Merhaba NFLTR takipçileri, uzun bir aradan sonra yazılarıma kaldığım yerden devam ediyorum. Bu yazımda NCAA yükselen takımlarından Michigan ve Stanford’u tanıtarak devam edeceğim.

Aslında Michigan nereden çıktı kaç yıldır ortada yoklar diyebilirsiniz ama son yazımda yazdığım gibi inanılmaz bir oyun kurucuya sahip olmaları beni bu sene beni her maçlarını izlemeye zorladı. Bu yazımda Dernard Robinson’dan daha çok ona saha içinde yardımcı olan takım arkadaşlarından bahsedeceğim.

Michigan şuanda sıralamada 17.sırada ve bu sene 10-2’lik bir kazanma oranıyla son maçlarına hazırlanmakta. Baş antrenör Brady Hoke bu sene takımın başına geçmesine rağmen sezonu ve elindeki süper yıldızı iyi kullanarak takımını üst sıralarda tutmayı başardı.

Michigan’ın hücum ve defans oyunlarını oranlarsak genelde hücumda spread offence ve option’lı oyunları kullandığını görüyoruz. Defans da ise genelde 4-3 oynayan takım özellikle D-line çok güçlü olması sayesinde bu yılı baya iyi götürdü giyebilirim.

Michigan’ın hücumundaki önemli isimlere baktığımız zaman tabiî ki yine söylemeden geçemeyeceğim,Dernard Robinson bu sezon şuana kadar 2,056 yard pas atıp 18 TD, 14 INT ile oynadı. Bunun yanında onun en iyi yaptığı şey olan koşu oyunlarından takımına 1,200 yard ve 16 TD kazandırdı. Üçüncü senesini oynayan oyun kurucu umarım erkenden NFL’e gelip kariyerini sonlandırmaz.

Koşu oyunlarından söz açılmışken Robinson’dan fırsat bulduğu zaman inanılmaz koşular yapan diğer bir oyuncu ise 5-10/195 lbs’lik RB Fitzgerald Toussaint bahsedelim. İkinci yılında patlama yaparak bundan sonraki seneler için yerini garantiledi. Oldukça güçlü bir yapısı olan oyuncu blok okuma özelliği ve bir kere hızını aldı mı durdurulamama özelliğine sahip. Bu sene 1,011 yard ve 9 TD ile oynayarak beni NFL için umutlandırdı.

Hücuma destek olan diğer oyunculara baktığımızda JR Roy Roundtree ve SR Junior Hemingway tuttukları toplarla bu sene lige hazır olduklarını yeterince gösterdiler. İstatistiklere göre değerlendirme yapmak onların değerini düşüreceğinden onlarınkilerini yazmıyorum çünkü bu değerler koşan bir QB ile ancak o kadar olur. Sizlerinde bildiği gibi genelde O-Line’dan bahsetmiyorum ama bu takımda lige gireceğini düşündüğüm iki tane lineman var bunların ilki center David Molk diğeri ise LT Taylor Lewan, ikisi de birbirinden yetenekli güçlü ayakları hızlı O-Line.

Michigan defansına döndüğümüz zaman biraz öncede bahsettiğim gibi özellikle D-line tamamen bir duvar oluşturup çoğu zaman first down vermeden hücumları sonlandırmaktalar.

Bu oyuncuların başını çeken ilk oyuncu 68 numaralı uzun yıllardır takip ettiğim bir oyuncu olan Mike Martin gelmekte 6-2/302 lbs’lik oyuncu tam da şu anda lige giren hareketli DE de oynayabilen DT’lardan. Son senesini oynayan oyuncu yıllardır göz önünde ve bu sene ilk üç turda draftlarda yer alacak gibi duruyor. Kariyerinde 162 tackle 9.5 sack bulunan oyuncu izlenmeye gerçekten değer. Ona line’da diğer yardımcı olan iki isim ise 53 numaralı DE Ryan Van Berger ve 88 numaralı Craig Roh, bu iki oyuncuda savunmalarına inanılmaz değerler katmakta.

D-Back’lere baktığımızda ilk başta göze çarpan isim olarak, özellikle geçen sene inanılmaz bir istatistik yakalayan 32 nolu safety Jordan Kovacs dikkat çekiyor. 6-0/197 lbs’lik oyuncu oldukça güçlü bir yapıya sahip olup özellikle oyun okuma özelliği ile göz doldurmakta, her pozisyonda topun başında biten oyuncu, geçen sene toplamda 116 tackle, 1 sack ve 2 interception ile oynadı. Bu istatistik ona NFL’de oynamak için bir şans yarattı. Bildiğiniz gibi genelde NFL’de d-back’ler beyaz olmuyor ama açıkçası ben onu NFL’de göreceğimi umuyorum.

Tuttuğum takım olan Michigan ile ilgili olarak bu kadar bilgi umarım sizi onları izlemeye itecektir. Sizlerinde bildiği gibi NCAA’de son haftaya giriyoruz bundan sonraki dönemde abuk subuk takımların karşılaştığı Bowl’lar başlayacak umarım Michigan’ı izleme şansı bulursunuz.

Sizlere tanıtacağım takımlardan ikincisi Stanford Üniversitesi bu sezona yıldız oyun kurucusu ile çok iyi başlayıp arada tek mağlubiyet alarak şuanda sezonu 11-1 olarak götürmekte. Takım genel özelliklerine bakıldığında daha çok hıza değil güce saygı duyan bir takım. Güçlü O-Line oyuncuları ile aynı NFL takımları gibi power formasyonlar kullanmaktalar. Tabiî ki bu bahsettiğim formasyonlarda o takımın oyun kurucusu olan Andrew Luck‘a yaramakta geçen senede Heisman ödülüne aday gösterilen oyun kurucu bu senede yine en güçlü adaylardan. NFL 1.tur 1.sıradan seçilmesi beklenen 6-4/235’lik oyun kurucu benim görüşümce de gireceği her takıma yarar sağlayacaktır.

Güçlü bir kolun yanında bacaklara da sahip olan oyun kurucu ilk üç senesinde baya koşu yardı kazanmasına rağmen bu sene çok koşmayı tercih etmeyerek NFL’e giden yolda akıllıca bir hareket yapmış oldu. Sizlerinde bildiği gibi çoğu oyun kurucu için power formasyonlarda gelebilecek blitzleri görmek oldukça zordur aynı şekilde koşu oyunlarında çift TE kullanarak oyunu iyice blok şemalarına bırakarak koşucunun dar aralıklardan çıkmasını ummakta ayrı bir cesarettir. İşte bu işi çok iyi beceren Luck ve diğer takım oyuncuları NFL’e giden yolda kendilerine büyük avantaj sağladılar.

Tekrardan Luck’a döndüğümüzde ilk yılında 2,500 yard 13 TD, 4 INT, ikinci yılında 3,300 yard 32 TD, 8 INT oynadı ve bu yılda şuana kadar 3,200 yard 35 TD, 9 INT ile oynamakta. Gördüğünüz gibi rakamlar inanılmaz bunlarında yanında inanılmaz güçlü fundamental’ı ona iyice değer katmakta. Son olarak da bu adamın takımı için neler yapabileceğini gösteren bir video ile onunla ilgili olan kısmı bitiriyorum unutmayın ki o bir oyun kurucu. http://www.youtube.com/watch?v=RF9PFJI_t5I

Stanford hücumunun da diğer dikkat edilmesi gereken oyunculara geldiğimiz zaman bütün o-line’ı NFL’de görebilirsiniz deyip ve onların araştırmasını size bırakayım. Biraz önce de bahsettiğim gibi genelde “Power I” formasyonunda oynayan takım çift TE ile oynamakta bunlardan biri Coby Fleener takımın şuanda en çok TD’ına sahip top tutucu diyebilirim. Bu sene takımına 32 topta, 650 yard kazandıran ve toplamda 10 TD’ı bulunan oyuncu büyük ihtimalle 4.tura kadar kendine NFL’de yer bulacaktır. Diğer bir yetenek olan 11 no’lu TE Levine Toilolo, Stanford hücumlarında önemli katkılar sağlamakta üçüncü yılını oynayan genç oyucu bu sene şuana kadar takımına 6 TD kazandırdı. 6-8/263 lbs’lik bir dev olan oyuncu, oyun kurucular için çok büyük bir hedef olmakla beraber koşu oyunlarında çok etkili olmakta.

Stanford defansına baktığımız zaman göze çarpan en iyi oyuncu OLB oynayan Chase Thomas. 6-4/240 lbs’lik oyuncu çok fazla tackle yapamamasına rağmen son sezonunda dokuz sack bu sezon ise 10 sack yaparak oyun kurucular üzerinde büyük baskı oluşturdu. Ayrıca bu sene beş tane de forced fumble’ı olan oyuncu son senesini iyi değerlendirmiş diyebiliriz.

Açıkçası onun haricinde Stanford defansında ne benim gözüme çarpan bir oyuncu oldu ne de NCAA resmi sitesinde yayınlanan istatistiklerde başka bir oyuncunu ismi yazmakta. Ama bu demek olmuyor ki Stanford defansı kötü. Benim ihtimal verdiğim konular arasında offence’in topu çok tutması bu istatistikleri düşürmüş olabilir veya defans çok fazla down vermemişte olabilir.

Sonuç olarak son senesini yaşayan Luck takıma son üç yılda kattığı değerlerle okulunu en iyi üniversiteler arasına sokmuş ve onlara bundan sonraki yıllar için ışık yakmıştır. Bakalım seyir zevki pek olmayan Stanford bundan sonraki yıllarda Luck’sız neler yapacak…

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…