Bu sezon Kulüpler 1.Ligi 3.haftasında haftalarda İstanbul Cavaliers – DAÜ Crows maçını tesadüfen tribünde Türkiye’nin doğayen Amerikan futbolu oyuncuları ve yorumcularıyla izledim. Söz döndü dolaştı bu seneki milli takım çalışmaları ve aday kadrosuna geldi. Oradan da Türkiye’de oynayan quarterback’lere ve running back’lere…

Devre arasına Cavaliers 7 – 0 önde girmişti. Tam o sırada DAÜ Crows QB’si Ceyhun, pocket’da durmayı abartarak 6 – 7 saniye geçiriyordu. Topu elinden çıkarmıyor ve çoğu zaman yard kaybı oluyordu, isabetsiz paslar atıyordu. Tribünde o an insanlara kaç zamandır takımlarını bu adamlar sırtlıyor diye beğendiğim QB ve RB’leri anlatamadım, biz tam bu konuyu konuşurken DAÜ touchdown yaptı, ekstrayı da güzel bir pas oyunuyla alarak maçın skorunu 8 – 7 olarak tayin etti…

Türkiye’de bu spor başladığından itibaren RB’i iyi olan takım hep lider lige oynadı. Bu durum QB’ler için de geçerli, dört sene öncesine gidecek olursak. Takımlar maç başına 1-2 complete pas yaparken, Haccettepe Red Deers QB’si Junior rakip takımların en kötü mevkileri CB’lerin zaaflarından yararlanıp 30-40 yardlık paslarla Pako’yu topla buluştururken. Başkent Knights oyun kurgusunu pas üzerine kurmuş, QB Burak Dursun TE ve WR’ların ağzına pas atıyordu.

O maçtan hala gözümün önünden gitmeyen bir pozisyon vardır. Sultans – Knights maçını Uçaksavar tribününden izlerken, ilk yarının sonu geliyordu Knights QB’si yaklaşık 20 yardlık bir pasla WR’ını sol tarafta topla buluşturmuş, topu tutan WR çaprazından gelen diğer WR’a topu vermiş ve Knights 40 yard kadar ilerleyip mola almıştı. Daha sonrada Sultans 30 yardında, field goal denedi ancak başarısız oldu ve ilk yarı sona erdi Kaliteye bak..

Sene 2011, ligin RB’lerini ve QB’lerini konuşalım biraz.

Bu sene dikkat çeken isimlerin basında Sultans RB’i Sertan (#26) geliyor. Maç basına 130 yard ortalamayla oynayan Sertan bloklarını iyi kullanıyor. Stilini ve fiziğini NFL oyuncusu Jones-Drew’a benzetiyorum. En büyük özelliği ise iyi tackle kırıyor, devamlı ayaklarını çalıştırıyor. Line of scrimmage’i geçtikten sonra tutulması zor. Tartışmasız 1.ligin bu sene en iyi performans gösteren RB’i. Eksik yanlarına gelecek olursak. QB koşularında onde lead blok olarak biraz daha çalışması lazım ve koşu oyunlarında topu devamlı sağ elinde taşıyor. Sağ tarafa giderken bu durum iyi olsa da yön değiştirirken top hep aynı elinde kalıyor.

Gazi Warriors RB’i Oguzhan da Gazi için yeterli performans gösteriyor ancak Spread ofanskurgusunda biraz eksik olduğunu düşünüyorum bu da senelerdir Double Wing oynayan takımın RB’i olmasından kaynaklanıyor sanırım. Her ne olursa olsun, bir RB’in hem Spread ofans hem de Double W de RB oynaması kendi ofans hattına çok fazla varyasyon katmaktadır. Bence seneye daha başarılı olacaktır.

Gelelim 2. lig RB’lerine. Stallions RB’leri Batur Kaplan ve Saygun Ofluoğlu bu sene Milli takımı sonuna kadar hak ediyorlar. Fizik olarak da çok iyi durumdalar. Saygun orta koşularda çok etkili bull rush’larla karsı takım defanslarını çok yıpratıyor ve devamlı öne düşüyor. Saygun’un Avrupa deneyimi de olması bir başka artısı. İki sene önce İspanya Amerikan Futbolu Ligi ve Avrupa Ligi dahil bir sene boyunca toplam 21 maça çıktı. İspanya liginde çoğu hafta MVP seçilen Saygun, yedi senelik tecrübesiyle dikkat çekiyor.

Bir diğer RB Batur Kaplan (Stallions#20, Rams#1) çok hızlı, çevik fundamental olarak üst seviyede. Sertan’ın aksine ellerini çok iyi kullanıyor. Yön değiştirirken aynı zamanda topu da el değiştiriyor. Bu sayede fumble yapma oranı çok azalıyor. Özellikle Stiff arm’ı Türkiye’de en çok kullanan RB. Aynı zamanda WR da oynuyor. Bu sene toplam 7 maçta 11 TD ile oynadı.

Gelelim QB’lere..

Tartışmasız en iyi QB, Gazi Warriors oyuncusu Burak Şenyuva. Bu adam koşuyor, pas atıyor, vuruyor, karar verme yeteneği üst seviyede ve defansı çok iyi oyun okuyor. Gözü devamlı Safety’de. Ayrıca duyduğuma göre Madden’da onu yenen yokmuş.

Aynı koçun (Flowers) eğittiği aynı formasyon oyuncusu, Burak kadar iyi pas atamasa da -ki takımının WR’ları Gazi’nin kinden daha iyi olduklarını düşünüyorum- DAÜ Crows QB’si Ceyhun. Genelde Spread ofans formasyonundan QB koşuları yapan Ceyhun’ un hızı ve atletikliği dikkat çekiyor. Açıkçası karar verme yeteneğinin çok üst seviyede olduğunu düşünmüyorum. O-Line’ına güvenmek güzel şey ancak topu elinde çok tutuyor. Buna karşın koşu oyunlarında bloklarını iyi kullanıyor. Gününde olduğunda çok tehlikeli olan bir oyuncu.

Son olarak Haccettepe Red Deers QB’si Ozan (#5) da ligin yetenekli QB’lerinden. Boş WR’ları iyi görüyor, isabetli paslar atıyor çok sakin bir oyuncu. Bana göre bu sene başarısız olduğunu düşündüğüm Red Deers kenar yönetiminin çok fazla arayışta olmaması lazım.

Hacettepe’nin WR’larını QB oynatmak yerine gerçek bir QB olan Ozan’ı kullanıp pasa dayalı bir oyun oynasa daha başarılı olacağını düşünüyorum. Lakin yıllar geçtikçe, takımların defansları da gelişti artık DE’ler contain yapıyorlar. Biraz da CB’lerin iyi oyun okuyorlarsa WR reverseler, off-tackle ve QB koşuları gibi dış koşu tehditlerine çabuk tepki veriyor, pek fazla yard vermiyorlar diyebiliriz.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…