Berbat bir haftayı geride bıraktım. Bazı arkadaşlar (!) geçen hafta kolay maçları seçtiğimi düşünerek beni eleştirseler de, NFL’de ATS (Against The Spread) tahmini yapmanın kolay olmadığını anlamışlardır diye ümit ediyorum. :) Bu hafta beni sevenlerin (!) inadına bir tulum çekip .500 seviesine gelmem lazım. :) Yine geçen hafta değerlendirmesi ile yazımıza başlayalım…

5. Hafta Tahminlerim: Doğru (D) / Yanlış (Y) / İade (I)

GB Packers @ IND Colts – GB Packers -7 (Y)
ATL Falcons @ WAS Redskins – WAS Redskins +3 (Y)
ATL Falcons @ WAS Redskins – OVER 50,5 (Y)
MIA Dolphins @ CIN Bengals – MIA Dolphins +3,5 (D)
BAL Ravens @ KC Chiefs – BAL Ravens -6 (Y)
CHI Bears @ JAC Jaguars – CHI Bears -6 (D)

Packers @ Colts maçında gündüz ile geceyi bir anda yaşadık. Packers maça inanılmaz başladı ve ilk yarıyı 21-3 önde tamamladı. Fakat ikinci yarıda NT Raji, RB C. Benson ve J. Finley’in sakatlıkları etkisini gösterdi ve Packers maça tutunamadı. Özellikle Raji’nin sakatlığı savunmada Packers’ın guard’ını çok düşürdü. Merkezden baskı konusunda rahatlayan A. Luck maçın ikinci yarısında harikalar yarattı ve Colts harika bir geri dönüş ile maçı kazandı. Aslında oldukça iyi analiz ettiğimi düşündüğüm maçta kritik sakatlıklar sebebiyle yanlış tarafta kalmış oldum. Üstelik bu maç bu anlamda tek olmadı…

Redskins’de Falcons karşısında özellikle savunmada önemli eksiklere rağmen çok iyi iş çıkardı. Ligin şu anda en formda QB’si M.Ryan’a özellikle ilk yarıda göze açtırmayan Redskins, hücum takımından beklediği verimi alamayınca ikinci yarıda güçlü rakibine karşı direnmekte zorlandı. Tabi maça yine önemli bir sakatlık damga vurdu ve sezonun flaş çaylağı R. Griffin kendini gereksiz yere risk ettiği bir anda kafasına aldığı darbe sonucunda maçı kenarda tamamladı. Griffin devam edebilse maçın sonucu farklı olabilirdi. Zira yerine giren K. Cousins harika bir pas ile takımını 17-14 öne geçmesini sağlasa da sonrasında yaptığı 2 top kaybı ile yenilgide önemli rol oynadı. “Over” tahminin tutmayacağı ilk yarıda belli oldu fakat Redskins +3 pisipisine kaçtı diyebilirim.

Dolphins bu hafta yüzümü güldüren iki takımdan biri oldu. Açıkçası maç tam olarak öngördüüm gibi gelişti. Dolphins koşu savunmasının zaten fazla gedik vermeyeceğini tahmin ediyordum. Pas savunmasında da bu maçta başarı sağlaynca nihayet deplasmanda galip gelmeyi başardı Dolphins. Hücumda Tannehill’in hatasız oyunu Dolphins’in top kontrolü konusunda rakibi ile kafa kafaya bir maç çıkarmasını sağladı. Dolphins’in güçlü savunması ile bu sezon benzer sürpriz sonuçlar elde edebileceğini düşünüyorum. Yakın eşleşmelerde yine benzer süprizi kkovalayacağım.

Ravens @ Chiefs maçı için ise diyecek hiçbişey bulamıyorum. Ligin en skorer hücumlarından biri, nasıl oldu da ligin en çok sayı yiyen takımlarından birine karşı böyle bir skorla kazandı. Üstelik Chiefs aptal saptal hatalar yapmasa Ravens maçı kaybetmeye yakın taraftı. Açıkçası haftanın süprizi bu maç oldu ve maalesef ben ters köşe yatmış oldum. Özellikle Ravens koşu savunmasının kötü performansı beni çok şaşırttı. Son yıllarda rakip takımın 200 yarda üzeri koştuğu bir Ravens maçı hatırlamıyorum. Durum böyle olunca Chiefs topu da Ravens’dan 9dk daha fazla elinde tutmayı başardı ve Ravens hücumunu o kadar süre sahadan uzak tuttu. Açıkçası Ravens benzer bir strateji ile koşu başına 6 yarda alan R. Rice’a daha çok kullansaydı gerekli farkı yakalayabilirdi. Fakat Cam Cameron bir nedenle yine R. Rice yerine pas hücumuna ağırlık verince bu şekilde bir sonuç oluştu.

Bears @ Jaguars maçı ile ilgili çok bişey yazmama gerek yok sanıyorum. Maçta en ilgi çekici konu ilk yarının 3-3 bitmesiydi. Sonrasında J. Cutler ve B. Marshall kendine geldi. Bears savunması da baskısını devam ettirince farklı skor ile maç tamamlandı. Bu maç sayesinde haftalık zararı minimze etmiş oldum.

NFL 2012 Sezonu Toplamı
Doğru: 9
Yanlış: 13
İade: 2

NFL 2012 – 6. Hafta Tahminleri

CIN Bengals @ CLE Browns

Bengals’ı geçen haftaki maç öncesinde de detaylı analiz etme imkanım oldu. Bengals bu haftaya kadar evinde Browns (0-5), deplasmanda B. Orakpo, A. Carriker, P. Garcon gibi yıldızlarından yoksun Redkins (2-3) ve ligin belki de en kötü takımı Jaguras’ı (1-4) yenmeyi başardı. Ravnes karşısında dağıldılar ve geçen haftada evleride Dolphins’e kaybettiler. YPC (Yards Per Carry) istatistiklerinde ligin en kötü koşu savunmasından birine sahipler.

Hücumda da A.J. Green dışında öne çıkan bir oyuncuları yok. Diğer taraftan Bengals savunmasında bazı olumlu gelişmeler de var; ilk Browns maçında sakatlanarak oyunu terk eden N. Clements’in, DE C. Dunlap’ın ve çaylak Dre Kirkpatrick’in bu maçta oynaması bekleniyor.

Bengals’ın bu durumuna karşın Browns’un durumu daha kötü. Hepimizin bildiği üzere bu sezon Browns’un henüz galibiyeti yok. Özellikle savunmada iyi işler çıkarmalarına karşın çok kritik anlarda yaptıkları hatalar sebebiyle maçları kaybediyorlar. Weeden son 2-3 haftadır kendini toparladı ve daha sakin bir şekilde hücumu kontrol etmeyi başarıyor. Yine de top kaybı oranını azaltması gerekiyor.

Çaylak T. Richardson Browns’un bu sezon parlayan yegane yıldızı. Özellikle ligin en kötü koşu savunmalarından birine karşı bu hafta T. Richardson Browns’a ilk maçını kazandıracak isim olabilir. Üstelik yıldız CB J. Haden’ın da cezasının tamamlandığını ve Bengals karşısında forma giyeceğini hatırlatmak istiyorum. Dolayısıyla A.J. Green Wahington D.C. platosunda kırlara uzandığı gibi rahat olamayacaktır. Açıkçası ev sahibi underdog’un bu hafta ilk maçını kazanması düşük güvenle tercihim olacak.

CLE Browns +1

IND Colts @ NY Jets

Colts ve A. Luck geçen hafta Packers karşısında ikinci yarıda harikalar yarattı. Geçmiş yıllardan takımda kalan tek veteran R. Wayne’in de büyük yardımı ile Colts oldukça önemli bir galibiyet almış oldu. Yukarıda maç değerlendirme yazımda yazdığım gibi Packers kanadında sakatlıklar olmasa durum çok farklı olurdu.

Bu hafta çaylak A. Luck, NFL kariyerinde ikinci kez dome dışında bir deplasman maçına çıkıyor olacak. İlkinde Bears Luck’a sağlam bir hoşgeldin partisi vermişti. Bu hafta karşılaşacakları Jets’in çözmesi gereken tonlarca sorunu var. Bu Colts adına bir avantaj olabilir. Diğer tarafta Jets evinde üst üste üçüncü maçını kaybetmemek için elinden geleni yapacaktır.  Bu durum Colts için bir dezavantaj yaratacak.

Jets ikinci hafta Steelers deplasmanında kaybettikten sonra son iki haftada 49’ers ve Texans karşısında yenilerek tolam 3 mağlubiyet ile bu maça çıkacak. Bu süreçte D. Revis’in sakatanması, QB M. Sanchez’in T. Tebow varlığında sorgulanması, koşu hücumundaki başarısızlık Jets’in çözmek durumunda olduğu konulardı. Jets adına söylenebilecek en olumlu konu; iki galibiyetin AFC East rakiplerine (Bills, Dolphins) karşı alınmış olması.

Ayrıca bu hafta oynayacakları Colts, bu sezon farklı kazandıkları Bills’den sonra karşılaşacakları en yumuşak savunmaya sahip takım olacak. Jets’in özellikle Steelers, 49’ers, Texans, Dolphins gibi “top 10” koşu savunmalarına karşı kötü bir grafik çizmiş olması oldukça normal. Bu hafta bu koşullar Jets’in avantajına işleyebilir. Zayıf Colts koşu savunmasına karşı nihayet S. Greene, B. Powell ve J. McKnight, M. Sanchez üzerindeki baskıyı azaltabilir. Jets koçu R. Ryan’da bu maçı kazanmak adına tüm kartlarını oynayacaktır. Ben bu hafta Luck’ın adı gibi şanslı olmayacağını düşünüyorum.

NY Jets -3

DAL Cowboys @ BAL Ravens

Geçen haftayı dinlenerek geçiren Cowboys’a bu ara tam vaktinde geldi diyebiliriz. Özellikle 4. hafta Bears karşısında sergilenen oyun ve T. Romo’nun beş “interception”lık performansı şapkaları öne koyma zamanının geldiğinin işaretçisi oldu.

Bu hafta AFC North zirvesinde rahat bir şekilde oturan Ravens’a karşı hazırlanmak için fazladan bir haftası bulunan Cowboys bu maçı kazanarak NFC East zirve mücadelesine yeniden ortak olmaya çalışacak. Cowboys aslında savunma olarak averajın üzerinde bir performans göstersede kaybedilen iki maçta hücum anlamında yaşanan problemler ön plana çıktı.

Seahawks karşısında QB koruması konusunda sıkıntı yaşayan Cowboys, Bears karşısında da top kayıpları sebebiyle maçı kaybetti. Tabi her iki maçta da koşu hücumundan da gerekli verimi alamamaları en büyük handikap oldu.

Bu hafta belki de son 10 yılın en zayıf Ravens savunmasına karşı koşu hücumunu utilize etmeleri oldukça önem taşıyacak. T. Suggs’ın yokluğunda QB üzerinde baskı kurmakta da zorlanan Ravens savunması karşısında T. Romo yıldız WR’larını sıklıkla topla buluşturacak vakti bulacaktır. Özellikle T. Romo top kaybı konusunda özen gösterirse Cowboys deplasmanda bir sürpriz çıkarabilir.

Ravens geçen hafta aldığı kritik galibiyet ile AFC North’un zirvesine oturdu. Kendisini takip eden Bengals’ın iyi sinyaller vermediği de ortada. Steelers Perşembe akşambı Titans’a kaybetti. Çok fazla teknik analize girmeden bu maçta Ravens’ın NFC rakibine karşı bir rahatlama sendromu yaşayacağını tahmin ediyorum. Ravens “bye” haftası öncesi haftaya Texans ile yapacağı maça daha fazla konsantre olmak isteyecek. Cowboys karşısında bu maçı kazanabilirler fakat yüksek farka konsantre olacaklarını düşünmüyorum. Cowboys 1 FG barajında kalabilir.

DAL Cowboys +3,5

STL Rams @ MIA Dolphins

Rams geçen hafta Perşembe günü Cardinals karşısında oldukça kritik bir galibiyet aldı. Bu galibiyeti alırken Rams savunması iş başındaydı. Zayıf Cardinals OL hattını paramparça eden Rams düşük skorlu maçta üstün taraftı.

Rams açısından en önemli konu S. Bradford’un favori top tutucusu D. Amendola’nın sakatlanması oldu. Amendola sakatlanarak çıktıktan sonra Bradford sadece iki başarılı pas atabildi. Geçen sene de Rams’in çöküşü Amendola sakatlandığında başlamıştı. Bu hafta erken saat diliminde Doğu’da çıkış yapmaya çalışan Dolphins karşısında işleri çok zor olacak.

Dolphins geçen hafta deplasmanda Bengals’ı yenerek Playoff umutlarını canlı tuttu. Ligin en iyi koşu savunmasına sahip Dolphins bu hafta en iyi silahından yoksun S. Bradford karşısında doğal larak favori gösterilmiş durumda.

Dolphins adına bu maçta fark yaratacak bir diğer faktör de koşu hücumu olacak. Rams savunması koşu başına ortalama 4.4 yarda verdiğinden top kontrolünün Dolphins’de olacağını düşünüyorum. Turnover konusunda bir dengesizlik yaşanmaz ise Dolphins’in evinde gerekli farkı açarak kazanacağını düşünüyorum.

MIA Dolphins -3,5

GB Packers @ HOU Texans

Peynir kafalar yine çok şansız bir sezon geçiriyor.  İlk 4 hafta hakemlere karşı mücadele eden Packers geçen hafta sakatlık problemlerini de gündemine aldı. Packers’de bu hafta Raji, Finley ve Jennings’in forma giymesi beklenmiyor. Yeni transfer C. Benson en az 8 hafta sahalardan uzak kalacak.

Tüm bunlar yetmezmiş gibi bu hafta ligin en formda AFC takımı ile deplasmanda karşılaşıyor olacaklar. Güçlü Texans savunmasına karşı bu kadar kritik roldeki sakatla A. Rodgers’ın işi çok zor olacak. Texans’da yıldız LB B. Cushing’in sezonu kapatmış olması Packers adına en olumlu gelişme gibi gözüküyor.

Texans ise sezona harika bir başlangıç yaptı ve ilk 5 maçını kazanarak AFC’nin zirvesine oturdu. AFC South’ta zaten Texans’ı zorlayacak bir takım yok. AFC’de bile onları en çok zorlayacak takım Ravens bir düşüş içerisinde. Tüm bu gelişmeler ışığında bu hafta moralsiz Packers karşısında ne kadar konsantre olabilecekler bilmiyorum.

Texans’ın bu hafta riskten uzak, top kontrolüne dayalı bir oyun çıkarmasını bekliyorum. Bu maçta bol bol A. Foster ve Texans koşu hücumunu izleyeceiz. Bir de Packers’da Raji oynamaz ise (ki bu hafta hiç antrenmana katılmadı) Foster’a gün doğacak, zira geçen hafta Raji sakatlandıktan sonra Colts RB D. Brown bile yıldız bir koşucu gibi gözüktü.

Aslında oldukça zor bir seçim. Packers, bu maçı kaybetmesi halinde, 2-4 olacak ve NFC North’ta ciddi anlamda geriye düşecek. Ben bu maçta Rodgers’a güveniyorum. Bir yolunu bulup, bu maçı kazanacak riski alacaktır. Bu risk pahalıya da patlayabilir fakat içimden bir ses peynir kafaların bu hafta Texans’a ilk yenilgisini tattıracağını söylüyor. Bir FG farkı da cebime koyarak Packers diyorum. Uzun zamandır Packers’ı underdog olarak görmüyorduk, bu şansı kaçırmamak gerek.

GB Packers +3,5