Aslında bu hafta yazarlarımızdan gündem yazıyı almayı düşünmüyorduk sitedeki yazı yoğunluğu sebebiyle ancak konuşacak o kadar konu vardı ki… Seattle Seahawks bir önceki hafta 58 sayı atmıştı bu hafta da 50 sayı attı. Muhteşem bir savunma, muhteşem bir koşu hücumu ve ligin en iyilerinden olmasa da iyi bir pas hücumu. Russell Wilson öyle bir performans sergiliyor ki, takımında savunmanın ve Marshawn Lycnh’in gölgesinde, lig genelinde de ondan çok daha popüler olan Robert Griffin III ve Andrew Luck olmasa onun da adı MVP adayları arasında anılacak neredeyse. Pete Carroll, off-season’da alınan şimdinin “çok pahalı yedeği” Matt Flynn yerine Wilson’ı başlatırken çok eleştirilmişti, biz de eleştirmiştik. Sanırım kendisine bir özür borçluyuz… Bu hafta sorular, Görkem Şahinoğlu tarafından hazırlandı. Kendisi ilk defa sorulara cevap vermedi, Oakland Raiders sorusu sormamasına şaşırmış olabilirsiniz, herkes şaşırdı hele Oakland haftalar sonra bir galibiyet aldığında Görkem Şahinoğlu ve Ozan Emre Yazıcı’nın bu yazıda yorumlarını görmek isterdik. Artık Oakland’ın bir sonraki galibiyetine… Belki de önümüzdeki sezona…

Seattle Seahawks geçen haftaki 58-0’lık galibiyetin ardından bu hafta da Buffalo Bills’i 50-0 yenerek NFL tarihinde üst üste iki maç 50 ve üzeri atan üçüncü takım oldu. Seahawks hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Hilmi Çeltikçioğlu: Sokakta gelen geçen çocukları tokatlayan mahalle delikanlılarına benzediklerini düşünüyorum. Cardinals ve Bills’e fark atmışlar, bravo. Böyle delikanlıları aynı farkları San Francisco’ya, Atlanta’ya da atarken görmek isteriz. Unutmamak lazım ki NFL inişli çıkışlı bir lig. Yarın sen de aynı duruma düşersen görürsün 40’ı 50’yi. Pete Carroll NCAA koçluğu mentalitesinden kurtulamamış anlaşılan. Coşkulu Seattle taraftarının gazıyla çıktığın yere kadar çıkarsın, bir gün de aynı gazla arka kapıdan çıkarsın. Yarının koçları olan siz gençler. Fark atmak marifet değil, fark atabilecekken efendi olmak marifet.

Burak Korkmaz: Bills ve Cardinals ligin daha az başarılı takımlarından. Ancak ben Hilmi’ye katılmıyorum. ”Hepimiz burada ekmek yiyoruz” mantığı ile olaya yaklaşmak, ligin yönetsel anlamda etkisini yitirmesi ile sonuçlanacaktır. Kaldıki, Seahawks, Bills maçının ilk yarısını 31-17 yani 2 skor önde bitirdi, NFL seviyesinde bu tehdit altında önde olma durumudur. Sonrasındaki skorlar, drive sayılamayacak 2 oyunluk bir seriden ki o seride bir bloklanan toptan gelmişti, 2 tane field goal’den ve bir interception return’den geldi. Bu konuda Pete Caroll’ı suçlamanın anlamsız olduğuna inanıyorum. Seahawks’ın Rams maçını kazanarak Wild Card maçına çıkacağına inanıyorum. Sonrasına bir şey söylemek için erken.

Attila Ergökmen:
Açıkçası bu haftaki maçtan sonra bu soruya cevap vermek daha doğru olacaktır. 49ers’ı evlerinde yenebilirlerse gerçekten ulundukları yeri hak etmişler demektir. Bekleyelim, görelim…

Hatanın en sürpriz sonucu kuşkusuz Giants’ın Falcons karşısında 0-34 mağlup olmasıydı. Ne oldu da son şampiyon böylesi küçük düşürücü bir sonuç aldı?


Hilmi Çeltikçioğlu:
Giants’ın rakip hücumları durdurmasının formülü aslında çok basit. Rakibin koşu oyununu ön dörtlüyle durdurabildiğin zaman, pas atma fırsatı da vermiyorsun. Bu sene aldıkları çoğu galibiyete bu formülle ulaştılar; özellikle Packers maçını bu şekilde aldılar. Sıra Falcons’a gelince işler değişti. Michael Turner ve Falcons koşu oyununu ön dörlüyle durduramadılar. Durdurabildiklerinde ise gereğinden fazla linebacker’ı bu işe angaje etmek sorunda kaldılar ve tight end Gonzales’e gün doğdu. Falcons tam bir takım, ve topun iki tarafında da yetenek kaynıyor. Bu senenin alt edilmesi gereken takımı kesinlikle Atlanta; eğer oyun kurucu Matt Ryan yine playoff sendromuna yakalanmazsa.

Burak Korkmaz:
Defansta birşeylerin yolunda gitmediği aşikar, bence seneye son derece toparlanmış bir Giants izleyeceğiz. Genelde bu tür zamanlarda Giants güçlenerek dönüyor. Giants defansına genç, lider ve çok iyi bir Mike Linebacker lazım. Mike Barrow ve Antonio Pierce’dan sonra kesildi o bölge.

Attila Ergökmen: Falcons iki hafta önce Saints’e karşı da benzer bir galibiyet almıştı. Maçın başında farkı açınca en zayıf oldukları koşu savunmasında elleri güçleniyor. Açıkçası maçın özeti bu… Gaints’ın bu sezon en büyük sıkıntısı koşu hücumu ve koşu savunması. Evet NFL artık pas ağırlıklı bir lig fakat özellile Giants gibi bir takım için koşu hücumu zayıf olunca takımın pas hücumunun etkisi de etkileniyor. Koşu savunmasındaki sıkıntı sebebiyle de saati kontrol etmekte zorlanıyorlar. Bu hafta Ravens karşısında ne yapacaklarını merakla bekliyorum.

Adrian Peterson son Rams maçındaki 212 yard koşusuyla 1,812 yarda ulaştı ve tek başına tam 24 NFL takımından fazla koşmuş durumda. Ancak buna rağmen MVP yarışında adı fazla geçmiyor. Bunu neye bağlıyorsunuz ve AP 2,000 yarda ulaşabilecek mi?


Hilmi Çeltikçioğlu:
Kaybettikleri maçlarda bile 200 yardı alabiliyorsa, kalan iki maçta 189 yardı rahat alabilmesi lazım. Gelin görün ki mesele 2000 yard değil, Eric Dickerson’ın 1984 yılından beri elinde tuttuğu sezonluk 2105 yard koşu rekoru. Kalan 294 yard AP için 2 maçta gayet mümkün. Şunu gayet net söylüyorum. Jim Brown’ların, Barry Sanders’ların maçlarını seyrettim (canlı değil, abartmayalım). Ben Adrian Peterson gibi koşan adam görmedim. Gelmiş geçmiş en iyi running back olduğunu açıkça iddia ediyorum ve bu iddiamın arkasında duruyorum. Kariyer bitiren bir sakatlık olan ACL Tear’den dönüp sezonluk koşu yardı rekoruna oynamak kolay değildir. Hem de ligin belki en kötü pas oyunlarından birini de sırtında taşırken. Hızlı, çevik, güçlü… NFL RB sıralamam da şu şekilde: 1- Adrian Peterson, 2- Adrian Peterson’ın gölgesi, 3- Adrian Peterson’ın peşinden gelen hız çizgileri, 4- Foster, Turner, Jones-Drew ve diğerleri. MVP’ye gelince; lig idarenin attığı adımlarla pasa yönelik bir lig oldu. Bu durumda QB’lerin arasında sıyrılıp MVP’yi almak gittikçe zorlaşıyor, üstelik ligde Brady, Rodgers ve Manning (büyüğü) gibi oyun kurucular varken. Yine de oyun kurucuların MVP partisine sızabilecek bir kişi varsa o da Adrian Peterson. İki kişi varsa o da gölgesi…

Burak Korkmaz: AP ismi belki MVP için geçmiyordur ancak bu sezon en iyi geri dönüş yapan oyuncu ödülünü alacağına inanıyorum. İstatistiksel olarak bakarsak, AP rekor kırsın diye fazladan verilen bir top sayısından bahsetmek olanaksız ortalama 20 kez top taşımış. Ancak bu sene uzun koşularla TD yapıyor olması yardları oldukça arttırmış durumda. Deplasmanda oynanacak Texans maçı rekoru kırıp kıramayacağı için belirleyici olacak gibi. Texans koşu savunması 7 numarada. 93 yard koşuya izin veriyor ortalama olarak. En önemlisi 28 yard koşuya izin vermiş en uzun. 20 yardın üzerinde 7, 40 yardın üzerinde ise hiç koşuya izin vermemiş. Bu sebeple Houston maçının rekor için çok önemli oladuğuna inanıyorum. Evde oynayacakları Packer maçı ise, nispeten daha kolay olacak bence. Packer savunması koşu açısından çok parlak gözükmüyor. Ancak sezonun bu son maçı sezon sonrası sıralama için çok önemli olabilir bu sebeple ben AP’ın evde Packers’a karşı çok iyi oynayacağına inanıyorum. İstatistiklere bakıp ortalamaya vurursak ve sapma değerlerini kullanmadan kabaca güç hesabında gidersek; 93+114=207 1882+207=2089.

Attila Ergökmen:
A. Peterson’a gelecek sene rahatlıkla AP2K lakabı takılabilir. Fakat E. Dickerson’un rekorunu kıramayabilir, önemli değil… AP bu ligin en etkili koşucusu olduğunu herkese kanıtladı. Vikings playoff’a kalır, AP’de rekoru kırarsa bence bu sene AP’a verilmeli MVP.

Dallas Cowboys savunmasındaki büyük eksiklere rağmen kazanmaya devam ediyor ve NFC East’in ikinci sırasındalar. Cowboys bu eksiklere rağmen nasıl oluyor da kazanıyor ve kazanmaya devam edebilecek mi?


Hilmi Çeltikçioğlu:
Dallas öncelikle yetenek olarak üst düzeyde bir takım, hücum line’da ve savunmada eksiklikleri var. Bu yüzden kaybetmeleri beklenen maçları yıldızları sayesinde kazanabilirken, gayet rahat geçecek bir maçı ellerine yüzlerine bulaştırabiliyorlar. Dallas şu anda tam bir el bombası, ve kimin elinde patlayacağını sadece futbol tanrısı bilir (Lombardi). Dallas taraftarları Lambeau Field’deki Lombardi heykeline jersey bağlayıp dua etsinler, çünkü Cowboys için hiç bir garanti yok bu sene.

Burak Korkmaz:
NFC Doğu acil servis gibi, kan kaybından başvuru yapan takımlarla dolu. Yani çok başarılı sayılmaz bu veri. Dallas önündeki iki maçı oldukça zor gözüküyor. NFC Kuzey ve NFC Doğu’da düğümün son maça kalması oldukça keyifli. Dallas’ın Redskins’le yapacağı son maçı için çok ümitli olmamak lazım bence. Oraların yeni ağası Redskins olacak.

Attila Ergökmen:
Cowboys belki bu hafta Saints’e karşı galip gelebilir. Fakat son hafta Redskins karşısında deplasmanda kazanamazlarsa hiçbir anlamı olmaz. Dolayısıyla Cowboys’un konsantrasyonu bu maçta çabuk dağılabilir. Rakip tamamen sezon başındaki skandalla ilgili gurur mücadelesi veren D. Brees ve arkadaşları bu açıktan faydalanabilir. Açıkçası Cowboys’un playoff şansını düşük buluyorum.

Baltimore Ravens son haftaların kuşkusuz en büyük düşüşünü yaşayan ekip ve Flacco ciddi bir biçimde tartışılmaya başlandı. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz, Ravens playoff’ta toparlayabilir mi?

Hilmi Çeltikçioğlu: Ravens zaten 9-2’ye nasıl geldiklerini anlamadığım bir takım. Talihsiz bir Ray Lewis sakatlığını düşünmek lazım, ama olay bunda ibaret değil. Savunmaları playoff’lar için kesinlikle yeterli. Hücumda ise önce Joe Flacco’yu ele almak lazım. Flacco kesinlikle ligin elit, veya hemen altındaki ikinci sınıf QB’lerinden değil. Bu kadar çok sevilmesinin nedeni, Trent Dilfer’la Super Bowl kazandıktan sonra Grbac, Blake ve Boller gibi adamlarla uğraşmaları ve Vinny Testaverde’den beri (rahmetli McNair hariç) doğru düzgün oyun kurucu görmemeleri. Ray Rice, hücum line’ının ekmeğini yiyen ama kendi başına kaç maç kazandırdığı sorgulanabilecek bir koşucu, ve Kurt Warner tarafından efsanesi yaratılan Anquan Boldin dışında pek bir top tutucu yok. Ravens playoff’ların kolay takımlarından olacak.

Burak Korkmaz:
Bence bazı konularda haksız yorumlar yapılıyor. Flacco, Division 2 oyun kurucusu, elinde önemli silahları olabilir, ama yapacağı iş, takımın geri kalanının NFL’in üst seviyesinde olmasına bağlıdır. Hücum dinamiği, Ravens için defansa bağlı kalıyor, defans güçlü durduğunda hücum harekete geçiyor. Hücumdaki oyuncular kaliteli olunca makina hep kazanmaya aday oluyor. Ravens’ın bir çok kötü oyun kurucuyla sezon sonrası yarışında varolması bu sebeple. Bu sezon defans çok kayıplar yaşadı ve şu an istatistiksel olarak ligin 26. sırasındalar. Bu bağlamda Flacco’nun ikinci lig seviyesinde geldiği gerçeği piyasaya çıkıyor. Defans toparlanmadıkça Ravens toparlanamaz.

Attila Ergökmen:
Ravens savuması artık yaşlandı. R. Lewis sakatlanmadan önce de istatistikler SOS veriyordu. Bundan önceki senelerde Ravens savunması ile maç kazanıyordu. Bu sezon hücumu ile kazanmaya çalışıyorlar. Sezon başında da başarılı oldular, fakat fikstürün zorlu kısmına gelindiğinde balon patladı. Bu hafta Ravens için oldukça kritik bir hafta. Eğer Giants’a yenilirlerse division liderliği tehlikeye girebilir. Sonrasında güçlü AFC konferansında playoff’ta deplasmanda maç kazanmak onlar için pek kolay olmayacaktır. Bu maçı kazanırlarsa belki pozitif bir ivme yakalayabilirler.

San Francisco 49ers haftanın maçında ligin en iyi takımı olarak lanse edilen New England’ı deplasmanda geçmeyi başardı ve “Ligin en iyi takımı 49ers mı?” tartışmaları başladı. Bu yoruma katılıyor musunuz?


Hilmi Çeltikçioğlu:
Ligin en iyi takımı değil 49’ers. Ben bu onuru Falcons’a veriyorum. Yeni QB’leri Colin Kaepernick ile Zone Read oynuyorlar ama bu takım Colin’den önce de Alex Smith ile maç kazanıyordu. Savunmaları sağlam, pas oyunları var, ve koşu oyunları çok iyi. San Francisco ligdeki her takımı yenebilecek güçte, ve NFL playoff’larının tek maç olması nedeniyle Super Bowl’u almalarına bile şaşmamak lazım. Ancak asıl soruya dönecek olursak; hayır, 49’ers en iyi ekip değil.

Burak Korkmaz:
Ligin en iyi takımı konusunda ben tarafsız değilim biliyorsunuz. Go Texans! Ancak AFC sezon sonrasında bir Patriots vs. Texans maçını beklemenizi öneriyorum. Sezonun en iyi takımının o maçta belli olacağını düşünüyorum. 49’ers iyi bir takım, Super Bowl’a çıkması ben şaşırtmayacaktır.

Attila Ergökmen: Kesinlikle ligin en iyi takımı 49ers değil. Geçen hafta Patriots’ın maça bir türlü başlayamamasını iyi değerlendirdiler o kadar. Bu hafta bir maç daha yapsalar eminim Patriots kazanır. Ben şahsen 49ers’ın bu sezon Superbowl görebileceğini düşünmüyorum. Bu sezon Vikings, Giants ve Rams’e yenildiler. Rams’i diğer maçta da yenmeyi başaramadılar. Açıkçası zayıf bir fikstürün avantajını kullanıyorlar. Playoff havası çok farklı olacaktır. Geçen seneyi hatırlayın…