Dünyanın en büyük spor organizasyonlarından biri olan NFL Finali, Super Bowl XLVII müthiş bir karşılaşma ile San Francisco 49ers ve Baltimore Ravens takımları arasında oynandı. Bugünkü yazımızın konusu sahadaki oyundan çok Super Bowl’un ekonomik etkileri üzerine olacak.

Yedi yıl önce, Katrina Kasırgası sebebi ile tamamı harap olmuş ve sular altında kalmış New Orleans şehrinin, geriye kalan insanlarının sığındığı ve kasırga sebebi ile çatısı uçan bir statta oynanan Super Bowl karşılaşması sebebi ile şehri 150.000.- kişi ziyaret etmiş bulunmaktadır. New Orleans şehir yetkilileri, Super Bowl ile şehirde $ 432 milyon USD ekonomik fayda beklemektedir. Bu beklenen ekonomik fayda, 2012 İndianapolis’ten $ 100 milyon USD daha fazla, ancak 2011 Dallas’ta elde edilen$ 600 milyon USD ‘den azdır.

Hangi açıdan bakılırsa bakılsın, bir hafta sonu yapılan tek organizasyon ile şehre sağlanan 150.000.- ziyaretçi, 38.000.- dolu otel odası ve $ 432 milyon USD ekonomik fayda, yedi yıl önce kasırga ile tamamen tahrip olmuş bir şehir için müthiş bir gelişme imkanıdır. Yapılan hesaplamalara göre Super Bowl sebebi ile bölgeye yapılan yatırımların toplamı $ 1,2 milyar USD olmaktadır. Ancak, Super Bowl’un ekonomik etkileri bir tek New Orleans şehrine değil, tüm Amerika çapında etkilemekte ve hissedilmekte.

Amerika Ulusal Perakendeciler Federasyonun desteği ile Biginsight tarafından hazırlanan rapora göre 2011 yılında $ 59,33 USD ve 2012 yılında $ 63,87 USD harcama yapan, ortalama bir Super Bowl izleyicisi 2013 yılında $ 68,54 USD harcama yapmaktadır.  2013 yılında Super Bowl için yapılan toplam harcamanın $12,3 milyar USD olduğu hesaplanmaktadır.

Super Bowl’un Amerika çapında ekonomik etkilerinin faktörleri bilet satışı, TV reklamları, fast-food tüketimi, alkol ve içecek tüketimi, otel, restaurant, spor barları, enerji tüketimi ve maça bağlı çalışma ve fazla mesai ücretleri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bilet Satışı

Ticketmaster sitesinin verilerine göre Super Bowl XLVII biletlerinin en ucuzu $ 2.188.- USD, en pahalısı ise $ 13.200.- USD fiyattan satıldı Normal sezonda 68.700 biletli seyircinin bulunduğu stadın bilet fiyatları en düşük fiyattan hesaplandığında bile Super Bowl XLVII bilet satış geliri $ 157 milyon USD olarak hesaplanmaktadır.

TV Yayın Hakları

CBS, NFL yayın hakları için bu yıl $ 622 milyon USD ödeme yapmış ve yalnız Super Bowl reklam gelirlerinden $ 263 milyon USD gelir elde etmiştir.

TV Reklamları

Super Bowl her sene ortalama 100 milyon kişi tarafından canlı izlendi. Geçen yıl 111 milyon kişi Super Bowl’u canlı izlemişti ki bu sayı Amerikan ev izleyicilerinin % 47,8 oranına tekabül etmektedir. Bu kadar yüksek sayı ve oranda izleyici çekmesi sebebi ile Super Bowl reklamları çok ilgi görmekte ve hatta reklam veren firmalar Super Bowl için özel reklamlar hazırlamaktadır. Hazırlanan özel reklamlar sebebi ile Super Bowl’un reklamları bile seyirciyi cezp etmektedir. Biginsight raporuna göre Super Bowl izleyicilerinin % 76,6 ‘sı Super Bowl reklamlarını gösterinin bir parçası olarak görmektedirler.

Tabii durum böyle olunca reklam ücretleri her sene artmaktadır. 2012 yılında 30 saniyelik reklam ücreti $ 3,5 milyon USD iken, 2013 yılında $ 300.000.- USD artarak, 30 saniye reklamın ücreti $ 3,8 milyon USD ulaşmıştır.

Yapılan araştırmalarda, Super Bowl reklamlarının marka farkındalığını çok ciddi oranda arttırdığı tespit edilmiş olması sebebi ile tüm büyük markalar Super Bowl için özel reklamlar hazırlamakta ve hatta Super Bowl’ a kadar reklamları saklamaktadırlar. Super Bowl reklamları için siteler hazırlanmakta ve Super Bowl gösterisinin bir parçası olan reklamlar üstünden yıllar bile geçse ilgi çekmektedir.

Bu senenin en ilgi çeken reklamı olarak Kate Upton’un oynadığı Mercedes reklamını gösterebiliriz: http://www.youtube.com/watch?v=XekiPd3U9Eg

Editörün notu: Bir de kaçırılmaması gereken Bar Refaeli’nin oynadığı GoDaddy reklamını hatırlamakta fayda var: http://www.youtube.com/watch?v=wGJX6t3IAlk

Fast-Food Tüketimi, Alkol Ve İçecek Tüketimi

Super Bowl maçlarında aile ve arkadaşların bir araya gelmesi artık bir Amerikan geleneği olmuş durumda. Yapılan araştırmalar, Super Bowl izleyicilerinin % 16,6 ‘sının bir birilerini davet edeceği veya parti düzenleyeceği, % 25,2 ’sinin bir partiye katılacağı ve % 4,3 ‘ünün bir bar veya restoranda maçı izleyeceklerini göstermektedir.

Tabii bu kadar insanın bir araya geleceği geleneksel bir günün yemeği de bir Amerika geleneği olan fast food olmuş olması gayet normal. Ulusal Tavuk Konseyinin verilerine göre Super Bowl hafta sonu 1,23 milyar tavuk kanadı ve 4 milyon pizza tüketilmiş. Bu geleneğin tamamlayıcısı olan biranın ise, 2013 Super Bowl’da, 50 milyon kasa tüketildiği hesaplanmaktadır.

Oyunculara Yapılan Ödemeler

Super Bowl kazanan Ravens oyuncularının her biri, bu galibiyetleri sebebi ile $ 88.000.- USD ve kaybeden 49’ers oyuncuları ise $ 49.000.- USD ikramiyeye hak kazanmışlardır.

Tüm bu ana başlıkta toplanan harcamalar dışında Super Bowl ile alakalı oynanan kumar, verilecek parti sebebi yenilenen eşyalar, sırf maçı izlemek için alınan yeni televizyonlar ve alınan taraftar malzemeleri de hiç küçümsenmeyecek bir harcama toplamı oluşturmaktadır.

Yapılan hesaplamalar yalnızca Nevada’da Super Bowl ile alakalı oynanan kumar miktarının $ 90 milyon USD olduğunu göstermiştir. Yine, Biginsight araştırmasına göre 2013 Super Bowl için 7,5 milyon kişinin yeni bir televizyon alması, 3,9 milyon kişinin evlerine yeni eşya alması ve 17 milyon kişinin taraftar ürünü alması beklenmekteydi.

Türkiye’de başta NFLTR Super Bowl buluşması ile Nişantaşı City’s Vida’da ve birçok şehirde, dünya çapında 180 ülkede, 30 değişik dilde canlı yayınlanan ve tam bir Amerikan geleneği olan Super Bowl, sebep verdiği harcamalar nedeni ile Amerikan ekonomisine çok ciddi bir ekonomik fayda sağladığı ortada.

Sağladığı ekonomik fayda ile oynandığı hafta sonu tüm Amerikan ekonomisine ivme veren ve oynandığı bölgeye yapılan yatırımlar ile $ 1,2 milyar USD fayda sağlayan Super Bowl, önceki senelerde olduğu gibi bu senede müthiş bir görsel şov sunup ve son anına kadar heyecan yaşanan bir maçla Türkiye’de bizi sabaha kadar uykusuz bırakmıştır, ama buna değmiştir. Kalın sağlıcakla…