Sezonun 10.haftasında (ama 9.maçında) Chicago Bears grubundaki rakibi Detroit Lions’ı 37-13 gibi farklı bir skorla mağlup etti ve 6-3’e ulaşarak Lions’ı yakaladı. NFL maçlarının resmi yazılı özetlerinde (jargonda buna “recap” deniyor) “scoring summary”, yani skor yapılan anları gösteren bir liste vardır. Ben şimdi Chicago-Detroit maçının scoring summary’sini değişik bir yaklaşımla vereceğim:

Defans: 14
FG: 9
Koşu: 7
Özel takımlar: 7
Pas: 0
—————-
Toplam: 37

Bears’ın 37 sayısının 14’ü defanstan gelmiş. CB’ler Major Wright ile Charles Tillman INT sonrası TD yaptılar (TD’ler tek başına 6 sayı, ancak TD sonrası yapılan kolay bir puanlık conversion’ları da onlara ekledim). İkinci sırada üç tane FG ile elde edilen 9 sayı ile kicker Gould yer alırken, 3.sırayı Matt Forte (TD koşusu) ve lig tarihinin en müthiş “return”cüsü olma yolundaki Devin Hester’ın kariyerindeki 18. punt return TD’ı ile 7’şer sayı yaparak paylaşıyorlar. Hester, Philadelphia Eagles maçında sakatlanıp maçı tamamlayamayınca bu maçta oynaması şüpheliydi ama yine yapacağını yaptı. Hester 18 punt return TD ile tüm zamanlar listesinde Rod Woodson’ı geçerek 2. sıraya yükseldi. Ve toplam 37 sayı içinde pas oyunuyla kazanılan hiç TD yok!

Sitemizin takipçileri bu yazının başlığının Detroit’e 24-13 yenildiğimiz 5.hafta mücadelesinden sonra yazdığım yazının başlığının tersi olduğunu farketmişlerdir. O günkü maçtan sonra Bears 2-3 geriye düşmüştü. Ama daha önemlisi grubundaki iki rakibi Green Bay Packers ile Detroit Lions 5-0 idiler. Packers 9-0 ile “namağlup” performansını devam ettirirken, Detroit cephesi düşüşe geçti ve sonraki dört maçın üçünü, ve yanında Bears karşısında çok iyi oynayan RB Jahvid Best’i kaybettiler (sakatlık malum). Gruptaki tablo şu şekilde:

Green Bay 9-0
Detroit 6-3
Chicago 6-3
Minnesota 2-7

Şimdi gelelim 5.haftada yazdığım yazının muhasebesine. İlk paragrafta sözünü ettiğim Bears’ın playoff’a ancak wild card ile çıkabileceği fikri, eğer mucize olur da Green Bay’in başına kötü bir şeyler gelmezse devam ediyor. (gören de bunu bilmek için çok derin düşündük zannedecek)

İlerleyen paragraflarda iki takım arasında yaş karşılaştırması yapmışız ve Detroit’i genç bulmuşuz. Elbette bu değerlendirme de geçerliliğini koruyor. Lakin Bears defansının yaşlı olduğu ve yenilenmesi gerektiği kehanetinde fena çarpılmışız. O maçtan bu yana defans, özellikle ihtiyar LB’lar Urlacher-Briggs ikilisi müthiş oynuyorlar.

Hücum hattı kolay kolay toparlanamaz demişiz ama toparlandı. İlk beş maçta 18 sack verilmişken, diğer dört maçta beş sack verildi (son iki QB sack yine Lions’dan geldi ama onların defans hattı zaten çok çok iyi, ligdeki her takım onlara 2 sack verir). RB Matt Forte’in iyi performansı devam ediyor. Ama bizim için hoş sürpriz, ikinci RB Marion Barber’ın da kısa yard durumlarında ve Forte’nin dinlendirildiği anlarda çok iyi performans göstermesi. Elbette bunda hücum hattının hissesi olduğu kadar (bu hisseyi RB’lere ayrı paragraf açmayarak veriyorum), pas-koşu seçimlerinde koşu’nun bariz şekilde öne çıkmasının da payı var.

Son dört maçtaki koşu/pas oyunu sayıları:

Bears 39 Minnesota 10 (28 koşu, 31 pas oyunu)
Bears 24 Tampa Bay 18 (33 koşu, 32 pas oyunu)
Bears 30 Philadelphia 24 (34 koşu, 32 pas oyunu)
Bears 37 Lions 13 (35 koşu, 20 pas oyunu)

Şimdi tüm bu övgülerden pas oyununda zayıf olduğumuz anlamı çıkmasın. QB Jay Cutler son maçta etkisizmiş gibi gözükse de, bunun kendisine pek iş düşmemesi ile alakalı olduğunu söyler ve liderlik özelliklerinin gayet iyi olduğu düşüncemin devam ettiğini ilan ederim. Son dört maçta hücum hattının daha iyi olduğu doğruysa da, sack sayısının az olmasında Cutler’ın hareketliliğinin ve akıllıca verdiği hızlı pasların rolü büyük. Buna WR Earl Bennett’in son maçlardaki müthiş performansı da eklenince Chicago Bears pas oyununda da hayli umut veriyor.

Yani Ayılar’ın yakın geleceği parlak, çünkü tüm silindirler çalışıyor. Elbette Green Bay, kalan yedi maçın dördünü kaybedip Bears de hepsini kazanacak değil. Ama hatırlayalım ki geçen sene Green Bay son anda playoff’a kalıp şampiyon oldu. Bears şampiyonluk için Lambeau Field’da galip gelmek zorunda ve bu artık imkansız değil…