Normal sezonun son haftasına girilirken son yıllarda ender rastlanan bir tablo ile karşı karşıyayız. Belki de tüm NFL’in en büyük rekabeti olan Redskins-Cowboys rekabeti son hafta bu sezon son kez sahne alacak. Üstelik bu maç normal bir mücadeleden çok daha fazlası, ölüm kalım maçı. Filmlere konu olabilecek bir sezon sonu için her şey hazır anlayacağınız. Hal böyle olunca ben de maçın oynanmasını bekleyemedim ve maç önü analizi yapmak için aldım kalemi elime. Lafı fazla uzatmadan iki ekibin geçen haftaki performanslarıyla başlayalım.

Washington Redskins’in son bölümde kabusun eşiğinden dönse de geçtiğimiz hafta Philadelphia Eagles karşında fazla zorlandığını söyleyemeyiz. Robert Griffin’in diz sakatlığından dönmüş olması yüzleri güldürüyor ancak Eagles karşısında RG3’nin fiziksel olarak tam anlamıyla hazır olmadığını gördük. Bu noktada Alfred Morris tüm sezon yaptığı gibi bu maçta da Griffin’in en büyük yardımcısı oldu. Hücum anlamında sıkıntı olmadığını söyleyebiliriz ancak savunma alarm vermeye başlıyor. Ancak ‘Skins bir şekilde kazanmaya devam ederek 16 yıl aradan sonra en uzun galibiyet serisini 6 maç ile yakalamış durumda.

Dallas Cowboys ise hücum perforansı olarak çok iyi oynadığı bir maçı büyük bir talihsizlik sonucu Saints karşısında kaybetti. Romo-Bryant ikilisinin son dönemdeki uyumu ve başarısı bu mücadelede tavan yaptı. Özellikle Romo vitesi birkaç seviye birden yükseltmiş durumda. Takımı 31-17 geriye düştükten sonra mükemmel bir geri dönüş ile maçı uzatmaya taşıdı fakat uzatmada çok şanssız bir fumble pozisyonu maçı Saints’e getirdi. Cowboys maçtan sonra lige havlu atmış durumdaydı ta ki 3 saat sonra Giants’ın mağlubiyet haberi gelene kadar. Son şampiyonun yenilmesi tie break kurallarına göre Dallas’a Redskins’i son hafta yenmesi koşuluyla play off hakkı veriyor. İşte bu da sezon başı fikstürler belli olduğu vakit “acaba?” diye sorulan senaryoyu gerçeğe çevirdi. Ezeli rakipler kaybedenin eve gideceği maçta karşı karşıya geliyor. Bundan daha güzel bir sezon sonu olabilir miydi?

Bildiğiniz üzere bu iki takım şükran gününde karşı karşıya gelmiş ve RG3’nin mükemmel oyunu deplasmanda Redskins’e galibiyeti getirmişti. O maç ışığında şunları söyleyebilirim. Redskins mütiş bir hücum performansıyla mücadeleye başlayıp erken öne geçince maçı rahat bir şekilde almıştı. Romo’nun çaylak rakibine karşılık verememesi, erken geriye düşüş sonra terk edilen koşu hücumu mağlubiyetin diğer nedenleriydi. Pazar günü Dallas’ın karşılaşacağı durum aslında hiç yabancı olmadıkları bir durum. Fazla geriye gitmeye gerek yok, geçtiğimiz sezon aynı durumda Giants ile karşılaşıp farklı bir sonuçla sahadan mağlup ayrılmışlardır. Yine aynı şekilde 2008 sezonu finalinde Eagles’a kaybedip playoff’u ıskalamışlardı.

İşin Türkçesi Romo ve arkadaşları bu tabloyu defalarca gördü ve her seferinde kaybedenler grubunda yer aldı. Dallas’ın buraları oynama konusunda en önemli iki oyuncusu da çaylak olan rakibine karşı daha tecrübeli olduğu bir gerçek ancak asıl sorulması gereken baskıyı hissedecek taraf kim olacak? Normalde bunun cevabı sürekli aynı noktada kaybeden Romo ve Cowboys olurdu ancak işler biraz değişmiş durumda. Romo’nun kariyerinin en iyi sezon sonunu oynadığını bir kenara bırakıyorum. Genel bir kanı şunu gösterir ki önde olan her zaman baskıyı daha çok hissedendir. Ben baskının Redskins üzerinde olacağını düşünüyorum. Genç bir takımlar ve 1999 yılından sonra ilk defa böyle bir maç oynayacaklar, hem de kendi sahalarında. Bu faktör onları olumlu etkileyebilir ancak Dallas’ı daha da olumlu etkileyeceğini düşünüyorum. Cowboys kendi sahasında hiçbir zaman başarılı bir takım olamadı ve büyük maçların tamamına yakınını kaybetti. Bunun aksine deplasmanda daha başarılılar ve kazanıyorlar. Sadece bu sezondan örnek vermek gerekirse iç sahada çok önemli olan Giants, Redskins, Saints, Bears maçlarını kaybederken dışarıda Giants, Steelers, Bengals maçları kazanıldı.

Washington’ın Dallas karşısında yine en büyük silahı Robert Griffin olacak. Griffin hafta içi yaptığı açıklamada dizinin artık daha iyi olduğunu ve Cowboys karşısında Eagles karşısındakinden daha iyi olacağını söyledi. Griffin’in son dört iç saha maçında 6 TD pası ve 0 top kaybıyla oynaması da başka bir etkileyici nokta. Bu maç aynı zamanda RG3’nin ilk Sunday Night Football karşılaşması olacak. Şimdiye dek çıktığı tüm büyük sahnelerden başarıyla ayrılan genç oyuncu bakalım bu kez ne yapacak. En az RG3 kadar tehtidkar bir diğer isim de Alfred Morris. Hatta kimine göre Cowboys savunmasının önlem alması gereken ilk isim. Morrris sezonun ilk maçından itibaren Griffin ile çok iyi bir ortaklık kurdu. Özellikle read option hücumlarında onları durdurmak çok zor. Cowboys’un da zaman zaman rakip koşucuları durdurmak konusundaki zaafı da göz önüne alınınca Morris maçın kilit isimlerinden biri oluyor.
Dallas cephesine geçecek olursak şükran gününde Redskinks’e kaybedilen o maçtan sonra müthiş bir ivme yakalanmış durumda. Romo o maçtan sonra kabuk değiştirerek 4 maçta 1,328 yard pas 10 TD pası ve sadece 1 interception atmayı başardı. Romo’nun bu istatistiğini geçtiğimiz yıllara kıyaslayınca bunun gerçekten Romo olup olmadığını merak ediyor insan. Romo’daki bu çıkış takımı da oldukça iyi yönde etkiledi, şöyle ki Dez Bryant için o beklenen patlamayı sezonun ikinci yarısı yaptığından bahsetmek mümkün. Bryant 7 maçtır aralıksız skor üretiyor ve bu zaman diliminde 808 yard top yakalayıp 10 TD’ye imza attı. Geçen maçtan farklı olarak o zaman sakatlığı nedeniyle forma giyemeyen DeMarco Murray’nin de sahada olacağını ve yine o maçın başında sakatlanarak oyundan çıkan Miles Austin’in de saha da olacağını belirtelim.
Kısa bir tarih yolculuğu yapacak olursak iki ekibin 2001 yılından beri oynadığı maçlarda Dallas’ın 15-8’lik bir üstünlüğü bulunuyor. Ancak bu tabi ki Dallas kazanacak demek değil. Kişisel görüşüm ise şöyle; Dallas’ın kazanacağını düşünüyorum. Çok şaşırdınız değil mi? Dallas’ın kazanacağını düşünüyorum çünkü Romo ve Dallas hücumu çok pozitif sinyaller veriyor. Aynı şekilde Dallas her geçen maç daha iyiye giderken Redskins kaybetmese bile bir gerileme yaşadı, özellikle defansif anlamda. Dallas’ın en büyük hücum silahı pas oyunları olacak ki Redskins savunmasının en zayıf karnı bu. Çok formda bir Dez Bryant’ı savunmak zorundalar ki bunu yaparken Witten, Austin gibi çok tehlikeli recieverları da göz önünde tutmaları gerek. Öte yandan Murray gibi oyuna önemli derecede etki edebilen bir kara silahına da sahip Cowboys. Redskins’in ise en önemli silahı koşu hücumu, read optionlar. Griffin az ve öz derine top gönderen ve pas hücumlarını az kullanan bir QB. Eğer Dallas savunması ilk maçın aksine bunları savunabilirse Redskins’in sadece koşarak maç kazanacağını sanmıyorum. Cowboys son maçlarda pas rush kalitesini oldukça arttırdı ve bu kez Griffin’i sınırlandıracaklarını düşünüyorum. Son olarak umarım kalitesi yüksek bir maç izleriz. Herkese iyi haftalar diliyorum…