Normal sezonun bitimine 4 hafta kala özellikle NFC’de olmak üzere iki konferansta da yarışın kızıştığına şahit oluyoruz. Çoğu grupta lider olacak takımlar belli olurken NFC’nin iki ölüm grubu East ve North’ta yarış tüm hızıyla devam ediyor.  Bu hafta yazımda bu play off yarışı ve ihtimaller üzerine konuşacağız. Bakalım elimizde neler varmış; önce NFC ile başlıyoruz.

Ligin en karışık konferansının NFC olduğunu zaten söylemiştim. Falcons konferansı kazanmayı garantiledi diyebiliriz ancak araksı çok karışık durumda. Genel bir değerlendirme yapmaktansa takım takım değerlendirmelerde bulanacağım. Yazıda Falcons, Texans, Broncos, Ravens, Patriots gibi play off’u garantileyen takımlara yer vermeyeceğimi de baştan belirterek artık giriş yapıyorum.

Chicago Bears ve Green Bay Packers
NFC North’un iki ezeli rakibi yarışmayı kafa kafaya sürdürmeye devam ediyor. İki ekipte 8-4 durumundalar. Bears’ın geçen hafta Seahawks’a kaybetmesiyle Vikingleri denize döken Packers rakibi karşısında bir adım öne geçmiş durumda. Bir de Packers’ın Bears’a karşı aldığı bir galibiyet sayesinde tie breaker avantajı var. Ancak ben bu adımı küçük bir adım olarak görüyorum. Çünkü iki ekip bir kez daha karşı karşıya gelecek ve düğümü çözecek eşleşme bu olacak. Şunu söylemeliyim ki bu iki takımında play off yapacağını düşünüyorum. Asıl soru grubu kim kazanacak? Bunun da cevabını iki hafta sonraki Bears-Packers maçı verecek. İki takımın da önlerinde benzer fikstürleri var. Burada belirleyici bir diğer rakip Lions ile yapılacak olan maçlar olabilir. Bu sezon her ne kadar beklentilerin çok altında kaldılarsa da her an dengeleri değiştirebilecek bir ekip Lions. Bunun dışında hem Bears hem ve özellikle de Packers’ın önemli eksikleri bulunuyor. Bears savunmadaki lideri Brian Urlacher’ı play off’lara kadar kaybetmiş durumda. Bunun yanında çaylak WR Alshon Jeffery, return uzmanları Devin Hester ve geçen hafta beyin sarsdıntısı yaşayan WR Earl Bennett’tan faydalanamayacaklar. Packers’ta ise yıldız LB Clay Matthews ile FS Charles Woodson’ın sakatlıklarına ek olarak WR Jordy Nelson ile RB James Stark da eklendi. Bu konuda daha ekside bulunan ekibin Packers olduğunu söyleyebiliriz. Koşu savunmalarındaki büyük zaafları da kalan maçlarda Matt Forte, Chris Johnson ve Adrian Peterson ile yüzleşecekleri için bir başka eksi puan. Grup liderliği için tahminim ve favorim Chicago Bears ancak Green Bay Packers’ın da Wild Card ile post season göreceğini düşünüyorum.

New York Giants – Dallas Cowboys – Washington Redskins
İşte geldik bermuda şeytan üçgenine. Tablonun şuan en karışık kısmı burası ve bol bilinmeyenli bir denkleme sahip. Avantajın 1 galibiyet fazlası bulunan ve Mr. Maç Kazandırma Ustası Eli Manning’e sahip olan Giants’ta olduğunu söyleyebiliriz. Tabi bu avantajı sıfırlayacak derecede zor bir fikstürede sahip olduklarını belirtmek gerek. Kalan maçları sırasıyla Saints, Falcons, Ravens ve Eagles’a karşı. Bu 4 maçtan 3’ü kaybedilme tehlikesi oldukça yüksek maçlar. Peki NFC East’te işler nasıl bu hale geldi? Diye soracak olursak cevp olarak RG3 çıkıyor karşımıza. Pazartesi akşamı futbolunda biraz da Redskins’in sahip olduğu şans sayesinde kaybeden taraf Giants olunca tüm ihtimaller yeniden yazılmaya başlandı. Giants bu mağlubiyetin yanında büyük bir kaybı da RT Sean Locklear’ı kaybederek yaşadı. Eli Manning’in bu sezon ki başarılı korunmasında en büyük paylardan birine sahip olan Locklear maalesef sezonu kapayarak oyun dışı kaldı.

Dallas Cowboys şükran gününde ezeli rakibi Redskins’e kaybederek elde kalan son şansına da elveda demek üzereydi ki aynı Redskins bu kez de Giants’ı mağlup edince şans bir kez daha Kovboylara güldü. Şimdi bir de mücadele edecekleri Washington Redskins’e sahipler ancak Giants’a oranla onları daha mücadele edilebilir rakip olarak görüyorum. Çünkü her iki takım aynı galibiyet-mağlubiyette ve kazanmaya devam etseler bile her şeyi belirlemek için son haftaya denk gelen bir maça sahipler. Cowboys geçen hafta Eagles’a karşı kazanarak geçen yıl ki Cowboys’a çok benzer bir takım vardı sahada. Savunmada sıkıntılı ama  hücumda bir o kadar güçlü. Tabi bunu Jay Rattliff, Sean Lee, Bruce Carter’ın yokluğuna ve DeMarco Murray’nin dönüşüne borçlular. Murray’nin yeniden Dallas için sahada olması o kadar çok şeyi değiştirdi ki Cowboys hücumu takım olarak ayağa kalktı. Artık işleyen bir koşu hücumu olduğu için Romo daha rahattı ve sezonun en iyi maçlarından birini oynadı. Aynı hücum performansını kalan maçlarda da bekleyebiliriz. Fikstüre baktığımız zaman ise Redskins ile benzer bir fikstür görüyoruz. Yani düğüm son hafta çözülürse kimse şaşırmasın. Ancak bu hafta Cowboys için çok önemli çünkü Giants ve Redskins’e oranla görece daha zayıf bir ekiple oynayacaklar. Bengals karşısında alınacak galibiyet olası Giants ve Redskins mağlubiyetleri ile Cowboys’u grubun ilk sırasına taşır.

Washington Redskins ise grubun en moralli ve momentuma sahip takımı. RG3 ve Kızılderililer son 3 haftadır otomatiğe bağlamış bir şekilde devam ediyorlar. Griffin’in son 3 maçta 9 TD pası 1 INT ve %73 isabet oranı mükemmel bir istatistik. Bunun yanı sıra Alfred Morris sezon ortasında çarptığı çaylak duvarını yıkmış gibi görünüyor. Florida Atlantic çıkışlı oyuncu Giants maçında Redskins’in neden ligin en iyi koşu takımı olduğunu bir kez daha gösterdi. Tüm bunların yanında çok önemli eksiklere sahip olmasına rağmen yadsınamaz derecede bir savunma katkısından bahsetmek gerek. London Fletcher sakatlıklarına rağmen her seferinde sahaya çıkıp gladyatör misali savaşmaya ve takıma liderlik etmeye devam ediyor. Onlar için bu haftaki Ravens sınavı kritik olacak. Orapko, Carriker ve Merryweather’dan yoksun savunmalrında bu hafta Cedric Griffin’i de kaybettiler. Bakalım savunmaları Ray Rice’ın sürüklediği Ravens hücumuna yeterli tepkiyi verebilecek mi? Tabi son üç haftadır durdurulamaz oynayan Robert Griffin aynı performansı coğrafi rakipleri karşısında sürdürebilecek mi?

Doğrusu bu grupta bir tahminde bulunmak oldukça zor ama son zamanlardaki popüler tahminlerin aksine Redskins’in play off yapamayacağını düşünüyorum. Giants üst üste çıkacağı üç ölüm maçından sağ çıkar ya da en az hasarla çıkarsa grubu kazanacağını aksi takdirde Cowboys’un arkasından el sallayacağını tahmin ediyorum. Tabi Giants’ın grubu kazanamadığı takdirde büyük ihtimalle Wild Card’a kapak atabileceğini söyleyebiliriz.

Seattle Seahawks ve Tampa Bay Buccaneers
Seahawks 7-5’lik derecesiyle şuanda Wild Card için daha favori olan ekip. Aslına bakarsanız 49ers ile aralarında fazla bir fark yok ama ben Niners’ın bu saatten sonra grubu kimseye bırakacağını sanmıyorum, bu nedenle Seahawks için sadece bir Wild Card şansından bahsedebiliriz. Çaylak QB’leri Russell Wilson önderliğinde ivme yakalayan takımlardan biri de Seahawks. Çaylak oyuncunun Brady ve Rodgers karşısında aldığı galibiyetleri hatırlatmama gerek bile yokken son hafta Bears karşısında uzatmada takımını galibiyet taşıyarak ona olan saygımı bir derece daha arttırdı. Kalan maçalrı Bills haricinde division içi ve kazanılabilecek maçlar. Starter CB’leri Sherman ve Browner’ı doping cezalarına kurban verseler de şanslarını oldukça yüksek görüyorum.

Şansı biraz daha düşük olan ekip Tampa Bay. Genç oyuncularıyla mükemmel bir sezon geçiren Buccaneers bunu play off ile taçlandırmaya yakın ancak yol pek bir taşlı. Kalan 4 maçtan ikisi Saints ve Falcons’a karşı. Bu maçlardan en az birini kazandıkları halde Wild Card’dan söz edebiliriz. Freeman ve Martin’in kalan haftalarda tüm sezon boyunca yaptıklarının daha iyisini yapmaları gerek.

Bu iki takım dışında hala şansı olan Minnesota Vikings var ancak ben kendilerini değerlendirmeye gerek duymuyorum. Nedeni ise Ponder gibi bir QB ile Hiçbir şey kazanamayacaklarını düşünmem.

Şimdi ise sıra daha az karşık bir tabloya sahip olan AFC konferansında.

Indianapolis Colts

Çaylak Luck çok büyük oynuyor ve oynamaya devam ediyor. Genç oyuncunun son vukuatı son saniyede Lions’ı yıkmaktı. Manning’in yokluğunda enkaz haline geln bir takımı ilk sezonunda alıp play off’a sokmaya ramak kalmış hale getirmek yer baba yiğidin harcı değil. Şuanda 8-4 ile grup birincileri hariç konferansın en iyi derecesine sahipler ve iki Texans maçı haricinde çok rahat bir fikstüre sahipler. Texans’ın son haftaya 1.sırayı garantilemiş girme ihtimalini de göz önüne alırsak ben Colts’un kesinlikle play off yapacağını düşünüyorum. Bir tane bile sakat oyuncuları olmaması da büyük bir avantaj.

Pitsburgh Steelers ve Cincinnati Bengals
Big Ben’in yokluğunda üst üste 2 maç kaybedik umutsuzluğa düşen Steelers ezeli rakibi Ravens’ı deplasmanda mağlup ederek hayata ve ava geri döndü. Ravens ile aralarında 2 galibiyetlik bir fark bulunuyor ancak bu farkı eritebileceklerini düşünmüyorum. Wild Card’ın son koltuğu için division rakipleri Bengals ile kapışacaklar. Troy Polamalu’nun geri dönüşü büyük bir olay ve Roethlisberger’a da bu hafta kavuşabilirler. Bu olmasa bile Charlie Batch son Ravens maçında güven verdi. En kritik eşleşme 16.haftadaki Bengals eşleşmesi olacak. Bengals cephesinde ise yavaş yavaş bir kazanma kültürünün oluştuğunu görüyoruz. Kötü oynadıkları maçları bile artık bir şekilde kazanmayı başardıklarını Chargers maçıyla gösterdiler. Takımda arkadaşlık genç bir takımdan da bekleyeceğimiz şekilde üst düzeyde. Dalton son haftaları büyük olgunlukla oynamaya başladı ve AJ Green ile Jermaine Gresham gibi iki önemli silahı çok efektif kullanıyor. Savunmanın da artık bir üst seviyeye çıkmasıyla birlikte daha komple takım kimliğindeler. Zorlu bir fikstür onları bekliyor ve Dalton’ın kısa kariyerinde Ravens ile Steelers karşısında ne kadar zorlandığını göz önüne alacak olursak play off’u hak edip etmedikleri de bu maçalr sonunda belli olacak.

Hala şansları bulunan Buffalo Bills, New York Jets ve Miami Dolphins’in sadece matematiksel şansları kaldığını aksi takdirde post-season görmelerinin mücize olacağını düşünmekteyim. Bu nedenle değerlendirmede bu takımlara yer vermedim.