5. hafta itibariyle artıya çıkmış bulunuyorum. Bu iki haftalık başarıyı devam ettirebilirsem sezonu oldukça güzel bir yüzdeyle kapatabilirim. Artık takımların nasıl bir sezon geçirecekleri aşağı-yukarı belli oldu. Tabi gidişatların anlaşılması Vegas’ın handikap hesaplamalarında hata yapma şansını azaltacak. Bundan sonra işin zor kısmı maç seçmek olacak. Geçen hafta değerlendirmesi ile başlayalım….

Geçen Hafta Tahminlerim: Doğru (D) / Yanlış (Y)

KC Chiefs @ IND Colts – IND Colts -1 (Y)
ARI Cardinals @ MIN Vikings –MIN Vikings -2,5 (D)
NY Jets @ NE Patriots – OVER 49 (D)
GB Packers @ ATL Falcons – GB Packers -5,5 (D)

5. hafta yazıma yorum yapan arakadaşın da belirttiği gibi bazen kişisel performansları tahmin etmek imkansız oluyor. Colts maça oldukça iyi başlamasına ve ilk yarının son 4 dakikasına 24-7 önde girmesine rağmen ikinci yarıda skor üretemeyince sahadan 28-24 yenik ayrıldı. M.Cassel’in performansı Chiefs adına maçın kazanılmasında en önemli etken oldu.

Vikings nihayet kazanmayı başardı. İlk çeyrekte 28 sayı üreten Vikings sonra durunca içimden “eyvah, yine mi?” desemde Vikings savunması korkularımı yatıştırdı ve Vikings maçı oldukça rahat kazandı. McNabb’in berbat istatistiklerine karşılık A. Peterson çıkardığı inanılmaz maç sonucunda fark yakalanmış oldu. Koşu savunması zaten iyi olan Vikings, pas savunmasında da Colb’u baskı altında tutarak 2 top kaybına zorlayınca tahminim tam anlamıyla gerçekleşmiş oldu.

Haftanın maçında (Jets @ Patriots) ilk yarının son hücumunda A. Hernandez Brady’nin pasını yakalayamayınca ve Patriots kırmızı alanda top kaybı yapınca skor toplamı 17’de kaldı. Bu durum beni biraz korkuttu zira maç yakın skorla top kontrolü odaklı geçeceğe benziyordu. Jets “run-heavy” modunda hücuma geçmişti bu da zamanın hızlı akmasını sağlıyordu. Yani “Over” tahmini için oluşabilecek her türlü kötü koşul oluşmaya başlamıştı. 3. Çeyreğin hemen başında imdadıma W.Welker yetişti ve kaladığı uzun pas ile D.Branch’in TD’ın oluşmasına fırsat sağladı. Fark iki skora çıkınca Jets koşu ağırlıklı hücumundan vazgeçmek durumunda kaldı ve toplam skor bir anda yükselişe geçti. Maçın bitimine 1 dakika kala Gostkowski’nin alan golü ala “Over” geldi.

Son maçta Falcons herkesi şaşırtan bir performans ile maça başladı ve ilk iki hücumdan iki TD çıkardı. Sonrasında maç tahmin ettiğim seyrine döndü va Packers Falcons’a bir daha skor imkanı tanımadı ve maçı 11 sayı farkla kazanmayı başardı. Şu ande Patriots ile birlikte durdurulması imkansız hücumlardan biri A.Rodgers yönetimindeki Packers hücumu. Packers o kadar çabuk farkı yakalıyor ki rakiplerini pas ağırlıklı oynamak durumunda bırakıyor. Rakiplerini hataya yönlendiren bu durum, top kontrolününde Packers’da kalmasını sağlıyor. Vegas’ta bu durumu anlamış durumda bundan sonra Packers’a açılan handikaplar hep bir-iki puan yukarıdan hesaplanacaktır.

NFL 2011 Sezonu Toplamı

Doğru: 11
Yanlış: 9
Beraberlik: 0

NFL 2011 – 6. Hafta Tahminleri

SF 49’ers @ DET Lions

Yazımın başında da belirttiğim gibi bundan sonra maç seçimi yapmak iyice zorlaşacak zira Vegas artık handikap hesaplarını daha iy yapmaya başlayacak. Bu hafta en zorlandığım seçimlerden biri bu maç oldu.

49’ers geçen hafta inanılmaz bir performans gösterdi ve Buc’ı adeta perişan etti. 49’ers futbol adına yapılması gereken ne varsa yaptı; Hücumda koşu ağırlıklı oynadı ve topu kontrol etti. Böylece A.Smith çok rahat bir maç çıkardı ve maçı sıfır “sack” ile tamamladı. Savunmada rakip koşu hücumunu çok iyi durdurdu durdurdu ve rakibi hataya zorladı. Bucs tüm maç boyunca sadece bir alan golü üretebildi. Böyle olunca 48-3 gibi çok rastlamadığımız bir farkla maç tamamlandı. Bu hafta deplasmanda yenilgisiz Lions karşısında işleri bu kadar kolay olmayacak.

Lions geçen hafta MNF’de evinde Bears’i 24-13 gibi rahat bir skorla geçmeyi başardı.  Aslında Lions sezon genelinde olduğu gibi ilk yarıya oldukça tutuk başladı, yine ikinci yarıda hem savunmada hem hücumda toparlanan Lions farkı yakaladı. Aslımda Cutler, sezonun geri kalan kısmı düşünüldüğünde oldukça iyi bir maç çıkardı. Fakat yine de 3 kere “sack” olmaktan kurtulamadı. Lions koşu hücumunu oldukça etkili kullansada topu kontrol eden taraf Bears oldu. Lions yine de C.Johnson ve J.Best’in muhteşem performansları ile skor üretmeyi başardı.

Lions’ın elinde C.Johnson gibi bir silah varken savunması oldukça zor bir hücum takımı oluyor. 49’ers havadan C.Johnson’a önlem almaya çalışsa yerden ve flat/screen paslardan J.Best’e yakalanabilir. 49’ers kanadında bu hafta WR J.Morgan’ın oynaması zor gözüküyor. Lions F.Gore’u durdurmayı başarabirse kendi evinde açılan handikapı kapatarak kazanabilir. Özellikle 49’ers geçen hafta rahat kazanmanın getirdiği rehavetle maça başlayabilir, bu durumda ilk yarılara kötü başlayan Lions’ın ekmeğine yağ sürebilir…

DET Lions -4

BUF Bills @ NY Giants

Bills geçen hafta Eagles karşısında da kazanarak sezona 4-1’lik muhteşem bir giriş yapmış oldu. Özellikle sahip olduğu kötü koşu savunması ile maçları kazanıyor olması Bills için ciddi bir başarı.

Geçen hafta da Buffalo’nun imdadına Vick’in dört top kaybı yetişti. Son çeyree 31-14 önde giren Bills nerdeyse maçı da kaybedecekti. Bills’i ayakta tutan zayıf Eagles koşu savunması oldu.

Giants geçtiğimiz haftanın bir başka sürprizini gerçekleştirdi ve kendi evinde zayıf Seahawks’a yenildi.

Giants hücumu 4’ü E.Manning’e ait olmak üzere toplam 5 top kaybı yapınca geçtiğimiz haftaki maçı kazanmakta imkansız hale geldi. Tabi Giants savunmasın da kötü bir günde olması bu sonucun yaşanmasında etkili oldu.

Bu maçta Giants’ın evinde iki maç üst üste yenilmeyeceğini düşünüyorum. Giants özellikle koşu savunasında dikkatli olup F.Jackson’ı durdurabilirse bu maçı rahat kazanacaktır.

Bills için NY çok deplasman sayılmasa da aynı eyaletin takımları arasnda ev sahibi avantajı önemli bir faktör olabilir. Bir alan golü handikapı satın alıyorum.

NY Giants-3

CLE Browns @ OAK Raiders

Browns geçen haftayı dinlenerek geçirdi. Özellikle hücumda sakatlıklarla boğuşan Browns’a bu ara tam zamanında geldi. Hills’in bu maçta tam kapasite ile oynaması bekleniyor. Fakat WR kadrosunda haberler o kadar iyi değil.

Cribbs ve Massaqui’nin tam performansla oynaması zor gözüküyor, bu sebeple çaylak WR Little’ın ilk 11’de sahaya çıkması bekleniyor. Browns bu haftaya kadar galibiyeti olmayan Colts ve Dolphins’i yenebildi. Ligin en iyi koşucusuna karşı işleri pek kolay olmayacak.

Raiders ise geçen hafta çıktığı duygusal mücadeleyi kazanmayı başardı. NFL’de bir ikon olarak görülen Al Davis’in ölümünden sonra içerde çıkacakları ilk maç Browns maçı olacak.

Bu sebepten ötürü Raiders’ın duygusal ruhun bu maçta da devam edeceğini düşünüyorum. Zaten eşleşmede de Raiders özellikle koşu hücumu ile maçı domine edebilecek güçte.

Raiders savunmada Browns koşu hücumu için bir kişi fazladan tutup arka tarafta risk alabilir zira Browns’da ciddi bir WR sıkıntısı var. Raiders pas savunması zaten QB üzerinde en çok baskı kuran savunmalardan biri. C.McCoy’u uzun bir gün bekliyor olacak.

Bu duygusal maçta Raiders’ın yeterli farkı (1 TD) yakalayacağına inanıyorum.

OAK Raiders -6,5

MIN Vikings @ CHI Bears

Bears geçen hafta Lions karşısında beklenenin üzerinde bir performans ile oynadı. Özellikle Lions’ın yavaş başlangıcı Bears için umut ışığı oldu ve başa baş bir ilk yarı yaşandı. M.Forte ve J.Cutler oldukça iyi ir maç çıkardı fakat galibiyete yetmedi.

Bears savunması özellikle J.Best’i durdurmakta oldukça zorlandı. Koşu savunmasında başarı sağlayamayan Bears ikinci yarı oyundan düştü ve Lions haklı bir galibiyet aldı.

Bears bu hafta bir başka division rakibi Vikings’i evinde ağırlayacak. Geçen hafta J.Best’i durduramayan Bears savunmasının A.Peterson’a karşı işi bir kat daha zor olacak.

İşin kötü yanı Vikings savunması da ligin en iyi koşu savunmalarından birine sahip. İkinci alanda çok başarılı gözükmeseler de rakip QB üzerinde en iyi baskı kuran takımlardan biri Vikings. J.Alen ve B.Robison sıkıntılı Bears OL için ciddi bir problem oluşturacaktır.

Özellikle Bears hücum hattının zayıflığı bu hafta Vikings’e bir şans daha tanımam gerektiğini düşündürtüyor.

McNabb’den çok bişey beklemiyorum, A.Peterson’ın rahat hareket etmesini sağlayacak kısa pasları hatasız atsın yeter. Vikings savunması ile bu maçta kazanmaya yakın takım gibi görünüyor.

MIN Vikings +3