Merhaba NFL severler, normal sezonun bitimine iki hafta kalmasına rağmen bizler hala playoff avı sezonunun tam ortasındayız. AFC konferansında işler kesinleşmeye bir adım daha yaklaşmışken NFC konferansında her geçen hafta daha da karışıyor. Geride bıraktığımız haftada da birbirinden çekişmeli maçlar kadar kopup giden maçlara ve büyük süprizlere de tanık olduk. Bu yazıda geride bıraktığımız haftayı ve alev alev yanan playoff yarışını incelemeyi uygun buldum. Bakalım konu başlıklarımız nelermiş;

Çocuklar İnanmış

İlk olarak başlıktan da biraz anlaşılacağı gibi Dallas Cowboys ile başlıyoruz. Başlıkta da belirttiğim gibi öncelikle şunu söylemeliyim ki Romo ve çocuklar (yazar burada Cowboys’un “The Boys” lakabına vurgu yapıyor) inanmışlar. Romo için genel kanı çok kötü bir sezon geçirdiği yönünde ve bunu sadece çok fazla top kaybı yapmasına bakarak söylüyorlar. Tamam, ben de çok çok iyi bir sezon geçirdiğini söylemeyeceğim ancak iddia edildiği kadar kötü bir sezon geçirdiğini de düşünmüyorum. Romo 4,269 pas yardı ile bu alanda kariyerinin en iyi sezonunu geçiriyor aynı zamanda bu alanda ligde 3.sırada. Bu istatistiği değerli kılan başka bir nokta ise bu pasları yüzde 66.7 oranında başarıyla atması. Önünde bulunan iki isim olan Brees’de bu oran 62.3 iken Brady’de 63.4. B

u sezonu Romo için ilginç kılan başka bir durum da şu; kendisi bildiğimiz üzere sezonun ilk yarılarında iyi oynar ve son yarıda işler ciddileşince ve baskı artınca takımı yarı yolda bırakır. Bitime iki hafta kala bu durumda değişmiş gibi duruyor. Romo son 7 maçta sadece 3 tane INT attı ve buna karşılık aynı süre zarfında 13 TD pası bulunuyor. Romo eğer bu performansını son iki maça da taşıyıp galibiyetleri kazanırsa kariyerinin en iyi sezonundan bahsetmek mümkün olacaktır. Şimdi Romo’yu bir kenara koyup takımın kalanından bahsedecek olursak bir hayli enteresan tablodan bahsetmek mümkün. Özellikle takımın defans yarısındaki sakatlıklar dikkat çekiyor.

Tüm sakatları yazsam roman olur diyerek sadece önemli isimlere değinmek istiyorum. Sean Lee, Bruce Carter, Morris Claiborne, Jay Ratliff, Kenyon Coleman, Barry Church. Bu saydığım isimler Cowboys savunmasının ilk 11 oyuncuları, yani yarısından fazla. Cowboys buna rağmen kazanmaya devam ediyor. Buna aratık yedeklerin ortaya koyduğu karakter mi dersiniz yoksa takım ruhu mu dersiniz bilemeyeceğim. Dallas’ın bu kadar önemli eksiğe rağmen kazanmaya devam etmesi ilginç olduğu kadar önemli de bir olay. Tabi bunun en önemli etkeni olarak daha önce de bahsettiğim gibi DeMarco Murray’nin dönüşünü gördüğümü söyleyerek pası hücuma atıyorum. Evet, Murray döndüğünden beri canavarımsı rakamlar ortaya koymuş değil ancak çok önemli ilk haklarda ve kritik TD’lerde imzası olan isim. Onun yokluğunda sadece Romo’ya bakan ‘Boys hücumu yeniden boyut kazandı.

Bu arada gelelim bir büyük alkışta kırık parmakla oynayan ve muazzam oynayan Dez Bryant’a. Parmağını kıran ve ameliyat olması gereken Bryant, ameliyat olduğu takdirde sezonu kapatacağını öğrenince “boş ver gitsin, böyle de oynayabilirim” dediğini biliyor muydunuz? Ki oynadı da. Steelers karşısında maçın en kritik TD’lerinden birinde topu yakalamayı başardı. Form tuttuğu dönemde gelen bu saktlık Cowboys için felaket olabilirdi ancak o gösterdiği fedakarlık ile bu felaketi önledi. Biliyorum fazla uzattım ama son olarak da Brandon Carr’a değinmeden edemeyeceğim. Dallas’ın artık oynadığı her maç çok kritik ancak son iki Bengals ve Steelers karşılaşmalrı ölümcüldü ve bu maçların kırılma anlarında sahnede Carr vardı. Yaptığı iki INT’in skorborddaki karşılığı galibiyet oldu. Sezon öncesi büyük paralara imza attı ama aldığı her kuruşun hakkını veren bir futbol oynuyor. Tabi kaliteyi de ucuza alamazsınız.

Biri Onları Durdursun

Bu köşemizde iki konuğumuzu ağırlayacağız. Seattle Seahawks ve Adrian Peterson. Seahawks ile başlayacak olursak martılar geçtiğimiz haftada çok sağlam bir performans ortaya koyarak üst üste ikinci hafta 50+ skor üretmeyi başardı. NFL tarihinde iki maç üst üste 50 ve üzeri sayı atan üçüncü takım olmayı başardılar. Çaylak Quarterback’leri Russell Wilson kısa boyunun aksine çok büyük oynuyor. Diğer sansasyonel çaylaklar RG3 ve Luck’tan daha fazla TD’ye sahip ve takımı da en az onlarınki kadar başarılı ancak hak ettiği ilgiyi gördüğünü söyleyemeyiz. Seahawks’ın bu büyük başarısında bir başka büyük pay da kesinlikle savunmasına ait. Seahawks savunması 58-0’lık Cardinals ve 50-17’lik galibiyetlerin en önemli etkenleriydi. Total yard’da da ligin en iyi üçüncü savunması olduklarını da hatırlatıp Peterson’a geçelim.

Adrian Peterson her hafta sahnelediği insan üstü koşu performanslarına geçen hafta yeni bir halka daha ekledi. Rams’e karşı da 100 ile yetinmeyip 212 yard koşan AP bitime iki hafta kala hem 2,000 yarda yaklaştı hem de takımının Play Off umutlarını canlı tuttu. Peterson şuan 1,812 yard koşmuş durumda ve son form durumunu göz önüne aldığımız zaman 2,000 yarda önümüzdeki hafta da ulaşabilir ama rakip Texans. Kariyer bitiren sakatlık ünvanına sahip Torn ACL ameliyatından geri gelip kariyer sezonu geçirmek ciddi anlamda büyük bir olay ve bunu da sadece Peterson yapardı diyerek bu bölüme noktayı koyuyorum.

Shutout Partisi

Bu bölüme başlamadan önce “shutout nedir?”, onun bir kısa tanımını yapalım. Kelime anlamından da anlaşıldığı üzere rakibi susturmak, yani 0’a karşı yenmek. NFL gibi üst seviye bir ligde fazla alışık olduğumuz bir tablo değil bu ancak geride bıraktığımız hafta buna üç kez şahit olduk. İlki Play Off yarışını çok yakından ilgilendiren ve haftanın en çekişmeli geçmesi beklenmesine rağmen öyle olmayan Giants-Falcons maçıydı. Georgia Dome’daki mücadele şaşırtıcı bir biçimde 34-0 ev sahibi ekibin üstünlüğüyle sona erdi. Falcons son haftalarda oynadığı futbol ile eleştiri oklarına hedef olmuştu.

Geçen yıl Wild Card turunda sahadan silinerek elendikleri rakiplerini sahadan silerek eleştirilere en güzel cevabı verdiler. Bu sonuç ile NFC East’te işler arap saçına döndü, üç ekip aynı dereceye gelirken Giants liderliği Redskins’e kaptırdı. 0’a karşı sonuçlanan bir diğer maç Saints ile Buccaneers arasında oynandı. Bu iki ekibin bu sezon oynadığı ilk maç oldukça çekişmeli geçerken ikincisi için aynı şeyi söylemek mümkün olmadı. Drew Brees Tampa Bay’i sahadan silerek Play Off’un dışına itti. Son maçımız ise shut out olmasının en az sürpriz olan maçı, bir dünya derbisi olan Chiefs-Raiders maçıydı :) Raiders’lı olmama rağmen bu maç adına konuşacak fazla bir şey görmüyorum. Maçtaki tüm sayıların field goal olduğu ilginç bir shut out oldu. Ufak bir bilgi; Raiders son 10 yıldaki ilk shut out maçını oynadı. Bunlardan sonuncusu da 2002 yılında yine Chiefs karşısındaydı. Bu maçtan çıkaracağımız sonuç ise şu oldu; Oakland da kazanabiliyormuş.

Duvara Karşı

Haftanın merakla beklenen karşılaşması şüphesiz ligin en çok sayı üreten takımının en az sayı yiyen takıma karşı oynayacağı mücadeleydi. Saha avantajı ve play off’u garantileme gibi ek programları da içeren karşılaşma iki farklı yarı şeklinde gelişti desek yanılmayız. İlk yarıda mükemmel bir San Francisco savunması ile ona iyi ayak uyduran hücumu farkı erken açtı. İkinci yarıda ise Justin Smith’in sakatlanması ile bir bacağını kaybeden Niners savunması ve rehavete kapılan hücumu farkın kapanmasını engelleyemedi. Sonuçta kazanan etkileyici savunmasıyla 49ers oldu ve sonuna kadar hak ettiği play off’u garantiledi.

Tom Brady nasıl savunulurun cevabını da bu maçta almış olduk. 49ers savunması diğer takımların aksine “Allah ne verdiyse blitz” yapmak aksine az adamla etkili baskı kurup ikinci alanda etkili cover yapınca Brady alışkın olduğumuz Brady’den uzaktı. Maçı izleyenler Kaepernick’in 4.sınıftayken yazdığı mektubu görmüştür. Oradan yaptığımız çıkarım da Kaepernick’in ne kadar kendine güvenen ve çalışkan bir karaktere sahip olduğu. Bu maçtada zaman zaman hatalar yapsa da çıkıp en iyi futbolunu oynadı ve takımına kritik anlarda çok iyi liderlik etti. Maç sonunda Kaepernick’in artık takılmasını bekleyenlerin hevesleri bir kez daha kursaklarında kaldı ve Patriots’ın da kaybedebileceği anlaşılmış oldu.

Lig Civarı

Dikkat bu bölümün adı NFL.com’un “Around the League” bölümünden çakmadır. Uyarımızı da yaptıktan sonra play off tablosunun son durumundan bahsedebiliriz. AFC’de Bengals Perşembe gecesi futbolunda Eagles’ı mağlup ederek Wild Card yarışında avantaj sağladı ancak bu hafta oynanacak Steelers maçı her şeyi belirleyecek maç olacak. Wild Card’ın diğer ayağında ise Texans’a kaybetmesine rağmen Colts bulunuyor. Bir galibiyet aldıkları takdirde play off’u garantileyecekler, rakip Chiefs. Siz anladınız onu. NFC’de ise işler Bears’ın kaybedip Vikings’in kazanmasıyla daha da çıkmaza girdi. Şuanda 8-6 derecesine sahip 5 ekip mevcut. Bunlardan birisi NFC East’i kazanıp play off yapacağından ve Seahawks’ın diğer Wild Card’ı kapadığını varsayarsak geriye dört takım ve bir Wild Card kalıyor. Son derece kanlı bir NFL Sunday bizleri bekliyor.