Hiçbir zaman umutsuzluğa kapılma. Nasıl her karanlık gecenin ardından güneş tekrar doğup günü aydınlatıyorsa, çekilen tüm sıkıntıların ardından güzel günlerin geleceğini bilerek çabalamaya devam et. Durun okumayı bırakayım demeyin, yanlış yerde değilsiniz. Bu adam neler saçmalıyor diye bilirsiniz ama bu üstteki cümle Cowboys’un durumunu niteleyen bir cümle. En azından bana göre öyle. Neyse edebiyatı bırakıp futbol konuşmaya başlayalım.

Dallas Cowboys hiç şaşırmadığımız bir şekilde sezona Super Bowl hedefiyle başlamış ve yine hiç şaşırmadığımız bir şekilde Romo rollercoaster’ına binmiş ve yine hiç şaşırmadığımız bir şekilde ligin yarısını geride bıraktığımız bu günlerde bizler Cowboys’un azalan playoff şansını, takımdaki asıl sorunun nedenlerini ve Romo mu gitsin? yoksa koç mu değişsin? Sorularını tartışıyoruz. Dürüst olmak gerekirse önce Murray’nin bir türlü dönemediği bilek sakatlığı ve sonrasında da Sean Lee’nin sezonu kapamasıyla birlikte Cowboys’un sezonunun zaten bittiğini düşünüyordum. Bu kilit sakatlıklara pek alternatifi olmayan secondarydeki Safety Barry Church’ün sakatlığını da ekleyebiliriz. Üstüne bir de uçucuna kaybedilen maçlar –Ravens ve Giants- tuz biber olmuştu. Fakat bu eksiklerin yerini doldurmak için görevlendirilen oyuncular “step up” teriminin hakkını vermeye başlayınca, bir de Bengals bu hafta Giants’a sürpriz yapınca hala Cowboys’un playoff şansından bahsetmek mümkün. Hatta bu öyle bir fırsat ki hiç beklemediğimiz bir şekilde Cowboys NFC East’i bile kazanabilecek duruma geldi. Peki bu nasıl oldu?

Şuan ki NFC East sıralamasını inceleyecek olursak Giants’ın 6 galibiyet ve 4 mağlubiyet ile ilk sırada, Cowboys’un da 4 galibiyet ve 5 mağlubiyet ile ikinci sırada olduğunu görüyoruz. Dallas bye haftasını 5.hafta da geçirdiği için bir maçı eksik ve Giants önümüzdeki hafta bye. İşte bu hafta Dallas için sezonun en kritik haftası olacak. Bu hafta Browns karşısında kazanıldığı takdirde Giants ile aradaki fark 1 galibiyete inecek. Üstelik Giants’ın kalan fikstürü çok zorlu. İlk olarak 12.haftada Green Bay Packers ile oynayacaklar ve bu maç Packs için geçen yılın ve 2007 yılının rövanşı niteliğinde. Sonra deplasmanda Redskins ile bir division maçına çıkıp evlerinde Saints’i konuk edecekler. Sonraki iki hafta üst üste Falcons ve Ravens deplasmanları var. En son da Eagles ile oynayacaklar. Gerçekten sıkıntılı bir fikstür. Cowboys’un kalan maçları ise görece olarak daha kolay. Hem de önümüzdeki 3 hafta üst üste kendi evlerinde Browns, Redskins ve Eagles ile oynayacak. Sonrasında ise sırasıyla Bengals, Steelers,Saints ve Redskins maçları kalıyor.

Peki Cowboys’un bu kadar umutlanmasını neden olan neydi diye sorduğumuz zaman cevap olarak geçtiğimiz haftaki Eagles maçını verebiliriz. Dallas’ın son zamanlarda Eagles karşısında zorlandığı bir gerçek ve bu gerçek geçtiğimiz hafta son periyoda kadar da geçerliliğini koruyordu. İki ekipte mücadeleye kesin kazanılması gereken maç sıfatıyla çıktı. Eagles tarafında hem Vick hem de koç Reid işlerini korumak amacıyla maça çıktıkları için baskı daha çok Eagles üzerindeydi diyebiliriz. Maça da çok iyi başladı hem Vick hem de Eagles. Daha ilk drive’da Riley Cooper’ın muazzam yakaladığı top Eagles’ı öne geçirdi. Ancak şanssızlık ve agresif Cowboys savunması Vick’in daha fazla devam etmesine izin vermeyince haftalardır olayın goygoyunu yapan Amerikan medyası amacına ulaştı ve Nick Foles, Vick’in yerine sahadaki yerini aldı. Bu benim gibi Fantasy Football’daki Vick owner’larının bittiği andı resmen.

Bu olaydan sonra ben de artık fantasy işlerini bir kenara bırakarak Cowboys’u desteklemeye başladım. Yanlış anlaşılmasın zaten Cowboys’u destekliyordum ama Vick’in puan getiren her hareketine üzülüyor da değildim :) Bu maçta da gördük ki Cowboys hem Murray’nin hem de Lee’nin yokluğunu hissediyor. Fakat şöyle de bir durum var, sezona zaten çok iyi giren Bruce Carter, Lee’nin sakatlanmasıyla birlikte gerekeni yaparak bir seviye daha yükseldi ve inanılmaz oynamaya başladı. Tüm cover ve tackle yeteneklerini ardı ardına sergiliyor ve bizleri mest ediyor. Şunu söyleyebilirim ki Cowboys çok iyi bir LB kazandı.

Geçen yıl Jerry Jones’un bir açıklaması vardı. O açıklamada Niners’ın ILB ikilisi Willis-Bowman’ın ligin en iyi ikilisi olduğunu, onları ne kadar beğendiğini ve gelecek yıllarda Lee-Carter ikilisiyle aynı seviyeye çıkabileceklerini söylemişti. Eğer Lee sakatlanmasaydı Cowboys bu yolda uygun adım gidecekti. Gelecek yıllar da çok sağlam bir savunmanın temeli atılıyor Dallas’ta. Savunmayla devam edelim. Eagles karşısında en büyük sorun offside penaltılarıydı. 13 penaltıyla zaten şov yapan Cowboys bunların bir çoğunu başta Hatcher ve Claiborne ile olmak üzere savunmada offside’a düşerek yaptı. Bu gelecek haftalarda can yakmaması adına üzerinde çalışılması gereken bir konu. Çünkü çok basit bir şekilde rakibe önemli avantajlar verildi.

Diğer bir sorun ise secondary’de. Tamam, geçen yıla oranla büyük bir gelişme var ancak sakatlıkların ve dar rotasyonun neden olduğu sıkıntılar baş ağrıtabiliyor. Mesela Eagles’ın 2.TD’sindeki pozisyon. Savunma resmen uyudu ve Jeremy Maclin bomboş halde 44 yarddan gelen topu endzone’da yakaladı. Sonra bu çaylak QB’ler birden yıldız ilan ediliyor, olmuyor. Zaten Foles, ne kadar iyi başladıysa da son periyotta resmen dağıldı. 3.periyodu Dez Bryant’ın TD’si ile kapatan Cowboys(kendisinin hayata dönmesi için önemliydi) son periyotta ipleri eline alarak farkı açtı. Foles’un çaylaklığından da çok iyi bir şekilde yararlanıldı. Açıkçası son periyotta izlediğim Cowboys gözlerimin yaşarmasına neden oldu. Önce Dwayne Harris’in 78 yard punt return TD’si, sonra Brandon Carr’ın 47 yard INT return  TD’si ve Jason Hatcher’ın fumble return TD’si biz Cowboys severlerin alışık olmadığı bir manzara.

Tüm bunlar Cowboys taraftarlarının hayata yeniden umutla bakmasını sağlayan olaylar. Geçen haftalarda başlayan yeni bir tartışma da Cowboys’un hala Amerika’nın takımı olup olmadığı sorgulanıyordu. Buna en iyi cevabı Romo ve tayfası verebilir. Cevabı gelecek haftalarda birlikte göreceğiz.

Yazarın İtirafı: DeMarco Murray dönse de artık şu Cowboys maçlarından zevk alsak.