İzmir’den selamlar, bugün çok heyecanlıyım. Hacettepe’de 1998 yılında tanıştığım Amerikan Futbolunun son zamanlardaki yayılma hızı beni heyecanlandırıyor. O zamanlar hep hayalini kurduğumuz adımlar bir bir atılıyor. 13 Mart 2011 Pazar günü Üniversiteler 2. Ligi’nde ilk resmi maçına çıkacak olan Ekonomi Halcyons (yalı çapkını; İzmir’in simgesi) rakip olarak yine genç bir takım olan Isparta SDÜ Spartans’ı buldu karşısında. SDÜ geçen maçında 78 sayı atarak emekleme periyodunu hızlı geçmeye çok hevesli olduklarını göstermişti bize. Mart ayında bu güzel, güneşli ve sıcak İzmir deplasmanında favori olarak çıkıyorlar Sasalı Köyü Futbol Sahasında bu maça. 70-75 kadar seyirci gelmiş ve tribünlerdeki yerini almış durumda.

Maçtan önce Ekonomi Üniversitesi hücum koçu Hasan Burak Alimoğlu (Bilkent Judges eski LB’i) ile yaptığım görüşmede heyecanını gizlemekte zorlandığını gözlemledim, kısaca; “Bir buçuk senelik emeklerimizin karşılığını alacağımız bir maça çıkıyoruz, çok heyecanlıyız, yensek de yenilsek de bugün kazananın biz olacağına inanıyoruz. En güvendiğimiz yanımız takım olabilmemiz, yeni bir takımız bunun yanında arkadaşlık üst seviyede, çok çalıştık ve bunun karşılığını almak istiyoruz. İzmir’in misafirperverliğini sertlikle buluşturduk ve Ekonomi Halcyons olduk.” diye aktardı düşüncelerini Burak.

Maça Ekonomi Üniversitesinin kick-off’u ile başlandı ve Isparta beklendiği gibi hemen koşu oyunlarındaki gücünü gösterdi. İlk hücumda gelen TD arkadan blok ile iptal edildi fakat tribündeki herkes Ekonomi için zor bir maç olacağını anlamıştı. Gazi Warriors Eski Safety’si #33 Engin Kepenek, Gazi ekolünü empoze etmişti takımına, bu bile tek başına Isparta’nın favori olduğunun göstergesiydi, double wing çok kolay sayı üretilebilen ve bu seviyelerde savunulması zor olan bir formasyondur. İptal edilen TD, Ekonomi defansının toparlanmasına yetmedi ve #44 Tolga Demirezen maçın ilk geçerli Touchdown’ını 1 yardlık koşu ile yaptı. Takiben gelen #8 Oğuz’un ekstra sayısı ile skor çok erken 8-0 olmuştu Isparta lehine.

Isparta kickerı #23 oyunu tekrar başlattı, Ekonomi ilk hücumunu kendi 33’üncü yardından yapacaktı. Önce #14 Cihat 3 yard aldı koşarak, sonra #48 Cafer 44 yardlık bir koşu yaptı Cihat’ın blokları ve Cafer’in hızı, gücü, çevikliği tekrar seyircileri havaya soktu ve bir anda Isparta’nın 25’inci yardına kadar geldi Ekonomi Üniversitesi. Önce Isparta #75 Erman bir sack yaptı sonrasında Ekonomi #39 Gökhan 12 yard koştu ve firstdown kazandırdı takımına. Ekonomi tamamen havaya girmişti, seyirci desteği ile beraberlik gelecek diye düşünmeye başladı herkes. Cafer’in gayretleri ile Isparta 8’inci yardında Ekonomi bir fistdown daha aldı.
Önce, Cihat iki ve goal (3 yard), sonra Isparta’nın en büyük handikapı “cezalar” ile iki ve inch durumuna kadar geldi Ekonomi Üniversitesi, işte tam da burada Isparta yalnızca hücum yapan bir takım olmadığını gösterdi ve #75 ve #15’in tackleları ile Ekonomi’yi durdurdu, son hakkında TE Delay ile #88 TD amaçladı Ekonomi fakat pas tutulamadı ve TD’a inch kala turnover oldu.

Isparta, Tolga ve Oğuz’un koşuları ile (özellikle #8 Oğuz 42 yard) Ekonomi’nin sahasına geçmeyi başardı. “Ekonomi defansında en dikkat çeken oyuncu DL 63 numaralı oyuncuydu, maç boyunca yaptığı tackle ve sackler Ekonomi defansında kilit bir rolü olduğunu gösteriyordu.” Bu sırada havada uçuşan flagler, çalınan düdükler iki takımın da yeni olduğunun apaçık bir göstergesiydi. İşte bu sayısız cezalar  ve Tolga’nın 26 yardlık koşusu ile Isparta tekrar Ekonomi’nin “red zone”una girdi. Önce #10 koştu, #95 tackle yaptı ama 20 numara Ufuk Isparta’nın ikinci Touchdownını yaparken zorlanmadı. Ekstra sayı denemesinde yine Ufuk koştu ve skor daha ilk periyotta 0-16 oldu.

İki drive ve iki touchdown Ekonomi için kabus gibi başladı maç. #23 yine uzun bir kick ve Ekonomi kendi 22. yardında hücuma başladı. Isparta 4-4 zone defans ve blitzlerle Ekonomi Üniversitesi’ni durdurmayı amaçlamıştı. Cafer önce 21 yard kazandı blokların arkasında kalarak, sonrasında 8 yard ve face mask cezası ile 15 yard daha kazandı takımı adına. Isparta’nın 34. yardında firstdown Ekonomi’nin oldu. Birbirinin kopyası hücumlar Isparta defansını iyice başlama çizgisine (line of scrimmage) yaklaştırmışken Ekonomi olması gerekeni yaptı ve maçın ilk tutulan pası geldi. (Maçtaki 2. pastı) Ekonomi TE #88 14 yardlık bir pas tuttu ve tekrar Ekonomi için first down aldı. Cafer bu sefer eskort oldu #39 Gökhan’a ve 1 yard kala durduruldu Gökhan. Ekonomi bu sefer daha güçlü gelmişti ve 1 ve goal bu sefer TD getirdi, #13 Tamay QB koşusu ile Touchdown yaptı, ekstra sayı denmesinde gelen pası da Cafer tuttu ve skor 8-16 oldu.

Şimdi sıra Isparta’da dedirten bir koşu geldi yine #8 Oğuz’dan 26 yard. Seyirciler Isparta yine geliyor, tutamazlar bu hücumu diye düşünürken Ekonomi Üniversitesi defans koçu Ozan, herkesin merakla beklediği Hasan Burak Alimoğlu’nu #59 oyuna aldı. İlk periyot bitmiş ve 2 TD yemişti takımları ve hala Burak oyuna girmiyordu, seyircilerin kafasında soru işaretleri belirmişken geldi bu değişiklik ve eski Judges oyuncusu şimdi Ekonomi Üniversitesi’nde öğrenci olduğu için sahadaydı. Takımın hem koçu hem lideri hem de en tecrübeli ismiydi bakalım neler yapabilecekti Burak. Ufuk’tan 43 yardlık bir koşu geldi ve Isparta 1 ve goal durumuna geldi kolaylıkla. İşte burada Burak sahneye çıktı, Ekonomi Üniversitesi’nde. Önce 15 numara denedi koşarak, 7 yardlık kayıpla #59 tackle yaptı. 2 ve 15 oynadı Isparta, bu sefer Tolga koştu yine Burak tackle yaptı başlama çizgisinin arkasında, 3 yard kaybetti Tolga Demirezen. 3 ve 18, 5 yard ceza 3 ve çok oynuyordu artık Isparta. Bu sefer #57 sack yaptı Isparta QB’si #4 Tankut’a. 1 ve goal oynarken end zonedan 30 yard uzağa kadar gitti Isparta 3 hakta, son hakta yine Burak sahne aldı, yine bir tackle ve turnover. Seyirci, bench herkes ayaktaydı, Ekonomi artık maçı kazanacağına inanıyordu.

Ekonomi Ünversitesi beraberlik şansını iyi kullanamadı #10 fumble ile topu kaybetti ve Isparta topu geri almayı bildi.

Isparta’da da ilk yarının sonunda bir düşüş vardı ve first down alamadan topu Ekonomi Üniversitesi’ne geri verdiler.

Ekonomi kendi 45.yardında topu aldı. Bu driveda göze çarpan Gökhan’ın 23 yard koşusu, azalan sürenin Ekonomi’yi pasa zorlaması, Isparta’nın coveragelarda yaşadığı sıkıntı fakat tutulamayan toplar oldu ve son noktayı Spartans’dan #52 sack yaparak koydu ve devre 8-16 bitti.

Devre arasında Ekonomi koçu Burak ile konuştum tekrar, kendisi İzmir’i en iyi şekilde temsil ettiklerini söylerken gururluydu ve doğru yolda olduklarını söyledi.

Isparta koçu Engin Kepenek ile de tanışma fırsatım oldu, hatta kendisiyle 2002 ya da 2003’te karşılıklı oynadığımızı bile öğrendim. Takımın organizasyonu, disiplini ve taktikleri konusunda tebrik ettim kendisini ve Engin; “Gazi Üniversitesi ekolünü devam ettirmek en büyük amacım, ve bunda da sanırım başarılı oluyorum. Çok hırslı bir takımım var, hem tecrübesizlik hem de bı hırs geçen maçta 500 yarda yakın ceza yememize sebep oldu, sanırım bu maçta da ilk yarı 200 yard ceza yedik. Büyük hata yapmazsak maçı kazanacağımızı düşünüyorum. Takımımda 6 BESYO kaynaklı sporcu var, onların katkısı büyük fakat takımın tek koçu olmam da en büyük handikabımız. Defansta rakibi çözmekte sıkıntı yaşıyorum, her şeyi görmek zor oluyor.” dedi. Takımın hem akademik danışmanı, hem koçu olmak çok zor, kendi tabiriyle takımın hem “Anası hem babası” durumunda, kendisine başarılar dileyerek ayrıldım yanından.

İkinci yarı Isparta’nın kick offu ile başladı. 55 yardlık vuruşu #17 33 yard geri taşıdı ve Ekonomi tam orta sahadan topa sahip oldu. Isparta ceza almaya devam etti, 15 yardlık ceza Ekonomi Üniversitesi’ni 36. yarda taşıdı. Burada yine enterasan bir olay yaşandı, #59 Burak Alimoğlu bu sefer QB olarak oyundaydı. Önce 10, sonra 6 ve en son da 20 yardlık korumalı QB kenar koşusu!!! ile Burak takımının 2. Touchdownını yaptı. Ekstra sayı denemesinde de aynı oyunu deneyip başarısız olan Halcyons durumu 14-16 yaptı.

Ekonomi Üniversitesi’nin Full Back’i #48 Cafer takımın aynı zamanda kickerı ve aynı zamanda da MLB oynuyor, çok yönlü ve çok kuvvetli enteresan bir oyuncu, ileride başarılı olacağını düşünmekten alamadım kendimi. Neyse, Cafer 50 yardlık bir vuruş yapıp Spartans #11’i 19 yardlık bir return sonucu Isparta’nın 41. yardında tackle yaparak durdurdu. Vuran Cafer, tackle yapan yine O. Double Wing ve traplerle ilerlemeyi sürdürdü Isparta. #20 ve #44 koşarak ilerlettiler chaini ve yanılmıyorsam Isparta’nın ilk tutulan pası bu anda geldi, flatte Tolga pası tuttu ve 7 yardlık bir kazanç ile first downı almayı bildi. Isparta’nın önünde 16 yard ve elinde de çok çeşitli koşucuları vardı Touchdown #84 numaralı oyuncudan geldi, ki bu oyuncu ilk kez göze çarptı bu maçta. Ekstra sayı denemesinde pas deneyen Spartans başarılı olamayınca maç 22-14 Isparta lehine şekillendi.

Fark yalnızca bir touchdowndı, beklenenin aksine Ekonomi Üniversitesi direniyor fakat Spartans ne yaptığını daha çok bilen takım görüntüsünde olduğundan maçı kazanacakmış gibi görünüyordu. 3. çeyrek bittiğinde Halcyons kendi 30’uncu yardında topa sahipti. 3 hakkını kullandığında yalnızca 2 yard gidebilen Ekonomi burada bence maçın en kritik hatasını yaptılar ve punt yerine 4. hakkı oynamayı seçtiler. ( Ki burada bir dip not; hayatımda gördüğüm, punt yapılmayan ilk maç olarak hafızamda yerini aldı bu maç) Isparta defansı alınan mola sonucunda Ekonomi’nin 4.hakkını oynayacağını çözdü ve sıkı bir savunmayla turnover yaptırdı rakibine.

Spartans mükemmel bir saha pozisyonu ile topa sahipti. Yalnızca 32 yard vardı galibiyete. Önce #44 Tolga 7 yard sonra #20 Ufuk 14 yard koştu. Burak tackle yapmaya devam etti bu sırada fakat Spartans QB’si Tankut mükemmel fakelerle, çok başarılı bir oyun sonucu #8 Oğuz ile takımına bir Touchdown daha kazandırdı. Tolga ekstra sayıyı da alınca skor Ekonomi 14 – 30 Isparta şekline geldi. Bundan sonra kalan 5 dakika Ekonomi Üniversitesi’ne yetmedi ve maç bu skorla tamamlandı.

Bu son beş dakikada bence maçın en güzel koşularından biri Ekonomi Üniversitesi #88’den geldi, tacklelardan kaçışı ve kasklardan gelen sesler seyircilere tam bir Amerikan Futbolu maçı havası yaşattılar. Ekonomi Üniversitesi’nin Spread Offence tercihi, Spartans 75 Erman’ın sackleri, Halcyons 48 Cafer’in koşuları son 5 dakikada akıllarda kalanlar oldu.

Böylelikle seneye bir üst ligde oynamayı garantilemiş oldu Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi, kendilerini tebrik eder ve başarılar dileriz. Ekonomi Üniversitesi ise 9 Eylül Efeleri ile yapacağı maçı beklemeye başladı. Şimdiden iki İzmir takımına başarılar dilerim. İzmir’den tekrardan selamlar herkese, kalın sağlıcakla.