Aylardır gündemi meşgul eden NFL lokavtı sonunda resmi olarak sona erdi. Takım sahipleriyle oyuncular birliği arasında pazarlıklar, yürüyen davalar tarafların anlaşmasıyla son buldu ve futbolseverler sonunda tarafların el sıkışmasıyla rahatladı.

NFL Başkanı Roger Goodell ve Oyuncular Birliği Başkanı DeMaurice Smith, Pazartesi günü beraber yaptıkları açıklamada yeni toplu sözleşmenin 10 yıllık olduğunu duyurdu ve Mart ayından beri devam eden lokavtın son bulduğunu söyledi. Dokuz milyar dolarlık gelirin nasıl paylaşılacağı konusunda anlaşamayan oyuncular ve takım sahiplerinin pazarlığı, takım sahiplerinin zaferiyle sonlandı.
Eski toplu sözleşmeye göre gelirler oyuncular ve takım sahipleri arasında yüzde elli-yüzde elli paylaşırken, yeni sözleşmede takım sahipleri %53 paya sahip oldu. Ayrıca yeni sistemin, NFL Draftı’nda ilk turdan seçilen oyuncuların kontrat ücretlerini de yeniden düzenleyeceği açıklandı.
Takım sahiplerinin normal sezon maçlarını 16’dan 18’e çıkarma isteğide 2013 yılına ertelendi. Bu talebin 2013 yılında yeniden gözden geçirileceği belirtilirken, herhangi bir değişikliğin oyuncular tarafından onaylanmadıkça yürürlüğe girmeyeceği açıklandı.
DeMaurice Smith, yaptığı açıklamada, “İki tarafta istediklerinin tamamına ulaşamadı ancak iki taraf için de adil ve dengeli bir anlaşmaya imza attığımızı düşünüyorum” dedi.
Bu gelişmelerin ardından normal sezon beklendiği tarihte başlayacak ve serbest oyuncular Cuma günü itibari ile yeni sözleşmelere imza atabilecek. Takımların hazırlık kamplarının ise Çarşamba günü resmi olarak başlaması bekleniyor.
Aylardır süren kaos ortamında sona erirken bu sezon için tek kaybedilen, geçtiğimiz günlerde iptal edilen Hall of Fame maçı oldu.
2020 yılına kadar sürecek olan yeni toplu sözleşme NFL’in 10 yıl boyunca lokavta gidemeyeceği gösteriyor.
Yeni toplu sözleşme 2011 yılı için her takıma 120 milyon dolarlık salary cap veriyor. 2012 ve 2013 yılı içinde salary cap’in minimum seviyesinin bu rakam olacağı, ilk turda draft edilen oyuncuların ve sınırsız serbest oyuncuların alacakları yeni kontratların da dört yıl sonra yeniden düzenleneceği belirtiliyor.
Lokavt’ın kalkması birçok oyuncuyu memnun ederken, biz NFL takipçilerini hareketli bir transfer sezonu bekliyor. Serbest oyunculardan Santonio Holmes, Antonio Cromartie, Steve Smith (Giants), Braylon Edwards, Cedric Benson gibi yıldızların hangi takımla anlaşacağı gündemi oldukça meşgul etmeye başlayacak.
Öte yandan takası gündemde olan Kevin Kolb, Carson Palmer, Vince Young gibi quarterbacklerin yeni adreslerinin ne olacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.

 Yazan: Haber Servisi