada, bir ay öncesinden İtalya’daki turnuvaya gidilmesi için onay verdiğini, İtalya’ya gidecek olan ekipte 36 oyuncu, 2 doktor, milli takım teknik ekibi ve federasyondan yetkililerin olması gerektiğini belirttiğini ve turnuvaya katılmak için gerekli olan 2bin Euro’luk depozitoyu kendi cebinden ödediğini belirtti.

İtalya’ya karayolu ile gidileceğini en başta belirttiğini söyleyen Şahin Kömürcü, bu teklifin bir dayatma olmadığını ve ilk başlarda kabul edildiğini ancak kendisine daha sonra uçak ile gidilmezse turnuvaya gidilmeyeceğine dair bir mail geldiğini belirtti. Turnuvaya uçak ile gidilmesinin maddi olarak çok masraflı olduğunu söyleyen Kömürcü, daha sonra milli takımın turnuvaya katılmasına dair onay vermemesinin sebeplerini de açıkladı.

Son kampa kadar milli takım kadrosunun halen netleşmediğini bildiren Şahin Kömürcü, federasyonun oyuncuların pasaportlarıyla da ilgilendiğini, gri pasaportun devlet hizmet pasaportu olduğunu belirterek federasyonun desteği olmadan bu pasaportların alınamayacağını dile getirdi.

Şahin Kömürcü, kadronun 36 kişi olması gerektiğini ancak önüne 80 kişilik bir liste geldiği ve buna rağmen gerekli mercilere listede bulunan 80 kişi içinde pasaport çıkarılması için yazı gönderdiğini söyledi.

Pazartesi günü gidilmesi planlanan turnuvada yer alacak milli takım kadrosunun Pazar günü belirlendiğini ve bu kadroda yer alan oyuncuların çoğunun pasaportu olmadığını belirten Şahin Kömürcü, sonraki gelişmelerle şekillenen durumun, milli takımı temsil edemeyecek olması yüzünden turnuvaya gidilmesine izin vermediğini söyledi.

Şahin Kömürcü, kendisine gelen teklifte “sadece pasaportu olanların İtalya’ya gideceğini, teknik ekibin ve kadrodan bazı oyuncuların uçakla geri kalanın ise otobüsle gideceğinin” yer aldığını ancak federasyon tarafından gri pasaportla böyle bağımsız bir seyahatin yapılamayacağını söyledi.

Federasyon başkanı, İtalya’ya karayolu ile gidilmesinin önceden kabul edildiğini ancak daha sonra gri pasaport ile bu şekilde, turistik bir gezi tarzı seyahat gerçekleşmesi sonrasında doğacak sorumluluğun üstlenemeyeceğini sözlerine ekledi. “Koçların uçakla, oyuncuların otobüsle gittiği bir kafilenin de milli takımı yansıtmayacaktır, milli takımın tüm ekipçe beraber seyahat yapması gerektir.” diyen Şahin Kömürcü, karayolu ile gidilmesinin daha önceden onaylandığının altını çizerek daha sonraki programda doğacak risklerin ve sorumluluğun federasyon tarafından kabul edilemeyecek cinsten olduğunu belirtti.

Turnuvaya sadece pasaportu olanların gidebilecek olması durumunda, turnuvada ülkemizi milli takımın temsil etmeyeceğini belirten Şahin Kömürcü, “Eğer turnuvaya bir lig karması şeklinde, milli takım kafilesi olarak değil de insanlar bağımsız olarak gitseydi tüm sorumluluk benim üzerimde olacaktı.” dedi. Şahin Kömürcü daha önce gri pasaport ile yurt dışına adam kaçırma gibi olayların gerçekleştiğini belirterek, üzerinde olan sorumluluğun çok büyük olduğunu dile getirdi ve kendi kontrolünde olmadan çıkılan bir seyahatte bunu kabul edemeyeceği belirtti.

Kömürcü “Eğer turnuvaya gidilmesine karşı olsaydım depozitoyu kendi cebinden ödemezdim” diye sözlerine devam etti. Depozitoyu neden kendi cebinden ödediğini ve uçak yolcuğunun masraflarının neden karşılanamayacak cinsten olduğunu sorduğumuzda ise Şahin Kömürcü, “Federasyonun bütçesi geçtiğimiz yıla göre %100 artmış durumda ancak devlette para olmadığı için bu para federasyonlara aktarılamıyor. Bildiğiniz üzere GSGM’in önünde Karadeniz Oyunları, Erzurum Kış Olimpiyatları ve bu yaz İstanbul’da yapılacak olan Dünya Basketbol Şampiyonası var. GSGM’in parayı bunlara kullanması ve yanlış kullanması sonucunda federasyonumuza para aktarılamadı.” dedi.

Milli takımdaki gelişmelerle ilgili olarak kendisine ulaşılamaması ile konuyla ilgi olarak, Şahin Kömürcü, sadece son gün arandığını daha önce aranmadığını, eğer aransaydı meşgul olsa dahi en kısa zamanda arayan kişiye geri döneceğini belirtti. Şahin Kömürcü aynı zamanda milli takım ile ilgili olarak kendi atadığı milli takım head koçu Kerem Ateş ile telefonda hiç konuşmadığını söyledi.

Milli takımın İtalya’ya gitmesine onay vermemesinin sebepleri yukarıdaki gibi sıralayan Şahin Kömürcü’ye milli takımın geleceğini sorduğumuzda ise, “Amerikan futbolu milli takımı ile ilgili çalışmalar kesinlikle dondurulmuş değil ancak bundan sonra daha disipline bir şekilde hareket edilecek.” dedi.

EFAF’a ve IFAF’a kendi döneminde üye olunduğunu hatırlatan Şahin Kömürcü, özellikle EFAF’a üye olunması için çok mücadele ettiğini, EFAF’ın Türkiye’yi Avrupa Amerikan Futbolu Federasyonu’na üye yapmak istemediğini kendisine ve “Gidin Asya Amerikan Futbolu Federasyonu’na üye olun.” dendiğini söyledi. Şahin Kömürcü, EFAF’a üye olunması için IFAF ile birlikte çok çabaladığını ve başardığını belirtti.

Şahin Kömürcü ile yaptığımız telefon görüşmesinin belki de en can alıcı noktası ileride kurulması gündemde olan Türkiye Amerikan Futbolu Federasyonu ile ilgiydi. Uzunca bir süredir camiada konuşulan, Amerikan futbolunun, TBSF’nin bünyesinden ayrılıp kendi federasyonu olması konusunda, TBSF Başkanı Şahin Kömürcü, çeşitli çalışmalar yaptığını söyledi.

Şahin Kömürücü, Türkiye Amerikan Futbolu Federasyonu kurulması için yönetim kurulu defterinde karar çıkarttığını ve imzaladığını belirtti. Daha sonra Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’ne yazı yazdığını belirten Şahin Kömürcü, yazıda “Birinci, İkinci ve Üniversitesiler Ligi olan Amerikan futbolunun artık ayrı bir federasyonu olmalı. TBSF’deki ömrü tamamlandı ve tek amatör haline gelmesi gerekiyor” dediğini, söyledi.

Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’nün ise kendisine, “Amerikan futbolunu gelişmekte olan spor dallarına bağlarız.” tarzı bir cevap verdiğini ve tüm görüşmelerin belgelerinin elinde olduğu söyleyen Şahin Kömürcü, bu belgeleri istendiği takdirde NFLTR’ye fakslayabileceğini söyledi.

Şahin Kömürcü aynı zamanda istendiği takdir yönetim kurulu defterinin de incelenebileceğini ve Türkiye Amerikan Futbolu Federasyonu kurulmasına yönelik karara kimlerin imza atıp kimlerin imza atmadığının görülebileceğini söyledi.

Tüm camianın bilgilerine sunarız.

Yazan: Haber Servisi