Geçen haftaki yazımda dört karşılaşmanın tahminlerini yazmıştım. Dört tahminden 2.5 tanesi tuttu (Packers’a galibiyet vermeye gönlüm elvermemişti). Ancak bu dört tahminden en emin olduğum (aslında mantıken en emin olduğum) Patriots New York Jets’e yenilerek elendi. Jets’i ve azılı taraftarı, değerli dostum Küler’i kutluyorum.

Divisional series’de (bu divisional lafına da hastayım; bir sonraki tur conference olduğu için uydurulmuş bir laf gibi) rakiplerini eleyen Green Bay Packers ile Chicago Bears Pazar günü TSİ 22:00 sularında Chicago’nun sahası olan Soldier Field’da NFC şampiyonluğu için karşılaşacaklar. Bu iki köklü takımın rekabeti 1921’den beri devam ediyor, aynı gruptalar ve her sene iki kere karşılaşmaları garanti. Gelgelelim tarihlerinde playoff’da sadece ve sadece bir kere karşılaşmışlar. 1941 yılındaki maçı Bears 33-14 kazanmış ve sonra da finalde New York Giants’ı yenerek şampiyon olmuş.

Bu haftasonundaki maçın biletleri, daha divisional serilerin sonuçları belli olmadan satılmaya başlandı; zira Packers-Bears eşleşmesi ihtimal dahilindeydi. Bears-Seahawks maçındaki “Bring da Pack” pankartı da seyircilerin isteğini iyi özetliyordu.

Green Bay Packers 1919 yılında görece küçük “pazar” olan Wisconsin eyaletinin Green Bay şehrinde kuruldu. Kurucularından Earl Lambeau, çalıştığı şirket olan Indian Packing Company’den 500$ dolara sponsorluk almıştı. O yüzden takımın adı Packers (Ambalajcılar diye çevirebiliriz) oldu. Green Bay Packers, adı ve yeri bağlamında NFL’in en eski takımıdır. Maçlarını kurucusunun adının taşıyan Lambeau Field’da oynamaktadır. Şehrin nüfüsu 100 bin, stadyumun kapasitesi ise 73.128’dir ama her maç dolu oynandığı gibi kombine biletler için senelerce beklemek gerekmektedir.

Chicago Bears yine 1919’da Illinois eyaletinin Decatur şehrinde kuruldu, sonra 1921’de Chicago’ya taşındı (böylece aynı yerde en eski olma bağlamında Packers’ın gerisinde kalmış oldu) 1970 yılına kadar maçlarını meşhur Chicago Cubs beyzbol takımının sahası Wrigley Field’da oynadıktan sonra şimdiki stadı olan Soldier Field’a geçti.

İki takım arasındaki rekabet NFL rekabetleri arasındaki en eskisi. Bears Seahawks’ı yendikten sonra LB Brian Urlacher “Onlar bizi sevmiyorlar, biz de onları sevmiyoruz” demecini verdi. Aslında uzunluk dışında rekabetin, örneğin 1934 yılında karakolda biten GS-FB maçı gibi belli bir olayı yok. Öyle birbirini insafsızca iğneleme durumu da yok; koçlar Lovie Smith ile Mike McCarthy de düzgün konuşan adamlar.

Pazar günkü maç Bears’ın sahasında, Bears normal sezonu daha iyi rekorla bitirdi ama Packers’ın genelde daha iyi takım olduğu kabul ediliyor ve bahislerde de önde. Sezon içindeki ardarda gelen sakatlıklar onları zorlamıştı ama artık sakatlık sorunları o kadar yok.

Ben Bears taraftarıyım; Bears için yenme bahaneleri bulmam lazım. Buna göre, Bears’ın savunmasının zaten çok iyi olduğu biliniyor. Öyle ki, geçen maçta Seahawks 3. periyodun sonlarına doğru ilk defa Bears sahasına yaklaşabildi. 35-24’lük skor aldatmasın, bir ara skor 28-0 idi ve maçın sonrası önemsizdi.

Sezon başında zayıf halka olan hücum hattının (offensive line) son maçta oldukça iyi olduğunu gördük. 3 sack aldatmasın, zira birincisi ilk yarının sonundaki manasız, üçüncüsü de maçın sonlarında çoktan kopmuşken olmuş idi. Cutler genelde rahat çalıştı. Özellikle maçı koparana kadar denenen hücum oyunlarının çoğu koşu idi, Forte 3’er 4’er yardaları toplarken Cutler ani uzun pasları ve kendi QB koşularıyla çok etkili oldu. Öyle ki, tam bir NCAA QB’i gibi 8 koşuda 43 yarda aldı ve 2 TD yaptı. Hücum hattının bunlara katkısı yadsınamaz.

Sonuçta Pazar birazcık uykusuz kalmaya değer, güzel maç olacak.