Hedefinin Avrupa’da başarılı olmak olarak koyduğunu sıkça dile getiren İstanbul Cavaliers, 2010 Eylül ayında bu hedef doğrultusunda önemli bir adım attı. Avrupa yolunda geleceğini garanti altına almak isteyen İstanbul Cavaliers, kurduğu 19 yaş altı Amerikan futbolu takımıyla gençlere Amerikan futbolu oynama şansı tanırken, A Takımına oyuncu yetiştirmeye çalışıyor. Cavaliers 19 yaş altı takımı Mayıs ayının ikinci haftasında ilk maçına çıktı bile. Bu Pazar günü ikinci maçını yapacak takımın head koçu Tolga İdikat ile Cavaliers’ın 19 yaş altı organizasyonları üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik…

NFLTR: Öncelikle seni tanımayanlar için kendinden ve Amerikan futbolu kariyerinden kısaca bahseder misin?

Bu spora 2001 yılında ODTÜ Falcons takımında başladım. 2003 sonunda İstanbul’a taşındıktan sonra Sabancı Pirates üniversite amerikan futbolu takımının kuruluş aşamalarında hem idareci hem oyuncu olarak aktif rol aldım, o dönem defans koordinatörlüğü görevini de yürüttüm. Ardından Amerikan futbolunun TBSF altında yeniden organize edilmesi ve kulüpleşme döneminde, takımı Sabancı Üniversitesi’nden çıkarıp İstanbul Amerikan Futbolu Kulübünün kurulması sürecinde yönetimde yer aldım. Geçtiğimiz yıla kadar linebacker olarak sahada hizmet verdiğim kulübümle şampiyonluk sevinci yaşadım. Kulübün kuruluşundan bu yana hem oyuncu hem de yönetici olarak görev alıyorum ama bu sene başında aktif oyunculuğa bir süre ara verme kararı aldım. Şimdi ise yönetim kurulunda başkanvekili olarak görev almakla beraber daha büyük bir sorumluluğu da yürütmekteyim, bu da altyapı sorumlusu olarak 19 yaş altı takımın kurulması.

NFLTR: Evet, 19 yaş altı Amerikan futbolu takımınızdan bahsetmek gerekirse… Öncelikle bu takımı kurmaktaki amacınız neydi?

19 yaş altı takımın kurmamızda üç ana hedefimiz var. Birincisi ve en önemlisi ileride Avrupa’da başarılı bir kulüp olma hedefi olan kulübümüze oyuncu yetiştirmek. Bu şekilde 20 yaşına geldiğinde 4-5 sene tecrübesi olan oyuncularla takımı kurmayı amaçlıyoruz. İkinci olarak bundan 4-5 sene sonra Türk Milli takımında bu programdan çıkmış olan birçok oyuncu görmeyi hedefliyoruz. Son olarak da, bu arkadaşlar üniversitelerine gittiklerinde futbol sevgisi ve bilgisi ile yetişmiş oyuncuların ülke futbolunun gelişimine ve yayılmasına katkıda bulunacaklarını düşünüyoruz.

NFLTR:
Takımınızın genel özellikleri nedir, kaç oyuncunuz var ve yaş ortalaması kaç?

Şu anda aktif 27 tane oyuncumuz var, ve takımın yaş ortalaması 16,7.

NFLTR: Peki, merak edenler için soralım, antrenmanlarınızı nerede ve ne zaman yapıyorsunuz, ayrıca şuanda takımı kimler çalıştırıyor?

Antrenmanlarımızı her Cumartesi ve Pazar sabah 09:30-11:30 arasında İdealtepe spor sahasında yapıyoruz. Ayrıca oyuncularımız hafta için yapılan İstanbul Cavaliers B takım antrenmanlarına katılabiliyorlar. Takımda baş antrenörlük görevini ben yürütüyorum, defans koordinatörlüğünü ise Ozan Hüseyin Keçecioğlu yapıyor. Ozan Hüseyin Keçecioğlu, Anadolu Rangers ile amerikan futboluna oyuncu, antrenör ve yönetici olarak yıllardır hizmet veriyor. Bu sene de bana İstanbul Cavaliers 19 yaş altı takımın koçluğu konusunda yardımcı oluyor.

NFLTR: 19 yaş altı takımları bu seneden önce ülkemizde pek görmediğimiz organizasyonlardı. Siz 19 yaş altı takımı kurarkan herhangi bir zorlukla karşılaştınız mı?

Bu takımı kurduğumuzdan beri antrenmanlarda ve maçlarda velilerle muhatap olmaya başladık ve bu gerçekten çok büyük bir sorumluluk. SBS, LGS, ÖSS gibi birçok sınavın olduğu lise öğrenimi sırasında çocuklarının sakatlık riski yüksek bir sporu yapmalarını pek de istemiyor veliler. Ayrıca o yaşlarda oyuncu arkadaşlarımızın, dershane ve özel dersler gibi sorumlulukları çok fazla, bu da antrenman devamlılığı konusunda problem yaratabiliyor. Bir diğer sorun da maç yapacak rakip bulmak şu an için gerçekten çok zor.
Ayrıca kulüp perspektifinden bakıldığında 19 yaş altı takımının en önemli risklerinden biri de, 2-3 yıl yatırım yaptıktan sonra bu oyuncu kardeşlerimizin başka şehirlere gidip İstanbul Cavaliers’da görev almayacak olmaları riskiyle karşı karşıyayız. Ama bu oyuncu kardeşlerimiz başka üniversite takımlarında da olsa Türk Futboluna yapacakları hizmetler ile bizi gururlandıracaklardır. Dolayısıyla biz bu riski seve seve alıyoruz.

NFLTR: Şuan için 19 yaş altı takımınızın tecrübeli takımların karşısına çıkması oldukça zor olacaktır. Bu konuda ne yapmayı planlıyorsunuz?

Bu konuda bize yardımcı olan İTÜ Hornets takımına özellikle teşekkür etmek istiyorum. İTÜ’nün Üniversite takımına yeni başlayan genç arkadaşlarla maç yapma fırsatı bulduk üç hafta önce. Bu maç Türkiye’de kurulmuş 19 yaş altı bir takımın ilk maçı olması açısından hem ben, hem oyuncularım hem de kulübümüz açısından çok önemliydi. 28-0 yenildik ama neredeyse tamamı ilk maçına çıkmış olan 16-17 yaşındaki gençlerin mücadelesi gerçekten görülmeye değerdi. Bu maçın rövanşını 29 Mayıs Pazar günü, İTÜ’nün sahasında 14:00’da yapacağız. Final maçında Sakarya’ya gidemeyecek futbolseverleri bu maça bekliyoruz. Ayrıca haziran ayı sonunda, Mersin Yıldızlar kulübü ile bu sene kurmuş oldukları 19 yaş altı takımı ile maç yapılması konusunda görüşüyoruz. Eğer takvimi uydurabilirsek bu maçı da yapıp sezonu kapatacağız.
Seneye ise yine yeni kurulan üniversite takımları ile veya tecrübeli takımların çaylak oyuncuları ile maçlar yapmayı istiyoruz.

NFLTR:
19 yaş altı takımı için ileriye dönük hedef ve planlarınız nedir?

Avrupa’da bu işi başarıyla uygulayan kulüplere baktığımızda futbola başlama yaşını 12’ye kadar indirdiklerini görüyoruz. Bizim de amacımız yıllar geçtikçe kademeli olarak futbol yaşını önce 14’e sonra 12’ye indirebilmek. Fakat o yaşta bir oyuncuya antrenman yaptırmak gerçekten ayrı biz uzmanlık dalı. Dolayısıyla şu anda benim yürüttüğüm antrenörlük işini, genç oyuncu yetiştirme konusunda uzmanlaşmış profesyonel antrenörlerle yürütmeyi hedefliyoruz. Ayrıca sponsor bulup yurt dışında, özellikle balkan bölgesinde kurulmuş junior takımlarla maç yaptırmayı hedefliyoruz. Tabi bunlar uzun vadeli hedefler.

Bu sene için ilkini üç hafta önce yaptığımız maçımızdan sonra iki maç daha yapıp, oyuncularımıza bu sene üç maç tecrübesi yaşatmak istiyoruz. Yazın 1993, 1994, 1995, 1996, 1997 doğumlu oyuncular için 8 hafta sürecek bir yaz okulu açacağız. Burada Amerikalı koçlar ve Türk veteran oyuncular eşliğinde bu spora yeni başlamak isteyen veya kendini geliştirmek isteyen gençlere eğitim veriyor olacağız. Seneye ise yerli veya yabancı veteran oyunculardan yarı profesyonel bir antrenör ile anlaşmayı ve en az altı maç yapmayı hedefliyoruz.

NFLTR: Peki, şu anda sizin takımınıza katılmak isteyen oyuncu adayları ne yapmalı?

En yakın seçme 4 Haziran Cumartesi günü saat 11:00’de İdealtepe spor sahasında. Burada hız, güç ve çeviklik konusunda testler yapacağız. Diğer yandan tam tarihi netleşmemekle beraber, biraz önce de belirttiğim, 16 Temmuz – 4 Eylül arasında sekiz hafta sürecek ve her hafta sonu Amerikalı ve yerli koçlar eşliğinde antrenmanların yapılacağı bir yaz okulu olacak. Buraya gelen ve kendini geliştiren oyuncuları da seneye kadromuza katacağız.

Hem seçmelere hem de yaz okuluna 1993, 1994, 1995, 1996, 1997 doğumlu arkadaşlarımız katılabilecekler.
Seçmelere veya yaz okuluna katılmak isteyen arkadaşlar benimle idikattolga@yahoo.com adresinden veya takımımızın web sitesinde yer alan “iletişim” bölümü üzerinden iletişime geçebilirler.

NFLTR:
Sorularımızı cevaplandırdığın için teşekkür ederiz. Eklemek istediğin herhangi bir şey var mı?

Sana ve NFLTR ekibine ilginizden ve Amerikan futbou için yaptıklarınızdan ötürü teşekkür ediyorum. Görüşmek üzere..