Merhaba NFLTR takipçileri, bu hafta NFL haftanın analizi yazımızı biraz gecikmeli -hatta Perşembe maçıyla 10.hafta maçı başlamışken- yayınlıyoruz. O yüzden, direk olarak 9.haftayı yazarlarımız Berkan Uzun, Burak Korkmaz, Evre Baltalı, Görkem Şahinoğlu ve Hilmi Çeltikçioğlu’nun kaleminden okumanız ve sonra yarın Attila Ergökmen’in 10.hafta tahminlerine yol almanız için sözü fazla uzatmıyorum. 10.hafta biter bitmez daha hızlı bir biçimde seriye devam edeceğimizi belirtelim…

Andrew Luck bu haftaki performansıyla herkese neden draftın 1 numarası olduğunu gösterdi. Çaylak sezonu performansı, selefi Peyton Manning’in çaylak sezonunun çok ötesinde. Luck, Colts için doğru seçim olduğunu kanıtladı mı?

Görkem Şahinoğlu: Dediğin gibi bu hafta çok iyi bir performans gösterdi. Çaylak sezonu Peyton Manning’inkinden çok daha iyi olabilir ama Manning olabilmesi için bin fırın ekmek yemesi gerekir. Ben şahsen bir daha kimsenin Manning gibi olabileceğine ihtimal vermiyorum. Kendisi çok özel bir oyuncu çünkü. Luck, Colts için doğru seçim mi dersen ben doğru seçim olduğunu düşünüyorum. Zaten Manning’i gönderdikten sonra pek bir seçim hakları da kalmamıştı zaten.

Berkan Uzun:
Manning lige geldiğinde ki lig ile şu an ki lig arasında futbol olarak dağlar kadar fark var. Bu nedenle oyun kurucular istatistik olarak çok iyi yerlere gelebiliyorlar. Andrew Luck istatistik olarak Manning’i geçmiş olsa bile olgunluk olarak daha Manning’e yaklaşabilmiş değil ama hali hazırda yeniden yapılanma içerisinde olan Colts için Luck kesinlikle doğru bir seçim. Şu ana kadar iyi bir iş çıkaran genç oyun kurucu ileride de iyi işler çıkarmaya devam ederse efsane olan Manning’i geçmesi çok zor olmayacaktır.

Hilmi Çeltikçioğlu:
Luck, QB sorunu çeken, veya QB’si uzun vadeli çözüm olmayan (buna Palmer, Manning gibi yaşlı QB’ler de dahil) her takım için doğru çözüm. Cam Newton ve Robert Griffin gibi koşup duranlardan fazla iş yapacak. Vick Vick diye viyaklanları da gördük. Düzgün bir line kurulursa, koşu oyunu toparlanırsa ve savunma en azından eski günlerine dönerse Luck bu ligde uzun süre iş yapar, başarıdan başarıya koşar.

Burak Korkmaz:
Luck için halen çok erken, Cam Newton diye Panthers’a yanlayanların bu sene sesi soluğu kesildi. Neden? Çünkü hep söylüyoruz, NFL’de defanslar da oyunun içinde ve adjust ediyorlar. Kısacası Newton, Bradford vs, vs ,vs yani seneye görücez ak koyunu kara koyunu. Ayrıca bu topu atacak adamlar lazım topu dağıtabilmek için defansların konsantrasyonunu birden fazla hedefe dağıtabilecek bir line up lazım. Siz sadece iyi oyun kurucu diye mi sanıyorsunuz Tom Brady bu kadar başarılı. Hayır hücumda topu dağıtabileceği o kadar fazla hedef var ki beş küsür saniyelik yaya hızıyla TB bile koşup yard alabiliyor ligde.

Evre Baltalı: Colts yine dört ayağı üstüne düştü… Ben hala geçtğimiz sezonu A.Luck’ı almak için sattıklarını düşünüyorum. Eğer bu kumarları tutmasaydı bu sene çok ciddi eleştirilere maruz kalacaklardı. Ama şimdi övgü üstüne övgü. Acaba zor durumdaki takımlar artık draft sıralaması için aynı taktiği sergilerler mi?

Washington Redskins bu hafta kaybederek playoff umutlarını iyice azalttı. Robert Griffin III herkesi heyecanlandırdı ama nasıl oldu da Redskins’de geçtiğimiz yıllara göre değişen bir şey olmadı?

Görkem Şahinoğlu: Redskins’ten bu sezon NFC East’te play off bekleyen var mıydı acaba? Önce onu bir sormak lazım. İyi bir QB alınca hemen tüm sorunlar düzeldi sanırız ama aslında durumun farklı olduğunu bir kez daha gösteren bir örnek oldu bu. Griffin iyi ama tek başına yetmiyor. Savunmada sıkıntı var, özellikle secondary’de. Yetmezmiş gibi iki önemli savunmacı da sezonu erken kapattı. Üstüne bir de no.1 WR ilk haftadan beri sakat, hadi bir de TE’in sakatlandı. Topla bunları = Redskins’in şu durumu çok normal.

Berkan Uzun:
Kaç yazıdır inatla söylüyorum division division değil ölüm grubu. Her sene 4 takımda playoff beklentisiyle çıkıyor. Tamam RG3 Redskins’in senelerdir sorun yaşadığı oyun kurucu mevkisine taze ve yerinde bir kanda bu takımın WR’ı yok Defansında halen daha ufak tefek aksaklıklar var bunları düzeltmeden o division’da iş yapmak çok zor. Birde division’un suyunda mı vardır nedir? Takımların hepsi tutarsız hepsi inişli çıkışlı.

Hilmi Çeltikçioğlu:
Bir tane flaş adamın QB bile olsa takımı tek başına taşıması çok zor. Geçtiğimiz senelerdeçekilen sorunlar düzelmedi ki. Koşu oyunları yok doğru dürüst, savunma sallanmakta, vs. vs. her zaman saydığımız şeyler. NFL gibi rekabet seviyesi bu kadar yüksekte olan bir ligde her dişlinin sorunsuz dönmesi lazım, üstüne de 3-4 tane playmaker tabir edilen süperstar lazım. Yoksa her takımda yıldız var, nedir ki? Bugün 2-6’lik Panthers’da Cam Newton, 3-5’lik Saints’de Drew Brees gibi oyuncular da var. Takım bir bütündür ve aksayan bir, bilemedin iki yer idare edilse de üçüncüden sonra takım durur.

Burak Korkmaz:
Koşu oyunu yok. Eğri gidelim doğru konuşalım, Clinton Portis sonrasında Redskins doğru bir koşucu alamadı. Defans bence ayakta kalan kısmı takımın ama sürpriz bir şey söyleyeceğim size, hücum çizgisi, koşucular, top tutucular kısacası takım çok genç. Redskins’de değişen ne var biliyor musunuz, gelecek 10 yılın takımını kuruyorlar, şahsi kaanatim başarısız olmaları takımın işine geliyor seneye draft’tan güzel bir RB alıp çoban matına getirirlerse hepiniz Redskins forması alırsınız bak demedi demeyin…

Evre Baltalı: Takım oyunu, takım oyunu ve takım oyunu… Amerikan futbolunun en önemli özelliği takım oyunu olması. Redskins iyi savunması olan ve bu sene RGIII ve A. Morris ile iyi bir hücum duosuna kavuşmuş bir takım… Yapmaları gereken bu oyuncuların etrafında başarılı bir sistem kurmak o zaman bulundukları “Ölüm grubunda” bir istikrar yakalayabilirler.

Doug Martin 251 yard ve dört touchdown koşusu ile haftaya damgasını vurdu. Yeni bir Adrian Peterson mı doğuyor?

Görkem Şahinoğlu: Raiders’a karşı bu oyunu çıkarmış olsa da çok etkilendiğimi söylemeliyim. Güç ve hızı çok iyi kombine eden RB çeşitlerine en iyi örneklerden biri kendisi. Bu noktada AP ile benzeşebilir ancak ben kendisini daha çok Ray Rice’a benzetiyorum. Bir de not, arkadaşımızın lakabı Muscle Hamster imiş ve kendisi bu lakaptan memnun değil imiş.

Berkan Uzun:
8 maç 794 yard 7 TD. Tampa’da iyi kötü bi ritm tutturdu. Daha ne olsun. Çocuğun hakkını yememek lazım. Takımı biraz daha güçlendiğinde isminden çok söz ettirebilecek bir isim olabilir.

Hilmi Çeltikçioğlu: Dur bekle, görelim demekten canımız çıktı. Aranızda kaç kişi Jamal Lewis diye birini tanır? Adam bir running back için gelmiş geçmiş en iyi sezonlardan birini geçirmişti, ama ne oldu sonra? NFL artık kural değişiklikleri yönlendirmesiyle pasa yönelik oyun oldu. 3-4 pro bowl senesi geçiren RB efsane ilan ediliyor. Son efsane LaDainian Tomlison’dı, bir de sahada Adrian Peterson var. Shaun Alexander manyakları nerelerde artık? Curtis Martin? Priest Holmes? Larry Johnson vardı? QB’lerde ise gerçekten iyi olanlar hala sahalarda. Manning’ler, Brees, Brady. Palmer bile bir yerlerde starter’mış diye duydum. Bekleyelim görelim Martin’i…

Burak Korkmaz: Oakland’a utanmazsa Baca’da bir yetmiş gider bence. Carolina ve Atlanta’da göreceğiz aslanı. AD olmak kolay değil. Bir maçla değil sezonla yapamayanlar var. Kimdi o Madden’a kapak olduydu Peyton Manning pardon Hillis. Yani zor iş kolay değil, yeniden söylesene Kaan, Doug Who??

Evre Baltalı:
Tamba Bay, gelenek olarak iyi koşan bir takım geçtiğimiz yıllarda Blount’un yaşadığı sakatlıklar bu tabloya gölge düşürsede bu sene aradıkları RB’e kavuşmuş gözüküyorlar. Martinin en önemli özelliği Genel olarak iyi bir RB olması. Tackle’lar arası koşup, bir sonraki down pasa çıkabiliyor. Bir anda oyunu dışarı taşıyıp tackle kırabiliyor. Tek şartı iyi bir pas oyunuyla desteklenmesi lazım. Freeman da bunu başarabilecek kapasitede.

Adrian Peterson demişken Minnesota Vikings iki haftadır kaybediyor ve gruplarında Packers’ın gerisine düştüler. Vikings’deki sıkıntı nedir?


Görkem Şahinoğlu:
Buna benzer bir soru ilk haftalarda da vardı ve yine şu cevabı vermiştim. Vikings’in çıkışı tamamen fikstür ile alakalı bir durumdu. Yoksa o QB ve Harvin hariç o recieverlarla bu takımın başarılı olması çok çok çok zor. Önlerindeki fikstür de artık çok çok çok zor.

Berkan Uzun: AP iyi güzelde Vikings’in biraz daha takım olarak olgunlaşması lazım. Çok fazla turnover yapmayan bir QB’ye sahipler savunmaları fena değil gibi biraz zaman verelim bu takım iş yapabilir listesinde beklesin dursun.

Hilmi Çeltikçioğlu: Christian Ponder bu ağır yükü kaldıramıyor. Adrian Peterson ve savunmanın götürdüğü maçı idare etmek, gerektiğinde 4-5 first down alıp drive’ları götürmek sorun değil. Sorun, giden maçı çevirmek, ara ara da mucizelere imza atmak. Vikings yıllardır QB sorunu çekiyor. Favre ile epey yaklaşmaları ondan; ancak o pencere kapandı artık. Zamanında millete adım attırmayan Vikings savunması da 100’er 100’er varıyor koşu yardlarını (Gerçi bu istatistik geride oynanan maçlarda çok önemli değildir). Vikings’in kalan maçlarının çoğu division içi, ama Bears ve Packers’a karşı zor.

Burak Korkmaz:
Genç takım çok hırpalamamak lazım. Beklentisi olan varsa hayal görmesin derim. Minesota’ya giden her takım sürprize hazır olmalı. Ama o kadar fazlası en azından bu sezon, ve bu şartlar altında imkan dışı. Packers, Bears ve Lions var grupta, bu takımlar oldukça iyi durumda, Vikings hazırlanarak kendi zamanını beklemek zorunda, Lions kaderini kıramazsa Minesota denklemlerde yer alır.

Evre Baltalı: Vikingsdeki sıkıntı aynı zamanda onların avantajı. Oyunu kontrol altında tutarak oynuyorlar. Rakip kontrolü ele geçirdiğinde yada ekstra sayılar bulduğunda geri gelmeleri sıkıntı. Yaşadıkları problemde bundan ibaret…

Bu hafta Darren McFadden her sezon sakatlanma istikrarını sürdürdü. Sizce Raiders’ın artık sağlıklı kalabilen bir RB bulmasının zamanı gelmedi mi?

Görkem Şahinoğlu: Ben de haftalardır bu anı bekliyordum. McFadden bir sezonu da sağlam tamamlasa artık kurban keseceğiz o konuma geldik yani. Tabi henüz sezonu kapama gibi bir durumu yok sanırım. Bir de kötü geçirdiği bir sezonda sakatlanması bana daha az koydu diyebilirim. Bizim McFadden yerine değil de onun arkasına sağlam ve yeni bir RB’ye ihtiyacımız var desek daha doğru olur.

Berkan Uzun:
Halbuki tam da toparlamıştı. Şaka bi yana geçen sene Bush toparlamıştı Raiders arka tarafını bu sene arkadanda kimse gelmiyor. Palmer’a yüklene yüklene bakalım nereye kadar RB’e gelene kadar kesinlikle Secondary’i toplamaları lazım.

Hilmi Çeltikçioğlu:
Oakland’ın çok farklı şeyler bulması gerekli ama RB sordun, söyleyelim. Her zaman söylediğim gibi, RB dediğin mevkinin raf ömrü kısa. Öyle “bulalım bir RB, 10 sene götürsün” devri kapandı gibi. Bill Belichick kötü koç mu yani, Corey Dillon, Laurence Maroney, onun pili bitince BenJarvus Green-Ellis, sonra bilmem kim… RB bulmak her daim iyidir. Bulsunlar madem.

Evre Baltalı:
Geldi.

Burak Korkmaz:
Geldi, ama yeni gelende aynı kaderi paylaşacak çünkü O-Line kötü.

Ligin dibindeki iki takım Kansas City Chiefs ve Jacksonville Jaguars süpriz yine sevenlerine sürpriz yapmayarak yenilmeyi başardılar. Chiefs ve Jaguars hakkında söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Görkem Şahinoğlu: Yok desem çok mu ayıp etmiş olurum? Kansas City için diyecek bir şey bulamıyorum. O kadronun sonuca yansıması bu olmamalıydı. Hadi Jaguars’ın kadrosu kötü zaten. Adamlar canavar gibi Justin Blackmon’ı bile bitirdiler be.

Berkan Uzun:
Jaguars çok kötü bir şekilde MJD’i sakatlığa kaybetti ve bunun yanında QB’leri hiç iyi iş çıkarmıyor. Onu geçtim first round pick Blackmoon sahada hiç bir katkıda bulunmuyor. Defanstada hiç bişi yapmayınca ligin altlarında kendilerine güzel bir yer edindiler. Chiefs de hemen hemen aynı kaderi paylaşıyo. Ofansta iş yapabilecek oyuncular olsa da geçen hafta Packers maçında Packers’ın sayı yapmak istediğinde ne kadar kolay bir şekilde yapabildiğini izledik. Bu iki ekibe diyecek bir şey bulmak çok zor. Browns bile bir çıkış yakaladı “bakalım bu iki ekip ne yapacak” dan ileriye gidemiyorum söyleyeceklerim…

Hilmi Çeltikçioğlu: Yok. Bunlar NFL’in have-not, yani olmayan takımları. Yakın geçmişte bir başarıları olmadığı gibi yakın gelecekte de görmüyorum. Her şeyden önce sağlam birer GM lazım. Sonra sabırla iyi bir koç ve draft ile takımı düzeltme, ve devamını getirme. Şu anda bunlar bütün free agent ve draft sistemine rağmen rekabeti yakalayamamışlar.

Burak Korkmaz:
Romeo Crennel bu işi kıvıramıyor bunu biliyorsunuz. Chiefs doğru düzgün bir head koç bulmalı. Jaguars için ise gelecek seneye kadar beklemek ve Gabbert’a bir şans daha vermek istiyorum.

Evre Baltalı:
Bu iki takımda ligin müzmin sıkıntılılarından. Chiefs yine kendi halinde bir şeyler yapmaya çalışıyor ama Jaguars hep iddalı hep iddali sonra sonu hüsran. Kimi franchise’lar belki şehir dinamiklerinden belki NFL dinamiklerinden altları seviyor mu desem, üç vakte kadar iyi draft mı gözüküyor desem… Sanırım bu konu beni aşıyor….