Yeni bir sezonda tekrar tahmin köşemle karşınızdayım. Geçen sene 55% seviyesinin üzerinde vasat bir sezon geçirdim. Özellikle Supoerbowl’da NY Giants tahminim dışında pek iyi bir görüntü çizmedim. Yine de 2011 senesini artıda tamamlamakla avunabilirim.

Super Bowl Hariç NFL 2011 Sezonu Toplamı

Doğru: 52
Yanlış: 39
İade: 3
 (Geçen sezon “Beraberlik” diye adlandırmıştım. Bu sezon “İade” daha uygun geldi.)

Sezon öncesi draft, transferler, takımdan kesilen oyuncular derken beklenen gün geldi çattı. İlk haftalarda takımlarda yaşanan değişiklikleri de elimden geldiğince aktarmaya çalışacağım. Artık hepimiz iyi biliyoruz ki bu ilk haftalar sürprizlere daha açık oluyor. Dolayısıyla seçim yapmak daha zor oluyor.

Sürpriz yaşanan maçın doğru tarafında kalmak biraz da şans ile alakalı. Sezonun ilk maçında bunu en iyi şekilde tecrübe ettik. İlk yarı hücumda hemen hemen hiç varlık gösteremeyen Cowboys ilk yarının son hücumunda sayıyı bulup rüzgarın yönünü değiştirdi. Sonrası malum… Sezonun ilk haftasında doğru tarafta olacağımı umarak tahminlerime başlıyorum…

NFL 2012 – 1. Hafta Tahminleri

STL Rams @ DET Lions

Rams geçtiğimiz sezonu sadece 2 galibiyet alarak tamamladı. Bu kötü sezon sonunda Titans’dan hatırladığımız Jeff Fisher ile anlaşan Rams, oyuncu seçiminde ise hücum çizgi hattına öncelik verdi. Bu alanda en önemli transfer Packers’dan alınan C Scott Wells oldu. KC Chiefs’ten OT Barry Richardson Bradford’u da kadrosuna katan Rams ofansif olarak Eagles’dan ayrılan WR Steve Smith ile anlaştı. Açıkçası pre-season maçlarında da çok iyi görüntü çizmeyen Rams hücumunun, Lions deplasmanında oldukça zorlanacağını düşünüyorum.

Hepimizin bildiği gibi Rams 2. sıradaki draft hakkını 3 ilk tur seçim hakkı karşılığında Redskins’e verdi. Bu takas sonrası 14. sıradan elde ettiği ilk tur hakkını defans çizgisinden yana kullandı ve LSU’dan DT Michael Brockers’ı kadrosuna kattı. Ayrıca Miami’den DT Kendall Langford’da defans çizgisini güçlendirme amaçlı transfer edildi. Rams’in en çok ses getiren transferi ise Titans’dan alınan Cortland Finnegan oldu. Finnegan geçen sezonu ligin en iyi CB istatistikleri ile tamamladı, tabi division’da A.Johnosn’ın yokluğu etkendi. Finnegan’ın yanına 3. sıradan Janoris Jenkins draft edildi. Bu iki yeni oyuncunun ligin en güçlü hava hücumlarından birine karşı ne yapacağını açıkçası merak ediyorum. Finnegan özellikle geçtiğimiz senelerde A. Johnson eşleşmelerinde düştüğü durumu hatırlarsınız… daha genci ve güçlüsü C. Johnson, Finnegan’ın canını baya sıkacaktır.

Diğer tarafta Lions, geçen sezonki başarılı çekirdek kadrosunu korudu. Transfer tercihlerini defansta ikinci alandan yana kullanan Lions, Colts’tan CB Jacob Lacey’i ve Bucs’tan SS Sean Jones’u kadrosuna katarak zaten averajın üzerindeki pas savunmasını güçlendirmiş oldu. Lions’ın sezon açılışında itibaren dikkat etmesi gereken en önemli konu savunmada aldıkları cezalar olacak. Eğer cezalara dikkat edilebilirse Lions defans çizgi hattı rakip hücumların başına ciddi problem yaşatacak güçte.

Lions hücumda ise draft’ta ilk turda OT Riley Reiff ve ikinci turda WR Ryan Broyles seçti. Özellikle Broyles, C. Johnson’ın ardından takımda 2. WR pozisyonuna ciddi bi rekabet getirdi. M.Stafford sakatlanmadan bir sezon geçirdiğinde ne kadar etkili olabileceğini geçen sene gösterdi. Bu sezon da benzer bir başarıyı güçlenmiş kadroyla tekrarlayacağını tahmin ediyorum.

Açıkçası Jeff Fisher’ı sezon açılışında oldukça zor bir eşleşme bekliyor olacak. Özellikle DET Lions hücumu yeni kurulmuş Rams savunmasını paramparça edecektir diye düşünüyorum. Lions savunma hattı da, eğer S.Jackson ekstra bir performans göstermez ise S.Bradford’u ciddi baskı altında tutacaktır. Açıkçası bu maçta Lions aleyhine açılan 7 sayılık handikapın rahat kapanacağını düşünüyorum.

DET Lions -7

WAS Redskins @ NO Saints

Her sezon olduğu gibi Redskins sezon öncesi hamleleri ile ön plana çıktı. Redskins bu sefer, alışılmışın aksine, veteran oyunculara para saçmak yerine draft tercihi konusunda kritik bir karar verdi ve 3 ilk tur hakkı karşılığında R. Griffin’i renklerine bağladı. Yıllardır franchise QB bulamamış bir takım için R. Griffin seçimi biçilmiş kaftan oldu. Baylor gibi orta sınıf bir takımda hem kolu ile hem ayağı ile oldukça etkili bir sezon geçiren Griffin bu başarısıyla 2011 Heisman ödülüne de layık göründü. Redskins, Griffin’in opsiyonlarını çoğaltmak adına Colts’tan WR P. Garcon’u da transfer etti. Geçen sene 49’ers forması giyen WR J.Morgan’ın da eklenmesi ile mevcutta bulunan S. Moss ile hava hücumlarında etkilif bir takım haline geldi. Yer hücumunda ise geçen sezonun ikinci yarısında verim aldıkları Royster ve Helu’nun yanına A. Morris draft edildi. Bu yer hücumu, geçtiğimiz sezonun en kötü koşu savunmalarından birine karşı bu hafta oldukça etkili olabilir. Bu da çaylak QB’ye ilk maçında kendini fazlaca kanıtlama imkanı doğuracaktır.

Redskins savunmada ise geçen sezon kadrosuna kattığı FS Atogwe’yi Eagles’a, yıldız SS LaRon Landry’i de Jets’e kaptırdı. Bu iki oyuncunun yerini 49’ers’dan Madeiu Williams ve Bears’dan Brandon Meriweather ile doldurmaya çalışan Redskins bu alanda bir sınıf geriye düştü diyebiliriz. Özellikle Saints hava hücumuna karşı Redskins ikinci alan oyuncuları bu hafta ciddi bir sınav verecek. Diğer alanlarda ise kadrosunu koruyan Redskins rakip oyun kurucuyu yine 3-4 diziliminde dış LB’ler Kerrigan ve Orakpo ile baskı altında tutmaya çalışacak. Ligin elinden en hızlı top çıkaran QB’sine karşı takımın başarısı bu iki oyuncunun elinde olacak.

Saints ise diğer takımların aksine sezon arasını “Kelle Avcılığı” skandalı ile uğraşarak geçirdi. Bu haftaki rakip Redskins’in de bir dönem defans koordinatörlüğünü yapan Gregg Williams’ın rakip oyuncuların sakatlanması üzerine koyduğu ödül bilgisinin deşifre olmasıyla, bu skandal, Saints takımının üstüne bir kara bulut çöktü. Saints koçunun ve özellikle defansta birçok oyuncunun ceza almasına yol açan süreçten Saints ciddi yara alarak çıktı. Savunmadaki kayıplarını DT Brodrick Bunkley, LB Curtis Lofton ve LB David Hawthorne transferleri ile kapatmaya çalışan Saints’in tekrar düzlüğe çıkması için ciddi bir zaman gerekecek.

Saints hücumu ise R.Meachem dışında bir kayıp vermedi. Meachem’da zaten Saints hücumunda oyun planı gereği hiçbir zaman ön planda olmadı, dolayısıyla çok ciddi bir kayıp diyemeyiz. Drew Brees bu haftada hücum silahlarını özellikle yenilenmiş Redskins hava savunmasına karşı oldukça etkin kullanacaktır.

Açıkçası bu karşılaşmayı seyircisinin de desteği ile Saints’in kazamacağını düşünüyorum. Özellikle çaylak bir QB’nin Superdome ortamında en azından ilk dakikalarda sıkıntı çekeceğini düşünüyorum. Fakat Saints savunmasındaki sıkıntılar Redskins’in skor anlamında çok geri kalmayacağını işaret ediyor. Aynı şekilde D.Brees’in de lider vasıfları ile takımı düştüğü bataktan çıkarmak için ilk hfta kendi seyircisi önünde herşeyi yapacağını düşünüyorum. ESPN America’dan canlı yayınlanacak bu maçta taraf seçmek yerine toplam sayı 49 barajını geçer tahmini daha güzel gözüküyor.

OVER 49,5

ATL Falcons @ KC Chiefs

Falcons’da bir önceki sezona nazaran kemik kadrsounu koruyan takımlardan biri oldu. Özellikle hücumda geçen sezonun starter oyuncularını kadroda tutmayı başardı. Zaten geçtiğimiz sezon WR J.Jones için yapılan yatırım bu sezon yapılacak olası bir katkının önüne geçmiş oldu. Falcons’un hücumda en büyük soru işareti bir yaş daha yaşlanmış ve yavaşlamış M.Tuner olacak. RB’ler için kritik 30 yaş sınırını bu sene aşan M.Turner sezon öncesinde de pek dinç gözükmedi. Geçtiğimiz senelere oranla daha çok hava hücumu tercih etmesini beklediğimi Falcons için Turner’ın performansı kritik önem taşıyacak.

Savumada ise en çok tackle yapan oyuncusu C.Lofton’u Saints’e kaptıran Falcons, onun yerini geçtiğimiz sezon draft ettiği Akeem Dent ile doldurmaya çalışacak. Geçtiğimiz sezonun ikinci yarsında CB B.Grimes’in sakatlanması ile sıkıntı yaşayan Falcons, sezon arasında Eagles’dan A.Samuel’i kadrosuna katarak ikinci alan kadrosunu güçlendirmiş oldu. Bu hafta KC Chiefs karşısında en çok koşu hücumunda zorlanacağını tahmin ettiğim Falcons, hava savunmasında da Samuel ve Grimes ile Bowe ve Baldwin ikilisini durdurmaya çalışacak. Atletizim mi, cüsse mi galip gelecek hep birlikte göreceğiz.

Geçtiğimiz sezon ortasında koç değişikliğine giden ve Romeo Crennel’e bayrağı teslim eden Chiefs, bu sezon da yoluna Crennel ile devam etme kararı aldı. Özellikle savunmada geçen sezon Packers’a yaşattıkarı kabus düşünüldüğünde Crennel’in defansif zekasının ne kadar etkili olduğunu görebiliriz. Chiefs zaten iyi olan savunmasına Raiders’dan CB Stanford Routt’u katarak duvarı iyice sağlamlaştırmış oldu.

Hücumda ise P.Hillis, K.Boss gibi yıldızları kadrsouna katan Chiefs, J.Charles ve M.Cassel’in iyileşmesi ile sezona umutlu başlayacak. Özellikle sağlıklı bir J.Charles’ın varlığı bu sezon Chiefs hücumunu bir sınıf yukarı taşıyacak.

Bu karşılaşmada ev sahibi takımı daha şanslı gördüğümü söylemem gerekiyor. Hem Falcons’un birkaç sezondur dış sahada gösterdiği performans hem de Arrowhead’in ezici ambiansı beni bu şekilde düşünmeye itiyor. Chiefs, özellikle hücumda Charles ve Hillis gibi farklı tazda koşucular ile Falcons’un gardını düşürecektir diye düşünüyorum. Geçtiğimiz sezon A.Rodgers ve ekibini durdurmayı başaran Crennel, M.Ryan için de mutlaka bir sürpriz hazırlamıştır. Açıkçası AFC West için bu sezon favorim olan KC Chiefs’in ilk maçında evinde kazanacağını düşünüyor 3 puan handikapı da yanıma alıyorum.

KC Chiefs +3

SF 49’ers @ GB Packers

49’ers geçtiğimiz sene rüya gibi bir sezon geçirdi. Geçtiğimiz sezonu ligin zirvesinde tamamlayan Niners savunması bu başarının anahtarı oldu. Niners zaten güçlü olan savunmasında derinlik oluşturmak adına Broncos’dan CB Perrish Cox’u transfer etti ve draft’ta 5. turdan Trenton Robinson’ı seçti. Tabi Niners’ın başarısının bir diğer sebebi zayıf NFC West’te Cardinals, Rams ve Seahawks ile ikişer maç yapıyor olmasıydı. Bu sene ligin en güçlü hücumlarından birine karşı deplasmanda sezona başlıyor olacaklar. Geçtiğimiz sene Brees playoff maçında, koşu hücumunu utilize edememesine rağmen deplasmanda Niners’a karşı 462 yarda pas atmayı başardı. Bu maçta da A.Rodgers’dan benzer bir performans bekliyorum.

49’ers hücumu sezon arasında kaybettiği J.Morgan’ın yerine veteran R. Moss’u ve draft’ta ilk turdan WR A.J. Jenkins’i seçti. Bununla birlikte şampiyon Giants’tan dev koşucu B. Jacobs ve M.Manningham’da transfer edildi. Alex Smith’i etkin silahlarla donatan Niners güçlü koşu hücumuna güvenerek A. Smith’ten geçen seneki performansı bekliyor olacak. Packers geçen sene pas savunmasında sıkıntı yaşasa da bu maçta A.Smith’in bu zaafiyeti çok zorlayacağını düşünmüyorum.

Packers playoff’ta Giants duvarına çakılana kadar herkesin şampiyonluk favorisiydi. Peynir kafalar o maçta A.Rodgers’ı korumakta oldukça zorluk çekti. Buda yetmezmiş gibi sezon arasında C Scott Wells’i kaybeden Packers, yıllarca P.Manning’i koruyan J.Saturday’i alarak bu açığı kapatma yoluna gitti. Bir diğer önemli katkı, geçtiğimiz sene Bengals’da oldukça iyi bir sezon geçiren C.Benson’ı alarak sağlandı. Böylece Packers geçtiğimiz sene çok verim alamadığı koşu hücumunu güçlendirerek Rodgers üzerindeki baskıyı azaltmayı hedefledi. Fakat koşu hücumu bu maçta Packers’a çok fayda sağlamayacaktır. A. Rodgers bu maçı kazanacaksa bunu koluyla yapacak.

Packers savunmasında en önemli değişiklik C.Woodson’un Safety pozisyonuna kaydırılması oldu. Darft’ta ilk turda Nick Perry’yi seçen Packers 3-4 diziliminde dış LB tarafını güçlendirmiş oldu. Bu sezon özellikle Raji’nin de geçtiğimiz sezona oranla daha etkili olacağını düşünüyorum. Packers bu hafta güçlü 49’ers koşu hücumunu durdurmayı başarabilirse maçı lehine çevirebilir, zira A.Smith deplasmanda bu maçı tek başına kazanacak yetkinlikte değil.

Yine ESPN America ekranlarında izleyeceğimiz maçta Packers geçtiğimiz sezonun acısını çıkarmak isteyecektir. Geçtiğimiz sezonun flaş takımına karşı kendi evinde bu maçı 6 sayı veya fazlasıyla kazanacaktır.

GB Packers -5,5