Geçtiğimiz haftalarda İstanbul Cavaliers – DAÜ Crows maçını tesadüfen tribünde Türkiye’nin duayen Amerikan futbolu oyuncuları ve yorumcularıyla izledim..

Söz döndü dolaştı bu seneki Milli takım aday kadrosuna geldi.. Dedim ki “Hocam, bu sene milli takıma geçtiğimiz senelerdeki gibi şeçme mi yapılacak mı?”

Hocam dedi ki “Yok..Milli takıma seçmemi yapılır?” Katılıyorum, adam haklı.. O zaman şöyle bir soru daha sordum: “İkinci ligden nasıl adam çağırıyorsunuz, maçları izlemeye gittiniz mi?”

Tabii ki de bütün maçları izleme ihtimali yok. Bu yüzden milli takım antrenörlerinin küçük bir izleme komitesi oluştursa ne kadar iyi olurdu düşünceleri aklımdan geçerken hocam söyle bir cevap verdi: “2.Lig antrenörlerine soruyoruz ve hakemlerden, gözlemcilerden tavsiyeler, öneriler alıyoruz” dedi..  Bu arada maç çok çekişmeli ilerliyor.. Cavs 7 -0 önde giriyor devre arasına..

İkinci yarı basladı ve tribünden oyuncular hakkında yorumlar gelmeye devam ediyor. DAÜ’nün QB’si Ceyhun, pocket’da durmayı abartarak süreyi 6-7 saniyeye çıkartıyor. Topu elinden çıkarmıyor ve çoğu zaman yard kaybı, incomplete paslar atıyor.. 3-5 sefer de sackleniyordu ki bir yorum geldi: “Bana Türkiye’de 3 tane RB, 3 tane QB göster…” Diyemedim… “Kendinize göre haklı olabilirsiniz ancak kaç senedir maçları izliyoruz, oynuyoruz.. Takımları bu adamlar sırtlıyor..” Diyemeden DAÜ, TD yaptı ve extra sayıyı da güzel bir pas oyunuyla aldı. Skor 8-7 DAU.

Türkiye’de bu spor başladığından itibaren RB’i iyi olan takım hep liderliğe oynadı. Bu durum QB’ler için de geçerli, dört sene öncesine gidecek olursak. Takımlar maç başına 1-2 complete pas yaparken,  Haccettepe Reddeers QB’si Junior rakip takımların en kötü mevkileri CB’lerin zaaflarından yararlanıp 30-40 yardlık paslarla Pako’yu topla buluştururken, Baskent Knights oyun kurgusunu pas üzerine kurmuştu. QB Burak Dursun TE ve WR’ların ağzına pas atıyordu. Hala gözümün önünden gitmeyen bir pozisyon vardır. Boğaziçi Sultans – Başkent Knights maçını Uçaksavar tribününden izlerken, ilk yarının sonu geliyordu Knights QB’si yaklaşık 20 yardlık pasla WR’ını sol tarafta topla buluşturmuş, topu tutan WR çaprazından gelen diğer WR’a topu vermiş ve Knight 40 yard kadar ilerleyip mola almıştı Daha sonra da Sultans 30 yardında, Field Goal (3 puanlık sayı) denedi ancak başarısız olup ilk yarıyı öyle bitirdi. Kaliteye bak..

Sene 2011 ve bu sezo ligin dikkat çeken RB’lerini ve QB’lerini konuşalım biraz.

Bu sene dikkat çeken isimlerin basında Sultans RB’i Sertan (#26) geliyor. Maç basına 130 yard ortalamayla oynayan Sertan bloklarını iyi kullanıyor. Stilini ve fiziğini NFL oyuncusu Maurice Jones-Drew’a benzetiyorum. En buyuk özelliği ise iyi tackle kırıyor ve devamlı ayaklarını çalıştırıyor. Line of scrimmage’i geçtikten sonra tutulması zor oluyor. Tartışmasız 1.ligin bu sene en iyi performans gösteren RB’i. Eksik yanlarına gelecek olursak. QB koşularında onde lead blok olarak biraz daha çalışması lazım ve koşu oyunlarında topu devamlı sağ elinde taşıyor. Sağ tarafa giderken bu durum iyi olsa da yön değiştirirken top hep aynı elinde kalıyor.

Gazi Warriors RB’i Oğuzhan Kılınç (34) da Gazi için yeterli performans gösteriyor. Ancak Spread ofanskurgusunda biraz eksik olduğunu düşünüyorum bu da senelerdir Double Wing oynsyan takımın RB’i olmasından kaynaklanıyor sanırım. Her ne olursa olsun, bir RB’in hem Spread ofans hem de Double W’de RB oynaması kendi ofans hattına çok fazla varyasyon katmaktadır. Bence seneye daha başarılı olacaktır.

Gelelim 2. lig RB’lerine. Stallions RB’leri Batur Kaplan ve Saygun Ofluoglu bu sene Milli takımı sonuna kadar hak ediyorlar. Fizik olarak da çok iyi durumdalar. Saygun orta koşularda çok etkili bull rush’larla karş takım defanslarını çok yıpratıyor ve devamlı öne düşüyor. Saygun’ un Avrupa deneyimi  de olması ayrı bir artısı. İki sene önce İspanya Amerikan Futbolu Ligi  ve Avrupa Ligi dahil toplam bir sene boyunca 21 maça çıktı. İspanya liginde çoğu hafta MVP seçilen Saygun, yedi senelik tecrübesiyle dikkat çekiyor.

Bir diğer RB Batur Kaplan (Stallions#20) çok hızlı, çevik fundemental olarak üst seviyede. Sertan’ın aksine ellerini çok iyi kullanıyor. Yön değiştirirken aynı zamanda topu tuttuğu elini de değiştiriyor. Bu sayede fumble yapma oranı çok aza iniyor. Özellikle Stiff Arm’ı Turkiye de en çok kullanan RB’lerden biri. Aynı zamanda WR da oynuyor. Bu sene toplam yedi maçta 11 touchdown ile oynadı.

Gelelim QB’lere..

Tartışmasız en iyi QB’si Gazi Warriors oyuncusu Burak Şenyuva. Bu adam koşuyor, pas atıyor, vuruyor, karar verme yeteneği üst seviyede ve defansı çok iyi okuyor. Gözü devamlı Safety’de. Ayrıca duyduğuma göre Madden’da onu yenen yokmuş. =)

Aynı koçun (Flowers) eğittiği, aynı formasyonu oyuncusu, DAÜ Crows’ın QB si Ceyhun. Burak kadar iyi pas atamasa da ki takımının WR’larının Gazi’ninkinden daha iyi olduğunu düşünüyorum.  Genelde Spread ofans formasyonundan QB koşuları yapan Ceyhun’un hızı ve atletikliği dikkat çekiyor. Açıkçası karar verme yeteneğinin çok üst seviyede olduğunu düşünmüyorum. O-Line’ına güvenmek güzel ancak topu elinde çok tutuyor. Buna karsın koşu oyunlarında bloklarını çok iyi kullanıyor. Gününde olduğunda çok tehlikeli bir oyuncu.

Son olarak Haccettepe Red Deers QB’si Ozan (#5) da ligin yetenekli QB’lerinden. Boş WR’ları iyi görüyor, isabetli paslar atıyor ve çok sakin bir oyuncu. Bana göre bu sene başarısız olduğunu düşündüğüm Red Deers kenar yönetiminin çok fazla arayışta olmaması lazım. WR’larını QB oynatmak yerine gerçek bir QB olan Ozan’ı kullanıp pasa dayalı bir oyun oynasalar daha başarılı olacaklarını düşünüyorum.

Lakin yıllar geçtikçe, takımların defansları da gelişti artık DE’ler contain yapıyorlar. Biraz da CB’lerin iyi oyun okuyorlarsa WR reverseler, off-tackle ve QB koşuları gibi dış koşu tehditlerine çabuk tepki veriyor, pek fazla yard vermiyorlar diyebiliriz.

Sevgiler, saygılar…