Merhaba sevgili NFLTR.com okuyucuları. Chargers için altı hafta önce durum 5-7 iken playoff’lara kalmanın artık ne kadar zor olduğunu konuşuyorduk. O hafta kaybettiğimiz Bengals’ı playoff wildcard turunda yeneceğimizi söyleseniz, deli gözüyle bakarlardı. Ama oldu. O maçtan sonra başlayan ve Philip Rivers’ın bolo kravatıyla hayat bulan seri devam ediyor, ve Chargers playoff’larda oynuyor. Her seferinde “bir maç” mantalitesiyle bakacak olursak şu ana kadar her şey çok iyi. Bütün maçları kazanmış ve playoff’lara AFC’de altıncı sıradan, genelde bakılacak olursa 12.sıradan girmiş olan Chargers, üç numaralı seri başını deplasmanda top vermeden yendi, bu hafta da Super Bowl favorisi olan fakat AFC playoff’larında kendilerinin dışındaki üç takıma da sezon içinde kaybetmiş Broncos ile karşılaşacak. Bengals’ı 27-10 yendiğimiz maça bakmadan önce, San Diego’daki bolo kravatı çılgınlığını konuşmak istiyorum.

Bu beş maçlık seri takıma büyük bir özgüven kazandırmış olabilir fakat en büyük özgüven taraftara yüklenmiş gibi gözüküyor. Playoff’larda en çok korkulan deplasman takımı olmak Chargers için yeni bir şey, 2009’dan beri playoff yüzü görmediğimiz düşünülürse ise yılbaşında hediye açan çocuklar gibi şu an bütün şehir. Bunun sonucunda ise halktan tutun asker şehri olan San Diego’da ki kamplarda, belediye başkanlarında bile bu heyecan mevcut. En somut örnek ise Philip Rivers’ın bu serideki en önemli maçta Denver deplasmanında, sonra da Bengals deplasmanında taktığı bolo kravatları çılgınlığı. Chargers, bu iki maçta da muazzam futbol oynayıp bütün otoritelerin gözüne girdi. Denver’a bütün bir çeyrek sadece 13 yard izin verilmesi aslında bir işaretti fakat bu kravatlar şu an her yerde. Ve her yerde derken abartmıyorum.

San Diego yıllar sonra Chargers hakkında bu kadar heyecanlı ve bu Cuma resmi olarak #BoloTieFriday ilan edildi. Şehirde imkanı olan herkes bolo kravatlarıyla dolaşıyor ve bunlara belediye başkanı da dahil. Okullarda müdürler Chargers logolu eşyaların giyilmesini teşvik ediyorlar. Şirketlerde çalışanlar ve üst kademeler işe değil de Qualcomm stadına gidiyormuş durumundalar. Hatta San Diego kütüphanesi Chargers renklerinde ışıklandırılmış…

Takım içinde ise Rivers’ın yılın en büyük dönüş gösteren oyuncusu, Allen’ın yılın çaylağı olmasının yakınlığı heyecan yaratıyor. Geçen yıl 0 (sıfır) oyucusunu Pro Bowl’a gönderen Chargers, bu yıl ikisini gönderdi (Rivers, Weddle), birkaç tanesinin ise gitmesi gerektiği konuşuluyor (Nick Novak, Mike Scrifes ve special teams performansı nedeniyle Stuckey) Anlayacağınız Chargers’da büyük değişiklikler oluyor, ve bunları takip edenler olarak biz de “İşte playoff ruhu bu!” demeden edemiyoruz…

Bengals maçına gelirsek ise defans performansından bahsetmek gerekir. Dört turnover yaratan defans, daha önce iki kez playoff başarısızlığını kanıtlayan Dalton’ı intercept etti, birisi Dalton’dan diğeri Bernard’dan olmak üzere iki fumble’ı  da recover etti. Bunların dışında son periyottaki turnover on downs performansını da tebrik etmek lazım. İki kez 4th down’da Bengals drive’ını durdurup maçın kazanılmasını sağladılar.

Sakatlıklar ise her playoff’ta olduğu gibi bu sezon da Chargers’ın başını belaya sokuyor. İki gündür Broncos maçının kilit ismi Ryan Mathews antrenmanlara katılmıyor. Eric Weddle ilk gün atladı fakat ikinci gün katıldı, D.J Fluker ve Dunlap’de aynı şekilde. O-Line gene sağlıklı haline dönüyor ama Benglas maçında boyun sakatlığı nükseden ve beyin sarsıntısı geçiren Nick Hardwick’in oynaması zor görünüyor. Fakat Cincinnati’de maçın devamında onun yerini alan Rich Ohrenberger O-Line yönetiminde gayet başarılı duruyor. Bu maçta en kilit pozisyonda zaten O-Line ve RB’ler. Ronnie Brown’un artan performansı bu pozisyonda Ryan Mathews’un üzerindeki baskıyı biraz da olsa azaltırsa daha da başarılı olabiliriz.

Aslında bu maç için yapabileceğim birçok güzel viral video esprisi var ama olur da Pazar günü Broncos’u yenersek elim boş kalmayayım, o kadar güveniyorum takıma. Colts taraftarları kadar olmasa da Chargers taraftarları da artık mucizelere inanıyor. Aman eski Colts’lu Peyton bu maçta defansın her yerinde olduğunun dışında bir şeye inanmasın da, final haftamın stresini atayım biraz.

Bu arada ben bir tane buldum, taktım. İsteyen varsa bolo kravatı bulmak çok zor değilmiş, pek inanmamıştım buna zamanında Chargers formamın gelmesi iki ay sürdüğü için ama olsun.

Bir (nispeten kısa) yazının daha sonuna ulaştık. Gerçekten artık Broncos maçının heyecanından Bengals maçını unuttum bile diyebiliriz. Fazla sayıyla kafamızı karıştırmak istemiyorum ama, 2005’den beri 6th seed takımlarının 1st seed takımlarına 6-2 üstünlük kurmuş olması, Chargers’ın Peyton’a playoff’larda 2-0 üstünlük kurmuş olması, Rivers’ın Broncos deplasmanına “Favori mekanım” demesi hafife alınmaz. AFC Championship maçında “kuzeydeki soğuk bir yerden” görüşmek dilekleriyle, iyi hafta sonları.