Ankara’da buz gibi bir havada, kara kara bulutların altında bir maç. Beytepe’yi çok özlemişim ama bu tribünde hiç bu kadar az seyirci görmemiştim. Soğuk hava ve sınavlar etkili olmuş sanırım. 25-30 kadar Red Deers taraftarı yerini almış durumda tribünlerde. Akıllar haftaya oynanacak Üni.Lig finalinde. Gazi Üniversitesi ile oynanacak olan final maçının heyecanı sarmış durumda herkesi.

Aslında benim için İTÜ maçının ayrı bir önemi var, hemen aklıma 2001’de İstanbul ENKA tesislerinde İTÜ ile oynadığımız final maçı geldi. Benim adıma unutulmaz bir maçtı. İstanbul deplasmanı çok zor geçmişti bizim için fakat 36-30 kazanmasını bilip şampiyon olmuştuk. O gün sahada beraber olduğum Barış Gümüş (Pako), Alper Gürsoy (Junior), Ertaç Araydın (Eddie), Sertaç Barlas, Fazıl Hızal’ı görmek eskilere götürdü beni.

Neyse maça dönelim. Maçtan önce Hornets koçu Emrah Asilyazıcı ile yaptığım konuşmada, okul yönetiminin aldığı ani bir karar ile takımın yalnızca İTÜ öğrencisi oyunculardan oluşturulmasına izin verdiğini öğrendim. O eski güçlü takımdan esre yoktu anlaşılan. Bu sene amaçlarının 3 ay önce bu sporla tanışan gençleri seneye hazırlamak olduğunu öğrendiğimde, Red Deers için kolay bir maç olacağını anlamıştım.

Red Deers koçu Doğan Erünsal; “Bizim için haftaya oynayacağımız maç çok önemli, bu yüzden sakatlarımızı, as oyuncularımızı bu yoğun maç trafiğinde dinlendireceğimiz bir maç olarak bakıyoruz bu maça.” dedi.

Maça İTÜ’nün vuruşu ile başlandı, touchback sonucu top Hacettepe 20’nci yardında. İşte bir sürpriz daha, QB #15 Berker besin zehirlenmesi yaşadığı için, #5 Ozan ise sakat olduğu için sahada yok, maça Hacettepe Barış Gümüş (Pako) ile başlıyor QB olarak. 3 WR, 1 FB ve 1 TE ile başlıyor Reds. Pako #24 ilk TD pasını ilk hücumda veriyor, klasik bir kenar koşusu, klasik bir isim #82 Fazıl Hızal tam 80 yardlık bir Touchdown koşusu ile skoru 6-0 yaptı. Pako ekstrayı QB koşusu ile alıyor ve skor daha 1 dakika olmadan 8-0 oluyordu.

İTÜ ilk hücumunu kendi 27’nci yardından yaptı. OL’ına güvenen İTÜ, split formation Runnning backleri ve 3 WR’ı ile Tight endsiz bir formasyon tercih etmiş durumda. Reds defansı 4-3 dizilmiş ve adam adama bir savunma tercihinde. Ayrıca Red Deers defansının yedek ağırlıklı başlaması da tamamen Gazi maçı düşünülerek yapılmış bir hareketti. Erken gelen Touchdown da ayrı bir rahatlık verdi tüm takıma. #66 Feramis maçın ilk tacklını yaptı ve bu hücum puntla sonuçlandı ve kendi 30’uncu yardında tekrar topu aldı Hacettepe.

Running backlerini koşturmayı deneyen Pako başarısız olunca, fakeli bir QB koşusu ile 15 yard ve firstdown aldı takımı adına. #93, 3 tackledan kurtularak yaptığı 14 yardlık koşu ile Hacettepe’yi İTÜ’nün 38’inci yardına kadar getirdi. Bu hücumda #81 Eddie zaten sıkıntı yaşadığı dizinden tekrar sakatlanıp maçı yarım bırakmak zorunda kaldı. Pako 11 yard daha aldı iki koşuda. Burada İTÜ’nün QB koşularına acil çözüm bulması lazım, pas denemeyen Hacettepe hücumu zorlanacağa benziyor. İlk iki pas denemesinde başarısız olan Reds topu Hornets’e veriyor, turnover.

İTÜ kendi 31’inci yardında; RB #20 ve QB #19’un sürüklemeye çalıştığı İTÜ güçlü Hacettepe savunması karşısında zorlanıyor. Hacettepe’nin 73 ve 21 (Atıl) numaralı oyuncuları İTÜ’ye yard aldırmıyor ve 3 ve 20 oynamak zorunda kalıyor İTÜ.Çift safety tercihi başarılı oluyor Reddeers’da ve İTÜ’yü quick routelara zorluyor. Screen pas tercihi sonucu kalabalıkta sıkışan İTÜ receiver’ı #46’nın tacklı ile fumble yaptı ve topu #45 Yusuf’un alması ile Red Deers, İTÜ’nün 25’inci yardında mükemmel bir alan pozisyonuna sahip oldu. Hacettepe bu hücumda da bir kayıp verdi, #54 Alişan sakat olan ayak bileğine gelen darbe sonucu maçı yarım bırakmak zorunda kaldı.

Pako 12 yard ile bir fistdown aldı, ikinci TD 13 yard uzakta artık. Snap hatası ile gelen fumble İTÜ #58 tarafından alındı ve bu sefer Reddeers bir redzone hücumunda başarısız olmuş oldu.

İTÜ kendi 10’uncu yardında hücuma başlıyor. #21 Atıl’ın tacklelarına karşı ilerlemekte zorlanan İTÜ’de güçlü RB #20 ayakta kalmaya çalışıyor ve 34 yardlık bir koşu ile takımını ileri taşıdı. Yine bir screen pas ve #82’nin 31 yardlık koşusu İTÜ’yü havaya soktu tekrar. Hacettepe’nin 14’üncü yardına kadar gelen İTÜ’de 19 numaralı QB’ye de bir parantez açmak istiyorum; pasları ve özellikle koşuları çok etkili, uzun boyunun avantajı ile saha görüşü de üst düzey, bu özellikleri ile Hornets’in en etkili 2-3 oyuncusundan biri gibi duruyor. Maça dönelim tekrar, Hacettepe defansı kadar İTÜ’yü zorlayan başka bir etkende oyuncularının tecrübesizliği bence. Sayısını hatırlayamadığım kadar sık “delay of game” cezası aldılar ve bu onları çok zorladı. İTÜ #18’in 8 yardlık pas tutması ile ilerledi fakat sonraki oyunlarda Reds #96 ve #45’in tackleları ile durduruldu. Maçtaki İTÜ’ün ikinci redzone hücumunu durduran Gürcü oyuncu #35 George Shirtladze oldu Reddeersda. İlk çeyrek skoru 8-0.

Hacettepe kendi 13’üncü yardında. Bu drive’da da Reddeers’ın karşısına İTÜ savunmasının en etkili oyuncusu #52 çıktı. Pako ve Fazıl’ın koşularını durdurdu ve hücum puntla sonlandı. İTÜ savunması sorunu çözmüş gibi göründü, derhal Hacettepe tedbir almalı hücumda. Takibinde, savunması kusursuz işleyen Reds, İTÜ’yü yine punta zorladı.

Soğuyan hava, başlayan kar, artan rüzgar iki takımı da zorluyor bu dakikalarda, sahanın ağırlaşması da koşuları iyice zorlaştırdı.

Red Deers kenar yönetimi hücumdaki sıkıntıyı çözmek için etkili runningbacklerini kullanmaya başladı. #20 Özgür ve #25 Can Çerçi sahne almaya başladı bu dakikalarda. Kendi 45’inde 1 ve 10 oynayan Reds 4 receiverını da aynı tarafa dizip Pako’nun koşusu ile 19 yard aldı. Hacettepe, #88’in end zone’da tutamadığı pas ve İTÜ #25’in sacki ile FG denemek zorunda kaldı. 36 yardlık deneme başarısız oldu.

Hücum sırası İTÜ’de, Hacettepe defansının 73 numaralı oyuncusunun tackleları ve kesilen paslar sonucu İTÜ yine puntla sonlandırdı hücumunu, fistdown alamadan. Red Deers kendi 20’nci yardında başladı tekrar, Pako’nun 40 yardlık koşusunu ancak facemask ile durdurunca İTÜ, 55 yardlık kazanç İTÜ’nün 25’inci yardına getirdi Reddeers’ı. Özgür’ün diveları ile ilermeyi sürdüren Reddeers’da #62 Sertaç Barlas, #60 Tan ve #55 Osman’ın açtığı gapler etkili olmaya başladı. Ve beklenen oldu ortadan koşmaya başlayan Reds, güçlü OL ile Özgür’ü touchdown’a taşıdı. Pako’nun 1 yarda kadar taşıdığı topu Özgür end zone’a taşıdı ve skor 14-0 oldu. Ekstra denemesi başarısız oldu.

İTÜ 14 yardlık return ile kendi 35’inci yardında hücuma başladı. Bu sefer de Hacettepe #45 Yusuf çıktı karşılarına. Önce fumble yaptıran Yusuf, sonra da bir sack ile 4 ve 13’e zorluyor İTÜ’yü.
Güçlü Hacettepe defans line’ının baskısı sonucu cepte kalamayan İTÜ QB’si kenarlara kaçmak zorunda kaldı sürekli ve bir çok sack yemelerine mal oldu İTÜ’nün yaptığı bu hatalar. Burada adam takibini çok iyi yapan CB ve OLB’lerin katkısı da göz ardı edilemez.

Hacettepe kendi 15’inci yardında hücuma başladı. #20 Özgür önce 15 sonra 45 ve 30 yardlık koşular ile topu taşıdı. Hacettepe’nin artık klasikleşen reverse’leri çok iyi işliyor yine. Özgür bu drive’da topu tam 90 yard taşıdı, çok kuvvetli ve çevik bir RB. Çok çabuk yön değiştirebilmesi de Eddie, Pako, Fazıl gibi isimler tarafından yetiştirildiğinin en büyük kanıtı olsa gerek. Gelen cezalar ile 14’üncü yardda 1 ve 10 Hacettepe’nin. #25 Can 14 yardlık bir koşu ile skoru 20-0 yaptı.. Bu koşu esnasında LB’in üzerinden atlaması seyir zevki kattı bu touchdowna. Ekstra başarısız olunca ilk yarı 20-0 sona erdi. Gelen devre arası iki takıma da yaradı, en çok da seyircilere.

İkinci yarıya İTÜ başladı, karşılarında yine Atıl vardı bir sack ve bir tackle yaptı ve yine punt. İkinci yarıda Red Deers’da etkili bir değişiklik göze çarptı, hasta hasta maça gelen #15 Berker sahadaydı ve Pako da receiver pozisyonuna geçmişti. Bu değişiklik tek düze hücum eden Hacettepe’ye ilaç oldu, seyir zevkini çok arttırdı. 2’nci periyotta Özgür ve Can, şimdi Berker en son da Mert Aktem oyuna girdi, Hacettepe silahlarını tek tek kullandı bugün. Özgür’ün 7 yardlık TD koşusu ve Pako’nun ekstradaki pası tutması ile skor 28-0 oldu.

Feramis ve #73 tackleları ile İTÜ ilerleyemedi ve bir müddet böyle devam etti maç. Tam maç böyle bitecek derken, Berker’den mükemmel bir pas geldi karşısındaki cornerbackten kurtulan Pako, maçın büyük bölümünü free safety’siz oynayan defans karşısında tam 84 yardlık bir touchdown yaptı. Berker’in 36 yardlık pasının üzerine 48 yard koşan Pako skoru 34-0 yaptı. Ekstra başarısız oldu.

Bundan sonra günün ilk interception’ı İTÜ’nün 25 numaralı oyuncusundan geldi, bunu Red Deers’ın 13 numaralı oyuncusunun yaptığı interception izledi ve maç 34-0 sona erdi.

Maçtan sonra İTÜ koçu Emrah takımından umutluydu ve Hacettepe’yi de tebrik etti. Red Deers’ın deneyimli oyuncuları Aytek Akbay ve Seren Çadırcıoğlu da asıl amaçlarının haftaya oynanacak olan final maçı olduğunu söylediler.

İki takımı da bu kötü hava koşullarında centilmen mücadelelerinden dolayı tebrik ederim. Red Deers’a haftaya oynayacakları maçta başarılar dilerim.

Bu sefer Ankara’daydım, İzmir’den sonra bu soğuğu hesaba katmamış olmanın verdiği pişmanlık, eski dostları görmenin verdiği mutluluk ve Hacettepe’nin galibiyetiyle gelen moral aklımda son kalanlar oldu. Kalın sağlıcakla…