Offseason’daki hamleleri değerlendirdiğim yazımın ikinci bölümünde NFC takımlarına göz atacağız. Hazırsanız başlıyoruz…

NFC East

Dallas Cowboys: Evet, yazıya “Big D” ile başlıyorum. Çok şaşırdınız değil mi? :) Cowboys bu offseason da büyük isimler yerine nokta transferler yapan takımların başında geliyor. En pahalı hamle 50 milyon dolara anlaşılan Brandon Carr oldu. Ancak bunun için kimse Jerry Jones’u suçlayamaz. Dallas’ın en büyük ihtiyacı CB pozisyonundaydı. Jenkins sezonun yarısını sakat geçirdi ve Newman artık en iyi günlerini geride bıraktığını defalarca gösterdi bize. Zaten kendisini yeni sezonda Cowboys forması işle izlemeyeceğiz artık. Sezonun en kritik maçlarında Giants karşısında kanatlardan delik deşik olmuştu Cowboys. Bu sorunu düzeltmek için Chiefs’in dikkat çeken CB’si Brandon Carr’ın alınması yerinde bir hamle oldu diyebiliriz.

İlk yazımın aksine bu yazı draft ilk turunun ardından kaleme alındığından Cowboys’un draft seçiminden de bahsedebiliriz. Bob Ryan geçtiğimiz sezon kanatlardan çok vurulmasını pek sindirememiş ki ilk tur draft hakkını LSU’nun yıldız CB’si Morris Clairborne için kullandı Dallas. Öyle ki Clairborne alabilmek için ilk ve ikinci tur draft hakları feda edildi. Gecenin en şaşırtıcı seçimi bu oldu denebilir. Clairborne’un kendisi bile şok olmuştu ve yaptığı açıklamada Cowboys ile daha önce hiç görüşmediğini bile söyledi. Clairborne draftın en iyi CB’siydi ama onun için ilk iki tur draft hakkının feda edilmesi bir çok NFL otoritesi tarafından eleştirildi. Çünkü Cowboys 14.sıradaki hakkıyla bir diğer yüksek potansiyelli Dre Kirkpatrick’i de seçebilirdi. Şimdilik bu seçim riskli gibi duruyor ama gelecek neler gösterir bilemeyiz.

Cowboys’un diğer dikkat çeken hamlesi ise QB Kyle Orton’ın takıma kazandırılmasıydı. Orton önümüzdeki sezon Romo’nun yedekliğini üstlenecek. Romo’nun sürekli sakatlık sorunları yaşadığını düşünürsek yine çok iyi bir hamle diyebiliriz. Geçtiğimiz sezon Romo’nun sakat oynadığı maçlarda ne kadar kötü oynadığını ve Dallas’ın kaybettiğini hatırlarsınız. Şimdi ise onun arkasında koç Garrett’ın güvenebileceği bir QB var artık. Kendi bakış açımdan yine çok değerli bir isim olarak gördüğüm FB Lawrence Vickers transferi de önemli bir hamle. Geçtiğimiz sezon genç RB DeMarco Murray’nin ligi nasıl salladığını hatırlarsınız. Onun bu koşularında FB Fiammetta’nın payı büyüktü. Ancak sezon sonunda Fiammetta takımdan ayrıldı ve ondan daha yüksek profilli Vickers ile anlaşıldı. Vickers yeni sezonda Murray ve Jones’un en büyük yardımcısı olmaya aday. Geride bıraktığımız sezon Dallas’ın defansının tüm bölümlerinde boşluklar olduğunu gördük. Kağıt üzerinde en sağlam görünen LB hattında bile Lee’nin sakatlanmasıyla büyük bir sıkıntı doğmuştu. Aynı senaryoyu yeni sezonda yaşamamak be LB derinliğini arttırmak için Panthers’tan  Dan Connor takıma katıldı.

Bunların yanında önemli oyuncuları da artık Cowboys formasıyla izleyemeyeceğiz. Bunlardan en önemlisi de kuşkusuz WR Laurent Robinson’dı. Robinson geçen sezon müthiş bir çıkış yapmış ve 11 TD pası yakalamıştı. Robinson’ın ayrılmasıyla Cowboys artık yeni bir 3. WR aramak zorunda. Ayrılan bir diğer önemli isim cap sorunları nedeniyle kadrodan kesilen G Kyle Kosier. Kosier artık yaşlanmıştı ve sık sık sakatlık sorunları yaşıyordu. Bu nedenle onun kaybı fazla sorun yaratmaz diye düşünüyorum. Ancak O Line da Kosier’ın liderliğinin zaman zaman arayabilir Cowboys.

Washington Redskins: Redskins’in offseasonda yaptığı en büyük hamle kuşkusuz Rams’in ikinci sıra draft hakkını takasla almalarıydı. Bu draft hakkı için üç tane ilk tur ve bir tane ikinci tur draft hakkını feda ettiler. Ancak buna değerdi diyebiliriz. Seçimleri herkesin beklediği gibi Robert Griffin III oldu. Yıllarca iyi bir QB yokluğunun sıkıntısını çeken Redskins yeni franchise QB’sini bulmuşa benziyor. RG3’nin ismi bile Redskins taraftarlarını heyecanlandırmaya yetiyor. Çünkü NFL’in sevdiği tarzda bir QB kendisi. Tim Tebow’un fiziksel, Michael Vick’in atletik özelliklerine sahip. Hem kolu güçlü hem de bacakları. Yeni sezonda Redskins’i izlemek ilginç olacak.

Diğer hamlelerine gelecek olursak, bunların en önemlileri yeni QB’leri iyi bir hücum takımı vermek üzerineydi. İki tane önemli WR RG3’nin yeni silahları olacak. Bunlardan biri iki sene öncesine kadar Peyton Manning’in en önemli silahlarından olan Pierre Garcon. Kendisi yeni sezonda RG3’ün no1 WR’si olacak. Diğer isim ise 49ers’tan gelen Josh Morgan. Bu iki WR’nin ortak özelliği koşmayı sevmeleri ve big play oyuncuları olmaları. Yeni Redskins hücumu gerçekten heyecan verici görünüyor. Sadece bu kadar değil. Redskins secondary’sine de iki önemli isim ekledi. CB Cedric Griffin ve S Brandon Meriweather. İlk 11 başlayan iki Safety’si LaRon Landry ve OJ Atogwe’yi kaybettikten sonra bu iki isim secondary’i ayakta tutmaya çalışacak. Griffin’in aynı zamanda S oynayabilmesi de onlar için bir avantaj.

NFC West 


San Francisco 49ers:
 Geçen sezonun en büyük ve güzel süprizi 49ers’ın yeniden doğuşuydu desek yanılmayız. Jim Harbough yönetiminde müthiş bir savunma takımı oluşturdular ve yıllardır uyuyan Alex Smith’i uykusundan uyandırdılar. Az kalsın Super Bowl’a da çıkıyorlardı ki kişisel performanslar bunu etkiledi. 49ers önümüzde ki sezona da iddialı girmek adına önemli hamleler gerçekleştirdi. Takım 4×4’lük savunma yapmasına rağmen hücumda özellikle pas oyunlarındaki sıkıntısı dikkat çekiyordu. Bunu düzeltmek için NFL’in efsane WR’lerinden Randy Moss kadroya katıldı. Moss geçtiğimiz yıl hiçbir takımda forma giymemişti ve son oynadığı takımlarda da pek başarılı olduğu söylenemez. Ancak kimse onun kalitesini tartışamaz. Kadroya eklenen diğer WR ise şampiyon Giants’ın no3 WR’si Mario Manningham. Manningham Giants’ın şampiyonluk yürüyüşünde göz ardı edilse de önemli paya sahip bir isimdi. Bu iki WR hamlesi düşük risk barındırıyor ve tutması durumunda ise büyük bir ödül vadediyor. Benim şahsi düşüncem bu iki hamlenin 49ers’ın ofans zenginliğini arttıracağı yönünde. Giants’tan gelen bir diğer isim de RB Brandon Jacobs oldu. Jacobs güçlü koşularıyla ve lider karakteriyle tanınan bir oyuncu. Giants da Ahmad Bradshaw ile çok iyi bir sinerji oluşturmuştu. 49ers’ta Gore’un arkasında olacak ve pis işleri yapmak yine ona düşecek. RB derinliği açısından iyi bir hamle olarak görüyorum.

Bunların dışında yapılan en önemli hareketler Alex Smith’le yeni sözleşme imzalanması, Pro Bowl CB Carlos Rogers’ı takımda tutmaları ve bir diğer Pro Bowl S Dashon Goldson’ı franchise tag kullanarak takımda tutmalarıydı. Gore ve Davis’i bir kenara koyarsak, bu üç oyuncu 49ers’ın başarısındaki en büyük pay sahipleriydi. Kısaca 49ers başarılı olan kadrosunu büyük ölçüde koruyarak yerinde hamlelerle iyi bir offseason geçirmiş oldu.

NFC North

Chicago Bears: Bears offseason’ın en karlı takımların birisiydi. En önemli hamlelerini yıldız WR Brandon Marshall’ı takasla Dolphins’ten alarak yaptılar. Bears’ın en önemli sıkıntısı aynı 49ers gibi pas oyunlarıydı. Bunun en önemli nedeni ise kalitesiz WR kadrosuna sahip olmalarıydı. Brandon Marshall bu ligin en iyi WR’lerinden ve tek başına bile bu kaliteyi üst seviyeye çekecek bir oyuncu. Ancak Bears sadece onunla yetinmedi ve benim gözümde 2012 draftının en büyük “steal”lerinden birine imza atarak ikinci turdan WR Alshon Jeffery’yi seçtiler. Marshall gibi komple bir WR’nin yanına Jeffery gibi fiziksel bir WR ekleyerek çok iyi bir ikili oluşturdular ve QB Jay Cutler’ın eline çok iyi silahlar vermiş oldular. Artık Cutler’ın başarısız olmak için bir bahanesi olduğunu düşünmüyorum.

Cutler demişken geçtiğimiz sezon onun sakatlanmasıyla çok büyük sıkıntı yaşamışlar ve Hanie o boşluğu dolduramamıştı. Yine aynı duruma düşmemek için geçen yıl sakatlanana kadar Raiders’ın ilk 11 QB’si olan Jason Campbell ile anlaştılar. Campbell yüksek ihtimal Bears’ta Cutler’ın yedeği olacak ama görev gelmesi durumunda layıkı ile yapacaktır.  Raiders’tan gelen diğer isim de RB Michael Bush. Şahsen bir Raiders’lı olarak Bush’u kaybetmemize oldukça üzüldüm. McFadden’ın yokluğunda müthiş performanslar sergiledi ve ligin en iyi backup RB’lerinden biri belki de en iyisi olduğunu kanıtladı. Bears’ta da görevinde pek bir değişiklik olmayacak ve Forte’nin yedeği olacak. Ancak kadro derinliği açısından çok iyi bir hamle.

Green Bay Packers:
 Packers alışık olduğumuz üzere offseason’a kendi oyuncularını elinde tutma parolasıyla başladı. Bu doğrultuda ilk olarak TE Jermichael Finley’i ellerinde tuttular. Ancak C Scott Wells ve yedek QB Matt Flynn’i elden kaçırdılar. Burada önemli olan C Wells’in ayrılmasıydı ancak Packers çok iyi bir hamle yaparak onun yerini yıldız C Jeff Saturday ile doldurdu. Saturday ligin en iyi Center’larından ve yıllardır Peyton Manning’in bir numaralı koruyucusuydu. Şimdi ise ligin bir diğer en iyi QB’lerinden Aaron Rodgers’ın korumasını üstlenecek.

NFC South

New Orleans Saints: New Orleans Saints offseason’a çok dar bir salary cap ile girdi. Bunun sonucu olarak birkaç önemli oyuncularını kaybettiler. Ancak ellerinde tutabilecekleri kadarını tutmayı da başardılar. QB Drew Brees ve  WR Marques Colston ellerinde tutmayı başardıkları önemli isimlerdi. Ancak ligin en iyi Guard’larının başında gelen Carl Nicks ve secondary’lerinin en değerli parçası CB Tracy Porter’ı kaybettiler. Hiç kimse bu iki oyuncuyu kaybetmek istemez ama capleri bu iki oyuncuyu ellerinde tutmaya yetmedi. Fakat buna rağmen Brodrick Bunkley ve Ben Grubbs gibi iki tane çok önemli oyuncuyu takıma kattılar. Ben Grubbs en az Nicks kadar iyi bir G ve onun yerini rahatlıkjla dolduracaktır diye düşünüyorum. DT Bunkley ise içeriden baskı sağlayabilecek önemli bir savunma oyuncusu. Bir diğer önemli transferleri ise Falcons’tan gelen yıldız LB Curtis Lofton’dı. Lofton ve Vilma’lı Saints LB hattı artık eskisinden de iyi.  Asıl halletmeleri gereken konu ise Brees ile uzun dönem bir sözleşme imzalamaları. Brees hala franchise tag’i taşıyor. Brees’in yetenekleri elbette tartışılmaz ama hepsinden önce Saints’in onun liderliğine ihtiyacı var.

Tampa Bay Buccaneers: Buccs geçtiğimiz sezon tecrübesizliğinin kurbanı oldu. Ligin en genç kadrosuna sahiptiler. Aslında onlardan daha iyi bir sezon geçirmeleri bekleniyordu. Offseason’da daha iyi bir sezon geçirmek için çok önemli oyuncuları kadrolarına kattılar. Genç QB’leri Josh Freeman’ı korumak için division rakipleri Saints’ten gelen Carl Nicks ligin en iyilerinden. Bu oyuncu O-Line’larını bir kademe yukarıya taşıyacaktır. Yapılan bir diğer önemli hamle Chargers’tan gelen yıldız WR Vincent Jackson. Jackson her ne kadar sorunlu olsa da önemli bir oyuncu ve Freeman’ın en önemli silahı olacaktır. İşin savunma kısmında ise geçen yıl Lions formasıyla iyi bir sezon geçiren CB Eric Wright secondary için iyi sayılabilecek bir hamle.
Tampa draftın ilk iki turunda da önemli işler yaptı. Draftın en iyi Safety’si Mark Barron’ı seçerek çok iyi bir seçim gerçekleştirdiklerini düşünüyorum. Kadrolarındaki bir diğer önemli açık olan RB pozisyonu için ise 31. Sıradan Doug Martin’i seçerek bu açığı kapadılar.