NFL’de takımların serbest oyuncularla kontrat imzalayabileceği free agency döneminin başlamasına sayılı günler kala, çoğu takım yıldız oyuncularını ellerinden kaçırmamak için franchise tag imkanından faydalanarak, kontratlarını bir yıllığına uzattılar.

New Orleans Saints, adı New Orleans şehri ile özdeşleşen quarterback’i Drew Brees’e exclusive franchise tag uygulayarak, Brees’i bir yıl daha takımda tutarken, yıldız oyuncunun free agency döneminde başka takımlarla görüşmesini de engelledi.

Chicago Bears running back’i Matt Forte’a, Baltimore Ravens ise running back’i Ray Rice’a franchise tag uygulayarak, oyuncularıyla yapacakları kontrat görüşmelerinde zaman kazanmış oldu.

Franchise tag alan bir başka yıldız oyuncu ise Phildalphia Eagles’ın wide receiver’ı DeSean Jackson oldu.

Washington Redskins, geçtiğimiz sezon gösterdiği performansla oldukça beğeni toplayan tight end’i Fred Davis’i franchise tag uygulayarak takımda tutarken Bengals ve Browns, kicker’ları Mike Nugent ve Phil Dawson’a franchise tag uyguladı.

Raiders’ın safety’si Tyvon Brancsh, Falcons’ın cornerback’i Brent Gimes, 49ers’ın safety’si Dashon Goldson, Cardinals’ın defensive end’i Calais Campbell, takımlarından franchise tag alan diğer isimler oldu.

Franchise tag, NFL takımlarına 5 Mart’a kadar oyuncularına bir yıllık kontrat vererek onların başka takımlara gitmesini engelleme imkanı veriyor. Bu bir yıllık kontrat ligde o pozisyonda oynayan ve en çok kazanan beş oyuncunun maaş ortalaması değerinde oluyor.

Her takım kontratı biten bir oyuncusuna franchise tag uygulama hakkına sahip olurken, franchise tag uyguladıkları oyuncularıyla uzun süreli kontrat görüşmelerine devam etme hakkına da sahip oluyorlar.

Yazan: Kaan Özaydın