19 Mayıs Stadı Yan Sahalar’da Amerikan Futbolu’nun en büyük derbisi oynandı. Bir yanda yenilenmiş kadrosu ve sistemiyle Gazi Warriors diğer yanda ise eski oyuncuları ile eski günlerini tekrar arayan Hacettepe Red Deers. Ligin açılış maçının galibi ve şampiyonluğun en büyük favorilerinden Warriors yarı finalde rakibini bir kez daha yenerek adını finale yazdırdı. Zaten akıl ve mantık olarak birçok futbol severi yanıltmayan sonuç oldu. Akla ve mantığa sığmayan bir sonuç bekleyenler olabilirdi tabi ama onlar adına üzüldüm ve inşallah bir daha ki sefere diyorum.

Maça return başlayan Red Deers ağırlıklı olarak pas oyunlarına yöneldi. Koşu oyunlarını Gürkan Aslan ve Bahadır Çakır ile tıkayan Warriors defansı, Türkiye’nin safety pozisyonu için en iyi oyuncusu gösterilen Mert Köse ile pas oyunlarına karşı da oldukça başarılı maç çıkardı. Cornerback’ler Kerim Uzun ve Celal Büge işlerini en iyi şekilde yaparak pas savunmasında Warriors’ın eski yıllarda ki sıkıntısının kalmadığını gösterdiler. Punt atışıyla topu Warriors ofansına veren Red Deers defansta 4-2 dizilerek oyuna başladı. Linebacker’lar ile devamlı olarak blitz yaparak orta alanı boş bıraktılar. İlk yarıda özellikle koşu oyunlarına karşı oldukça başarılı olan Red Deers defansı çok kritik yerlerde first down vererek oyundan kopmalara sebep oldu.

Red Deers’ın sayısı #54 Alişan’ın uzun field goal denemesi sonucu geldi ve ilk yarıyı Red Deers 3-0 önde kapadı. En dikkat çeken durum ise her iki takımın da enerjisini maça yayarak çok iyi kullanması oldu. İlk yarıda ciddi sakatlıklar yaşanmazken oyuncular ikinci yarıya oldukça diri çıktılar. Red Deers line’ınde ironman oynamak zorunda kalan oyuncular maçın 3. çeyreğinde zaten kendilerini belli etmeye başlamışlardı. Bir ara Red Deers ofansı #24 Pako ile çok güzel bir pas sonucu Warriors 2.yardına geldi. Fakat 4 koşu denemesi sonunda başarısız olundu ve Warriors defansı kendi ikinci yardlarında topu ofansa teslim etti. Buradan first down alan Warriors ikinci drive’da punt vurarak topu uzaklaştırdı.

Maçın ikinci yarısına return başlayan Warriors kumandayı eline aldı ve sahaya her şeyi yansıtmaya başladı. Koşu oyunlarından alınan yardlar arttı. Özellikle #44 Oğuzhan Kılınç uzun yardlar alarak Red Deers defansını oldukça yıprattı. Kerim Uzun ve Mert Köse WR’da her zamanki gibi rakibi arka alanda çökerten isimler oldu. Maçın ilk touchdown’u Burak Şenyuva’nın Kerim Uzun’a gönderdiği uzun pastan geldi.Ekstra sayıyı da alan Warriors durumu 8-3 yaptı. Bu skordan sonra maçın en başından beri kötü oynayan Red Deers ofansı daha çok bocalamaya başladı ve QB Ozan yerini tecrübeli QB Berker’e bıraktı. Maçın tamamında 2 kişi dışında Ironman oynatmayan Warriors, diri kalan defansı sayesinde Red Deers ofansını rahatlıkla durdurdu ve oyunu rölantiye aldı. Warriors ofansı ise kendinden bekleneni yapmaya başladı ve muff edilen puntta çok iyi bir pozisyonda oyuna başlayan ofans sayıyı bulmakta zorlanmadı. Yine bir pas oyunuyla Mert Köse’nin touchdownı ile skor 14-3 oldu.

Red Deers ofansı uzun pas denemelerine başladı ve 1-2 kere aldıkları first down ile maça biraz daha renk gelmeye başladı. En kritik yerlerden birinde yine sahneye çıkan Warriors cornerlarından Kerim Uzun yaptığı interception sonrası topu 8 yard kala Warriors ofansına teslim etti. Günün en iyi ismi Mert Köse buradan da Warriors ofansını eli boş göndermedi ve maçın skoru 20-3 sona erdi.

Maçta dikkat çekenler; Red Deers defansında #90 Mert, hemen hemen her tackleda vardı. Oldukça iyi oynadı. Eski formundan hiç bir şey kaybetmemiş ve Warriors koşularında etkili tackle’lar yaptı. #82 Fazıl Hızal, Red Deers arka tarafını toparlayan isimdi. Her pasın atıldığı bölgede vardı ama tek başına yetişemediği pozisyonlarda yapabileceği bir şey yoktu. #24 Pako, eski Pako bu sene hiç olmadı ama bu maç çok çabaladı, zor pozisyonlarda iyi paslar tuttu fakat tek başına o da direnemedi.

Gazi Warriors O-Line, birlikte hareket etmeyi yıllardır double-wing ile sürdüren Warriors bu sene Spread-Option ile buna devam ediyor. Bu maç oldukça iyi iş çıkardı(k). Burak Şenyuva, tartışmasız Türkiye’nin en iyisi quarterback’i. Defansın boşluklarını çok iyi görüyor ve cezasını kesiyor. Gürkan Aslan, Türkiye’nin en iyi LB’si. Bahadır Çakır ile birlikte bütün koşuları tıkadı. Mert Köse ve Kerim Uzun, ikisini de birbirinden ayırt edemiyorum. Çok kritik zamanlarda ortaya çıkıp yaptıkları interception ve touchdownlar takıma oldukça nefes aldırdı.

Final Maçı; Yıllardır Pro-Lig şampiyonluğu hasreti çeken ve her ikinci olduğu senenin ardından yılmadan tekrar finale çıkan Warriors yine finalde. Artık finalin alışılmış takımı bu sene işini şansa bırakmak istemiyor. Geçmiş yıllarda başarılı olan takımların bir sonraki sene içine düşmüş olduğu sıkıntılı duruma düşmemek için şimdiden çalışmalara başlayan Warriors seneye yapılacak transferlerin haberini kamuoyuna yakında duyuracak.

Bu sene tek yenilgisini Boğaziçi Sultans’tan alan Warriors, bu maça tam kadro, sakatlıksız ve dinlenmiş olarak çıkmanın avantajını kullanacaktır. Spread Option’a karşı iyi savunma yapabilen Sultans’da en büyük handikap double-wing’e karşı bir türlü başarılı olunamaması. Normal sezonda ki maçta sakat olan Ali Artuk Şedele bu maçta yine wing ve WR pozisyonunda yerini alacak. Defans takımında ise şuan için bir eksiği bulunmayan Warriors maça iki haftadan az bir süre kala çalışmalarına devam ediyor.

Maçın oynanacağı şehir belli olduğu zaman takımlar bütün planlarını ona göre yapacaklardır. Fakat geçen sene de İstanbul’da oynanan finalin bu sene Ankara’da olması çoğu kişiye doğal gelecektir. Federasyondan karar çıktığı zaman umarız organizasyon ve tanıtım ile ilgili de çalışmalar yapılır.

Boğaziçi Sultans’a finalde başarılar.