Genel değerlendirmeyi çok uzun tutmayacağım. Bunca yıldır NFL takip ediyorum geçen haftanın yaşanan en ilginç haftalardan biri olduğunu belirtmeliyim. Aynı hafta içerisinde üç maç uzatmaya gitti, geçici hakem kararları kazananları belirledi….vs. Bu koşullar altında yapmaya çalıştığım işi yapmakta oldukça zorluk çektiğimi itiraf ediyorum.

3. Hafta Tahminlerim: Doğru (D) / Yanlış (Y) / İade (I)

KC Chiefs @ NO Saints – Over 53 (Y)
JAC Jaguars @ IND Colts – IND Colts -3 (Y)
ATL Falcons @ SD Chargers – ATL Falcons +3 (D)
HOU Texans @ DEN Broncos – HOU Texans -1 (D)
NE Patriots @ BAL Ravens – NE Patriots +3 (D)
GB Packers @ SEA Seahawks – GB Packers -3 (Y)

KC Chiefs @ NO Saints maçı tam istediğim gibi TD ile başladı. Ne yazık ki bu skorun ardından ilk yarıda bir daha TD görme şansımız olmadı. Hatta ilk yarı sonunda kaçan FG denemesi OVER tahminimi iyice riske sokmuş oldu. Takımlar 3. çeyrekte skorbordu yükseltmeye başlayınca heveslendim, fakat geçici hakemler tarafından verilmeyen TD kararları tüm hevesimi yitirmeme sebep oldu. Maç uzatmaya gidince “bir ihtimal” dedim ama maalesef toplamda 53 sayı barajını 2 sayıyla kaçırmış oldum.

JAC Jaguars @ IND Colts maçı için yaptığım tahminde en büyük yanılgım Colts savunmasının yıllar sonra rakip koşu hücumlarını durdurmaya başladığını düşünmem oldu. MJD sahada Colts’un bu yönde en ufak bir gelişim göstermediğini kanıtlamış oldu. Colts özellikle ilk yarıda iyi bir görüntü çizse de ikinci yarıda MJD’yi durduramadı ve son hücumda da bütün maç 20 yarda üzeri pas atmamış B. Gabbert’in C. Shorts’a attığı pas ile sahadan yenik ayrıldı. Colts’un bu savunma ile seneye yine yüksek turlardan draft hakkı kazanacağını tahmin ediyorum.

Erken maçları hayal kırıklığı ile kapadıktan sonra, ATL Falcons @ SD Chargers maçı ile kendime geldim. Tahmin yazımda da belirttiğim gibi Falcons bu sezon nihayet Superbowl kalibresinde bir görüntü çiziyor. En önemlisi artık deplasmanda da kazanmaya başladılar. Hücumu ve savunması ile 3. hafta sonunda NFC’nin en iyi takımı konumundalar. Geçen hafta da Chargers karşısında ilk yarıyı 21-0 önde kapattıktan sonra maçı rolantiye alıp rahat bir galibiyet aldılar. Özellikle M.Ryan’ın çok iyi bir ilk yarı çıkardığını belirtmek gerekiyor. Sonrasında zaten dümeni M.Turner devraldı. Chargers ise zayıf division’da lider olarak playoff şansını zorlamaya çalışacak. Yoksa AFC West’ten bir wild-card katılımcısı çıkması zor gözüküyor.

Yukarıda NFC ve Falcons için yazdıklarımın tamamını AFC için Texans’a da yazabilirim. Texans, nihayet P. Manning’in de division’dan gitmesi ile AFC South’un tek favorisi konumuna geldi. 3. haftada yine P.Manning ile eşleşen Texans 3 çeyrek boyunca yıldız oyun kurucuyu kontrol etmeyi başardı. Farkın açıldığı son çeyrekte Texans kanadında bir konsantrasyon kaybı yaşansa da P. Manning geri dönüşü sağlayamadı ve Texans 3 maçta 3. galibiyetini alarak sahadan ayrıldı. Tahmin yazımda da öngördüğüm gibi gelişen maçta sahanın yıldızı M.Schaub oldu.  Özellikle ilk yarıda öldürücü darbeleri vuran Schaub, Falcons’un yaptığı gibi ikinci yarıda oyunu rolantiye aldı ve önemli bir galibiyete imza atmış oldu. Şahsen Texans trenine handikaplar anlamsız yükselmedikçe binmeye devam edeceğim.

NE Patriots @ BAL Ravens maçı yine geçici hakemlerin çığrından çıkardığı bir maç oldu. Maç boyunca verilen kötü ve ters kararlar can sıksa da, bu iki takım bizlere inanılmaz bir maç seyrettirdi. Maça Patriots çok iyi başladı ve ilk çeyrekte 13-0’lık üstünlüğü yakaladı. Sonrasında kardeşinin aynı gün ölümüne rağmen sahaya çıkan T. Smith’in TD ile oyunda denge sağlandı. Patriots geçen seneki kötü pas savunmasından kareler sergilediği her anda J. Flacco açığı yakalamayı başardı. Zaten galibiyetin de en büyük mimarı kendisi oldu. Maçı Ravens’a kazandıran tartışmalı sayılabilecek FG ve Patriots koçu B.Belichick’in maç sonunda hakemin peşinden koşarak çekiştirmesi akıllarda kalan sahneler oldu. Böyle bir maçtan doğru tahmin çıkarmamın şans olduğunu itiraf edebilirim.

Packers @ Seahawks maçı ile ilgili söylenecek çok şey yok. Yine hakemlerin baş rolde yer aldığı maçta oldukça tartışmalı bir TD ile maçı kazanan Seahawks, seyircisinin ve savunmasının hakkını teslim etsemde, tahminimin içine pamuk tıkamış oldu. Artık buna “Pazartesi Gecesi Laneti”de diyemeyeceğim. NFL’in acil bir şekilde gerçek hakemler ile anlaşması lazım. Yoksa gerçekten izlemesi işkence olan bir hale dönüşmeye başladı NFL.

NFL 2012 Sezonu Toplamı

Doğru: 5
Yanlış: 8
İade: 1


NFL 2012 – 4. Hafta Tahminleri

NE Patriots @ BUF Bills

Patriots’ın geçen haftaki maçını yukarıda değerlendirdim. Güçlü Ravens savunmasına karşı koşu hücumundan verim alamayıp hızlı kısa pasa dönen Patriots yine de maçı kazanmaya çok yakındı. A. Hernandez’in sakatlığı sonrası D. Branch ve K. Winslow’u kadrosuna katan Patriots geçen kısa zamana rağmen bu iki oyuncuyu Ravens karşısında kullanmak zorunda kaldı. D. Branch zaten uzun süredir bu sistemle oynadığı için çabuk ısındı fakat K. Winslow’un iki TE’li sisteme alışması için bu bir haftalık ekstra zaman iyi gelecektir. Patriots özellikle pas savunmasında geçen seneye nazaran daha iyi bir görüntü çizsede rakip QB üzerinde baskı kuramadıkları için istatistiksel olarak kötü bir grafikle maçı tamamladıler. En azından “coverage” anlamında geçen seneden çok daha iyi durumdalar. Bu hafta yıldız iki koşu oyunucusu sakat olan Bills’e karşı QB baskısını çoğaltmaları ve ikinci alanda “coverage”ı aynı şekilde devam ettirmeleri halinde maçı rahat kazanabilirler. Hücumda ise Bills’in T.Brady’yi çok zorlayacağını düşünmüyorum.

Bills geçen hafta zayıf Browns deplasmanında, skor rahat gözükse de, zorlu bir galibiyet aldı. İlk çeyrekte C. Spiller’ı kaybeden Bills maçın geri kalanında T. Choice’dan verim alamayınca skor olarakta kısır kaldı. Hücumunda sadece tek yıldızı (T. Richardson) olan Browns bir şekilde maçın içinde kalmayı başarsa da sonunu getiremedi ve 3. yenilgisini almış oldu. Bills’in en büyük şanssızlığı bu hafta üst üste iki yenilgi almış Patriots’a karşı oynamak olacak. C. Spiller’ın yokluğu, F. Jackson’ın da maç saati belli olacak durumu Bills’in endişe duyması gereken diğer konular.

Patriots A. Hernandez’in yokluğunda eski patlayıcı hücum gücünden uzak gözüküyor. Bu sene koşu hücumunu da utilize etmeye çalışmaları bu düşüşün sebeplerinden biri. Ben bu hafta Bills karşısında bir patlama bekliyorum.  B. Belichick ve T. Brady en son 3 maç üst üste ne zaman kaybetti hatırlamıyorum. Bu maçtan farklı bir Patriots galibiyeti bekliyorum.

NE Patriots -4

CAR Panthers @ ATL Falcons

Panthers geçen hafta evinde resmen tecavüze uğradı. Üstelik rakip Giants, en önemli hücum silahlarından yoksun, kısa zamanda uzun bir yolculuk yapmış bir şekilde bu galibiyeti almayı başardı. Özellikle yedek RB A. Brown, Panthers savunmasını  yerlebir etti. Tabi yedek WR R. Barden’i de es geçmemek gerek. Bu hafta belki karşılarında Giants savunması olmayacak ama çok daha güçlü ve sağlıklı bir Falcons hücumuna karşı oynayacaklar.

Falcons’u ise yukarıda uzun uzun değerlendirdim. Bu maçta, özellikle kendi evinde, Falcons’un bir sürprize izin vereceğini düşünmüyorum. Panthers’da J. Stewart’ın sahaya dönüyor olması belki bir nebze endişelendirebilir zira Falcons koşu savunması güçlü zincirin en zayıf halkası gibi gözüküyor. Fakat division içi bir mücadelede Falcons koçunun gerekli tedbiri alacağını düşünüyorum. Handikap division içi bir mücadele için biraz yüksek. Fakat Panthers’ın geçen hafta aldığı yenilgi ve Falcons’un aldığı galibiyete bakıldığında daha da şişirilebilirdi. Bunun bir avantaj olduğunu düşünüyorum.

ATL Falcons -7

SD Chargers @ KC Chiefs

Falcons’un Chargers’ı geçen hafta ne hale getirdiğini yukarıda anlattım. Fakat genel olarak Chargers’ın kötü bir takım olduğunu düşünmüyorum. İlk üç haftada McFadden, C. Johnson ve M. Turner gibi oyuncularla karşılaşmalarına rağmen ligin en iyi koşu savunması istatistiklerine sahipler. Chargers koşu savunması, geçen haftaya kadar koşu hücumundan istediği verimi alamayan Chiefs’e karşı önemli bir etken olabilir. Genel anlamda da Chargers savunması da ilk 10 içerisinde yer alıyor. Hücumda ise sakatlığı iyileşen R. Mathews geçen hafta ilk maçına çıktı. Falcons’un farkı erken açması sebebiyle sadece 10 kez koşan Mathews koşu başına ortlama 4.4 yarda kazanmayı başardı. Uzun bir sakatlık döneminden sonra çıkılan ilk maçta hiç fena bir istatistik değil. Üstelik bu hafta çok daha zayıf KC Chiefs koşu savunmasına karşı işi daha kolay olacak.

KC Chiefs geçen hafta J. Charles’ın yıldızlaştığı maçta Saints’i deplasmanda yenmeyi başardı. Fakat bu sene bunu birçok takım yaptı. İlk resmi NFL maçına çıkan R.Griffin ve A. Morris ve geçen hafta Giants’tan fark yiyen Panthers’da bu sezon Saints’i yenmeyi başaran takımlar oldular. İşin kötü yanı Chiefs, Saints karşısında kazanırken son çeyrekte bir geri dönüş yapmak durumunda kaldı ve maçı uzatmada kazandı. Bu hafta karşılarında defansif olarak çok daha iyi bir takım olacak. Chiefs bu sene savunmada ciddi sıkıntılar yaşıyor. Açıkçası ben sezon öncesinde Chiefs’i AFC West’in favorisi olarak görüyordum. Fakat 3 maçta savunmada gösterdikleri performans beni ciddi hayal kırıklığına uğrattı. Bu hafta da Chargers hücumu Chiefs savunmasını ciddi anlamda zorluyor olacak.

Geçen hafta hiç oynanmasaydı bu maçta Chargers’ın favori olarak gösterileceğini tahmin ediyorum. Geçen hafta Chargers şu anda NFC’nin en formda takımı ile oynadı. Diğer tarafta ise Chiefs en formsuzunu geçmeyi başardı. Durum böyle olunca Chiefs bu maçta evinde favori gösterilen takım oldu. Evet bir division içi rivalry’de ev sahibi olma avantajı önemli bir etken zira bu iki takım arasında oynanan 28 maçın 21’ini ev sahibi takımlar kazanmış. Fakat bu sezonki görüntüsü ile Chiefs’ın bu maçta çok şansı olduğunu düşünmüyorum. Chargers bu maçı alarak AFC West liderliğini korumayı başaracaktır.

SD Chargers +1

NY Giants @ PHI Eagles

Geçen hafta Giants yıldız oyuncularından yoksun çıktığı maçta deplasmanda C. Newton’ın Panthers’ini darma duman etmeyi başardı. Bu hafta A. Bradshaw ve D. Hixon’ın takıma dönmesi bekleniyor. Fakat bu iki isim oynamasa da A. Brown ve R. Barden’ın oldukça iyi iki yedek olduğunu gördük. Hatta A. Brown’ın A.Bradshaw’dan daha etkili bir silah olduğunu düşünmek yersiz olmaz. Tabi Giants’ın en önemli gücü olan savunması (özellikle ön 7’lisi) bu maçta da turnover makinesi Eagles’ın en çok dikkat etmesi gereken tehlike olacak.

Eagles nihayet geçen hafta kaybetmeyi başardı. Nihayet diyorum çünkü NFL’de bu kadar çok top kaybı ile 2 maç kazanan tek takım olabilir Eagles. Geçen hafta istatistiklere 3 top kaybı daha eklemeyi başaran Eagles, Cardinals deplasmanından fark yiyerek ayrıldı. Bu hafta son şampiyon Giants karşısında favori gösterilmelerinin en büyük sebebi ev sahibi olmaları sanıyorum. Fakat ilginç bir istatistik; bu iki takım arasında oynanan son 10 maçın 8’ini deplasman takımı kazanmış. Aslında bu division’da çok fazla ev sahibi avantajından bahsetmek doğru olmaz. İlk hafta Giants – Cowboys maçı da bunun en büyük kanıdı. Açıkçası bu maçta yanlış takımın favori gösterildiğini düşünüyor ve tercihimi şampiyondan yana kullanıyorum. Eagles maç başına turnover rasyosunu tutturmayı başarırsa E. Manning’e karşı kazanmaları hayal olur.

NY Giants +2