NFL’de geçtiğimiz hafta oldukça sansasyonel bir hafta oldu. Sırf sahadaki performanslar ya da kızışan playoff yarışı yüzünden değil. Kansas City Chiefs’in linebacker’ı Jovan Belcher’ın önce kız arkadaşını öldürüp ardından intihar etmesi gündemi ciddi bir biçimde sarstı. Belcher’ın kız arkadaşını öldürdükten sonra annesinden özür dilemesi, tesislerde koçlarıyla ve Chiefs genel menajeri ile konuştuktan sonra intihar etmesi, kız arkadaşından üç aylık kızı bulunması, maktule Kasandra Perkins’in Chiefs’in yıldız running back’i Jamal Charles’ın uzaktan akraba olması vs. derken tüm hafta boyunca NFL’in gündemi Belcher ve olayın öyküsü oldu. Gerçekten üzücü ve şok edici bir durum. NFL ile ilgilenmeyen insan hafta boyunca bana “NFL’de ne olmuş öyle?” diye bana konuyu sordular. Yani Jovan Belcher olayı bizim buralarda bile yankı uyandırdı diyebiliriz. Son zamanlarda NFL’de benzerleri görülmeye başlayan böyle talihsiz olayların tekrarlanmamasını diliyor ve Perkins ile Belcher ailelerine sabır diliyorum. İşte Belcher olayı ve NFL’de 13.haftanın önemli maddeleri hakkında NFLTR yazarlarının yorumları…

Bu hafta Washington Redskins’in New York Giants’a yenmesi ve Cowboys’un galibiyetinden sonra NFC East’te işler iyice karıştı. Bu gruptan playoff’lara gidecek takım sizce hangisi olur?

Aykut Bilir: Redskins’in kalan haftalarda Dallas’a göre daha kolay bir takvimi var. Bu yüzden Redskins playoff’lara uzanabilir. Bu hafta Ravens ile oyuncak ki Ravens’ın Flacco ile durumu hiç parlak değil. Sonra sırası ile Browns ve Eagles var ki bunları kazanır gözü ile bakıyorum. Son hafta ise Dallas ile. Dallas’da Bengals, Steelers, Saints ve Redskins. Adil mi, değil. Romo son dört haftada muhteşem oynasa bile işi çok zor. Washington dedim.

Berkan Uzun: Tamam hani ölüm grubu diyorduk da Giants’ın Redskins’e kaybetmesini hiç beklemiyordum açıkçası. Buna rağmen ben halen daha Giants division’u alır Cowboys kolay fikstürü ile ucu ucuna Wild Card’ı kaçırır diyorum.

Görkem Şahinoğlu:
Öncelikle Redskins’in Giants galibiyeti beni şaşırtmadı, hatta bekliyordum diyebilirim. Giants’ın division içi maçlarına bakacak olursanız hepsinde zorlanmış olduğunu görürsünüz. Bu açıdan rüzgârı arkasına almış bir RG3 ve Redskins karşısında alınan mağlubiyet gayet normal. Peki sezon sona erdiğinde gruptaki son durum ne olur? Fikstürleri baz alarak konuşmamız gerekirse Cowboys ve Redskins çok benzer zorluktaki bir fikstüre sahipler. Giants’ın fikstürü daha zor ama bu iki ekibe karşı bir galibiyet öndeler. Ancak olası beraberlik durumunda hem Cowboys hem de Redskins daha fazla division içi galibiyetine sahip olduğundan bir adım önde. Giants’ı ben her şeye rağmen bir adım önde görüyorum çünkü sadece bu anlar için yaşayan bir QB’ye sahipler. Eli Manning bir yolunu bulacaktır ama kalbim Dallas diyor. Düşünsenize grubu şampiyon bitirecek takım son haftadaki Cowboys – Redskins maçının sonucuna göre belirlenecek olsa? Kan gövdeyi götürür.

Hilmi Çeltikçioğlu: Giants division’ın en kuvvetli takımı, ama adamların kalan maçlara bir bakar mısınız: Saints, Falcons, Ravens, üstüne de tatlı olarak Eagles. İlk üçünü rahatlıkla kaybedebilirler. Redskins de Ravens ile oynayacak, ama gerisi Browns, Eagles ve Cowboys. Redskins 2, bilemedin üçünü rahat alır bunların. Cowboys’un kalan maçları ise Saints, Steelers, Bengals ve Redskins. Cowboys kötü başlayıp toparlanmanın gazında, Redskins ise şehirdeki yeni süper kahramanın pelerinine tutunmuş durumda. Giants derseniz yetenek olarak en ileride ve geçen senenin şampiyonu. Yani division gayet ortada şu haliyle. İlla tahmin diyorsanız kolay takvimi, 3-1’lik division puanı ve momentumuyla Redskins diyorum.

Kansas City Cheifs uzun bir aradan sonra ilk galibiyetini aldı. Tabii bu NFL’in gündeminde bir numara olan Jovan Belcher olayından sonra geldi. Bu konuyla ilgili neler söyleyeceksiniz?

Aykut Bilir: Chiefs çok üzücü bir olaydan sonra dibe vurmuşluk ile zıpladı. Oyun içinde ve saha kenarında duygu patlaması vardı. Bu gazla gider mi, neden olmasın.

Berkan Uzun: Galibiyete sevinemediler. Olay da her sene NFL’de en az bir kere rastladığımız cinsten bir olay. Talihsiz ve üzücü tam detaylı bir açıklama gelmeden bir şey demek çok zor.

Görkem Şahinoğlu: Çok üzücü ve şok edici bir durum. Takım sporlarında hele ki Amerikan futbolu gibi duyguların üst düzey yaşandığı bir sporda bu tarz olaylar takımı birbirine daha kenetleyici ve motive edici unsur oluşturur. Örnek olarak geçen yıl Al Davis’in ölümünden sonra Raiders’ın Texans karşısında aldığı galibiyet aklıma ilk geleni. Dolayısıyla Kansas City duygu dolu bir atmosferde beklediğim bir galibiyeti aldılar.

Hilmi Çeltikçioğlu:
Bu galibiyetin takım arkadaşını kaybetmenin getirdiği duygusallıkla alakasını olsa olsa şöyle olur: Takımda her şey ters gidiyor, kimin gidip kimin kalacağı belli değil, oyuncular ve koçlar kendi dertlerine düşmüş, vs. vs iken Belcher’i trajik şekilde kaybetmenin kafalardaki diğer endişeleri bir kenara itmesi şeklinde. Belki takımın kenetlenmesi olarak yani… Bu arada bu konuyla ilgili hassasiyetten uzak yorumları kınıyorum. Bir insanın o kadar takım arkadaşı, ailesi, milyonlarca taraftarının arasındayken kendi canını alacak kadar umutsuz, çaresiz, yalnız hissedebilmesi çok ürkütücü. Ailesi ve sevenlerine sabır dilemekten başka da elimden bir şey gelmez. NFL de oyuncuların kafalarını fiziksel darbeden koruduğu gibi psikolojik yardımı da esirgemesin. Kaskına rakibin saç teli değince milyon türlü concussion testi yapıyorsun, haftada veya ayda bir pych evaluation’a alamaz mısın bu arkadaşları?

Burak Korkmaz: Chiefs için bir şey söylemeye gerek yok. Önceki haftalarda analiz yapmıştık, Romeo ölmeli! Belcher konusunda ise, olayın detayları artık mezara gitmiş durumda ancak öfkesine hakim olamayan son derece yetenekli genç bir atlet aramızdan uzaklara ayrıldı. Ligin bu konularda önümüzdeki sezon daha çok etkin olacağı ve oyunculara psikolojik yardımda bulunacağı konuşuluyor. Para kazanmadan öfke delisi olan bizimkilere dikkat diyorum.

Bu hafta yenilip grubunda Packers’ın gerisine düşen Chicago Bears’da Brian Urlacher’ın dört maç kaçıracağı açıklandı. Peki Urlacher’sız Bears playoff trenini kaçırır mı?

Aykut Bilir: Urlacher doğal bir lider Bears defansı için ama son bu sezon çok da spektaküler ve sürükleyici oyunlar göremedim kendisinden. Saha kenarından da aynı etkiyi yapar bence. Bears bundan çok etkilenmez.

Berkan Uzun: Bu hafta NFC’de işler karıştı biraz. Bears için Urlacher tabii ki çok önemli bir isim ama bir kişi gittiği için haftalardır çok güzel iş yapan bir savunmanın kötü iş yapmasını beklemek çok yanlış olur. İlerleyen yaşını ve tecrübesini sahada çok arayacaklardır ama Wild Card’ı kaçırma ihtimalleri şu an çok düşük bir ihtimal.

Görkem Şahinoğlu: Urlacher çok önemli bir isim Bears savunması adına ama her sene yaşının da verdiği etkiyle bir gerileme görüyorum kendisinde. Bears’ın bu sezon gösterdiği üstün savunma futbolunun baş mimarı kim deseniz Urlacher demem yani. O yüzden çok önemli bir kayıp olsa da Bears’ın playoff’u kaçırmasına neden olacak bir kayıp olacağını sanmıyorum.

Hilmi Çeltikçioğlu: Urlacher’ın kaybı bir Peyton Manning kaybı gibi değildir. Ray Lewis’siz idare edebilen Ravens örneğinde olduğu gibi Bears de daha önce 54 numara olmadan yaptığı gibi maç kazanabilir. Packers ile aynı puan durumundalar. Sonuçta division’ın kaderi bu iki takımın maçında belli olacak. Treni kaçırması veya yakalaması için birçok neden var, ama bence Urlacher’ın kaybını bu kadar önemsememek lazım.

Burak Korkmaz: Açıkçası NFC’deki diğer takımların hali ortada Urlacher olmasa da bu takvimden bir galibiyet bile alsa, ki ben Arizona Cardinals ve Minnesota’yı garanti alacaklar diyorum, Detroit maçı da ortada bence, Chicago en kötü ihtimalle wild card takımı olarak sezon sonrasını görür.

Andrew Luck, bu hafta Indianapolis Colts’a son anda Lions karşısında çok kritik bir galibiyet kazandırdı. Luck takımını büyük ihtimalle playoff’a sokacak gibi gözüküyor, ismi de MVP adayları arasında. Sizce çaylak yıldıza MVP çok mu yoksa verelim mi?

Aykut Bilir: Luck bence hala medya bombası. Patriots’la oynadıkları hafta Brady ile karşılaştırıldı filan. Medya yeni beyaz süperstar QB arıyor. Tebow ile tutmadı sıra Luck’da. Evet, Luck şu an iyi gidiyor ama hala son saniyede kazanabilir. MVP olması için çok erken bence. Colts’a rahat maç kazandırmaya başladığında bu unvanı hak eder.

Berkan Uzun: Bir iki hafta daha bekleyelim Colts Playoff’a kalsın öyle bir daha konuşalım. Çocuk iyi geçen sezon ligin en kötü durumundan takımını 8-4 gibi bir yere taşımış olması kesinlikle göz ardı edilemez ama çaylak oyuncuların çoğunda olan istikrarsızlık Luck’ a da bulaşırsa playoff’a kalamayabilirler. Playoff’a kalması durumunda MVP olabilir bence neden olmasın ama aksi takdirde gerilerde kalacaktır.

Görkem Şahinoğlu:
Ben şu Amerikan medyasını anlamıyorum arkadaş. Tamam Luck beklentiler doğrultusunda müthiş bir çaylak sezonu geçiriyor olabilir ama MVP olmak için ne yaptı? Bir çaylağın MVP ödülünü alabilmesi için o ligi kasıp kavurması falan gerekir benim gözümde. Önce bir yılın çaylağı olsun da MVP onun için çok erken. Hatta küllerinden yeniden doğan ve efsane sezonlar geçiren bir Peyton Manning ve Adrian Peterson’ın olduğu ortamda bu iş imkânsız. Dahası Andrew Luck’ı MVP yapacaklarına JJ Watt’ı yapsınlar, o daha çok hak ediyor.

Hilmi Çeltikçioğlu: MVP olmaz ama yılın çaylağı ödülü için RG3 ile kapışırlar. Sonuçta sen Manning, Brady veya Rodgers seviyesinde oynamadın ki… İlk senesinde olan bir QB için muhteşem bir sezon geçiriyor, ama ilk senesinde olması parantezine göre verilmiyor MVP ödülü. Türkiye’deki ortalama taraftar veya yorumcu o an esen rüzgarlara kapılmayı pek sever. Geçen senenin son haftalarında Brees çok güzel oynadı diye onu MVP görenler vardı. 50 oydan 48’ini alan Rodgers seçildi. Hadi benin güzelime, hadi benim Luck’ıma…

Burak Korkmaz: Eğer bir çaylak alacaksa RG3 neden almıyor, zencilere ayrımcılık var galiba. Bence Luck ve RG3 en iyi çaylak için aday olmalılar. Kısacası çok ama çok erken…

San Francisco 49ers’da Colin Kaepernick ile ilk mağlubiyet geldi. Playoff yolunda sizce Kaepernick’de ısrar mı edilmeli yoksa ne olduğu bilinen Alex Smith ile mi devam edilmeli?

Aykut Bilir: Alex Smith’in tecrübesi ortada 49ers’ın durumu da. Kaepernick kalıcı olmak istiyorsa takıma liderlik etmeyi öğrenmeli.

Berkan Uzun: A.Smith’i şu saatten sonra hiç geri getirmesin. Bir QB’nin en önemli unsurlarından biri olan özgüven şu an da Alex Smith’de çok ciddi bir sıkıntı yaratabilir. Madem as oyun kurucun sağlıklıyken yedek oyun kurucu ilen oynuyorsun öyle devam et 49ers. Bana kalırsa çok gereksiz bir değişiklik oldu Kaepernick ile devam kararı. Alex Smith dönerse ondan da ciddi bir düşüş bekleyebiliriz.

Görkem Şahinoğlu: Aynı maçta Kaepernick değil de Alex Smith oynasa fazla bir şeyin değişeceğini sanmıyorum. Kaldı ki biz bu satırlarda bu konuyu tartışırken Jim Harbough starter olarak Kaepernick’i açıkladı bir kez daha. Bu saatten sonra Alex Smith’in ilk 11’e döneceğini pek sanmıyorum.

Hilmi Çeltikçioğlu:
Valla Kaepernick balonu hala sönmedi. Bence QB savaşı kızıştırılabilir. İki QB’nin da idmanda tekrar eksiği sorunu olmaz bu saatten sonra. Ben olsam açıklamazdım starter’ı maça kadar. Rakibim düşünsün. İkisinin de oyunları farklı, güçleri ve zayıflıkları farklı. Rakibe göre seçimini yap. Alex Smith de daha önce yıkıldığı gibi yıkılmayacağını göstermek zorunda kalsın. Sadede gel diyorsanız: Kaepernick, ama dövme farkıyla.

Burak Korkmaz: Tam olarak hazırsa hiç düşünmeden Alex Smith sahaya sürülmeli ama hazır değilse Kaepernick’e şans vermeye devam. Sezon sonrasında ise Alex Smith olmadan bir maç bile kazanamazlar, Sezonda kazanmaya benzemiyor ne yazık ki.

New York Jets’de sonunda Mark Sanchez’in kenara çekildiğini gördük. Şu dakikadan sonra Rex Ryan bunu neden yaptı, ne değişti?


Aykut Bilir:
Dün NFL’in sitesinde bu konu ile ilgili güzel bir haber vardı. Sanchez’in eski takım arkadaşı Braylon Edwards twitter’a şöyle yazdı aynen çeviriyorum, “Sanchez’i suçlamayın. Orda oynadım. Oyunları veren “salakları” suçlayın. Mark tam bir canavardır. Adam gibi bir şans verilirse bunu gösterir.” dedi. 10 haftadır Smart Spor’da yaptığımız yayınlarda bazı oyun seçimleri bizi o kadar hayrete düşürüyor ki gerçekten anlamakta zorlanıyoruz. Bu Jets’den öte kötü durumdaki bir çok takım için geçerli.

Berkan Uzun: Çok ama çok geç bir hamle. Geçtiğimiz haftalarda da “Tebow mu?” diye sormuştuk ama yok bence artık Rex Ryan değişmeli…

Görkem Şahinoğlu: Maçı biraz izledim ve futboldan soğumama yetti diyebilirim öncelikle. Ortada çok kötü bir futbol vardı ve bunun baş mimarlarından birisi de Mark Sanchez’di. Aslında Sanchez’i de pek suçlamak istemiyorum, tüm suç Rex Ryan’ın. Ryan bunca hafta oyuncusuna güvendiğini belirtip bir türlü benche çekmeyerek en çok zararı Mark Sanchez’e kendisi vermiştir. Ayrıca değişen pek bir şey olmasa gerek Rex Ryan bu hafta da starter olarak Mark Sanchez’i açıkladı.

Hilmi Çeltikçioğlu: Meadowlands diyarlarından şu türkü gelsin NFLTR tayfasına:

Getirdiler New York’a, koç yaptılar harbiden
Defans koçuyum ki ben, anlamam hiç QB’den
Sanchez diye bir tip var, kovdurabilir beni
Ben de CV’mi alıp, güncelleyim inceden

İkizimdir Rob Ryan, babamın adı Buddy
Bu sene iki maçta, vurdu ağzıma Brady
Playoff yalan oldu, 8-8 de çok zor
Ryan’lardan Rex’e de, yollar göründü hadi