27 Mart Pazar günü İzmir’de Üniversiteler 2.Ligi, 3.Hafta karşılaşmasında Dokuz Eylül Efeler ile Isparta Spartans karşı karşıya geldi. İzmir’de yine açık bir günde, saha mükemmel, yaklaşık 80 seyirci bu güzel havada çekişmeli geçmeye aday maçı seyretmek için gelmişti. Gaziemir Altay SK tesislerinin sahası Amerikan Futbolu için İzmir’deki en uygun saha herhalde, gerçek ölçülerde ve çok iyi de bir zemine sahip. Her şey sorunsuz görünüyordu ve İzmir seyircisi Efeler’in galibiyetinden emindi, aslında ben pek öyle düşünmüyordum maçtan önce, bence favori Spartans idi.

Saat 10:00’da başlayacak maça Spartans erken gelmiş ve sahada ısınmasını yapıyordu, bu arada hakemler de lisans kontrolleri ile uğraşmaktaydı. Isparta koçu Engin Kepenek ile küçük bir konuşma yaptım, konuşmasında “Maçın üniversite sınavı ile aynı güne gelmesi bizi çok etkilediği söyledi, eksik bir kadro ile İzmir’e geldik fakat yine de kazanacak güze ve inanca sahibiz. Amacımız Akdeniz Üniversitesi ile (Akdeniz Üniversitesi’nin koçu Miraç Namlı da Gazi Üniversitesi kökenli bir oyuncu) final oynamaktı ve buna göre yaptık çalışmalarımızı, Akdeniz, Atılım Üniversitesi’ne kaybetti ama biz kazanarak final oynayacağız.” dedi. Bu arada Efeler araç arızası yaşamış oldukları için sahaya ancak 10:00 gibi gelebildiler.

Dokuz Eylül’ün kısıtlı kadrosu ilk göze çarpan şeydi, hemen koç Eren Galioğlu’nun yanına gittim. Koç; “Sınavla maçın çakışması bizi etkiledi. yedi haftadır aralıksız maç yapıyoruz, zaten antremanlarımız da maç havasında geçiyor bu yüzden de sakatımızın çok olduğu bir günde bir de sınav kadroyu iyice kısalttı. Aktif 16 oyuncu ile oynamak zorundayız, zorlanacağımızı biliyoruz ama çok çalıştık, kazanmak istiyoruz.”dedi. Maçtan hemen önce Isparta Spartans FB’si #44 Tolga (Rot) Demirezen ile de küçük bir konuşma yaptım. Güçlü Full Back “Koçumuzun bize aktardığı bilgiler ışığında, taktikleri ve tecrübeleri ile maçı kazanacağız.” dedi.

Maça Isparta’nın vuruşu ile saat 10:37’de başlandı ve anlam veremediğimiz bir onside kick denemesi geldi. Başarısız bir vuruş ve Efeler orta sahada fena sayılmayacak bir alan pozisyonu ile maça başladı. Dokuz Eylül’ün #39 numarası koşarak 7 yard aldı, sonrasında gelen ceza ve başarısız koşu denemeleri 4 ve çok oynamaya zorladı Efeler’i. Çok ağır hareketler sonucu Spartans #52 punt’ı blokladı ve topu aldı ancak 25 yard kala düşürülebildi ve Isparta için mükemmel bir alan pozisyonu oluştu maçın hemen başında. Başarısız bir onside kickten sonra bir de başarısız Punt iki takımın da biraz daha Özel Takımlara önem vermesi gerektirdiğini gösterdi.

Isparta Double Wing’i kaldığı yerden devam edecek gibi görünüyor. #8 Oğuz 17 yard koştu ancak Free Safety durdurabildi. Isparta ilk TD’a 8 yard uzaktaydı. Efeler’den #13 Taner’in tackle ve arkadan blok ile gelen ceza 1 ve 15 oynattı Isparta’ya fakat #8 Oğuz bu mesafeden kolayca ilk TD’ı kazandırdı takımına. Evet yine İzmir takımı için zor bir gün olacağa benziyor. Bir diğer RB #20 Ufuk ekstra sayı denemesinde başarılımoldu ve skor 0-8 oldu.

Isparta kicker’ı #23, 50 yardlık bir kick ile ilk denemeden ders aldıklarını gösterdi. Dokuz Eylül #28, 39 numaralı takım arkadaşına çarpıp havalanan topu alıp 20 yardlık bir return yaptı. Efelerin 23 ve 28 numaralı oyuncularının koşuları, Isparta’nın cezaları ile rakip 28. yarda kadar ilerledi Dokuz Eylül. Firstdown; maçın ilk pas denemesi periyot sonuna doğru geldi, hedeflenen oyuncu #86 Cemal’di ve incomplete oldu. Cemal hakkında bir kaç şey söylemek istiyorum, sanırım 1.90’ın üzerinde boyu ve sağlam fiziği ile kuvvetli bir oyuncu. Dokuz Eylül’ün tecrübeli koçları elinde çok iyi bir oyuncu olacağını değerlendirmekteyim. 23. yardda 4 ve 5 oynarken Efeler #19 23 yardlık pas ile skoru 6-8’e taşıdı. Burada dikkati koşu oyunlarına çeken Efeler, QB’sinin güzel fakeleri ile yarattığı boşluktaki pası ile seyirsiyi havaya sokmayı bildi ve Spartans’a o kadar da kolay olmadığını hissettirdi. Ekstra denemesi başarısız oldu ve periyot sonlandı. 6-8

İkinci periyotta Isparta ilk pas denemesinde başarısız oldu. Başlangıç aşamalarını koşarak! geçmeyi planlamış olan Isparta bu pas oyunlarını da başarabildiği zaman çok tehlikeli bir takım olacak diye düşünüyorum. Spartans eksik OL oyuncuları yüzünden zorlanıyor, makine geçen maçtaki gibi işlemiyor derken yine #44 Rot, off-tackle bir koşu ile 23 yard aldı ve skoru 6-14 yaptı. Bu koşuda 3 tackledan güçlü çıkması ve ayakta kalması dikkatlerden kaçmadı. Ekstra sayı denemsinde Oğuz başarısız oldu ve skor 6-14 kaldı. Şimdilik…

Dokuz Eylül hücumda bocalıyor, koşu oyunlarında gapler açılmıyor, RB’ler birbirlerine takılıyor ve sıkıntılar yaşanıyor derken gelen mola Efeler’i toparladı ve arka arkaya 2 first down geldi. #31 ve #14 koşarak takımlarını taşıyordu bu dakikalarda. Fakat Isparta’nın 21. yardında kaldılar, 4 ve 11 oynarken denenen pas hemen aklıma Bilgi Üniversitesi’nin “#10 the kicker”ını getirdi.

Isparta, ilk devrenin sonuna doğru farkı açabilir miyiz diye zorladı ama hem hücumda hem de savunmada güzel bir maç çıkaran 31 numaralı Efe ve Efe defansı buna izin vermedi ve ilk yarı bu skorla bitti. Saat 11:30, inanamadım ve tekrar baktım saate, ilk kez bir devre 53 dakika sürdü. İki takımın da centilmen oyuncuları, kenar yönetimleri ve İstanbul Bölgesi hakeminin güzel yönetimi ile bunların da artık olabildiğini görmüş olduk.

İkinci yarı Dokuz Eylül’ün 50 yardlık vuruşu ile başladı #11, 15 yard da ileri taşıyınca Isparta adına topu, fistdownı kendi 35.yardında aldı Isparta. Burada Dokuz eylül’ün 31 numaralı oyuncusunun tackle’ı da görülmeye değerdi. İlk üç hakkında toplam iki yard ilerleyebilen Spartans, Punt yapmayı tercih etti. Tecrübeli Dokuz Eylül kenar yönetimi Double Wing’i çözdü ve Isparta’yı durdurdu.

Dokuz Eylül kendi 30. yardında hücuma başladı. Dçrt first down’lık bir drive izlettirdi bize Dokuz Eylül, 3.çeyrekte tam bir Dokuz Eylül fırtınası vardı sahada. #23’ün 24 yardlık koşusu, #31’in koşuları, bu arada Isparta’nın en etkili defans oyuncusu #52’nin tackle ve sackleri bu drive’ı zevkli kılan anlardı. Ayrıca Dokuz Eylül’ün yanında Spartans’ın cezaları da vardı, en kritik anda 3 ve 16 oynarken Efeler gelen pass interference cezası rahatlattı onları. Bu drive’ı 1 ve 1 oynarken #23, 3 defans oyuncusu sırtındayken sonlandırdı. Touchdown ile. #23, ekstra sayıyı da benzer şekilde sonlandırınca 3. çeyrek 14-14 berabere bitti.

Isparta Double Wing’i, yaklaşık 12 – 14 metrekarelik bir alanda dizilerek aslında kendisini zor duruma soktu maç boyunca, eksik line oyuncuları karmaşayı açamıyor ve etkili RB’ler koşamıyordu. Bu durumda artık Dokuz Eylül maçı alır diye düşünmeye başlamıştı herkes fakat bir gerçek vardı, savaşan Dokuz Eylül 16 kişi ile yorulmuştu bir de #28 (etkili oyuncusu) sakatlanınca iyice sıkıntılı dakikalar başladı Dokuz Eylül için. Soartans’tan #20 Ufuk 4 hücum üst üste toplam 44 yard koştu onu Efeler’den Taner #13 durdurmaya çalışanların başında geldi. 15 yardlık bir de ceza eklenince bu koşulara Spartans 21.yarda kadar geldi. Son periyotta geldi Isparta’nın ilk tamamlanan pası, #8, 10 yardlık bir pas tuttu ve bir first down daha. Tam Touchdown geliyor artık derken bir karmaşa sonucu topu düşürdü Isparta ve fumble’ı #73 aldı Efeler’den. Evet, maç tekrar Dokuz Eylül’e döndü.

Dokuz Eylül kendi 22.yardında hücuma başladı. #31 kenar koşusu ile ilerlemeyi denedi ama Spartans #69’dan kaçamadı ve topu düşürdü, topu günün en etkili isimlerinden Isparta #52 aldı ve 22 yardlık bir koşu ile Touchdown yaptı. #44 ekstrayı sayıya çevirdi ve skor 14-22 oldu.

İşte bu anda Koç Eren ve Dokuz Eylül’ün yedek oyuncuları görülmeye değerdi, herkes #31’i teselli etmeye uğraştı, takım olma yolunda önemli adımlar attıklarını gösterdiler.

Dokuz Eylül maçın sonlarına yaklaşılan bu anlarda son umutlar için hücum etmeye başladı fakat artık çok yorulmuşlardı. Sürenin az olması ve sakatların artması ile Spread Offence oynamaya başladı Efeler. Özellikle Cemal WR olarak kullanılıyor ve yüksek paslarla onu buluşturmak amaçlanıyordu. Fakat bunda başarısız oldular. Maçta yine enteresan şeyler oldu bu anlarda, “Roughing the passer” cezasını iki kere yedi Isparta ve bu iki first down ve 30 yarda mal oldu . Bu arada Isparta #10’un yaptığı görülmeye değer interception da heba oldu ceza geldiği için. Isparta’nın 28. yardına kadar geldi Efeler, tam bitti onlar derken biz. Bu sırada bir pas denemesi daha yaptı Efeler, Isparta #54 (En sevdiğim forma numarası) interception yaptı ve inanılmaz bir koşu ile Touchdown yaptı, tam 86 yard koştu 54 numara fakat o koşarken havada uçan bir de flag vardı, çok yazık oldu. Arkadan blok iptal olmasına sebep oldu bu görülmeye değer Touchdown’ın.

Isparta kendi 18.yardına kadar döndü ve tekrar koşmaya başladı. Tolga 10 yardlık koşu ile first down aldı. Sonrasında inanılmaz bir hata daha geldi Isparta’dan. Bu maç böyle bitmeyecek anlaşıldı, her an bir şey oluyor hem de hiç beklenmedik şeyler oluyordu. Fumble yaptı Isparta ve Efeler’den #53 topla çıktı kalabalıktan. Dokuz Eylül’ün önünde yalnızca 21 yard kaldı bu hata ile.

Dokuz Eylül’ün 39 numaralı oyuncusu 3 tackledan kurtularak fistdown aldı. İkinci koşusunda Touchdownı yaptı, 10 yard koştu. Ekstrayı da sayıya çeviren 39 skoru kimsenin beklemediği bir anda 22-22 yaptı. İlk kez bir maç bu kadar kısa sürecek derken maç uzatmaya gidecek, herkes bir bilene “uzatma nasıl oluyor?”, “nasıl bitiyor?” diye sordu bu anda.

Isparta bir dakika 40 saniye kala kendi 22.yardından hücuma başladı tekrar. Isparta’da Tolga koşuyor cezalar topu geriye taşıyordu, olmayacak maç uzayacak derken bir enteresan iş daha oldu! #8 Oğuz inanılmaz bir koşu daha yaptı tam 72 yard. #20 de ekstrayı değerlendirince maç 22-30 oldu. Bu maça da bu son yakışırdı. Efeler iki hak buldu maçı eşitlemek için ama başaramadılar ve maç 22-30 sona erdi.

Maçtan sonra Eren Galioğlu ile tekrar konuştuk; “Sakatımız çoktu, yedi haftadır aralıksız maç yapmak bizi yordu bu kadarını yapabildik. Ama önemli olan sistemi oturtmak bizim için, yeni bir takımız ve bunu başardığımızı düşünüyoruz. Amerikan Futbolu için birşeyler yapmak temel amaçlaarımızdan biri, bu yolda mağlubiyetler olabilir, bu çok normal. Çok üzüldük ama 16 kişiyle iyi dayanadık. İki idman yapıp maça çıkan oyuncum vardı, çok hevesliler, hepsini tebrik ediyorum. Isparta’yı da kutluyorum, başarılar diliyorum.” dedi.

Bugünlük de bu kadar, çok zevkli çekişmeli ve enteresan bir maç oldu, umarım izleyen herkes keyif almıştır. Kalın sağlıcakla…

Not: Fotoğraflar için Yaşar Admirals oyuncusu Olcayto İbili’ye teşekkürlerimi sunarım.