Geçen haftayı, biraz da şansın yardımı ile çok iyi geçirdim ve sezon başından beri ilk defa artıya geçtim; Her tercihe, ortlama 1.9 oranla, 500 birim yatırdığımı varsaydığımda geçen hafta sonunda ulaştığım %53 doğru tahmin yüzdesi ile 50 birim kar yapmış oluyorum. Umarım son bir iki haftada yakaladığım bu yükselişi sezonun sonuna ve playoffa taşıyabilirim…

13. Hafta Tahminlerim: Doğru (D) / Yanlış (Y) / İade (İ)

CAR Panthers @ KC Chiefs – KC Chiefs + 3 (D)
NE Patriots @ MIA Dolphins – NE Patriots -7 (İ)
NE Patriots @ MIA Dolphins – OVER 50,5 (Y)
TB Buccaneers @ DEN Broncos – DEN Broncos -7 (D)
BAL Ravens @ PIT Steelers – BAL Ravens -3 (İ)
NY Giants @ WAS Redskins – WAS Redskins +3 (D)

NFL 2012 Sezonu Toplamı

Doğru: 29
Yanlış: 26
İade: 4

Panthers @ Chiefs karşılaşması şans faktörünün yanımda olduğu maçlardan biri oldu. Geçen hafta yazıma yorum yapan arkadaşın da tahmin ettiği gibi ben yazılarımı genelde Perşembe akşamı yazıp editörlerimize emanet ediyorum. Editörlerimiz de gündemin yoğunluğuna göre Cumartesi veya Pazar günü yazıyı yayınlıyorlar. Açıkçası KC Chiefs tarafında yaşanan olaylardan haberim olsaydı bu maça yaklaşmazdım bile. Şansıma, yaşanan üzücü olaylar, Chiefs takımının pozitif anlamda bir reaksyon vermesine sebep oldu ve tercihim doğru sonuçlanmış oldu. İnanın bu duruma hiç sevinmedim. Keşke iki gencecik insan hayatta olsaydı da ben tüm tahminlerimde yanılmış olsaydım…

Patriots @ Dolphins maçı hiç beklediğim gibi geçmedi. Patriots bir türlü skoru koparamadı. Dolphins oyunun içinde kaldıkça ümitlendi… Özellikle Dolphins savunması beklentimin üzerinde bir performans sergiledi ve Tom Brady’yi ciddi anlamda zorlamayı başardı. Durum böyle olunca beklediğim yüksek skor oluşmadı. Maçın bitimine 40 saniye kala 10 sayı gerideki Dolphins neden FG denemesine gitti çok anlayamadım ama yine de “iade” sonucuna şükür etmek gerek.

Buccaneers @ Broncos maçı ise tam beklediğim gibi geçti. Bucs karşısında biraz daha sağlam bir defans bulunca son haftalarda sergilediği performanstan uzak bir görüntü çizdi. Broncos maçı tamamen domine etti, ancak son çeyrekte gelen rehavet ile fark bir anda kapanınca canım biraz sıkıldı. Allahtan Broncos belirlenen handikapı aşacak farkı korumayı başardı.

Redskins maçını ise saat kurmama rağmen kalkıp izleyemedim. Fakat sonradan izlediğimde Redskins ve R. Griffin’in tam tahmin ettiğim gibi bir performans sergilediğini görünce oldukça mutlu oldum. Bu galibiyet ile Redskins bir anda NFC East liderliği için de iddalı hale geldi. Redskins bu hafta son zamanlarda sendeleyen Ravens’I konuk ederken, Giants evinde kızgın D. Brees’I ağırlayacak. Açıkçası bu hafta sonunda Redskins adına herşey değişebilir..

NFL 2012 – 14. Hafta Tahminleri

BAL Ravens @  WAS Redskins

Ravens gördüğüm kadarıyla Texans yenilgisinden sonra bir türlü toparlanamadı. Evet arada farklı bir Raiders galibiyeti oldu fakat istatistikte dahi pek dikkate alınmayan sapkın değerler (outlier) yaşanır. Ravens, Texans maçından sonra özellikle hücum anlamında ciddi bir düşüş yaşıyor. Son 3 hafta iki kere ezeli rakipleri Steelers’la karşılaşan Ravens, Big Ben’den yoksun rakine karşı bir maç kazandı bir maçı da kaybetti. Arada karşılaştıkları Chargers’I da hatalı bir karar sonucunda uzatmada 3 sayı ile yendiklerini hatırlatmak isterim. Ravens geçen haftaki yenilgiye ragmen AFC North’ta en yakın rakinin 2 galibiyet önünde. Dolayısıyla asıl mücadeleri ilk tur “bye” hakkı için. Fakat savunma da hücum gibi bir düşüş içerisinde… Bu hafta tam tersine çıkıştaki bir Redskins’e karşı deplasmanda oldukça zorlanacaklar.

Redskins kanadında önemli maç öncesi CB D. Hall, T T.Williams’ın sakatlıkları oldukça kritik. Fakat rakipte de T. Suggs büyük ihtimal ile forma giyemeyecek. Dolayısıyla R. Griffin’in cepte fazladan birkaç saniyesi daha olacaktır. Zaten gerektiğinde ayakları ile de bu sezon koşu savunmasında ciddi sıkıntı yaşayan Ravens’a gerekli cezayı kesecektir. Ravens hücumda R. Rice’i yine az kullanmaya kalkarsa bu durum Redskins’in ekmeğine yağ sürecektir. Ben açıkçası bu hafta yine sempatizanı olduğum takım için tercih hakkımı kullanmak istiyorum. Ravens’ın 3 yenilgisinden ikisini de deplasmanda aldığını hatırlatmak isterim.

WAS Redskins -1: Redskins en az 1 sayı farkla kazanır. Tam 1 sayı farkla kazanırsa para iade edilir.

CHI Bears @ MIN Vikings

Son beş maçının dördünü kaybeden Vikings bu yenilgilerden birini de 2 hafta önce bu haftaki rakipleri Bears karşısında aldı. Vikings özellikle P. Harvin’in sakatlanmasından sonra hücumda ciddi bir ritim kaybı yaşadı. Evet A. Peterson kimi zaman insan üstü bir performans sergiliyor fakat geçen hafta olduğu gibi tek başına maç kazandıramıyor. Vikings aslında hala playoff potasının içerisinde fakat form grafiği ve fikstüre bakıldığında şansının oldukça az olduğunu söyleyebiliriz.

Diğer tarafta Bears tarafında da işler pek iyi gitmiyor. Geçen hafta Seahawks’a kendi evlerinde yenilerek NFC North liderliğini Packers’a kaptırmış oldular. Wild-Card spotu hala güvenli gözükse de bu hafta alacakları bir yenilgi ile bir anda tepetaklak inebilirler. Ben bu maçta Bears’ın daha çok şey kabedeceğini düşünüyorum. Defansta T. Jennings ve B. Urlacher gibi isimlerin yokluğuna ragmen kağıt üzerinde daha yetenekli takımın Bears olduğunu düşünüyorum. J Cutler ve B. Marshall yine aynı telden çalabilirlerse Vikings’in kazanma şansı oldukça az olacaktır.

CHI Bears -2,5: Bears en az 3 sayı farkla kazanır. 

PHI Eagles @ TB Buccaneers

Geçen hafta iki takımın maçını da izleme imkanı buldum. Açıkçası Eagles, Cowboys’u elinden kaçırdı diyebilirim. RB B. Brown maçın sonuna doğru top kaybını gerçekleştirmese muhtemelen kazandıkları karşılaşmada maçın adamı seçilecekti. Bu hafta ligin en iyi koşu savunmasına karşı aynı istatistiksel değerleri elde edemese de yine de patlayıcı sürati ile sürpriz koşular gerçekleştirecektir. N. Foles ise haftalar geçtikçe NFL’e biraz daha ısındığını geçen hafta gösterdi. Güçlü Cowboys pas savunması sonrası Bucs savunması daha yumuşak bir tecrübe olacaktır.

Bucs ise geçen hafta sergilediği kötü performans sonucunda bu maçta nasıl 9 sayı farvori gösterildi bilmiyorum. Evet bu sezon .500 altındaki takımlara karşı ciddi bir üstünlükleri var fakat bu maça kadar sadece 3 kere favori gösterildiler ve hiç 5 sayıdan fazla handikap almadılar. Açıkçası Bucs’ın kazanmaya yakın taraf olduğunu düşünüyorum ama geçen hafta izlediğim oyunla 9 sayı farkı yakalayabileceklerini çok düşünmüyorum. Bir şekilde büyük fark olsa dahi Eagles her an maç sonunda skoru yakınlaştırabilir.

PHI Eagles +9: Eagles kazanır veya en fazla 9 sayı farkla yenilir. Tam 9 sayı farkla yenilirse para iade edilir.

DAL Cowboys @ CIN Bengals

Cowboys geçen hafta Eagles karşısında maçı yıldız TE J. Witten sayesinde aldı. Belki Witten skora direk olarak etki etmedi fakat kritik oyunlarda hep T. Romo’yu kurtaran isim oldu. Tabi diğer Cowboys top tutucularının da yüksek yüzdesi galibiyetin önemli etkenlerinden oldu. Bu hafta rakip çok daha iyi bir savunmaya sahip Bengals olacak. Özellikle pas baskısı konusunda ligin en iyi takımlarından birine karşı T. Romo, çizgi arkasında geçen haftaki kadar vakit geçiremeyecektir. Daha dengesiz paslar, top tutucuların yüzdesinin de düşmesini sağlayacaktır. Tabi bir Dome takımının kuzeyde açık havada maça çıkıyor olması da ayrı bir dezavantaj olacak.

Bengals ise şu anda ligin en formda takımlarından biri. Son 4 maçlarını kazandılar ve bu hafta da galip gelirlerse playoff iddalarını devam ettirecekler. Açıkçası kendi evlerinde Cowboys karşısında bir adım önde olduklarını belirtmek gerekiyor. Çok değil 4 hafta önce Bengals’ın Giants’a evinde neler yaptığını hatırladıkça formsuz Cowboys’a tanıdığım şans azalıyor. Açıkçası bu maçta ev sahibini oldukça şanslı görüyorum.

CIN Bengals -3: Bengals en az 3 sayı farkla kazanır. Tam 3 sayı farkla kazanırsa para iade edilir.

HOU Texans @ NE Patriots

Haftanın beklenen maçında AFC lideri Texans, ikinci sıradaki Patriots’a konuk olacak. Her iki takımda son 6 maçlarını kazanmış bir şekilde bu karşılaşmaya çıkacak. Bu seride Texans, Jaguars ve Lions karşısında oldukça zorlansa da sahadan galibiyet ile ayrılmayı başardı. Fakat bu iki maç gösterdi ki Texans savunması abartıldığı kadar iyi değil. Bu hafta ligin en tehlikeli hücum takımlarından birine karşı deplasmanda sıkıntı yaşayacaklarını düşünüyorum.

Patriots ise rakibine oranla daha zor bir fikstürden geçti. Boston ekibi son iki maçını deplasmanda oynadı, dolayısıyla bu haftaki Texans maçı Patriots için “homecoming” niteliğinde olacak. Geçen hafta sakatlanan J. Edelman’ın sakatlığı Patriots için en olumsuz gelişme. Zira Edelman, top tutucu pozisyonunda D. Branch’ten oluşan boşluğu doldurmasının yanı sıra “Return” oyunlarındaki başarısı ile asıl katkıyı sağlıyordu. Onun yokluğu Patriots adına hücumlara daha kötü bir başlangıç pozisyonu anlamına gelebilir. Fakat yine de bir güney “dome” takımını kuzeyde açık havada ağırlayacak Patriots maçın favorisi. Üstelik Patriots’ın rakibine oranla bu maçta kaybedecek daha çok şeyi var. Sezon sonuna doğru T. Brady ve Patriots her zaman kazandırmıştır. Bu istikrarı değerlendirmek gerekiyor.

NE Patriots -3: Patriots en az 3 sayı farkla kazanır. Tam 3 sayı farkla kazanırsa para iade edilir.