Kulüpler 1.Ligi, bir haftalık aradan sonra kaldığı yerden devam ediyor. Bu hafta da playoff ve ligde kalma mücadelesinde önemli maçalar bizleri bekliyor. Hafta sonu oynanacak dört karşılaşma öncesi tahminlerim şu şekilde:

İstanbul Cavaliers – İTÜ Hornets
02 Nisan 2011 | Marmara BESYO Stadı | 14.30

İstanbul Cavaliers zor bir fikstürle başladı 2011 senesine. Aslında ilk iki haftada 2 mağlubiyet almış olmasalar ligin kalan maçlarında kredileri yüksek olacaktı. En azından önlerinde Gazi Warriors ve DAÜ Crows maçları için hazırdan yeme şansı olacaktı. Olası bir mağlubiyette daha playoff şansını bir hayli zora sokacaklar. Bu maçta mutlak favori durumundalar ama karşılarında artık kaybedecek çok fazla şeyi olmayan İTÜ Hornets var. Açıkçası Hornets takımı bu kadar güç kaybetmeseydi bu maç için daha farklı yorumlar yapabilirdik. Fakat oldukça genç bir kadroyla mücadele eden İTÜ’nün bu maçta işi gerçekten çok zor. Son ikiye kalmama mücadelesi veren İTÜ, alınacak bir galibiyetle rahat nefes alacaktır.

Kadrosundan ve teknik ekipten bir çok oyuncu kaybeden son şampiyon yapmış olduğu transferler ile playoff yolunda daha fazla yara almamak için mücadele ediyor. Geçen hafta zor bir ODTÜ galibiyeti almış olsalar da artık taşlar yavaş yavaş yerine oturmaya başladı. İTÜ ise yeni sistemi ile oynayan ve spread formation oynayan Warriors karşısında oldukça dirençli bir savunma yaparak 2 touchdownda tuttu rakibini. Bu maçta ise spread option’ı çok başarılı işleyen Cav’s karşısında aynı direnci yakalayabileceklerini sanmıyorum. Karşılaşmada favorim İstanbul Cavaliers.

Hacettepe Red Deers – ODTÜ Falcons
02 Nisan 2011 | Beytepe Kampüs Stadı | 15.00

İki takımda kritik playoff mücadelesinde mutlak kazanmak zorunda. Üni-Lig yarı finalinde mücadele eden oyuncuların yorgunluğu maça yansırsa eğer Red Deers için tehlike çanları çalmaya başlar. Açıkçası Falcons defansının Red Deers dış koşularında zorlanacağını düşünüyorum. Fakat pas konusunda çok iyi savunma yapan Falcons DB’leri sıkıntı çekmeyeceklerdir. Maça Red Deers takımında kimin QB başlayacağı tahmin edilemezken, RB pozisyonunda oldukça güçlü bir roster’a sahip Red Deers var. Reverse, off tackle ya da divelarda oldukça başarılı olan Red Deers defansta aynı başarıyı göstermekte zorlanıyor. Sultans maçında maçın son anlarında yenilen pas ve Warriors maçında yine pastan yenen sayı maçların kaybedilmesine sebep olmuştu.

ODTÜ Falcons ise güçlü DB’leri ve hızlı LB’ları ile koşu oyunlarını, pas oyunlarını durdurdukları kadar başarılı olamıyorlar. Ofans için ise tecrübeli QB’leri pocket içinde çok fazla zaman kaybedince sackten kurtulamıyor. Başarılı reverse oyunlarına karşın dive ve off tackle koşularında aksaklık yaşamazsa Falcons, Red Deers’ı çok zorlar. Tecrübeli oyuncuları ile maçta favorim Red Deers. Ancak maçta her şey olabilir yine de temkinliyim.

Ankara Cats – Gazi Warriors
02 Nisan 2011 |19 Mayıs Dış Sahalar | 18:30

Ankara Cats bu sene oldukça kısıtlı bir kadroyla mücadele ediyor. Bireysel olarak hala iyi oyuncular bulundursa da takım olarak çok zayıflar ve bu sene playout oynamayı neredeyse garantilediler. Geçen hafta alınan DAÜ Crows mağlubiyeti oldukça zor duruma soktu takımı. Spread ofans’a karşı 56 sayı yiyen Cats bu maçta çift formasyon ile oynayan Warriors karşısında epey zorlanacaktır. Ofansta ise receiver olarak çok yetenekli oyunculara sahip olsalar da, Oline ve QB mevkilerinde sıkıntı yaşıyorlar. Hem defans hem ofans oynayan yani Ironman konumunda olan Line oyuncuları maçın üçüncü çeyreği ortalarında kopmaya başlıyorlar. Karşısında ofans defans birimi ayrı olan takımlara karşı enerji ve konsantrasyon bakımından çok zayıf kalıyorlar.

Gazi Warriors ise ligde almış olduğu 2 galibiyetle yoluna emin adımlarla ilerliyor. Maçlarda ağırlıklı olarak spread oynayan Warriors sistem oturana kadar touchdown sayısında sıkıntı yaşayacaktır. Fakat maçların kırılma noktalarında tecrübeli oyuncularının avantajını çok iyi kullanıyor. Özellikle defansa bakıldığında her mevkide çok iyi oyuncular barındırıyor. Ofans ise zaten double-wing’i ana felsefesi olarak benimsiyor. Yanına Burak Şenyuva ile beraber Spread Option’ı da ekleyince gerçekten güçlü bir birim ortaya çıkıyor. Bu maçı Gazi Warriors kazanır. Spread option ile mi yoksa double-wing ile mi maç başlar orası maç günü belli olacaktır. Fakat koç Cevat Yelkesen, maça spread option başlatacaktır ve arada double-wing’de wedge veya trap koşular muhakkak olacaktır.

DAÜ Crows – Boğaziçi Sultans
03 Nisan 2011 | Doğu Akdeniz Üni.Stadı | 12.00

Haftanın en zevkli mücadelesi bu olacaktır. Bir tarafta ligin yeni ekibi DAÜ Crows, diğer tarafta eski günlerini arayan Sultans. Geçen hafta Üni-Lig yarı finalinde Gazi Üniversite’ne yenilen Boğaziçi bu hafta Pro-Ligde moralleri düzeltmek için mutlak galibiyet almak zorunda yoksa 5.haftada ki ODTÜ maçı kabusa dönebilir. Crows’ın zor maçları bu haftadan sonra başlıyor tam anlamıyla. Son 4 haftadan 2 galibiyet çıkarırlarsa zaten ligi iyi bir sırada tamamlayarak playofflara katılırlar ama alacakları 3.mağlubiyet şanslarını hayli zora sokacaktır.

Açıkçası spread ofansa karşı iyi defans yapan Sultans, eğer ofansta da işleri rayına oturtursa bu maçı alır. Üni-Lig maçında as QB’lerini sadece bir çeyrek oynattıktan sonra kenara alan Sultans da oyuncular dinlenmiş olarak maça çıkacaklar. En azından kilit bölgelerde ki oyuncular için geçerli. Oline olarak iyi bir ekibe sahip olan Sultans’da asıl sıkıntı DLine’da. LB’ler ve DB’ler iyi alan kapatsalar da D-Line dirençsiz kaldığı zaman rakip takım dive oyunlarıyla epey yard alıyor. Ofans ise, son anda kazanılan Red Deers maçında son dakikalarda atılan paslar dışında tat vermiyor. Zor maç. Favorim Sultans.

Ligdeki bütün takımlara sakatlıksız müsabakalar dilerim…