Bu eşleşmede önce takımları, daha sonra da kilit isimleri değerlendirmek niyetindeyim. Ancak ufak bir hatırlatmada bulunmak istiyorum, Denver Broncos geçen haftayı bay geçip Home Field avantajı ile çıkacağı Denver Broncos maçına odaklandı. Diğer sporlar için bay olmak avantaj olarak değerlendirilebilir ama benim şahsi düşüncem bu haftanın Broncos’u olumsuz etkileyeceğidir. Bir haftalık ara ciddi sakatlıkların iyileşmesi için yeterli değildir. Takım stratejisini değiştirmek için zaten yeterli değildir. Sporcular için ise gereksiz rehavet demektir. Denver Broncos yönetimi ve oyuncuları da bunun farkında olsa gerek ki 15. Haftada 34 – 17 yendikleri rakipleri hakkında daha temkinli konuşuyorlar.

Ravens defansif anlamda karşısında eşdeğer bir rakip görecek. Denver Broncos pass rush bakımından ligin en iyi jkinci takımı (52 sack). Bu sebeple Joe Flacco ile Anquan Boldin ikilisinden çok Ray Rice hakkında konuşuyor olacağımızı düşünüyorum. İlk maçta da Flacco’nun Boldin’i hedef alan altı pas denemesi başarısızlıkla sonuçlanmıştı ve Boldin maçı sıfır reception ve sıfır yard ile kapatmıştı. Baltimore Ravens Head Coach’u John Harbaugh maç sonrası konuşmasında Boldin’i savunan CB Chris Harris’ten övgü ile bahsetse de bu başarıyı tüm Broncos defansına atfederek “Çok güçlü bir defensive line’ı olan “complete” (tam) bir defans takımı” yorumunu yapmıştı.

Baltimore Ravens’ın defans takımı sezon başından beri sakatlıklar ve cezalarla boğuşan veteranlardan oluşuyor. Eğer sahaya çıkacak olan 2001 yılının Ravens defansı olsaydı, maçı Ravens kazanır derdim. Zira Baltimore Ravens’ın Peyton Manning’e karşı 7 – 2 geride olduğu galibiyet eşleşmesinde kazandığı son maç bu yıl oynanmıştı.

Gelelim iki takımın 15.haftadaki eşleşmelerinin kayda değer istatistiklerini gözden geçirmeye. En kilit fark possession farkı. Broncos’un topa sahip olma süresi 38:34 iken Ravens sadece 21:26 dakika pigskin’i elinde tutabilmiş. Broncos hiç top kaybı yapmazken, Ravens bir interception ve bir fumble ile iki kez topu rakibine kaptırmış. Toplam hücümda 350 yard kazanan Broncos bunun 204 yardını havadan elde etmiş. Manning’in 28 pas denemesinden 17’si başarılı olurken bir pas TD’ı ve sıfır interception kaydedilmiş. Broncos RB’i Moreno 21 top taşımada 115 yard ile maçın en başarılı koşucusu olmuş. NFL’in en başarılı RB’leri arasında yer alan Ray Rice ise 12 top taşımada sadece 38 yard kazanarak tüm yükü QB Joe Flacco’nun omuzlarına yüklemiş. Flacco ise 40 pas denemesinin 20’sinde başarılı olurken havadan 198 yard, 1 TD ve 1 interception kaydederken iki kez de sack olmuş. Ravens hücumu bu maçta 19 koşu denemesinde sadece 56 yard ilerleyebilmiş. Ravens bu maçtaki 3rd down conversion’ların sadece bir tanesinde başarılı olabilmiş.

İşte bu nedenlerle Ravens hücumu O-Line’da C Matt Birk hariç tüm O-Line’ında değişiklik yapma yoluna gitti. Blind Side filmine de konu olan LT oyuncusu Michael Oher RT’a alındı. Ondan boşalan LT pozisyonuna Bryant McKinnie getirildi. Sakatlıktan kurtulan Marshal Yanda RG’a yerleştirilirken LG pozisyonu için de K.O. (Kelechi Oseme) uygun görüldü. Bu yeni O-Line ile çıktıkları ilk maçta 172 Indianapolis Colts karşısında da 152 yard kazandılar.

İlk maçta Ravens hücumunun en büyük endişesi #58 Von Miller (SLB) idi. Bu sene 68 tackle ve 18.5 sack kaydeden Von Miller, Broncos defansının en atletik savunmacısı kabul ediliyor. Altı forced fumble’ı bulunan Von Miller yaptığı tek interception’ı da 26 yard taşıyarak TD yaptı.

Yeni Ravens O-Line’ının Broncos savunmasına ve Von Miller’a karşı ne kadar başarılı olacağı bir muamma. Zira sadece güçlü Broncos D-Line’ı ve Von Miller önderliğindeki LB squad ile değil CB Champ Bailey önderliğindeki Broncos secondary’sine de dikkat etmeleri gerekecek. Ravens karşısında kaydedilen başarıda S Rahim Moore’un da payı büyük. Offseason’da Ravens WR’ı Anquan Boldin ile antrenman yapan Moore, Boldin’in tüm tandanslarını ve özelliklerini özümsemiş durumda. Sadece Anquan Boldin’i değil, regular season’da 43 pas yakalayan ve 478 yard kazanan Ray Rice’ın da pas tehdidini savuşturdular. 15.haftada Broncos karşısında yedi kez pas atılan Ray Rice, tamamlanan üç pasın toplamında sadece üç yard kazanabildi.

Tüm ünitelerde Broncos üstün değil tabi ki. Special Team bakımından Baltimore Ravens takımı bir adım öne çıkıyor. Kick Off Return’de toplam üç TD ve ortalama 30.7 yard return ile NFL’in en başarılı takımı olan Ravens aynı zamanda 33 Field Goal denemesinin 30’unda başarılı olarak franchise history’de ve NFL Rookie Kicker sıralamasında ikinci sırada bulunuyor.

Gerek hücum, gerekse savunma bakımından Denver Broncos galibiyete daha yakın gözükse de Baltimore Ravens’ın gücünü – Denver Broncos takımı dahil – hiç kimse küçümsemiyor. 2006 yılından Broncos’a transfer olduğu 2010 yılına kadar Baltimore Ravens forması giyen DT Justin Bannan’ın da dediği gibi Anquan Boldin ve Ray Rice gibi silahları ile Joe Flacco tehlikeli bir QB. Denver Broncos yönetiminin de vurgusu, Ravens’ın büyük bir tehdit olduğu ve bu yüzden ilk maçın unutulması ve büyük bir ciddiyetle önümüzdeki maça hazırlanılması gerektiği yönünde. Skor olarak NFL yorumcularının 27 – 20 Broncos galip gelecek kehanetine katılmasam da, şahsi düşüncem benzer bir skorla – belki biraz daha yüksek skorlarla – Denver Broncos takımının galibiyete daha yakın olduğu yönünde. Kritik hatalar, koşu oyunundaki başarı yüzdesi ve lider oyuncuların sakatlıkları maçın sürpriz yaratacak unsurları olacaktır diye düşünüyorum.

Kalbim Ravens defansından yana, ancak Peyton Manning ve Denver Broncos defansı bu sezon harikalar yarattılar ve bu maç elenmeleri çok yazık olur. Tüm saygımla güle güle Ray Lewis, bize verdiğin seyir zevki için çok teşekkürler diyorum.

Football dolu günler dilerim…