Aralarında Mark Duper ve Ottis Anderson’ın da bulunduğu 75 eski NFL oyuncusu, NFL’i yıllardır beyin sarsıntısının risklerine ilişkin bilgileri oyunculardan sakladıkları için dava etti. İhmal, dolandırıcılık ve sorumluluk ile ilgili olan dava geçtiğimiz hafta Los Angeles Yüksek Mahkemesi’nde açıldı.

Birçok eski NFL oyuncusunun eşinin adı da davalı olarak dosyada geçiyor. Davada eski oyuncular NFL’in 1920’li yıllardan beri beyin sarsıntısının zarar verici efektlerinden haberdar olduğunu ancak koçları, antrenörleri, oyuncuları ve halkı Haziran 2010’a kadar aydınlatmadığını iddia ediyorlar.

Davada NFL’in yanında aynı zamanda ligin resmi kask tedarikçisi Riddell’in de adı geçiyor. Davacı olan çoğu eski oyuncunun, NFL’de oynarken beyin sarsıntısı geçirmiş isimler olması dikkat çekiyor.
Eski oyuncular, NFL yıllarında sahadaki hit ve tackler yüzünden geçirdikleri beyin sarsıntılarının beyinlerinde ciddi hasarlara yer açtığını söylüyorlar. Bazı oyuncular bu sarsıntılar yüzünden akıl hastalıkları, baş ağrıları, hafıza kayıpları, bulanık görme yeteneği, uykusuzluk ve kulak çınlaması gibi rahatsızlıklar yaşadıklarını söylüyorlar.

Öte yandan bazı iddialarda ise beyin sarsıntılarının oyuncuları, ilerleyen yıllarda, depresyon, sürekli kaygılı olma hali, hal ve tavırlarında sıklıkla değişim, zayıf algılama yeteneği, madde bağımlılıkları gibi sorunlara ittiğini ileri sürüyor.

Davada NFL’in çok uzun süredir, maç sırasında kafaya gelen birden fazla çarpmanın uzun vadede oyuncuların beyinlerine zarar verebileceğini bildiği ancak bunu defalarca inkar ettiği iddia ediliyor.

Davada iddia edilene göre, NFL 2010 yılının Haziran ayında sadece aktif oyuncuları kafalarına alacakları darbelerin ve beyin sarsıntılarının risklerine ilişkin uyarmış durumda. Riddell’ında aynı şekilde o zamana kadar oyuncuları uyarma konusunda girişimi olmadığı iddia ediliyor.

Eski oyuncular NFL’i kendilerini hiçbir zaman uyarmamakla suçluyor.

Yazan: Haber Servisi