Son yazımızda Chicago Bears – Green Bay Packers maç öncesi değerlendirmesi yapmıştık. Ancak daha sonra yoğun işlerimiz dolayısıyla yazılara biraz ara verdik, şimdi tekrar devam ediyoruz. Aradan geçen zamanda Bears büyük bir sürpriz yaparak Packers’ı yendi. Akabinde tam 10 sack verdiği maçta New York Giants’a da yenildi ve geçen Pazar da güçsüz Carolina Panthers’i 23-6 mağlup ederek 4-1 ile grubunun zirvesindeki yerini korumaya devam etti.

Son iki maçta Bears QB’leri gün yüzü görmedi demek doğru olur. QB’leri diyoruz, çünkü esas oğlan Jay Cutler Giants maçında 9 sack ve sayısız hit aldıktan sonra beyin sarsıntısı geçirdi ve maçı yarıda bırakmak zorunda kaldı. Yedek QB’ler Collins ve Hanie ile maç devam etti. Carolina maçı öncesi Cutler’ın oynayıp oynayamayacağı çok konuşuldu ve sonunda, muhtemelen Panthers’in güçsüz olduğu da dikkate alınarak, oynamamasına karar verildi. Bu karar en çok Cutler’ın liseden beri hiç maç kaçırmamasına güvenen fantasy football oyuncularını üzdü. Yedek QB’lerin de çok sevindiğini varsayabiliriz, ancak Cutler’ın yerine maça başlamasına karar verilen 38 yaşındaki Todd Collins 16 pas atttı, bu paslardan 6 tanesi kendi oyuncularına, 4 tanesi de rakip oyunculara gitti ve maçı 6.2(!) QB reyting ile tamamladı. Collins bu sene veteran backup olarak iyi para kazanıyor, ama yine de böyle bir maçı hiç oynamamayı yeğlerdi diye düşünüyorum.

Son iki maçta pas oyununda Bears toplam 23/45 isabet ile 102 yarda aldı, 0 TD 5 INT kaydetti. Bu arada QB’ler 13 kere sack edildi. Aslında bu hayırlı oldu bile denebilir çünkü Bears, Panthers karşısında koşu oyunlarını yeniden keşfetti. RB Matt Forte 22 denemede 166 yarda (kariyer rekoru) ve 2 TD, RB Taylor ise 18 denemede 43 yarda kazandırdı. Carolina karşısında neredeyse sadece koşu oyunu yapıldı desek yeri var.

Onun dışında, kötü bir yenilgi ve çok güçsüz bir rakip önünde alınmış galibiyete rağmen, defans ve özel takımlar gayet iyi gözüktüler. Giants maçında QB fiyaskosuna rağmen 4. çeyrekte bir ara durum 3-10 idi. Savunmanın iyiliği Panthers karşısında da devam etti. Carolina QB’leri Clausen ve Moore toplam 5 sack yediler ve günü sadece 62 yarda ile kapatabildiler. Özel takımlarda Hester 50, Manning ise 62 yardalık return’ler yaptılar.

Bu hafta sonu Bears sahasında Seattle Seahawks’ı ağırlayacak. Seahawks 4 maç sonunda 2-2’lik bir sonuca sahip. Cutler bu maça büyük ihtimalle hazır olur. Ama olamazsa da ilk yedeğin genç Caleb Hanie olacağına kesin gözüyle bakabiliriz. Aslında Hanie yıllardır yavaş yavaş yetiştiriliyor, ancak nedense, hücum koordinatörü Martz iş başına gelince tecrübeli bir yedek istedi ve yalvar yakar 38 yaşındaki Collins ile bir senelik sözleşme imzalandı. Collins şimdilik pek bir şey yapamadı ama 25 yaşındaki Hanie bu sezon 5/7 pas isabeti ile takımına 55 yarda kazandırdı. Yani en azından bir şeyler yapabildiğini gösterdi. Diğer yandan koç Lovie Smith “Ben otobüsten atlayıp koşma fikrine çok inanmam, koşullar ne gerekirse onu yaparız” yollu bir demeç vererek ciddi bir değişiklik yapmayacağını hissettirdi. Benim inancım, ne olursa olsun, Bears’ın hücum repertuarında koşu oyunları oranının artacağı yönünde. Cutler’ın dönüşünün bunu değiştirip değiştirmeyeceğini göreceğiz.