NFL’in asıl hakemleri nihayet Perşembe gününden itibaren işbaşı yapmış olacaklar. İki gün süren pazarlık maratonu ve koçlar, oyuncular ve taraftarların gittikçe yükselen tepkileri sonucunda NFL ve hakemler birliği NFLRA Perşembe geceyarısında Haziran’da başlayan lockout’u sona erdirecek taslak sözleşmenin maddeleri konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Söz konusu sekiz yıllık anlaşma metni birliğin 121 üyesinin yüzde 51’i tarafından kabul edilmesi gerekiyor. Oylamanın Cuma ve Cumartesi yapılması planlanıyor.

Salı ve Çarşamba günü pazarlık masasında bulunan Commissioner Roger Goodell Baltimore’da oynanacak Browns – Ravens karşılaşmasında NFL’in kendi hakemlerinin görev alacağını açıkladı. Yedek hakemler sezonun ilk üç haftasındaki karşılaşmalarda görev aldılar ama sezonun geri kalanını tehlikeye sokacak derecede tepkilere sebep oldular. Green Bay Packers’ın Pazartesi gecesi Seattle’da galibiyeti yanlış bir kararla kaçırması sonrasında iki tarafta görüşmelere daha fazla ağırlık verdi.

Hakemler Birliği Başkanı Scott Green yaptığı açıklamada “Bu haftaki karşılaşmalarda yerlerimizi alacağımız için çok mutluyuz” dedi. NFLRA’ya göre mevcut sosyal yardım paketi mevcut hakemler için 2016 sezonunun sonuna veya ilgili hakem 20 yıl hizmet süresine erişene kadar devam edecek, sonrasında ise bu belirlenmiş yardım programını sonlandırılacak. Sözleşmeye göre 2013 sezonundan itibaren NFL belirli sayıda tam zamanlı hakem temin etme yoluna gidebilecek.

Tarafların anlaştığı ve Perşembe’den itibaren hakemlerin karşılaşmalarda yer alacağı duyulunca çok sayıda NFL oyuncusu sosyal medya sitesi Twitter aracılığıyla mutluluklarını dile getirdi.

Yazan: Efe Cem Elçi