Atlanta Falcons (4-1) @ Philadelphia Eagles (3-2)

Falcons ilk hafta Steelers karşısında uzatmada aldığı yenilgiden sonra oynadığı 4 maçı da kazanmayı başardı. Özellikle son şampiyon Saints deplasmanında alınan galibiyet ile NFC South’un zirvesine oturmayı başardı. Falcons bu 4 galibiyeti alırken rakiplerine ofansif anlamda ciddi bir üstünlük sağlamayı başardı. Özellikle koşu hücumu ve koşu savunmasında başarılı olan Falcons diğer varyasyonlarda da az hata yapınca galibiyetleri almayı başardı.

Eagles ise ilginç bir şekilde henüz evinde galibiyet alabilmiş değil. 3 galibiyetini de deplasmanda alan Eagles’ın yendiği en ciddi rakip ise Jaguars oldu. Jaguars karşısında QB M.Vick ve WR D.Jackson’ın gösterdiği performans maçı Eagles’a getiren etken oldu. Bir sonraki hafta Redskins karşısında sakatlanan Vick geçen hafta da oynamadı. Geçen hafta K.Kolb’un liderliğinde çıkılan maçta zor da olsa alınan galibiyet Eagles’ın Giants ve Redskins’i takibini sürdürmesini sağladı. 49’ers karşısında, geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz J.Johnson’dan anımsadığımız bir agresiflikte gözüken Eagles savunması maçın kazanılmasının en önemli sebebiydi. M.Crabtree ve V.Davis’i durdurmakta zorlansalarda koşu hücumuve savunması ile oyunu domine ederek maçı kazanmayı bildiler.

B iki takım aynı division’da olmamalarına rağmen son 5 yılda biri playoff mücadelesi olmak üzere 5 kere karşılaştılar. Falcons bu maçlardan sadece birini kazanmayı başardı. Geçen sezon oynanan karşılaşmada ise McNabb Eagles’ın direksyonundaydı. Falcons cephesinde ise M.Ryan ve M.Turner yoktu. Bu hafta oynanacak mücadelede ise Falcons cephesinde LB Weatherspoon dışında ciddi bir eksik gözükmüyor. Eagles’da ise Vick’in oynaması şüpheli. Bu hafta Falcons’un evinde hiç kazanamamış Eagles karşısında oyunu koşu hücumu ile domine edeceği ve maçı kzanacağını düşünüyorum.

Atlanta Falcons +2,5

New Orleans Saints (3-2) @ Tampa Bay Buccaneers (3-1)

3 Haftada 2 malubiyet alan Saints tek galibiyetini de kendi evinde Panthers karşısında 2 sayı ile aldı. Son şampiyon Saints kanadında bişeylerin ters gittiği kesin. Bu kötü gidişin en büyük sebebi koşu hücumunda sakatlıklar sebebiyle yaşanan problem diye düşünüyorum. Hem R.Bush hem P.Thomas’ın aynı anda sakatlanması Saints hücumunun tamamen Brees’in omuzlarına yıkılmasına sebep oldu. Tabi tek yönlü hğcum yapısı hataların da fazlalaşmasını sağladı. Özellikle geçen hafta Cardinals karşısında Brees’in interception’ı ile maçın sonuçlanması bu durumun en büyük göstergesiydi.

Bucs ise sezon başındaki beklentilerin aksine sezona oldukça iyi bir giriş yaptı. Bu sezon tek malubiyetini iç sahada Steelers karşısında alan Bucs, 6. Haftaya geldiğimizde .500 üzerinde bir takımı yenmiş gözükmüyor. Bucs eski zamanlardan alıştığımız güçlü savunma ve koşu hücumu yapısından oldukça uzak bir görüntü sergiliyor. Yine de geçen hafta Bengals deplasmanında alınan galibiyeti küçümsemek haksılık olur.

Bu maç Saints için ölüm kalım maçı olabilir. Saints adına bu hafta alınacak bir malubiyet bir anda division’da iki maç arkaya düşmek anlamına gelecek. Bu iki takım son 2 sezonda galibiyetleri paylaştılar. Geçen sezon deplasmanda oynayan takım galip gelmeyi başardı. İlk maçı Saints farklı kazanırken ikinci maçta 17-0 öne geçmesine rağmen, biraz da playoff heyecanı ile, farkı koruyamadı ve yenildi. Bu maçta Saints’in işini sıkı tutacağını ve maçı kazanmak adına tüm hünerlerini göstereceğini düşünüyorum. Bucs koşu hücumunun bu sezonki etkisizliğini düşündüğümüzde Saints ile eşit şartlar altında bu maça çıkacağını söylemek yanlış olmaz. Kaybetme tahammülü olmayan Saints’in ne yapıpı edip maçı kazanacağını düşünüyorum.

New Orleans Saints -4

Dallas Cowboys (1-3) @ Minnesota Vikings (1-3) 

Cowboys için sezon hiç iyi başlamadı. İlk hafta ezeli rakip Redskins karşısında kaybettikten sonra kendi evlerinde Bears’a da yenilmekten kurtulamadılar. 3 Hafta Texans karşısında alınan galibiyet ve arkasından 1 haftalık mola zorlu NFC East’te Cowboys içn umutların yeşermesine sebep oldu. Fakat geçtiğimiz hafta Titans karşısında alınan malubiyet kara bulutların tekrar Texas ekibi üzerinde dolaşmasını sağladı. Geçen hafta C.Johnson’ı durdurmakta zorlanan Cowboys savunması, hatasız oynayan V.Young üzerinde de yeterli baskı kuramayınca tam 34 sayı yedi. Tabi bu sadece savunmaya yüklenmek haksızlık olur. Romo maç boyunca 6 kez sack olup 3 adet interception atarak malubiyetin asıl mimarı oldu. Romo kadar Cowboys hücum hattı bu durumdan sorumluydu.

Vikings ise geçen hafta 3. Çeyreğin sonuna kadar skor üretemedi. Fakat savunması ile Jets’in de arayı çok açmasını engelledi. 3. Çeyreğin sonu ve 4. Çeyrekte gelen TD’lar ile umutlanan Vikings, Favre’ın son drive’da yaptığı interception ile maçı kaybetti. Bu malubiyet Vikings’e pahalıya patladı zira NFC North lideri Bears’ın oldukça arkasına düşdüler. Üstelik arada geçmeleri gereken bir de Packers engeli var. Merakla beklenen Favre – Moss uyumu ise ilk maçta çok etkin gözükmedi. İkili bir TD yapmayı başarsada maç boyunca genel olarak senkron gözükmediler. Yerden de A.Peterson’ı utilize edemeyince Vikings oyunun kontrolü rakibine kaptırdı. Tabi maçın kaybedilmesinde en büyük sorumlu 3 Turnover ile B.Favre oldu.

Bu maç iki takım için de tamam yada devam maçı. Kaybeden taraf henüz ligin ilk yarısı tamamlanmadan division’da oldukça geriye düşecek. Geçen hafta Vikings’e güvendim. Favre’ın yaptığı hataya kadar da Vikings’in bırakın handikap dahilinde kalmasını maçı kazanacağından şüphem yoktu. Maalesef futbol böyle, az hata yapan kazanıyor. Bu iki takım ikisi geçen sezon olmak üzere son 4 yılda 4 kez karşı karşıya geldi. Vikings bu maçlardan sadece birini fakat en önemlisini kazanmayı başardı. Geçen sezon Vikings kendi evinde oynadığı playoff maçını, Favre’ın muhteşem performansı ile, farklı kazanıp bir üst tura çıkmayı başardı. Bu hafta da özellikle Vikings savunma hattının T.Romo’yu rahat bırakmayacağını ve hataya zorlayacağını düşünüyorum. Vikings A.Peterson’u da etkili kullanırsa yine benzer bir farkla maçı kazanabilir.

Minnesota Vikings -1

Indianapolis Colts (3-2) @ Washington Redskins (3-2)

Colts bu sezon alıştığımız görüntünün biraz uzağında. Colts, AFC South’ta, Texans ve Jaguars karşısında alınan malubiyetler sebebiyle aynı galibiyet yüzdesine sahip olmasına rağmen bu iki takımın arkasında 3. sırada yer alıyor. İlk hafta A. Foster’ı durduramayan Colts koşu savunması, sonraki iki hafta Giants ve Broncos koşucularını durdurmayı başarınca maçı kazanmayı başardı. 4. Hafta Jaguars karşısında yine elit bir koşucu karşısında zor duruma düşen Colts yine maçı kaybetti. Geçen hafta son çeyreğe kadar oldukça başa baş geçen maçta P.Manning tecrübesini konuşturdu ve Colts’a galibiyeti getirecek oyun kontrolünü sağladı. Colts savunması rakibe büyük oyun şansı vermeyince galibiyet geldi.

Redskins ise ilk 5 hafta sonunda ligin rakibine en çok yarda veren takımlarından biri olmasına karşın rakiplerine az skor şansı tanıyarak maçlara tutunmayı başardı. Redskins 3 galibiyetini de kalburüstü takımlara (DAL, PHI, GB) karşı aldı. Yazılarımı okuyanlar iyi biliyordur ki iyi bir Redskins sempatizanıyım. Dolayısıyla bu haftaya kadar oynadıkları tüm maçları canlı izledim. İnanın kazandıkları maçlarda da yenildikleri maçlarda da her türlü sonuç çıkabilirdi. Bir tek en kolay gözüken maçta Rams’e sahada ezilerek yenildiler. Redskins takımı için ne ofansin anlamda ne de defansif anlamda olumlu irşey söylemekte zorlanıyorum. Söylenebilecek tek olumlu şey bir şekilde maçın içinde kalmaları. Bu McNabb’in bu sezon takıma getirdiği en büyük katkı oldu. Çok kötü oynadıkları maçlarda dahi farkı düşük sayılarda tutup bir hamle yapma şansı baınıdırıyor Redskins.

İki takım için de kritik bir maç. Colts her takımın eşit galibiyet yüzdesine sahip olduğu AFC South’ta bir adım geriye düşmemek için sahaya çıkacak. Diğer tarafta Redskins ensesindeki Giants ve Eagles baskısını azaltmaya çalışacak. Redskins koşu hücumunu devreye sokmayı başarırsa maça ortak olabilir. C.Portis’in yokluğu bu konudaki beklentileri benim açımdan düşürüyor. Ligin en güçlü hücumlarından birine sahip olan Colts’un diğer takımların aksine skor üretmekte zorlanacağını düşünmyorum. Redskins oyun içerisinde kalsa dahi, az farkla da olsa, Colts maçı kazanacaktır.

Indianapolis Colts -3