15.haftada dört maçta doğru, üç maçta yanlış tahmin yaparak kasama 300 birim daha koymayı başardım. Böylece 2012 sezonu toplamında kasam +700 oldu. Son iki hafta, tıpkı ilk haftalar gibi hata riskinin yükseldiği haftalardır. Playoff’u garantilemiş takımlar asıl oyuncularını saklamak için maça çok asılmazlar, Playoff şansını kaybetmiş takımlar tam saatli bomba gibi strtaeji kurarlar… Son haftalarda maç sonu tahmini yapmak, ilk haftalar kadar zordur. Açıkçası normal sezonu az risk alarak kapatıp, playoff maçlarına yüksek risk ile tercihte bulunmak kasa yönetimi için daha mantıklı olacaktır.

15. Hafta Tahminlerim: Doğru (D) / Yanlış (Y) / İade (İ)

GB Packers @ CHI Bears – GB Packers -2,5 (D)
GB Packers @ CHI Bears – UNDER 43,5 (D)
NY Giants @ ATL Falcons – NY Giants + 2,5 (Y)
WAS Redskins @ CLE Browns – WAS Redskins -1 (D)
DEN Broncos @ BAL Ravens – DEN Broncos -3 (D)
SEA Seahawks @ BUF Bills – BUF Bills +6 (Y)
SF 49ers @ NE Patriots – NE Patriots -3 (Y)

NFL 2012 Sezonu Toplamı

Doğru: 36
Yanlış: 31
İade: 4

Packers @ Bears maçı tam tahmin ettiğim gibi karşılıklı punt’lar ile başladı. Maçn başında düşük skor çıkacağı belli oldu. Packers saat kontrolü ve koşu hücumu dengesi ile maçı kazanmayı bildi. Zaten A. Rodgers’ın J. Cutler’a karşı olan üstüğünlüğü bu maçta birkez daha ortaya çıktı. QB’lerin performansı sonuca direk yansıdı.

Giants @ Falcons maçında hayal kırıklığı yaşadım desem yalan söylemiş olurum. Falcons 2 hafta önce aynı tarifeyi Saints’e de uyguladı. Özellikle erkenden fark yakaladığı maçlarda Falcons rakibine maça ortak olma şansı tanımıyor. Bu hafta da öyle oldu. Fark erken açılınca Giants koşu hücumunu bırakmak durumunda kaldı. Bu durumun tam aksine Falcons’da alışılmışın dışında koşu hücumuna yüklendi. Giants adına E. Manning’in kötü performansı ve top kayıpları da oluşunca Falcons rahat bir galibiyet aldı. Bu yenilgi ile Giants NFC East liderliğini Redskins’e bırakmış oldu.

Redskins @ Browns maçı için hatırlarsanız pek bir analiz yazmamıştım. Redskins savunması bir önceki hafta Ravens maçında kaldığı yerden devam etti diyebilirim. Redskins savunması için yenilen sayı yüksek gibi gözüksede rakibin en büyük koşu silahlarını durdurup oyunun kontrolünü eline almayı başardı. Çaylak K. Cuisins’in de az hatalı oyunu bu oldukça önemli maçı Redskins’e getirmiş oldu. Redskins bundan sonraki iki maçını kazanırsa NFC East lideri olarak Playoff’a katılacak.

Broncos @ Ravens maçı da tam beklediğim gibi cereyan etti. P. Manning oyunu tamamen control ederek Ravens karşısında üst üste 9. galibiyetini almayı başardı. Broncos hem yerden hem havadan domine ettiği maçı rahat kazanırken AFC’de de Texans’ın ardından ikinciliğe yerleşti. Ravens tarafında ise gidişat hiç iyi değil. Bu sezon özellikle savunma, geçmişi aratan bir performans gösterince yıldız oyunculara ragmen hücum takımı ile maç kazanmakta oldukça zorlanıyorlar. Bu performans ile son iki hafta sonunda bir anda Playoff dışında kalabiliriler.

Seahawks rüyadan uyanmamakta kararlı. Geçen hafta beni en çok şaşırtan maç bu oldu. Seahawks üst üste iki maç 50 sayı üretmeyi başardı. Bunu daha önce yapan bir takım hatırlamıyorum. Tabi bu başarı, hücumdan ziyade, savunmaya ait. Seahawks’ın çevik ve dinamik savunması, hücum takımının da işini kolaylaştırıyor. Açıkçası ben NFC East ve NFC North’tan iki takımın playoff’a kalacağını düşünüyordum. Fakat Seahawks bu öngörüyü ciddi anlamda bozmuş gibi gözüküyor.

49ers @ Patriots maçı ise son yılların seyri en güzel maçlarından birine sahne oldu. Patriots tam 28 sayı geriden gelerek maça ortak olmayı başardı fakat sonunu getiremedi. 49ers ikinci yarının büyük bir kısmını uyuyarak geçirdi. Patriots savunmasının bir anlık dalgınlığı ile gelen TD sayesinde maçı kazanmayı başardı. 49ers aldığı galibiyet ile bu hafta Seahawks’a yenilse bile NFC West liderliğini devam ettirmeyi garantiledi. Patriots ise bu yenilgi ile AFC ikinciliğini Broncos’a kaptırdı.

NFL 2012 – 16. Hafta Tahminleri

NO Saints @ DAL Cowboys

Saints geçen hafta ne yaptı bilmiyorum ama ligin dibindeki savunması ile D. Martin ve J. Freeman’e skor imkanı vermeden galip gelmeyi başardı. Bu sezon kaçıncı sıfıra karşı galibiyet oldu bilmiyorum ama NFL’de çok rastlanan bir durum olmadığını söyleyebilirim. Hele Saints savunması gibi bir savunmanız varsa… Bu hafta rakip geçen hafta Steelers karşısında oldukça kritik bir galiiyet almış Cowboys. Playoff şansı olmayan Saints ve D. Brees geçen hafta olduğu gibi gurur mücadelesi verecekler.

Son haftalara geldiğinde patlamasına (kötü anlamda) alıştığımız Cowboys ise bu sezon farklı bir görüntü sergiliyor. Son 3 maçını ve son 6 maçının 5’ini kazan Cowboys, Giants’ın da aldığı sonuçlar ile bir anda playoff potasına girdi. Özelikle son iki hafta, sırasıyla Bengals ve Steelers karşısında alınan yakın galibiyetler oldukça önemliydi.

Bu hafta playoff şansını kaybetmiş Saints karşısında Dallas yine Amerika’nın sevgilisi konumunda. Geçen hafta boyunca tüm yayın organları T. Romo’nun nihayet o son viajı alacak seviyeye geldiğini belirten yazılar yazdılar. Açıkçası ben henüz Cowboys’a ve Romo’ya inanmadım. Gözümü kapattığımda hala Şükran Günü’nde evlerinde yenildikleri Redskins maçı aklıma geliyor. Açıkçası bu hafta maçın T. Romo ile D. Brees arasında bir düelloya döneceğini tahmin ediyorum. Üzerinde hiçbir baskı olmayan Brees Cowboys’a kabus yaşatabilecek kabiliyette bir oyuncu. Biraz da duygusal sebeplerle Cowboys’un evinde kaybetmesini hayal ediyorum, 3 sayı farka da hayır demem…

NO Saints +3: Saints kazanır, veya en fazla 3 sayı farkla kaybeder.

WAS Redskins @ PHI Eagles

Bu yazıyı yazdığım saatlerde okuduğum haberlerde R. Griffin’in bu maçta oynamasına kesin gözüyle bakılıyor. Yukarıda belirttiğim gibi Redskins savunması da son iki maçtır bir çıkış içerisinde. Bu istikrar bu maçta da devam ederse ve R. Griffin gerçekten iyileşmişse Eagles’a fazla şans tanımıyorum. Eagles artık sezon sonunda yapılacak köklü değişikliklere odaklandı. Takımın son 10 maçına bakıldığında bu açık seçik gözüküyor. Redskins mevcut formu ile onların rakibi değil. Diğer yandan biliyorsunuz uğur yaptım. Normal sezon sonuna kadar Redskins tercihlerimi köşemden takip edebilirisiniz.

WAS Redskins -6: Redskins en az 6 sayı farkla kazanır. Tam 6 sayı farkla kazanırsa para iade edilir.

NY Giants @ BAL Ravens

Giants’a ne olduğunu tam olarak anlamadım. Son yıllarda geçen haftaki gibi kritik maçları kazanması ile ününe ulaşmış E. Manning Falcons karşısında resmen döküldü. Bu hafta da kendileri gibi ligin ikinci yarısında düşüşe geçmiş Ravens ile deplasmanda oynayacaklar. Tek fark Ravens hala AFC North’ta lider konumda. Yani bu maça Giants’a nazaran biraz daha rahat çıkacaklar. Giants üzerinde ise ciddi bir baskı olacak. Hele erken maçta Cowboys ve(ya) Redskins maçını kazanırsa bu maçı mutlaka kazanmak zorunda kalacaklar. Açıkçası geçen hafta Falcons karşısında izlediğim Giants’ın bir haftada kolay kolay toparlanacağını düşünmüyorum.

Ravens’ın performansı Giants’tan daha ürkütücü durumda. Evet division’da hala lider konumdalar fakat son 3 maçlarını kaybettiler. Bu maçı da kaybederlerse liderlik riske girecek. Aslında Pazar günü erken saatte oynanacak maçların sonucunu şimdiden bilebilsem işim biraz kolaylaşırdı fakat yine de ben Ravens’ın üst üste 4 maç kaybetme olasılığını düşük buluyorum. Özellikle evinde son şampiyonu devirerek bu trendi kırmak Ravens’ı playoff öncesi tekrar yukarı doğru iteleyebilir. 3 sayı ile ev sahibi underdog güzel tercih gibi gözüküyor.

BAL Ravens +3: Ravens kazanır, veya en fazla 3 sayı farkla kaybeder.

CHI Bears @ ARI Cardinals

Bu karşılaşmadan Bears’ın galip ayrılacağını düşünüyorum. Fakat her iki takımın da dengesizliği bu maçta beni bir taraf seçmekten uzaklaştırıyor. Belli ki Vegas’ta bu maçla iligli benzer bir durumda. Bu yazıyı yazdığım anda Bears’I tercih edenlerin oranı 72%. Buna ragmen maça belirlenen handikapta herhangi bi roynama olmadı. Genelde böyle bir yüklenme olduğunda bürolar handikapı yükseltilerek denge sağlamaya çalışırlar. Demek ki Vegas buradan kazanabileceğini hesaplıyor. Bu maçta taraf seçiminden uzak durulmalı.

Benim bu maçla ilgili dikkatimi çeken bahis, toplam skor ile alakalı. Bürolar seviyeyi 36,5 olarak belirlemiş durumda. Evet özellikle Cardinals hücumunun bu maçta skor üretmesi zor gibi gözüküyor. Fakat kimse savunma ve özel takımları dikkate almamış sanıyorum. İki takımın savunması da skor üretebilme kabiliyetine sahip. Aynı şekilde iki takımda da ligin en iyi “return” oyuncuları yer alıyor. Dolayısıyla belirlenen bu düşük seviyenin ben bir şekilde aşılacağını düşünüyorum.

OVER 36,5: Toplam skor 36 sayıdan fazla olur.

SF 49ers @ SEA Seahawks

Bu haftanın en zor maçı Seattle’da oynanacak. Seattle demişken ev sahibi Seahawks’ın bu sezon evinde hiç yenilmediğinin altını çizmek istiyorum. Rakip Güneybatı takımı 49ers ise geçen hafta Kuzeydoğu seyehatinden geri dönüp bu hafta Kuzeybatı’da ezeli rakibine konuk olacak. Niners’ın Patriots karşısında özellikle ikinci yarıda oyundan düşmesinin bir sebebinin de bu uzun yolculuk olduğunu düşünüyorum. 49ers’ın kaşısında bu sefer daha zayıf bir hücum fakat çok daha güçlü bir savunma olacak. Tabi 12. oyuncu Seahawks taraftarını da unutmamak gerek. Çaylak C. Kaepernick kısa kariyerinin en gürültülü deplasmanına çıkıyor olacak. Seahawks’ın iç saha performansına bakıldığında bu gürültünün etkisini küçümsemek hata olur.

Seahawks son 3 maçını kazanarak playoff potasına girdi. Bu hafta evinde kazanarak NFC West liderliine aday olabilirler. Her ne olursa olsun rakipleri 49ers’a birşeyleri ispat etmeye çalışacaklardır diye düşünüyorum. Bu maçta koşu hücumu performansı kritik rol oynayacak. Eğer M. Lynch “beast” moduna girerse Seahawks yorgun rakibi karşısında maçı kazanır diye düşünüyorum. Lynch etksiz kalırsa iş tersine dönebilir. Ben şansımı ev sahibinden yana kullanacağım. 49ers bu maçtan da galibiyet ile ayrılırsa saygımı hak etmiş olacak.

SEA Seahawks +1: Seahawks kazanır, veya en fazla 1 sayı farkla kaybeder.