Sevgili editörüm Kaan Özaydın geçen hafta yazımı gönderdikten sonra üşenmeden arayıp “Bu hafta feci patlayacaksın…” temalı bir konuşma yapmıştı. :) Bana güvenenleri haklı çıkardığım için kendimi şanslı hissediyorum (!). Sağolsunlar, muhteşem bir haftayı geride bıraktım. Dolphins savunması biraz daha direnebilse tulum (5/5) çıkarıyordum. Bu hafta sayesinde ilk 5 haftadaki zararı toparlamış oldum. Bu arada Kaan ile yaptığımız görüşmede handikap (ATS-Against The Spread) tahminleri ile ilgili hala kafalarda bazı soru işaretleri olduğunu anladım. Tercihlerimin yanına Türkçe mealini koyarak bu durumu ortadan kaldırmaya çalışacağım.

6. Hafta Tahminlerim: Doğru (D) / Yanlış (Y) / İade (I)

CIN Bengals @ CLE Browns – CLE Browns +1 (D)
IND Colts @ NY Jets – NY Jets -3 (D)
DAL Cowboys @ BAL Ravens – DAL Cowboys +3,5 (D)
STL Rams @ MIA Dolphins – MIA Dolphins -3,5 (Y)
GB Packers @ HOU Texans – GB Packers +3,5 (D)

Browns 6. haftada ilk galibiyetini almayı başardı. İlk yarıya iyi başlayamayan Browns, ikinci yarıda bambaşka bir performans sergiledi. Özellikle T. Richardson’ın sakatlığına rağmen QB Weeden’ın ve Browns savunmasının başarısı galibiyeti getirdi. Oyunun geneli ile ilgili olarak sadece A.J Green’in performansı konusunda yanlış bir öngörüm oldu. Bunun dışında beklediğim bir sonuç çıktığını söylemem gerekiyor. 6. Hafta değerlendirmesinde de belirttiğim gibi, ne Bengals sanıldığı kadar iyi bir takım, ne de Browns sanıldığı kadar kötü bir takım.

Jets’in zayıf Colts karşısında bir patlama yapacağını tahmin etmiştim. Bu tahminimi de Colts’un zayıf koşu savunmasına dayandırmıştım. Jets QB’si Sanchez’in sadece 11 pas tamamlayıp havadan 82 yarda aldığı maçta Jets koşu hücumu 250 yardanın üzerinde bir istatistik elde etti. Koşu hücumunda bu kadar üstnlük sağlayan Jets’te zaten pas hücumuna fazla ihtiyaç kalmadı ve maçı Jets rahat bir skorla kazandı. S. Greene, muhtemelen bu sezon görebileceği en zayıf savunmaya karşı A. Peterson-vari bir performans sergiledi. Açıkçası Colts bu sezon sık sık karşısında olacağım takımlar arasında yer alıyor.

Bildiğimiz futbolda klasik bir maç sonu açıklaması vardır; “Maçın hakkı beraberlikti”. Cowboys @ Ravens maçı için bu cumle tam oturuyor diye düşünüyorum. Aslında istatistiklere bakıldığında bariz bir şekilde Cowboys’un kazanması gerekir diyorsunuz. Koşu hücumunda ve savunmasında sağlanan başarı Cowboys’un rakibine oranla 20 dk, evet yanlış duymadınız, tam 20 dk fazla topa sahip olmasını sağladı. Ravens özel takım sayısı ve “turnover” rasyosundaki (1-0) üstünlüğü ile maçı kazanmayı başardı. Tabi D. Bailey’in kaçırdığı 51 yardalık FG denemesi sonucu belirleyen asıl faktör oldu. Bazı Cowboys taraftarları kızacaktır fakat bu sonuç benim için tam win-win oldu. Bir Redskins sempatizanı olarak galip geldiğimiz haftada rakibin, tahmin ettiğim handikap dahilinde kalarak yenilmiş olması beni oldukça mutlu etti.

Rams @ Dolphins maçı ise baştan sona beklentilerimin dışında gelişti. Ben açıkçası #1 Dolphins koşu savunmasının maçı domine edeceğini ve aynı şekilde R. Bush’un koşu hücumuna katkısı ile rahat bir galibiyet geleceğini düşünmüştüm. Bunun tam tersi oldu ve Rams savunması, R. Bush ve arkadaşlarını 40 yarda altında tuttu. Bu da yetmezmiş gibi #1 Dolphins koşu savunmasına karşı, S. Jackson ve D. Richardson 130 yarda kazanmayı başardı. Tabi Finnegan’ın da son haftaların yıldız top tutucusu B. Hartline’ı sahadan sildiğini belirtmek gerek. Durum böyle olunca Rams topla oynama üstünlüğünü elde etti ve skoru kafa kafaya tuttu. Bu haftaya kadar inanılmaz bir performans sergileyen Rams Kicker’ı Zuerlein bu maçta 5 vuruşun 3’ünü kaçırınca sonuç belirlendi. Yine de bu maça tahminimi sadece YARIM sayı farkla kaçırmış olmak beni oldukça üzdü. Bu maç olmasa tulum çekecetim.

Packers @ Texans maçı için ise söylenecek çok söz yok. Rodgers ve arkadaşları Fantasy Football’da sahadan fark yiyerek ayrılmamı sağlasalarda tahminimin tutmuş olması ve peynir kafaların tekrar NFC North yarışına girmiş olması beni çok mutlu etti.  Muhtemelen NFLTR’de bolca bulunan Packers taraftarları da bu sonuçtan oldukça memnun olmuştur. Rodgers istediği ve konsantre olduğu zaman her maçı kazanabileceğini göstermiş oldu. Çevresindeki oyuncuların biraz yardım etmesi yeterli.

NFL 2012 Sezonu Toplamı
Doğru: 13
Yanlış: 14
İade: 2

NFL 2012 – 7. Hafta Tahminleri

CLE Browns @ IND Colts

Browns geçen hafta ilk galibiyetini elde etmesine rağmen zayıf Colts karşısında yine “underdog” gösterilmiş durumda. Üstelik Browns savunmasında sakatlığı bulunan bazı kritik oyuncuların (D’Qwell Jackson) da bu hafta sahaya dönmesi bekleniyor.

Browns’da çaylak yıldız T. Richardson 100% olmasa dahi (ki oynayacak gibi gözüküyor) M. Hardesty zayıf Colts koşu savunmasını yıkmaya yeter. Eğer Colts içeriye fazladan bir adam koymaya kalkarsa Weeden ikinci alanda canını sıkabilir. Bu eşleşmenin her iki tarafında da Browns’un üstün olduğunu düşünüyorum.

Colts’ta geçen hafta da görüldüğü üzere RB D. Brown’un sakatlığı zaten zayıf olan Colts koşu hücumunu tamamen bitirmiş durumda. Çaylak A. Luck maçarı tek başına kazanmayı çalışıyor. R. Wayne dışında birileri ekstra performans gösterdiği zaman başarı geliyor fakat geçen haftaki gibi bir durumda Colts dağılıyor.

Bu hafta R. Wayne’i yıldız CB J. Haden tutuyor olacak. Dolayısıyla Colts’un hücum opsiyonları da sınırlı olacak. Colts savunmasında DE R. Mathis’in de bu maç yine oynaması beklenmiyor. Dolayısıyla QB baskısı konusunda da sıkıntı yaşamaları muhtemel. Ben açıkçası Browns’un bu deplasmandan galip gelebileceğini düşünüyorum. Kaybetselerde maç yakın geçecektir.

CLE Browns +3 : Browns kazanır, ya da en fazla 3 sayı farkla yenilir. Tam 3 sayı farkla yenilirse para “iade” edilir.

GB Packers @ STL Rams

Packers geçen hafta aldığı galibiyet ile 3-3’e gelerek tekrar NFC North potasına girdi. Fakat hala 4-1 Bears ve 4-2 Vikings’e yetişmesi gerekiyor. Packers’ın sakatlar listesine baktığınız zaman ise durum pek iyi gözükmüyor. Hatta bu listede yer alan oyuncular bir NFL takımına rahatlıkla playoff oynatabilir. Fakat koç Mike McCarthy yıllardır bu sorunla yaşamayı öğrendi. Bu haftada bir şekilde uygun kişileri kullanarak maçı kazanmaya çalışacaktır.

Rams geçen hafta Dolphins karşısında 5’te 5 yapmamı engelledi. Yukarıda belirttiğim gibi özellikle koşu hücumunda sağladıkları başarı ile maçı yakın tutmayı başardılar. Fakat yine de Dolphins’e yenildiler. Packers ise geçen hafta A. Foster ve B. Tate’ye fazla göz açtırmadı. Açıkçası ben Rams’den bu hafta benzer bir performans beklemiyorum. Packers bir şekilde Rams koşu hücumunu kontrol etmeyi başaracaktır. Eğer bu koşul sağlanırsa, alevler içerisindeki Rodgers’a sadece “FINISH HIM” vuruşunu yapmak kalacaktır. Packers’ın yeterli farkla bu maçı kazanacağını düşünüyorum.

GB Packers -5 : Packers en az 5 sayı farkla galip gelir. Tam 5 sayı farkla yenerse para “iade” edilir.

JAC Jaguars @ OAK Raiders

Jaguars geçen haftayı maç yapmadan geçirdi. Dolayısıyla Raiders maçına hazırlanmak için fazladan zamanları oldu. Jaguars bu sezon ilk ve son galibiyetini zayıf Colts karşısında son saniyelerde elde etmişti. O maçta M. Jones-Drew maçı domine etmesine rağmen ligin en kötü pasörlerinden B. Gabbert bu durmu avantaja çevirmekte oldukça zorlandı. Son oynadıkları Bears maçında ise ilk yarıda tüm güçlerini harcadıktan sonra ikinci yarıda çözüldüler. Jaguars’ın, Texans’ın olduğu AFC South’ta playoff şansı yok. Wild-Card ise bu performans ile imkansız. Jaguars bu maçta yine gurur mücadelesi verecektir fakat ilk kırılma anında Bears karşısında olduğu gibi oyundan düşeceklerdir.

Raiders ise neredeyse geçen haftanın sürprizine imza atıyordu. Maçı tamamen domine eden Raiders yenilgisiz Falcons’u elinden kaçırdı. Özellikle savunmada M.Ryan, J. Jones, R. White ve M. Turner gibi yıldızları çok iyi kontrol eden Raiders maçı Palmer’ın son çeyrekte yaptığı kritik top kaybı sebebiyle kaybetti diyebiliriz.

Raiders’ı bu hafta çok endişelendirecek bir pas hücumu olmayacak. Gerek QB rating’i gerekse pas averajı (5.5 yarda) konusunda ligin dibinde olan B. Gabbert’e yardım edecek yetenekte top tutucuda yok. Raiders’ın, tüm Jaguars rakiplerinin yaptığı gibi, ortaya fazladan bir adam koyup M. Jones-Drew’e büyük oyun fırsatı vermemesi yeterli olacak. Jaguars savunmasına karşı top kaybı sıkıntısı da yaşayacağını çok düşünmediğim Raiders bu maçı kazanır görüşündeyim. Geçen hafta Raiders’ın gösterdiği performans sebebiyle belirlenen handikap biraz yüksek ama riske değer diye düşünüyorum.

OAK Raiders -4 : Raiders en az 4 sayı farkla galip gelir. Tam 4 sayı farkla yenerse para “iade” edilir.

PIT Steelers @ CIN Bengals

Steelers’ın geçen hafta yenilgisine çok şaşırmamak lazım. Steelers’da bu sezon Packers gibi sakatlıklar sebebiyle bir türlü belini doğrultamadı. Geçen hafta sakatlanarak oyundan çıkan L. Woodley’in bu hafta oynaması bekleniyor. Fakat C M. Pouncey, S T. Polamalu ve RB I. Redman’ın oynaması zor görünüyor. RB R. Mandenhall’ın durumu ise muhtemelen maç günü belli olacak. Anlayacağınız, Steelers iyi bir takım ama kritik mevkilerde yedek oyuncular maça çok etki edemiyor. Özellikle T. Polamalu’nun eksikliğinde Steelers savunması bambaşka bir takım haline geliyor. Hücumda ise Big Ben bir şekilde takımını maçın içinde tutmayı başarıyor. Pouncey’in yokluğu bu maçta en çok Big Ben’i etkileyecek.

Bengals, geçen hafta Browns karşısında yenilerek NFC North yarışında çok ciddi bir yara aldı. Bengals adına Aj. Green dışında göze batan bir oyuncu yoktu. Bu hafta birkaç seviye daha iyi bir savunmaya karşı işleri daha zor olacak. Özellikle Steelers savunmasında Woodley’in oynayacak olması Bengals’ı koşu hücumu anlamında zorlayacaktır. A. Dalton ve AJ. Green maçı kazanmak için yine ekstra işler yapmak durumunda kalacak. İşin kötü yanı Steelers, Mike Tomlin yönetiminde iki hafta üst üste en son 2009 yılında kaybetmiş. 2010, 2011 ve bu sezon hiç iki maç üst üse yenilgileri bulunmuyor. Bu durum da Bengals için problem yaratabilir…

PIT Steelers -1 : Steelers en az 1 sayı farkla galip gelir. Tam 1 sayı farkla yenerse para “iade” edilir.